Nalewka ze śliwek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce

Śliwki węgierki to owoce, które doskonale nadają się na przetwory. Istnieją liczne przepisy kulinarne na kompoty, dżemy, musy czy kultowe już powidła z tych owoców. Nalewka ze śliwek na wódce czy też bimber ze śliwek węgierek to kolejne możliwości na ich przetworzenie. Sprawdź najlepsze przepisy na tego rodzaju domowe alkohole.

A może zainteresuje cię także pyszna nalewka z aronii i przepisy na nią w tym artykule?

Nalewka ze śliwek i śliwki w koszyku

Domowa nalewka ze śliwek – tradycyjne przepisy

Nalewka ze śliwek węgierek na spirytusie – sprawdzony przepis

Nalewka ze świeżych śliwek węgierek to trunek, który w długie, jesienno-zimowe wieczory pozwoli na przypomnienie sobie końcówki lata, kiedy to owoce są dojrzałe i wymagają szybkich zbiorów. Przepis na ten domowy alkohol to jednocześnie dobry sposób na wykorzystanie ich nadmiaru. Jeśli nie mamy w ogrodzie drzewek, warto wykorzystać moment, w którym śliwki węgierki są najtańsze. Smak nalewki wynagrodzi każde koszty, które przecież w końcu nie są zbyt wygórowane. Domowa nalewka ze śliwek na wódce wymaga przygotowania następujących składników:

  • śliwki węgierki – 1 kg,
  • cukier brązowy lub biały – 0,5 kg,
  • spirytus – 1 l,
  • niektóre przepisy zakładają także dobrze komponujące się dodatki, które warto wybrać w zgodzie z własnymi upodobaniami smakowymi, a są to: kora cynamonu, laska wanilii, goździki i daktyle.

Przygotowanie: nalewka ze śliwek węgierek na spirytusie wymaga oczywiście na wstępnie odpowiedniego przygotowania owoców. Śliwki węgierki zatem dokładnie myjemy, a ewentualne podpsute lub robaczywe owoce odrzucamy. Ważne, by ostatecznie proporcje około 1 kg owoców zostały zachowane. Następnie kroimy je na połówki i usuwamy pestki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać śliwki z pestkami. Trzeba się jednak wówczas liczyć z tym, że śliwówka będzie gorzkawa w smaku.

Kiedy już zdecydujemy, czy stawiamy na alkohol z pestkami czy bez, czas owoce przełożyć do dużego słoja i przesypać cukrem. To także moment na umieszczenie w nim ewentualnych dodatków. W przypadku daktyli warto nieco zredukować ilość cukru, gdyż podane proporcje mogą sprawić, że nalewka ze świeżych śliwek będzie za słodka. Na koniec słój zakręcamy i odstawiamy na dwa dni, by owoce puściły sok. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Śliwka w cukrze

Po upływie wyznaczonego czasu do mieszanki dolewamy alkohol, czyli w tym przypadku spirytus. Ponownie zakręcamy słój i odstawiamy na minimum dwa do trzech tygodni. Ważne, by w tym czasie potrząsać naczyniem lub przemieszać owoce drewnianą łyżką. Po upływie wyznaczonego czasu domowa nalewka ze śliwek na spirytusie wymaga już tylko zlania, przefiltrowania przez gazę i rozlania do butelek. Tak przyrządzony domowy trunek ze śliwek powinien leżakować w zacienionym miejscu przez minimum trzy miesiące, po upływie których już w pełni smaku i aromatu nadaje się do spożycia. Nalewka ze śliwek węgierek na spirytusie to doskonały sposób na zamknięcie lata w butelce. Podobne właściwości ma na przykład nalewka z aronii czy też nalewka z pigwy. Jeśli szukasz więcej inspiracji na domowe alkohole, może zainteresuje cię także nalewka z pigwy i przepisy na nią zebrane w tym artykule?

Nalewka śliwkowa na wódce – przepis

Domowa nalewka ze śliwek na wódce to nieco łagodniejszy w woltażu alkohol, na który mogą zdecydować się osoby nieprzepadające na mocnymi alkoholami. Taka nalewka śliwkowa doskonale sprawdzi się jako rozgrzewający kieliszek w chłodne dni. Pita z umiarem wpływa pozytywnie na odporność organizmu, zwłaszcza ta w wariancie z miodem, gdyż przepis może oczywiście zakładać zastąpienie cukru tym złocistym odpowiednikiem. Nalewka śliwkowa na wódce wymaga zgromadzenia następujących składników:

  • śliwki węgierki – 1 kg,
  • cukier brązowy lub biały – 1 kg,
  • wódka – 1 l,
  • dodatki do wyboru: kora cynamonu, laska wanilii, goździki, rodzynki, daktyle.

Przygotowanie: śliwówka na wódce, podobnie jak opisana już nalewka ze śliwek węgierek na spirytusie, wymaga najpierw odpowiedniego przygotowania owoców, które myjemy, kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Przyszła nalewka śliwkowa wymaga teraz przełożenia owoców do dużego słoja oraz doboru ewentualnych dodatków. Warto pokusić się o jeden, maksymalnie dwa składniki, by nie przesadzić z aromatami. Teraz mieszankę zalewamy alkoholem i odstawiamy na około miesiąc. Ważne, by od czasu do czasu potrząsać słojem lub przemieszać śliwki węgierki w alkoholu drewnianą łyżką. Jak widać, dwa podane przepisy kulinarne nieco różnią się w przygotowaniu, co pozwala wybrać wariant wygodniejszy dla siebie. Jeśli szukasz więcej inspiracji na domowe trunki, sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z derenia jadalnego.

