Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku

Rubinowy kolor, niezwykła klarowność, lekko słodki zapach i wspaniały, kwaskowaty, głęboki smak. To właśnie wiśniówka idealna. Nalewka z wiśni to nie tylko wspaniały przysmak, który kojarzy nam się z kawą i deserem, zwłaszcza ciastami czekoladowymi. Mało kto wie, że ten wyjątkowy trunek ma także właściwości lecznicze. Poznaj najlepsze przepisy na nalewkę z wiśni.

Jeśli interesują cię także nalewki z innych owoców, wypróbuj przepisy na nalewkę z malin.

Nalewska z wiśni w karafce

Nalewka wiśniowa – lekarstwo o długiej tradycji

Nalewka z wiśni - właściwości

Wiśniówka to trunek, który nie tylko wspaniale smakuje. Jej największą zaletą jest bardzo duża zawartość potasu, który jest bardzo potrzebny organizmowi. Dlatego nalewka wiśniowa jest polecana zwłaszcza osobom mającym problem z układem krążenia i sercem. Niewielka ilość nalewki, spożywana regularnie, pozwala także na pozbycie się z organizmu nadmiaru sodu, a tym samym wyregulować ciśnienie krwi. Ze względu na zawartość magnezu, napój jest skutecznym sposobem na wzmocnienie i uelastycznienie ścianek tętnic i innych naczyń krwionośnych, chroniąc nas przed żylakami i zakrzepami.

Owoce wiśni mają także zbawienny wpływ na dolegliwości układu pokarmowego. Wiśniówka pita na przykład w herbacie to dobry sposób na wspomaganie trawienia, poradzenie sobie z niestrawnością lub przejedzeniem. Co więcej, wiśnie stymulują żołądek i jelita do wydajniejszej pracy i pozwalają usunąć nadmiar toksyn i produktów przemiany materii z organizmu. Aby zadbać o układ pokarmowy wystarczy przed większym lub bardziej tłustym obiadem wypić około 30 ml nalewki.

Warto wiedzieć także, że wiśnie, nawet nasiąknięte alkoholem, są uważane za jedne z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Z tego względu można stosować je w profilaktyce nowotworów. Co więcej, wiśniówka zwiększa odporność organizmu na wiele innych bakterii i wirusów, pomaga także zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia – rozgrzewa i wzmacnia, przygotowując ciało do walki z chorobą. A może zainteresuje cię także nalewka z pigwy?

Pestki i liście – dodatki do wiśniówki

Właściwości lecznicze mają nie tylko owoce, lecz także pestki i liście. Dlatego właśnie często dodaje się je do nastawu. Co więcej, wzbogacają także smak całej nalewki. Pestki są znane ze swoich właściwości przeciwutleniających i antynowotworowych. Jeśli nie wykorzystasz ich w wiśniówce, warto zostawić je do zrobienia pestkówki – kolejnej nalewki o znacznych właściwościach leczniczych.

Liście natomiast dodaje się w zasadzie po to, by nieco złagodzić kwaśny smak napoju. Jednak nalewka z wiśni z dodatkiem liści jest świetna na bóle reumatyczne. Liście łagodzą napięcie mięśni i mają działanie napotne, więc taka wiśniówka to idealny sposób na grypę i przeziębienia

Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku

Przepisy na nalewkę z wiśni o właściwościach leczniczych

Nalewka z wiśni dla ciśnieniowców

Każda nalewka z wiśni wspiera pracę serca, jednak ta jest po prostu do tego idealnie stworzona. Zawiera dodatkowe składniki, które jeszcze lepiej wpłyną na układ krwionośny – szałwię i miód gryczany. Potrzebujesz tylko 2 kg wiśni, które musisz wydrylować. Owoce wraz z wyciekłym sokiem przełóż do gąsiora o dość wysokich ściankach. Owoce zalewa się 2,5 l czystej wódki, a cały słoik szczelnie zamyka. W tym samym czasie należy przygotować drugą część mikstury – 1,5 l wody, ¼ l spirytusu, tyle samo miodu gryczanego (niektórzy uważają, że lepiej sprawdza się rzepakowy) i około 1,5 kg cukru należy włożyć do dużego słoika. Całość uzupełnia się pokruszonymi, suszonymi liśćmi szałwii – wystarczy mniej więcej 5 g.

Oba naczynia powinny przez miesiąc stać w zacienionym miejscu. Teraz następuje łącznie – syrop miodowo-cukrowy należy powoli wlać do macerowanych w wódce owoców i dobrze wstrząsnąć. Od razu możesz odcedzić miksturę i rozlać ją do butelek. Czas leżakowania jest długi – wynosi około 5 miesięcy. Po tym okresie nalewka wiśniowa może trafić do twojego barku lub nawet podręcznej apteczki. Jeśli interesuje cię także nalewka z aronii, przepisy znajdziesz w tym artykule.

