Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu

Korzeń żywokostu

Jak zbierać i suszyć żywokost?

Żywokost podobnie jak inne zioła, należy zbierać z terenów wolnych od zanieczyszczeń. Korzeń możesz zebrać albo wczesną wiosną, albo wraz z początkiem jesieni. Gdy masz już upatrzoną roślinę, udaj się na wykopki. Potrzebne będzie wiadro, rękawiczki i łopata – choć niektórzy wykopują korzeń żywokostu za pomocą… grabek.

Na co pomaga żywokost lekarski?

Roślina zawiera w sobie polifenole, garbniki, alatoninę, substancje śluzowe oraz auksyny. Wszystkie te składniki wpływają na szybką regenerację uszkodzonych tkanek i tworzą… nową tkankę! Właśnie chociażby z tego względu korzeń żywokostu zwyczajnie leczy rany. Doskonała w tym celu jest nalewka z żywokostu, wykorzystywana jako opatrunek. Nalewka do smarowania zawiera bowiem owy korzeń, który „wyciąga” opuchliznę. Roślina niweluje także bóle reumatyczne oraz jest świetna na stawy, zwichnięcia i wszelakie obrzęki. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z jeżyn?

Warto wspomnieć, że picie naparu z żywokostu (ok. 3 razy dziennie) może zmniejszyć objawy wrzodziejącego zapalenia jelita, zwalczyć kaszel i zapalenie oskrzeli. Wysoką skuteczność wykazuje również olej żywokostowy. Przepisy na zastosowanie żywokostu są różne, jednak my skupimy się teraz na domowej roboty nalewce.

Nalewka z żywokostu

Jak nalewka żywokostowa wpływa na organizm?

Jak już wiesz, wysokie właściwości lecznicze żywokostu występują głównie w korzeniu rośliny. Właśnie on będzie potrzebny do przygotowania nalewki. Trunkiem możesz smarować twarz czy ręce – napina on i wygładza bowiem skórę! Zmniejsza także zmarszczki wokół oczu i skutecznie minimalizuje opuchliznę. Oczywiście, działanie lekarskie wykaże nie poprzez bezpośrednie wylanie go na skórę – należy nalać odrobinę nalewki na wacik i przyłożyć do rany. Czego będziesz potrzebować, by wykonać ten prosty przepis?

Akcesoria niezbędne do przyrządzenia nalewek w super cenach!

Lista składników

  • 50 g korzenia żywokostu
  • 350 ml brandy lub innego mocnego alkoholu

Pamiętaj o tym, żeby raczej nie używać do produkcji spirytusu. Nalewka z żywokostu zdecydowanie lepiej wykazuje swoje właściwości, gdy zawiera w sobie np. wódkę. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Żywokost lekarski w nalewce – sposób przygotowania

  1. Wyszoruj pod bieżącą wodą świeży korzeń żywokostu, następnie osusz go.
  2. Pokrój korzeń na drobne kawałeczki.
  3. Umieść roślinę w wysokim słoju i zalej go alkoholem. Pamiętaj również o tym, że nalewka z dodatkiem brandy będzie miała dość nieprzyjemny zapach i będzie się… lepić. Wódka będzie bezwonna, więc warto zastanowić się nad doborem alkoholu.
  4. Odstaw wywar w ciemne miejsce na 14 dni. Potrząsaj nim średnio co 3 dni.
  5. Po upływie wspomnianego czasu przecedź miksturę do butelek i przechowuj je w suchym i słonecznym miejscu.
  6. Smaruj nalewką bolące miejsca 3 razy dziennie.

Nalewka żywokostowa – nie tylko na stawy!

Ta niezwykła nalewka do smarowania jest prosta w samodzielnym przygotowaniu. Pomoże chorym na reumatyzm i obrzęki stawowe – nawet, gdy pacjent leczył się latami nie został wyleczony. Najlepiej jest nacierać nią miejsca bolące lub zmienione chorobowo.

Nalewka z żywokostu przynosi także ulgę w przypadku ran zewnętrznych lub wewnętrznych, jak zmiażdżenia czy uszkodzenia – złamanie kości lub krwawe wylewy. Okłady będą goić uszkodzenia tkanek różnego rodzaju, więc naprawdę warto mieć taką nalewkę w domowej apteczce. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisem na nalewkę z kaliny?

Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu

Olej żywokostowy

Doskonałym lekarstwem z korzenia żywokostu jest również olej żywokostowy – przyrządzisz go z 500 ml oleju rafinowanego, maceratu garbnikowego (dla dłuższej trwałości leku) i 100g korzenia. Wystarczy:

  1. Wlać olej do słoika i dorzucić korzeń oraz gotować godzinę. Po ugotowaniu zostawić w gorącej wodzie.
  2. Kolejnego dnia wykonaj dokładnie to samo.
  3. Trzeciego dnia powtórz czynność i zostaw do ostygnięcia. Potem przecedź przez sitko i poczwórnie złożoną gazę (ewentualnie filtr do mleka).
  4. Dodaj maceratu garbnikowego i… korzystaj z leku!

To jest tzw. maceracja na gorąco – rób ją zawsze, gdy potrzebujesz leku „na już”. Możesz też oczywiście zrobić macerację na zimno. Wystarczy zalać olejem rozdrobniony korzeń żywokostu i zostawić na 2 tygodnie - będzie on przez ten czas wyciągał związki lecznicze. Codziennie potrząsaj słoikiem! Po 14 dniach dodaj maceratu garbnikowego.

Pamiętaj, że…

Jeśli zrobisz macerację na jakimkolwiek oleju rafinowanym, jego ważność będzie wynosiła rok. Jeżeli zamierzasz jednak zrobić macerację olejową przedstawionym powyżej dłuższym sposobem (2-tygodniowym), to lepiej używaj możliwie suchego korzenia żywokostnego. Dlaczego? Otóż, rafinowany olej na świeżym korzeniu szybciej się psuje i zwyczajnie… trudniej jest go zrobić – a to ze względu na świeże cząstki korzenia, które zlepiają się ze sobą. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę malinową.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny