Nasturcja większa – uprawa i zastosowanie

Nasturcja jadalna - Tropaeolum majus – jest wspaniałą roślinąopłaskich, okrągłych liściach, na których dobrze widoczne są żółtozielone żyłki. W połowie lata pojawiają się duże żółte i pomarańczowe kwiaty, które zdobią rabaty i balkony do połowy jesieni. Najlepszym stanowiskiem dla nasturcji jest miejsce nasłonecznione lub lekko zacienione. Jest rośliną tolerancyjną, rosnącą dobrze w każdej glebie. Nie przysparza problemów pielęgnacyjnych – nie musimy jej nawozić, jednak nie znosi przesadzania oraz wymaga odpowiedniego podlewania. Zbyt wilgotne podłoże spowoduje, że zaczną pojawiać się żółte liście. Przelana nasturcja może zostać porażona chorobami grzybowymi. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także te artykuły o pnączach w ogrodzie.

Ziele nasturcji (kwiaty oraz liście nasturcji) ma właściwości lecznicze:

  • Liście nasturcji, doprawione oliwą i cytryną, pomagają zwalczyć infekcje dróg moczowych na tle bakteryjnym. Należy taką sałatkę spożywać raz dziennie.
  • Sałatka sporządzona z 5-7 liści z dodatkiem tartego chrzanu, doprawiona oliwą oraz 3 łyżkami zsiadłego mleka leczy niedokwaśność żołądka. Sałatkę spożywamy 3 razy dziennie.
  • Zawartość witaminy C sprawia, że dodatek świeżych liści do przyrządzanych potraw wpływa na większą odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.
  • Nalewka z nasturcji znajduje wiele zastosowań, np. pomaga pozbyć się infekcji górnych dróg oddechowych oraz przynosi ulgę w dolegliwościach menstruacyjnych. Do przyrządzenia należy wykorzystać nasturcje ogrodowe. Zbieramy kwiat nasturcji w ilości około ½ szklanki lub zielone nasiona w ilości około 100 g i umieszczamy całość w dużym słoju. Ziele Tropaeolum majus zalewamy dwiema szklankami czystej wódki i odstawiamy na dwa tygodnie. Po zaleconym czasie nalewkę należy przefiltrować i rozlać do butelek z ciemnego szkła. Tak przygotowana nalewka z nasturcji może być aplikowana 3 razy dziennie, po 30 kropel. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane tutaj artykuły o nasturcjach.

Nasturcja jadalna w kuchni dodaje wyjątkowego smaku wielu potrawom. Ma dość ostry aromat, dlatego świetnie nadaje się jako oryginalny składnik sałatek. Nasiona nasturcji można dodać do sosu tatarskiego, zastępując nimi chrzan.

Nasturcja niska to nasturcja jadalna. Jej piękne, ciekawe kwiaty mogą być dodawane do potraw, są także ozdobą wielu kuchni.
Nasturcja jadalna - właściwości i zastosowanie kwiatu nasturcji

Kwiat nasturcji może stać się piękną ozdobą przygotowanych dań. Ciekawą propozycją kulinarną są marynowane nasiona nasturcji, których można używać zamiast kaparów.

Nasturcja niska – w domu i w ogrodzie

Gatunek Tropaeolum minus, czyli nasturcja niska, to nasturcja jadalna, która dostarcza kwiatów i liści, o pikantnym smaku i mocnym aromacie. Podobnie jak z nasturcji większej Tropaeolum majus, można przyrządzić z jej udziałem smaczne sałatki i nalewki. Jadalny kwiat nasturcji niskiej jest wspaniałą dekoracją potraw z sera, jajek i dań mięsnych. A może zainteresują cię także te artykuły o bylinach w ogrodzie?

Uprawa nasturcji w ogródku dostarczy surowca leczniczego. Ziele nasturcji wykorzystujemy do zastosowania:

  • zewnętrznego, w postaci okładów i płukanek – np. na rany, stany zapalne skóry i oczu,
  • zewnętrznego, w postaci naparów i nalewek. Wskazaniami do spożywania specyfików z nasturcji są dolegliwości trawienne, oddechowe, skórne, nerwowe oraz hormonalne.

Nasturcja niska w naszych ogrodach działa odstraszająco na niektóre szkodniki. Warto sadzić ją z roślinami takimi jak brukselka, kapusta, kukurydza cukrowa i jarmuż. Nasturcja zwabi do siebie mszyce. Jej uprawa nie przysparza kłopotów. Dobrze rośnie w słońcu i lekkim cieniu. Problemem może okazać się deszczowe lato. Roślina nie toleruje nadmiaru wody. Żółte liście, nieliczne kwiaty oraz porażenie chorobami grzybowymi mogą objawić się w czasie przedłużającej się deszczowej aury. Jeśli szukasz inspiracji do ogrodu, przeczytaj ten artykuł o begonii wielkokwiatowej.

ikona podziel się Przekaż dalej