Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku

Rubinowy kolor, niezwykła klarowność, lekko słodki zapach i wspaniały, kwaskowaty, głęboki smak. To właśnie wiśniówka idealna. Nalewka z wiśni to nie tylko wspaniały przysmak, który kojarzy nam się z kawą i deserem, zwłaszcza ciastami czekoladowymi. Mało kto wie, że ten wyjątkowy trunek ma także właściwości lecznicze. Poznaj najlepsze przepisy na nalewkę z wiśni.

Jeśli interesują cię także nalewki z innych owoców, wypróbuj przepisy na nalewkę z malin.

Ocena: 4,9/5 (głosów 8)

Nalewska z wiśni w karafce

Nalewka wiśniowa – lekarstwo o długiej tradycji

Nalewka z wiśni - właściwości

Wiśniówka to trunek, który nie tylko wspaniale smakuje. Jej największą zaletą jest bardzo duża zawartość potasu, który jest bardzo potrzebny organizmowi. Dlatego nalewka wiśniowa jest polecana zwłaszcza osobom mającym problem z układem krążenia i sercem. Niewielka ilość nalewki, spożywana regularnie, pozwala także na pozbycie się z organizmu nadmiaru sodu, a tym samym wyregulować ciśnienie krwi. Ze względu na zawartość magnezu, napój jest skutecznym sposobem na wzmocnienie i uelastycznienie ścianek tętnic i innych naczyń krwionośnych, chroniąc nas przed żylakami i zakrzepami.

Owoce wiśni mają także zbawienny wpływ na dolegliwości układu pokarmowego. Wiśniówka pita na przykład w herbacie to dobry sposób na wspomaganie trawienia, poradzenie sobie z niestrawnością lub przejedzeniem. Co więcej, wiśnie stymulują żołądek i jelita do wydajniejszej pracy i pozwalają usunąć nadmiar toksyn i produktów przemiany materii z organizmu. Aby zadbać o układ pokarmowy wystarczy przed większym lub bardziej tłustym obiadem wypić około 30 ml nalewki.

Warto wiedzieć także, że wiśnie, nawet nasiąknięte alkoholem, są uważane za jedne z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Z tego względu można stosować je w profilaktyce nowotworów. Co więcej, wiśniówka zwiększa odporność organizmu na wiele innych bakterii i wirusów, pomaga także zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia – rozgrzewa i wzmacnia, przygotowując ciało do walki z chorobą. A może zainteresuje cię także nalewka z pigwy?

Pestki i liście – dodatki do wiśniówki

Właściwości lecznicze mają nie tylko owoce, lecz także pestki i liście. Dlatego właśnie często dodaje się je do nastawu. Co więcej, wzbogacają także smak całej nalewki. Pestki są znane ze swoich właściwości przeciwutleniających i antynowotworowych. Jeśli nie wykorzystasz ich w wiśniówce, warto zostawić je do zrobienia pestkówki – kolejnej nalewki o znacznych właściwościach leczniczych.

Liście natomiast dodaje się w zasadzie po to, by nieco złagodzić kwaśny smak napoju. Jednak nalewka z wiśni z dodatkiem liści jest świetna na bóle reumatyczne. Liście łagodzą napięcie mięśni i mają działanie napotne, więc taka wiśniówka to idealny sposób na grypę i przeziębienia.

Przepisy na nalewkę z wiśni o właściwościach leczniczych

Nalewka z wiśni dla ciśnieniowców

Każda nalewka z wiśni wspiera pracę serca, jednak ta jest po prostu do tego idealnie stworzona. Zawiera dodatkowe składniki, które jeszcze lepiej wpłyną na układ krwionośny – szałwię i miód gryczany. Potrzebujesz tylko 2 kg wiśni, które musisz wydrylować. Owoce wraz z wyciekłym sokiem przełóż do gąsiora o dość wysokich ściankach. Owoce zalewa się 2,5 l czystej wódki, a cały słoik szczelnie zamyka. W tym samym czasie należy przygotować drugą część mikstury – 1,5 l wody, ¼ l spirytusu, tyle samo miodu gryczanego (niektórzy uważają, że lepiej sprawdza się rzepakowy) i około 1,5 kg cukru należy włożyć do dużego słoika. Całość uzupełnia się pokruszonymi, suszonymi liśćmi szałwii – wystarczy mniej więcej 5 g.