Akcesoria przydatne do nalewek w super cenach!

Przepis na wiśniówkę na problemy gastryczne

Jak zrobić nalewkę z wiśni, która będzie lekarstwem na problemy z układem trawienia? Tutaj także ważne są dodatkowe składniki, które po pierwsze wspomagają żołądek, a po drugie wyśmienicie smakują. Przepis na wiśniówkę tego typu jest bardzo prosty. Potrzebujesz 2 kg dojrzałych wiśni, które należy dobrze wydrylować. Owoce zasypuje się 0,5 kg cukru i doprawia pokruszoną laską wanilii, 10 g zmielonego cynamonu, 10 ziarnami kardamonu i 10 goździkami. Całość należy zalać spirytusem, tak, żeby wszystkie składniki były dobrze przykryte.

Mieszanka orientalnych przypraw sprawi, że wiśniówka będzie rozgrzewała i pobudzała żołądek do pracy. To najlepszy sposób na przejedzenie czy niestrawność. Żeby jednak dobrze działała, gąsior powinno się odstawić w ciemne miejsce, gdzie nalewka będzie dojrzewać przez mniej więcej pół roku. Dopiero po tym czasie można ją przecedzić i rozlać do butelek.

Nalewka z wiśni na spirytusie

Najprostsza nalewka z wiśni na spirytusie

Wiele osób ceni sobie ten przepis na wiśniówkę, być może właśnie dlatego, że jest taki prosty. Odpowiednio leżakowana nalewka z wiśni ma wspaniały, głęboki i szlachetny smak, bardzo klarowny, niezmącony żadnymi dodatkami. Warto ją zrobić, by móc po królewsku ugościć swoich przyjaciół i rodzinę. Na dodatek ta nalewka wiśniowa jest tak prosta, że każdemu z pewnością wyjdzie.

Procedura jest bardzo mało skomplikowana: 1 kg dojrzałych, najlepiej drobnych wiśni należy wydrylować i wrzucić do słoja lub gąsiora. 500 ml spirytusu miesza się z 200 ml wody (chociaż w tym przypadku możesz dowolnie eksperymentować – im mniej wody, tym mocniejsza będzie nalewka wiśniowa). Owoce zalewa się spirytusem, a nastaw stawia się w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej na 6 tygodni. Co kilka dni słojem należy wstrząsnąć.

Później należy zlać przesiąknięty owocami alkohol do słoika, a pozostałe owoce zasypać cukrem – wystarczy około 0,5 kg. Przez kilka dni będziesz obserwować, jak cukier stopniowo się rozpuszcza, kolejny krok przepisu możesz wykonać dopiero wtedy, gdy zrobi się gęsty, klarowny syrop. Łączy się go wtedy z odstawionym wcześniej alkoholem, ostrożnie zlewając znad wiśni. Nalewka z wiśni na spirytusie tego typu ma tę zaletę, że czas jej leżakowania wynosi tylko miesiąc. Już jesienią będziesz mógł zachwycić nią gości. Może zainteresuje cię także przepis na nalewkę z owoców innych krzewów, na przykład nalewka z dzikiej róży?

Nalewka z wiśni na spirytusie i miodzie

Jak zrobić nalewkę z wiśni z miodem? To także nie jest trudne wyzwanie, przepisy na nalewkę z wiśni o nieco słodszym smaku z pewnością zainteresują miłośników łakoci. Potrzebujesz mniej więcej 3 kg wiśni, które należy wydrylować, wrzucić do słoja lub gąsiora (około 5 litrów) i zalać spirytusem zmieszanym z wodą (około 500 ml spirytusu i odrobinę wody, tak, by alkohol miał około 70%). Nastaw powinien naciągać przez około 2 tygodnie.

Po tym czasie należy zlać alkohol i wiśnie zalać miodem, rozcieńczonym w wodzie. Będziesz potrzebować około 1 litra miodu lipowego, rzepakowego lub wielokwiatowego. Nalewka znów musi odstać mniej więcej 2 tygodnie, by miód zamienił się w klarowniejszy płyn. Po tym czasie należy znów odlać nalew i odstawić go w ciemne miejsce, a owoce zalać wódką (około 500 ml). Odlać po raz kolejny po dwóch tygodniach. Teraz wszystkie płyny należy ze sobą połączyć, dobrze mieszając i wstrząsając – i już, nalewka z wiśni gotowa. Słodkich, nasiąkniętych alkoholem owoców możesz używać do ciasta albo deserów lodowych.

Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku

Przepisy na nalewkę z wiśni z dodatkami

Jak zrobić nalewkę z wiśni z pestkami?

Nalewka wiśniowa z pestkami to prawdziwy rarytas. Ma znacznie głębszy, bardziej intensywny smak, który niektórzy porównują do Amaretto. Jest wyborna, jednak jej wykonanie jest znacznie dłuższe i pracochłonne. Potrzebujesz około 3 kg wiśni, które należy wydrylować. Zostawia się około 30-50 pestek, które razem z owocami muszą trafić do dużego garnka lub rondla. Zasypuje się je około 1,5 kg cukru (nalewka jest dość słodka, jeśli lubisz wytrawniejsze smaki, dodaj mniej cukru).

Garnek należy przykryć ściereczką i docisnąć pokrywką, tak, żeby muszki owocówki się do niego nie zbliżały. Przez dwa dni co kilka godzin należy przemieszać owoce z cukrem – po mniej więcej 48 godzinach wiśnie puszczą sok a cukier prawie się rozpuści. Po tym czasie należy odcedzić wiśnie. Owoców i pestek się nie wyrzuca, zalewa się je spirytusem zmieszanym z wodą lub wódką, w zależności czy lubisz mocniejsze, czy słabsze alkohole. Optymalna proporcja to 7:3 w obu przypadkach.

Taki nastaw powinien stać około 2 tygodni, raz dziennie można przemieszać owoce. Po tym czasie wcześniej zlany sok należy zagotować. Po przestudzeniu można połączyć oba płyny i dobrze przemieszać. Teraz już możesz rozlać nalewkę do butelek i odstawić na kilka tygodni. W zasadzie do spożycia nadaje się już po 14 dniach, jednak im dłużej będzie leżakować, tym intensywniejszy i wyrazistszy będzie jej smak. Ciekawą propozycję stanowi także nalewka z czarnego bzu.

Przepis na wiśniówkę z liśćmi wiśni

Nalewka wiśniowa z liśćmi jest mniej kwaśna i bardziej wyrazista. Ma także oszołamiający aromat sadu owocowego. Przepis jest łatwo zapamiętać, bo proporcje są 1:1. To znaczy, że potrzebujesz mniej więcej 200 owoców wiśni (to wychodzi mniej więcej 60-70 dag) i 200 liści zerwanych świeżo z drzewa.

Do garnka wlej około 1 litra wody, uzupełnij to 500 g cukru i opakowaniem cukru waniliowego dobrej jakości. Zagotuj, by zrobił się syrop. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzuć umyte wiśnie (wraz z pestkami) i liście do garnka. Gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut, mieszając co chwilę, by mieszanina się nie przypaliła.

W czasie gotowania napój przejmie wszystkie zapachy i smaki liści i pestek, a owoce powoli puszczą sok, więc smak będzie naprawdę głęboki. Po przestudzeniu sok należy dobrze przecedzić, można nieco ugnieść owoce, by puściły więcej wody. Do tak powstałego, rubinowego płynu dolewa się spirytusu – jeśli dodasz około 0,5 l, nalewka wiśniowa będzie delikatna, typowo deserowa. Nalewkę należy rozlać do butelek i dobrze wstrząsnąć. Spróbować można od razu, jednak warto pozwolić jej trochę odpocząć, by wszystkie składniki dobrze się „przegryzły”. Dopiero wtedy odkryjesz prawdziwą głębię smaku tej nalewki. Warto również zobaczyć, jak zrobić wino z wiśni.

Dowiedz się również, jak wykonać wino z winogron.

Ocena: 4,8/5 (głosów 123)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
nalewki przepisy wiśnia
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Konfitura z wiśni - przepis na dżem wiśniowy krok po kroku
Konfitura z wiśni - przepis na dżem wiśniowy krok po kroku
Wino z wiśni - sprawdzone przepisy, jak przygotować wino krok po kroku
Wino z wiśni - sprawdzone przepisy, jak przygotować wino krok po kroku
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Choroby wiśni - przegląd najczęstszych chorób oraz najlepsze sposoby leczenia
Choroby wiśni - przegląd najczęstszych chorób oraz najlepsze sposoby leczenia
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Wiśnia osobliwa (umbraculifera) - odmiany, opinie, uprawa, pielęgnacja
Wiśnia osobliwa (umbraculifera) - odmiany, opinie, uprawa, pielęgnacja
Wiśnia łutówka - opis, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, opinie, porady
Wiśnia łutówka - opis, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, opinie, porady
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Uprawa żurawiny na działce i w ogrodzie - odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Uprawa żurawiny na działce i w ogrodzie - odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Poziomka w ogrodzie – sadzenie, uprawa, odmiany
Poziomka w ogrodzie – sadzenie, uprawa, odmiany
Śliwa wiśniowa - odmiany, uprawa, pielęgnacja, cięcie, cena
Śliwa wiśniowa - odmiany, uprawa, pielęgnacja, cięcie, cena
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Czarny bez bez tajemnic – właściwości lecznicze, zastosowanie i inne porady
Czarny bez bez tajemnic – właściwości lecznicze, zastosowanie i inne porady
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij