Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Działa rozgrzewająco i ma pozytywny wpływ na zdrowie. Pomaga w leczeniu przeziębień i licznych schorzeń, a z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, kto nawet nie miał wcześniej styczności z domowymi trunkami. Nalewka z żurawiny to wyrób, który warto mieć w piwniczce w okresie jesienno-zimowym. Sprawdź najlepsze przepisy na nalewkę z żurawiny oraz poznaj jej liczne właściwości i wpływ na zdrowie.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, może zainteresuje cię także nalewka cytrynowa i przepis na nią w tym artykule?
Nalewka żurawinowa – właściwości prozdrowotne owoców
Właściwości nalewki z żurawiny są wręcz nieocenione. Ten mały, czerwony, niepozorny owoc to bogate źródło błonnika, sprzyjającego odchudzaniu, a także witamin z grupy B, witaminy C, karotenu oraz witaminy młodości. Ponadto znajdują się w niej takie minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak potas, sód, wapń, magnez, fosfor oraz jod i żelazo. Spożywanie tego ostatniego ma szczególne znaczenie w przypadku osób borykających się z anemią. Przepisy lecznicze często wykorzystują właściwości tego owocu.
Żurawina i leki na jej bazie są doskonale znane większości kobiet, gdyż znaczna ich część przechodzi w życiu przynajmniej raz zapalenie układu moczowego. To płeć piękna jest na nie najbardziej narażona. Za stan zapalny odpowiada obecność bakterii E.coli w układzie moczowym. Owoc żurawiny pomaga skutecznie wypłukiwać bakterie ze ścianek pęcherza moczowego, dlatego jest stosowany wspierająco w leczeniu tej dolegliwości.
Jeśli chodzi o inne właściwości żurawiny, to uwagę warto zwrócić także na fakt, że ogólnie pomaga ona zwalczać bakterie, na przykład chroniąc zęby przed powstawaniem próchnicy. To także dobra profilaktyka powstawania kamieni nerkowych, rozwoju miażdżycy i zakrzepów krwi. Jest zatem stosowana w zapobieganiu chorobom serca i pomaga w utrzymywaniu odpowiedniego poziomu dobrego cholesterolu. Przepisy lecznicze w dietach osób z problemami zdrowotnymi często przewidują zastosowanie żurawiny jako składnika.
Chyba nikogo już nie trzeba przekonywać, że jest to produkt, który warto włączyć do diety. Ze względu na kwaśny i cierpki smak raczej nie zjada się świeżych owoców, a spożywa się ją po przetworzeniu. Jednym ze sposobów na stosowanie jej w diecie jest nalewka żurawinowa, na którą warto mieć sprawdzony przepis. A może zainteresuje cię także nalewka z aronii i przepis na nią w tym artykule?
Przepisy na nalewkę z żurawiny w kilku odsłonach
Nalewka żurawinowa na spirytusie ze świeżych owoców
Przepisy na nalewkę z żurawiny cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Wystarczy spojrzeć na liczbę zapytań w wyszukiwarkach internetowych, które należy liczyć w setkach. Dużą popularność ma żurawinowa nalewka na spirytusie z owoców niesuszonych, do przygotowania której potrzeba:
- pół kilograma świeżej żurawiny,
- pół litra spirytusu,
- szklanka wody,
- 100 g cukru.
Przygotowanie: wodę należy połączyć ze spirytusem. Owoce żurawiny myjemy, osuszamy i lekko miażdżymy. Ich twarda skórka mogłaby udaremnić oddanie soku, a ten jest oczywiście bardzo ważny w procesie przygotowywania trunku – nie tylko ze względu na smak, ale także kolor. Nalewka żurawinowa na spirytusie może być słabsza lub mocniejsza, a jej woltaż regulujemy poprzez adekwatne zmniejszenie lub zwiększenie stosunku spirytusu do wody.
Rozdrobnione owoce wkładamy do dużego słoja – tak, by po połączeniu z płynem żurawinowa nalewka na spirytusie swobodnie się w nim zmieściła. Zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na minimum dwa tygodnie w zacienione miejsce. Po upływie wyznaczonego czasu nalewka z żurawiny powinna już nabrać pięknego, czerwonego koloru. Płyn zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka dni, od czasu do czasu potrząsając słojem. Dzięki temu z owoców wytworzy się jeszcze sporo soku, który następnie łączymy ze zlanym wcześniej alkoholem. Nalewka z żurawiny na spirytusie wymaga już tylko przelania do butelek, zakorkowania i odstawienia na minimum dwa-trzy miesiące. Sprawdź także w tym artykule, jakie właściwości ma nalewka z pigwy oraz poznaj przepisy.
Nalewka z suszonej żurawiny – przepis
Suszona żurawina to produkt o wiele łatwiej dostępny od świeżych owoców. Nic więc dziwnego, że cieszy się sporym zainteresowaniem wśród amatorów domowych trunków. Do jej przygotowania potrzebne będą:
- 400 g suszonej żurawiny,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 800 ml wódki (lub preferowanych proporcji spirytusu i wody).
Przygotowanie: owoce suszonej żurawiny warto dokładnie umyć, by pozbyć się z niej siarki, którą nieraz do konserwowania stosują producenci. Następnie wsypujemy je do dużego słoja, dodajemy cukier, mieszamy, a następnie wlewamy alkohol. Zakręcony słoik odstawiamy na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce, co jakiś czas mieszając, by cukier miał szansę całkowicie się rozpuścić. Po upływie wyznaczonego czasu nalewka z suszonej żurawiny jest gotowa, więc można ją przefiltrować przez drobne sitko lub gazę i rozlać do butelek. Powinna w nich leżakować przez minimum trzy miesiące, by nabrać smaku, mocy i aromatu. Warto pamiętać, że nalewka żurawinowa z owoców suszonych będzie miała nieco ciemniejszy kolor niż gdyby taka wódka żurawinowa została przygotowania ze świeżych jagód. A może zainteresuje cię także nalewka wiśniowa i przepis w tym artykule?
Przepisy na nalewkę z żurawiny z miodem
Wykorzystanie miodu, jeśli chodzi o bardziej innowacyjne przepisy na nalewkę z żurawiny na spirytusie czy wódce, jest doskonałym pomysłem. Pomaga on nie tylko podnieść walory smakowe trunku, ale także podbija jej właściwości prozdrowotne, na przykład przy leczeniu przeziębień i profilaktyce infekcji.
Miodu można użyć proporcjonalnie w dowolnym przepisie zamiast cukru. Świetnie dopełni smak domowego trunku, jakim jest zarówno nalewka z żurawiny na świeżych, jak i suszonych owocach. Nalewka żurawinowa na spirytusie z miodem może być spożywana maksymalnie raz dziennie w małym kieliszku w celu podniesienia odporności i poprawienia kondycji zdrowotnej organizmu. Warto włączyć ją do diety, gdyż wymienione już na początku właściwości żurawiny, jak chyba żadnego innego owocu jagodowego, są nieocenione.
Do czego użyć likier żurawinowy – przepisy kulinarne
Domowa wódka żurawinowa czy też nalewka może stawać w szranki z lokalnymi producentami najlepszych alkoholi tego typu, wśród których na uwagę zasługuje Żurawinówka Biłgorajska. Ma ona bardzo prosty skład, stanowiąc domowej roboty trunek o zawartości alkoholu 30%. Żurawinówka Biłgorajska i inne wyroby lokalne z Polski to alternatywa dla osób, które nie mają czasu, ochoty, cierpliwości lub umiejętności, by przygotowywać trunek samodzielnie. Niezależnie jednak od źródła pochodzenia, rodzi się pytanie, do czego właściwie używać likier żurawinowy?
Nalewka z żurawiny nadaje się nie tylko do samodzielnego spożywania, ale także jako dodatek do drinków, ciast i deserów. Dobrze sprawdzi się na przykład jako nasączenie biszkoptów. Wódka żurawinowa dostępna w sklepach nawet nie może się równać smakiem trunkowi przygotowanemu samodzielnie lub kupionemu u lokalnych sprzedawców. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.