Oba naczynia powinny przez miesiąc stać w zacienionym miejscu. Teraz następuje łącznie – syrop miodowo-cukrowy należy powoli wlać do macerowanych w wódce owoców i dobrze wstrząsnąć. Od razu możesz odcedzić miksturę i rozlać ją do butelek. Czas leżakowania jest długi – wynosi około 5 miesięcy. Po tym okresie nalewka wiśniowa może trafić do twojego barku lub nawet podręcznej apteczki. Jeśli interesuje cię także nalewka z aronii, przepisy znajdziesz w tym artykule.

Przepis na wiśniówkę na problemy gastryczne

Jak zrobić nalewkę z wiśni, która będzie lekarstwem na problemy z układem trawienia? Tutaj także ważne są dodatkowe składniki, które po pierwsze wspomagają żołądek, a po drugie wyśmienicie smakują. Przepis na wiśniówkę tego typu jest bardzo prosty. Potrzebujesz 2 kg dojrzałych wiśni, które należy dobrze wydrylować. Owoce zasypuje się 0,5 kg cukru i doprawia pokruszoną laską wanilii, 10 g zmielonego cynamonu, 10 ziarnami kardamonu i 10 goździkami. Całość należy zalać spirytusem, tak, żeby wszystkie składniki były dobrze przykryte.

Mieszanka orientalnych przypraw sprawi, że wiśniówka będzie rozgrzewała i pobudzała żołądek do pracy. To najlepszy sposób na przejedzenie czy niestrawność. Żeby jednak dobrze działała, gąsior powinno się odstawić w ciemne miejsce, gdzie nalewka będzie dojrzewać przez mniej więcej pół roku. Dopiero po tym czasie można ją przecedzić i rozlać do butelek.

Nalewka z wiśni na spirytusie

Najprostsza nalewka z wiśni na spirytusie

Wiele osób ceni sobie ten przepis na wiśniówkę, być może właśnie dlatego, że jest taki prosty. Odpowiednio leżakowana nalewka z wiśni ma wspaniały, głęboki i szlachetny smak, bardzo klarowny, niezmącony żadnymi dodatkami. Warto ją zrobić, by móc po królewsku ugościć swoich przyjaciół i rodzinę. Na dodatek ta nalewka wiśniowa jest tak prosta, że każdemu z pewnością wyjdzie.

Procedura jest bardzo mało skomplikowana: 1 kg dojrzałych, najlepiej drobnych wiśni należy wydrylować i wrzucić do słoja lub gąsiora. 500 ml spirytusu miesza się z 200 ml wody (chociaż w tym przypadku możesz dowolnie eksperymentować – im mniej wody, tym mocniejsza będzie nalewka wiśniowa). Owoce zalewa się spirytusem, a nastaw stawia się w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej na 6 tygodni. Co kilka dni słojem należy wstrząsnąć.

Później należy zlać przesiąknięty owocami alkohol do słoika, a pozostałe owoce zasypać cukrem – wystarczy około 0,5 kg. Przez kilka dni będziesz obserwować, jak cukier stopniowo się rozpuszcza, kolejny krok przepisu możesz wykonać dopiero wtedy, gdy zrobi się gęsty, klarowny syrop. Łączy się go wtedy z odstawionym wcześniej alkoholem, ostrożnie zlewając znad wiśni. Nalewka z wiśni na spirytusie tego typu ma tę zaletę, że czas jej leżakowania wynosi tylko miesiąc. Już jesienią będziesz mógł zachwycić nią gości. Może zainteresuje cię także przepis na nalewkę z owoców innych krzewów, na przykład nalewka z dzikiej róży?

Nalewka z wiśni na spirytusie i miodzie

Jak zrobić nalewkę z wiśni z miodem? To także nie jest trudne wyzwanie, przepisy na nalewkę z wiśni o nieco słodszym smaku z pewnością zainteresują miłośników łakoci. Potrzebujesz mniej więcej 3 kg wiśni, które należy wydrylować, wrzucić do słoja lub gąsiora (około 5 litrów) i zalać spirytusem zmieszanym z wodą (około 500 ml spirytusu i odrobinę wody, tak, by alkohol miał około 70%). Nastaw powinien naciągać przez około 2 tygodnie.