Po upływie wyznaczonego czasy około miesiąca wódkę zlewamy, a śliwki węgierki w alkoholu, którym przesiąkły, zasypujemy cukrem. Słój odstawiamy na około dwa tygodnie, ponownie od czasu do czasu nim potrząsając lub mieszając, aby słodki dodatek miał szansę się rozpuścić. Jeśli interesuje nas trunek ze śliwek z miodem, by podnieść jego walory zdrowotne, z powodzeniem można zastąpił nim cukier, zachowując proporcje.

Po około dwóch tygodniach przeznaczonych na leżakowanie owoce odciskamy, a uzyskany sok łączymy z alkoholem. To także moment na przefiltrowanie nalewki przez bardzo drobne sitko lub gazę. Po tych czynnościach nalewka śliwkowa na wódce wymaga już tylko przelania do butelek i odstawienia na około trzy miesiące w zacienione miejsce, by mogła swobodnie dojrzeć i nabrać wyrazistszego smaku.

Nalewka w butelkach

Nalewka ze śliwek – możliwe modyfikacje

Jak wszystkie przepisy, także i te na nalewkę ze śliwek można dowolnie modyfikować, by moc cieszyć się wyjątkowym smakiem i odpowiedzieć na indywidualne gusta. Nalewka ze śliwek węgierek na spirytusie czy na wódce to nie jedyne możliwości, gdyż równie dobrze można ją przygotować na bimbrze czy z dodatkiem whisky. Rodzaj użytego alkoholu to tak naprawdę sprawa indywidualna, gdyż niemal każdy nadaje się do jej przygotowania.

Jak smakuje nalewka śliwkowa? Oczywiście nie jest tak orzeźwiająca w smaku, jak nalewka miętowa czy tak cierpkawa jak nalewka z aronii, ale zdecydowanie ma swój niepowtarzalny, słodki smak. Aby wydobyć z niej goryczkę, w przepisie należałoby użyć rozkrojonych owoców z pestkami.

Nalewka śliwkowa potrafi także przybierać smak zastosowanych dodatków. Wspomniany intensywny i aromatyczny cynamon doskonale uzupełnia smak węgierek. Daktyle nadają dodatkowej słodyczy, a wanilia świetnie przełamuje kompozycję, jeśli owoce są kwaskowate. To, na które przyprawy padnie wybór, przesądza o końcowym posmaku trunku ze śliwek. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę cytrynową.

Nie tylko nalewka ze śliwek, czyli inne przepisy kulinarne

Kultowa śliwowica łącka – ciekawostki i przepis

Nalewka ze śliwek to trunek, który często mylnie określany jest nazwą innego alkoholu z tych owoców, jakim jest śliwowica. Kultowa śliwowica łącka pochodząca z Doliny Dunajca to bardzo słynny bimber ze śliwek węgierek znany nie tylko w tamtym regionie czy w Polsce, ale nawet za oceanem w Ameryce. Po ponad półwiecznej tradycji nielegalnego pędzenia bimbru jego wytwarzania od dłuższego już czasu zalegalizowano jej produkcję, a trunek doczekał się nawet zastrzeżenia w Urzędzie Patentowym i oficjalnego znaku towarowego Łącka śliwowica. Warto nadmienić, że ten regionalny alkohol słynie przede wszystkim ze swej niebagatelnej mocy aż 70%!

Jak powstaje bimber ze śliwek węgierek? Dokładna procedura jest znana tylko regionalnym producentom, ale nie jest tajemnicą, że do przygotowania około 1 litra śliwowicy potrzeba 15 kg śliwek węgierek. Dojrzałe owoce po umyciu i osuszeniu (wraz z pestkami) umieszcza się w gąsiorze i zalewa spirytusem. Tak zakorkowana mieszanka musi odstać w ciepłym miejscu aż do rozpoczęcia procesu fermentacji. Po upływie minimum dwóch miesięcy, a najlepiej nawet roku, bimber ze śliwek węgierek zlewa się, przefiltrowuje i rozlewa do butelek. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z dzikiej róży na spirytusie?

Śliwki w spirytusie – przepis i sposób na wykorzystanie

Jeśli chodzi o śliwki w spirytusie, trudno mówić o specjalnym przepisie, gdyż de facto powstają one jako odpad po produkcji trunku, jakim jest domowa nalewka ze śliwek. Oczywiście można przygotować je samodzielnie, ale zdecydowanie lepiej wykorzystać ponownie pozostałości po wyrobie alkoholu.

Śliwki w spirytusie nadają się do przygotowania ciast i deserów. Do najpopularniejszych należy przede wszystkim pleśniak czy tak zwana pijana śliwka. Warto jednak mieć na uwadze, że owoce są mocno „przeszłe” alkoholem, więc należy dodawać je rozważnie lub połączyć na przykład z rozmrożonymi śliwkami.

Ocena: 4,4/5 (głosów 13)
, aktualizacja 23 września 2018
Komentarze (2)
  • 23 września 2018 11:09 - jakubek napisał(a)

    Nie wolno zalewać śliwek spirytusem 95% , tylko 70% do nalewek . Piszący artykuł nie ma pojęcia o ich produkcji . tak jak i o produkcji śliwowicy Łąckiej .

  • 13 października 2018 02:10 - Józef Bąk napisał(a)

    Nie zauważyłem w tym przepisie podanej mocy spirytusu, jednak jak można wywnioskować z innych przepisów na nalewki z innych owoców bazujemy na spirytusie w przedziale 60-70 volt.
    Spiryt najlepszy z własnej produkcji. W tym roku pojechałem z - malinówką, wiśniówką i śliwkówką (z własnych owoców i spirytu). Niebo w gębie, gęba w niebie ........
    Krupnik już też leżakuje.

Dodaj komentarz
Powiązane Artykuły
Zobacz więcej artykułów na temat:
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij