Jednym z najlepszych nawozów jest nawóz z … bananów, a w zasadzie z ich skórek. Nawóz z bananów pozwala na zasilenie roślin potasem oraz  fosforem. Jego główną zaletą jest to, że wpływa korzystnie na kwitnienie, owocowanie i kondycję warzyw. Ponadto poprawia smak np. pomidorów. Warto wiedzieć, że skórki bananów odstraszają mszyce więc mają działanie ochronne.

Jak przygotować nawóz z bananów?

Przygotowanie nawozu z bananów nie sprawi nikomu żadnych trudności.

  • Sposób nr 1: Do wykonania mikstury potrzebujemy 7-8 skórek z bananów oraz wodę. Do wiadra wrzucamy skórki i zalewamy około 10l wody z kranu i odstawiamy. Co jakiś czas mieszamy zawartość wiadra. Po około 2 tygodniach uzyskujemy kiszonkę, którą przed wykorzystaniem do podlewania należy rozcieńczyć z wodą.
  • Sposób nr 2: Skórki bananów kroimy w mniejsze kawałki i suszymy (można to zrobić w piekarniku). Po wysuszeniu ścieramy na proszek. Proszek dodajemy do wody i uzyskujemy gotowy nawóz do podlewania. Można go także wykorzystać do podlewania roślin kwitnących.
  • Sposób nr 3: Kolejnym i w zasadzie najprostszym sposobem jest pokrojenie skórki z bananów i umieszczenie jej w ziemi w pobliży rośliny. Rozkładająca się skórka uwalnia do gleby składniki mineralne zasilając w ten sposób roślinę.
  • Sposób nr 4: Skórki z banana oraz całe banany są świetnym dodatkiem do kompostu. Banany bardzo szybko ulegają fermentacji w wysokiej temperaturze i wzbogacają kompost składnikami mineralnymi.

Jeśli chcecie wykorzystać nawóz do podlewania kwiatów domowych lub balkonowych warto wykorzystać miksturę o krótszym czasie produkcji (np. 2-3 dniową). Im dłużej nawóz się przygotowuje tym gorzej pachnie J

Jak widać, przygotowanie odżywczego nawozu jest banalnie proste zatem do dzieła!


ikona podziel się Przekaż dalej