Po tym czasie należy zlać alkohol i wiśnie zalać miodem, rozcieńczonym w wodzie. Będziesz potrzebować około 1 litra miodu lipowego, rzepakowego lub wielokwiatowego. Nalewka znów musi odstać mniej więcej 2 tygodnie, by miód zamienił się w klarowniejszy płyn. Po tym czasie należy znów odlać nalew i odstawić go w ciemne miejsce, a owoce zalać wódką (około 500 ml). Odlać po raz kolejny po dwóch tygodniach. Teraz wszystkie płyny należy ze sobą połączyć, dobrze mieszając i wstrząsając – i już, nalewka z wiśni gotowa. Słodkich, nasiąkniętych alkoholem owoców możesz używać do ciasta albo deserów lodowych.

Przepisy na nalewkę z wiśni z dodatkami

Jak zrobić nalewkę z wiśni z pestkami?

Nalewka wiśniowa z pestkami to prawdziwy rarytas. Ma znacznie głębszy, bardziej intensywny smak, który niektórzy porównują do Amaretto. Jest wyborna, jednak jej wykonanie jest znacznie dłuższe i pracochłonne. Potrzebujesz około 3 kg wiśni, które należy wydrylować. Zostawia się około 30-50 pestek, które razem z owocami muszą trafić do dużego garnka lub rondla. Zasypuje się je około 1,5 kg cukru (nalewka jest dość słodka, jeśli lubisz wytrawniejsze smaki, dodaj mniej cukru).

Garnek należy przykryć ściereczką i docisnąć pokrywką, tak, żeby muszki owocówki się do niego nie zbliżały. Przez dwa dni co kilka godzin należy przemieszać owoce z cukrem – po mniej więcej 48 godzinach wiśnie puszczą sok a cukier prawie się rozpuści. Po tym czasie należy odcedzić wiśnie. Owoców i pestek się nie wyrzuca, zalewa się je spirytusem zmieszanym z wodą lub wódką, w zależności czy lubisz mocniejsze, czy słabsze alkohole. Optymalna proporcja to 7:3 w obu przypadkach.

Taki nastaw powinien stać około 2 tygodni, raz dziennie można przemieszać owoce. Po tym czasie wcześniej zlany sok należy zagotować. Po przestudzeniu można połączyć oba płyny i dobrze przemieszać. Teraz już możesz rozlać nalewkę do butelek i odstawić na kilka tygodni. W zasadzie do spożycia nadaje się już po 14 dniach, jednak im dłużej będzie leżakować, tym intensywniejszy i wyrazistszy będzie jej smak. Ciekawą propozycję stanowi także nalewka z czarnego bzu.

Przepis na wiśniówkę z liśćmi wiśni

Nalewka wiśniowa z liśćmi jest mniej kwaśna i bardziej wyrazista. Ma także oszołamiający aromat sadu owocowego. Przepis jest łatwo zapamiętać, bo proporcje są 1:1. To znaczy, że potrzebujesz mniej więcej 200 owoców wiśni (to wychodzi mniej więcej 60-70 dag) i 200 liści zerwanych świeżo z drzewa.

Do garnka wlej około 1 litra wody, uzupełnij to 500 g cukru i opakowaniem cukru waniliowego dobrej jakości. Zagotuj, by zrobił się syrop. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzuć umyte wiśnie (wraz z pestkami) i liście do garnka. Gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut, mieszając co chwilę, by mieszanina się nie przypaliła.

W czasie gotowania napój przejmie wszystkie zapachy i smaki liści i pestek, a owoce powoli puszczą sok, więc smak będzie naprawdę głęboki. Po przestudzeniu sok należy dobrze przecedzić, można nieco ugnieść owoce, by puściły więcej wody. Do tak powstałego, rubinowego płynu dolewa się spirytusu – jeśli dodasz około 0,5 l, nalewka wiśniowa będzie delikatna, typowo deserowa. Nalewkę należy rozlać do butelek i dobrze wstrząsnąć. Spróbować można od razu, jednak warto pozwolić jej trochę odpocząć, by wszystkie składniki dobrze się „przegryzły”. Dopiero wtedy odkryjesz prawdziwą głębię smaku tej nalewki.

, aktualizacja 15 października 2017

Komentarze

Dodaj komentarz
Powiązane Artykuły
Zobacz więcej artykułów na temat:
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij