Nalewki - najpopularniejsze nalewki, najlepsze przepisy i sposób wykonania krok po kroku

Przepisy na nalewki domowe czy wina domowej roboty często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wiele rodzin dysponuje swoimi niepowtarzalnymi recepturami. Dzięki temu w różnych zakątkach kraju nalewka z czarnej porzeczki może smakować zupełnie inaczej. Ciekawe nalewki z czarnego bzu czy z dzikiej róży to tylko część propozycji.

Standardowe przepisy na nalewki domowe

Najprostsze a zarazem najlepsze przepisy na nalewki domowe należy poprzedzić ogólną charakterystyką tego trunku. Nalewka wiśniowa czy jakakolwiek inna jest alkoholowym wyciągiem z owoców, kwiatów, ziół lub korzeni. Może być też mieszanką kilku z wymienionych składników. Zazwyczaj zawiera około 40-45% alkoholu. Nalewki słodzi się syropem cukrowym lub miodem.

Nieważne czy jest to nalewka z wiśni, ze śliwek czy też z czarnego bzu, przygotowanie najprostszej wersji nie jest trudne. Na początku trzeba wybrać świeże i dojrzałe owoce. Wszak to dzięki nim nalewki domowe zyskują niepowtarzalny smak. Kolejnym krokiem, o którym mówią przepisy jest wydrylowanie wybranych owoców. W pestkach znajduje się w cyjanowodór, który jest szkodliwy dla zdrowia.

Domowa nalewka ze śliwek czy nalewka z aronii może powstawać na trzy sposoby. Pierwszym z nich jest zalanie alkoholem owoców lub innych składników. W ten sposób uzyskuje się nalew, który następnie trzeba odlać a owoce zasypać cukrem. Uzyskany z nich syrop ponownie łączy się z nalewem.

Kolejne przepisy to zasypanie owoców cukrem, późniejsze odsączenie powstałego syropu i zalanie składników alkoholem. Uzyskany nalew należy połączyć z syropem. Można też owoce zasypać cukrem i zalać alkoholem jednocześnie.

Nalewka z czarnej porzeczki, z truskawek czy też nalewka z dzikiej róży powstaje w specjalnym naczyniu. Składniki najlepiej zalewać 70% alkoholem, wtedy owoce dobrze oddadzą aromat. Warto też pamiętać, że im bardziej soczyste owoce tym mocniejszego alkoholu można użyć.

Naczynie ustawia się w ciepłym miejscu i zostawia w spokoju na kilka tygodni lub nawet miesięcy. Wszystko zależy od wybranych składników, niektóre macerują się szybciej.

Po maceracji oddziela się nalew od owoców. Owoce zasypuje się cukrem i gdy powstaje syrop łączy się go z powrotem z nalewem. Choć w tym etapie może być nieco inaczej, to zależy od tego, którą metodą robi się nalewkę. Po połączeniu obu płynów powstaje nalewka, lecz trzeba odstawić ją do klarowania. Wszystkie mętne fragmenty opadają na dno, gdy to już dobiegnie końca wystarczy przefiltrować nalewkę do innego naczynia.

Ciekawe nalewki i ich właściwości lecznicze

Nalewka wiśniowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Posiada liczne właściwości lecznicze. Zawiera duże ilości potasu, który jest bardzo potrzebny w organizmie. Dlatego też nalewka z wiśni dobrze służy osobom mającym problem z układem krążenia i sercem. Co równie ważne, regularne spożywanie niewielkich ilości pozwala wyregulować ciśnienie krwi. Do tego nalewka z wiśni zawiera sporo magnezu. To sprawia, że jest w stanie wzmocnić i uelastycznić ścianki tętnic i innych naczyń krwionośnych. Innymi słowy chroni przed żylakami i zakrzepami.

Nalewka z wiśni pomaga w walce z problemami układu pokarmowego. Nalewka wiśniowa dodawana do herbaty pozytywnie wpływa na trawienie. To nie jedyne zalety, nalewka z wiśni stymuluje żołądek i jelita. Dzięki temu pracują dużo wydajniej i usuwają z organizmu nadmiar toksyn i produktów przemiany materii.

Nalewka wiśniowa to tylko jeden z trunków, który wykazuje właściwości lecznicze.

Nalewka z pigwy jest równie smaczna i pożyteczna dla zdrowia. Jest przyjemnie słodka i aromatyczna. Co ważne nalewka z pigwy zawiera duże pokłady witaminy C i pektyn. To sprawia, że jest zalecana osobom mającym obniżoną odporność organizmu. Jeżeli doda się do niej miód, pomoże zwalczyć przeziębienie i grypę.

Nalewka z pigwy wykazuje działanie antybakteryjne i wirusobójcze. Jednakże to nie wszystkie jej właściwości. Nalewka z pigwy podobnie jak nalewka wiśniowa okazuje się dobrym środkiem leczenia problemów z żołądkiem. Nalewka z pigwy z dodatkiem spirytusu pobudza trawienie, niweluje uczucie zgagi. Dodatkowo usprawnia pracę wątroby i łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego. Powyższe przykłady dobitnie świadczą, że nalewka z pigwy ma pozytywny wpływ na organizm.

Nalewka z aronii i nalewka malinowa

Liczne ciekawe nalewki wykazują działanie lecznicze. Wśród nich zdecydowanie wyróżnia się nalewka z aronii. Jest jednym ze specyfików skutecznych w walce z nowotworami. Bardzo dobrze zwalcza wolne rodniki, bakterie oraz grzyby. Można stosować ją w terapii chorób zakaźnych.

Nalewka z aronii zyskała największą sławę dzięki wspomaganiu układu krwionośnego. Pomaga w leczeniu chorób wieńcowych. Dzięki niej naczynia krwionośne stają się mocniejsze i szczelniejsze. Dodatkowo zwiększa się ich jędrność i przepuszczalność. Nalewka z aronii reguluje też pracę serca, zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi i chroni oczy przed zaćmą oraz jaskrą.

Nalewka malinowa, podobnie jak nalewka wiśniowa zalecana jest osobom podatnym na przeziębienia. Charakteryzuje się działaniem zbliżonym do aspiryny. Wpływa na potliwość organizmu, dzięki czemu zwalcza gorączkę. Warto, zatem stosować ją przy przeziębieniach oraz grypie. To jednak tylko jedna z zalet, które objawia nalewka malinowa.

Nalewka malinowa ma potwierdzone właściwości przeciwzapalne i ściągające. To rozwiązuje wiele dolegliwości żołądkowych. Może być bez przeszkód podawana przy biegunce i zapaleniach przewodu pokarmowego. Jest to możliwe dzięki temu, że skutecznie zwalcza bakterie.

Nalewka malinowa może poszczycić się właściwościami rozkurczowymi. Z tego powodu jest zalecana zwłaszcza kobietom. Szybko złagodzi bóle menstruacyjne. Można też spotkać się z opinią, że pomaga zmniejszyć dolegliwości związane z okresem menopauzy.

Nalewka z jeżyn, z truskawek, ze śliwek i inne propozycje

Ciekawe przetwory i nalewki nie kończą się na przykładach opisanych powyżej. Ile owoców tyle trunków można z nich zrobić. Warto zwrócić uwagę na następujące nalewki:

  • Nalewka z czarnej porzeczki sprawdza się w walce z przeziębieniem i grypą. Ma dużo witaminy C, a działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Nalewka z czarnej porzeczki zalecana jest osobom po kuracji antybiotykowej lub żyjącym w ciągłym stresie.
  • Nalewka z jeżyn jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Co ważne nalewka z jeżyn zawiera sporo witaminy C. Wzmacnia serce i układ krwionośny.
  • Nalewka z truskawek powinna powstać wyłącznie ze świeżych owoców. Tylko wtedy pokaże swoje dobroczynne właściwości. Nalewka z truskawek wspomaga układ trawienny, pomaga też w leczeniu chorób reumatycznych.
  • Nalewka ze śliwek pozytywnie wpływa na układ pokarmowy dzięki dużej zawartości pektyn. Wspomaga trawienie i obniża poziomu cholesterolu. Nalewka ze śliwek zawiera antyoksydanty działające przeciwmiażdżycowo.
  • Nalewka z czarnego bzu wykazuje właściwości rozgrzewające. Jest świetnym środkiem w przypadku gorączki, kataru i kaszlu. Nalewka z czarnego bzu działa moczopędnie i rozkurczowo.
  • Nalewka z dzikiej róży zawiera witaminy C, E, K, P, prowitaminę A oraz kwasy owocowe i olejki eteryczne. Nalewka z dzikiej róży wzmacnia system odpornościowy.

Niezależnie od tego czy jest to nalewka z czarnego bzu, z dzikiej róży czy z truskawek, warto mieć ten trunek w domu. Przyda się też nalewka z czarnej porzeczki, wiśni i każda inna wymieniona w tym artykule.