Nasiona ziół - dobór gatunków do uprawy

W domowych warunkach z powodzeniem możemy uprawiać nasiona wielu gatunków ziół. Wśród najpopularniejszych wymienić należy:

  • bazylia - roślina o różnorodnym zastosowaniu kulinarnym, ma wiele odmian różniących się aromatem
  • mięta pieprzowa - doskonała do napojów, deserów, potraw mięsnych
  • melisa lekarska - wszechstronne zastosowanie kulinarne i lecznicze
  • majeranek ogrodowy - idealny dodatek do potraw z warzyw, mięs i ryb
  • tymianek - znakomity do wypieków, zup, sosów
  • lubczyk ogrodowy - aromatyczna przyprawa do zup, mięs i ryb
  • oregano - charakterystyczna przyprawa do dań włoskich i meksykańskich
  • szałwia lekarska - wszechstronne zastosowanie przyprawowe i lecznicze
  • estragon - aromatyczne zioło do potraw z drobiu, ryb oraz sosów
  • cząber ogrodowy - dodatek do zup, dań z jajek, ryb i mięs
  • rozmaryn lekarski - znakomicie komponuje się z wołowiną, dziczyzną, baraniną
  • kolendra siewna - przyprawa do potraw kuchni meksykańskiej i azjatyckiej
  • koper ogrodowy - wszechstronne zastosowanie, aromatyczna przyprawa
  • lebiodka pospolita - ma zastosowanie w kuchni polskiej i włoskiej
  • kminek zwyczajny - przyprawa do pieczywa, wędlin, serów

Szukasz promocji na nasiona? Sprawdź ofertę sklepu ogrodniczego online plantet.pl

Przygotowanie nasion do siewu

Przed siewem nasiona ziół warto odpowiednio przygotować, co zwiększy ich zdolność kiełkowania. Najprostszym sposobem jest namaczanie nasion przez 12-24 godziny w letniej wodzie. Można też posłużyć się stymulatorami kiełkowania dostępnymi w sklepach ogrodniczych. Dobrym patentem jest też wymieszanie nasion z wilgotnym torfem lub wermikulitem tuż przed siewem.

Nasiona ziół w domowej uprawie - praktyczny przewodnik dla początkujących ogrodników
Nasiona ziół w domowej uprawie - praktyczny przewodnik dla początkujących ogrodników

Siew nasion ziół

Nasiona ziół wysiewamy do niewielkich doniczek lub skrzynek wypełnionych ziemią do rozsad. Można też wykorzystać gotowe kostki z torfu. Nasiona wysiewamy do pojemników, lekko je przykrywając ziemią lub wermikulitem (ok. 0,5 cm).

Po wysiewie pojemniki przykrywamy folią lub szkłem, co zapewni odpowiednią wilgotność. Następnie umieszczamy je w jasnym, ciepłym miejscu (ok. 20°C). Większość nasion ziół kiełkuje w ciągu 1-2 tygodni. Gdy siewki pojawią się, zdejmujemy osłonę.

Pielęgnacja i uprawa młodych roślin

Kiełkujące zioła wymagają stałej kontroli wilgotności i systematycznego podlewania. Bardzo ważne jest też zapewnienie im odpowiedniej ilości światła. Gdy rośliny się zagęszczą, przycinamy je nożyczkami, co wzmocni ich wzrost. Stopniowo przystosowujemy je do warunków otoczenia.

Po 4-6 tygodniach od wysiewu młode zioła możemy przesadzić do większych doniczek (średnica 10-12 cm) lub wprost do gruntu na zewnątrz. Zioła sadzimy w rozstawie ok. 20 cm. Stanowisko powinno być słoneczne i osłonięte od wiatru. Podlewamy je systematycznie, nie dopuszczając do przesuszenia podłoża. Stosujemy też nawożenie, np. płynnymi nawozami dla ziół. Dzięki temu rośliny szybko się rozrosną i będziemy mogli pozyskiwać z nich świeże zioła.

Mam nadzieję, że ten krótki poradnik zachęcił Was do samodzielnej uprawy ziół z nasion. To naprawdę proste i daje wiele satysfakcji. Życzę udanych, pachnących zbiorów!

Dodatkowe wskazówki dotyczące uprawy ziół z nasion:

  • Przed siewem sprawdźmy datę przydatności nasion. Nasiona zbóż i ziół zachowują zdolność kiełkowania przez 1-3 lata.
  • Im świeższe nasiona, tym lepiej kiełkują. Unikajmy więc przeterminowanych nasion.
  • Temperatura od 18 do 22°C jest optymalna do kiełkowania nasion ziół.
  • Po wschodach roślin przycinamy na wysokość ok. 3-5 cm. Pobudzi to rozkrzewienie ziół.
  • Zioła lubią glebę przepuszczalną, próchniczą i stale wilgotną.
  • W uprawie doniczkowej stosujmy podłoże z dodatkiem wermikulitu lub perlitu dla lepszej przepuszczalności.
  • Co 2-3 tygodnie stosujmy nawożenie np. płynnymi nawozami dolistnymi dla ziół.
  • Obserwujmy rośliny, aby na bieżąco reagować na pojawiające się choroby czy szkodniki.
  • Nie dopuszczajmy do kwitnienia ziół, regularnie usuwajmy kwiatostany. Wzmocni to wzrost roślin.
  • Po zbiorze zostawmy co najmniej 1/3 wysokości pędów, aby zioła mogły regenerować się.
  • Część ziół możemy rozmnażać przez sadzonki lub podział kęp wiosną lub jesienią.
  • Na zimę niektóre zioła możemy przenieść do doniczek i uprawiać na parapetach.

Mam nadzieję, że te dodatkowe wskazówki będą pomocne przy uprawie ziół z nasion. Życzę satysfakcji z samodzielnie wyhodowanych, aromatycznych ziół!

ikona podziel się Przekaż dalej