Nektarynka - uprawa w ogrodzie, odmiany, choroby

Nektarynka Prunus persica z rodziny różowatych, jest gładką, pozbawioną omszenia odmianą brzoskwini. Ceniona jest za smaczny i soczysty miąższ, łatwo oddzielający się od pestki. Bywa dodawana do deserów, spożywana na surowo i wykorzystywana do przygotowania przetworów. Nektarynka w Polsce znajduje wielu nabywców, ze względu na swoje właściwości smakowe, odżywcze i zdrowotne. Uprawa nektarynek wymaga łagodnego klimatu, dlatego delikatne drzewo Prunus persica oraz popularne odmiany hoduje się w zachodniej części naszego kraju. Sadzenie nektarynki udaje się w ogrodach i w uprawie pojemnikowej – na tarasach i balkonach.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o drzewkach owocowych

Nektarynka - uprawa w ogrodzie, odmiany, choroby

Nektarynka w Polsce – wymagania uprawowe

Drzewo Prunus persica w naszym ogrodzie

Drzewo osiąga 6-8 m wysokości. W kwietniu nektarynka obsypana jest efektownymi różowymi kwiatami, wrażliwymi na niskie temperatury. Błyszczące ząbkowane liście pojawiają się nieco później. Charakterystyczną cechą rośliny jest ciemna spękana kora, u podłoża sprawiająca wrażenie czarnej. Nektarynka owocuje od lipca do października, jednak zbiór owoców przeprowadza się najczęściej w lipcu i w sierpniu, gdy nektarynki są najsmaczniejsze. Owoc wyróżnia się gładką, żółtopomarańczową skórką z czerwonym rumieńcem. Dość duża pestka otoczona jest smacznym soczystym miąższem, od którego łatwo odchodzi.

Sadzenie nektarynki udaje się w zachodnich rejonach Polski, na stanowiskach osłoniętych od zimnych powiewów wiatru – najlepiej na południowej stronie ogrodu. Wiosenne przymrozki są przyczyną uszkodzenia delikatnych kwiatów. Nektarynka, podobnie jak brzoskwinia, preferuje gleby ciepłe i przepuszczalne. Dobrze rośnie w podłożu umiarkowanie wilgotnym, próchnicznym, zasilanym kompostem. Pielęgnacja drzewek owocowych polega na ich przycinaniu. Cięcie nektaryny pobudzi roślinę do obfitego owocowania. Najlepiej zabieg przeprowadzić przed kwitnieniem, kiedy dobrze widoczne są pędy, z wyraźnymi pąkami kwiatowymi. Usuwamy słabe pędy bez pąków kwiatowych i zbytnio zagęszczające koronę.

Nektarynka w ogrodzie a możliwe choroby

Nektarynka atakowana jest przez choroby grzybowe:

  • monilioza – tobrunatna zgnilizna drzew pestkowych, która powoduje gnicie owoców przed ich zbiorem. Porażone owoce opadają lub w postaci tzw. mumii – wysychają i pozostają na gałęziach. Na wiosnę mumie są źródłem nowych infekcji, stanowiąc pożywkę dla zarodników grzybów, wywołujących chorobę. Atakowane są kwiaty i pędy. Walka z dolegliwością polega na systematycznym usuwaniu zaatakowanych owoców oraz na stosowaniu odpowiednich oprysków środkami grzybobójczymi,
  • kędzierzawość liści – jest częstą chorobą grzybową brzoskwiń i nektaryn. Liście ulegają zniekształceniu, deformują się, przebarwiają i opadają. Walka z chorobą polega na wykonaniu odpowiedniego oprysku preparatami grzybobójczymi. A może zainteresuje cię także ten artykuł o sadzeniu i uprawie moreli w ogrodzie?

Sadzenie nektarynki - skuteczne sposoby

Drzewka owocowe najbezpieczniej kupić w szkółce i w sprawdzonych centrach ogrodniczych. Sadzenie nektarynki z gołym korzeniem przeprowadzamy wiosną, na zacisznym słonecznym stanowisku. Drzewo dobrze będzie także rosło przy ciepłej południowej ścianie budynku. Zakupiona nektarynka w doniczce może być sadzona wiosną i latem. Nektarynka należy do roślin samopylnych, nie wymaga zapylaczy. Warto obok sadzonej odmiany zasadzić inną, by uzyskać bogatsze plony.

Nektarynka - uprawa w ogrodzie, odmiany, choroby

Stanowisko odchwaszczamy. Roślinę sadzimy w obszernym dołku, który swobodnie pomieści wyprostowane korzenie. Po zasypaniu dołka, ziemię ubijamy i kształtujemy rodzaj misy, która ułatwi utrzymanie wody podczas podlewania. Młode drzewka obficie podlewamy. Latem, w czasie upalnej pogody, drzewka należy nawadniać wcześnie rano i wieczorem. Dostateczne podlewanie, około 2 razy w tygodniu, jest warunkiem uzyskania dorodnych i soczystych owoców.

Jak uprawiać te drzewa owocowe? Możliwa jest uprawa nektarynek z pestki. Hodowla drzewka usatysfakcjonuje cierpliwych ogrodników. Nektarynka z pestki zacznie owocować po 3-4 latach wzrostu. Nektarynka w doniczce, wyhodowana z pestki, będzie przez dłuższy czas jedynie oryginalnym ozdobnym drzewkiem. Do samodzielnej uprawy nadają się tylko pestki rodzimych i bardzo dojrzałych nektarynek. Te, pozyskane z importowanych owoców, nie wykiełkują, bowiem nektarynki, przygotowane do długotrwałego transportu, zbierane są zbyt wcześnie. Pestki dokładnie czyścimy z miąższu i lekko suszymy. Przed zasadzeniem należy poddać je stratyfikacji. Umieszczone w wilgotnym piasku, na wiosnę zaczną kiełkować. Nektarynka z pestki najprawdopodobniej powtórzy cechy mateczne. Sprawdź także ten artykuł o polecanych drzewach owocowych do ogrodu.

Nektarynka w Polsce – popularne odmiany drzew owocowych

Nektaryna ‘Fantasia’ jest rozłożystym drzewem owocowym, dorastającym do 5 m wysokości. Wyróżnia się średnią odpornością na niskie temperatury, a także odpornością na groźną chorobę grzybową, jaką jest kędzierzawość liści. Uprawa nektarynek udaje się na słonecznych stanowiskach, w umiarkowanie wilgotnym próchnicznym i piaszczystym podłożu, o pH lekko kwaśnym do zasadowego. W kwietniu i w maju drzewo zdobią różowe kwiaty. Owocowanie przypada na koniec sierpnia i wrzesień. Nektaryna ‘Fantasia’ wytwarza duże owoce z gładką i lśniącą skórką, o pomarańczowożółtym zabarwieniu, z czerwonym rumieńcem. Smaczny, kwaskowo-słodki miąższ, bardzo dobrze odchodzi od pestki. Owoce wykorzystywane są do bezpośredniego spożycia, nadają się także do przetworzenia. Wiosenne cięcie nektaryny zapewni drzewu obfite owocowanie.

Nektarynka - uprawa w ogrodzie, odmiany, choroby

Nektaryna ‘Harco’ należy doodmiany odpornej na mróz, dlatego uprawa nektarynek możliwa jest we wschodnich rejonach, za wyjątkiem Suwalszczyzny. Różowe kwiaty, które obficie pokrywają drzewo w kwietniu, są dość odporne na wiosenne przymrozki. W sierpniu pojawiają się smaczne owoce, pokryte żółtą gładką skórką, z purpurowym rumieńcem. Miąższ bez trudu oddziela się od pestki. Nektaryna ‘Harco’ dorasta do 5 m wysokości. Jest rośliną szybko rosnącą. Dobrze rozwija się na słonecznym stanowisku, o podłożu umiarkowanie wilgotnym, lekko kwaśnym do zasadowego. Preferuje gleby gliniaste, próchniczne i przeciętne ogrodowe.

Polecane nawozy do owoców - sprawdź je!

Nektaryna ‘Harblaze’ wyróżnia się dużymi owocami, pokrytymi żółto-czerwoną gładką skórką. Ceniona jest za bardzo smaczny i soczysty miąższ, łatwo oddzielający się od pestki. Jest odmianą plenną, więc wymaga przycinania zawiązków. Ozdobą drzewa są duże różowe kwiaty, pojawiające się w kwietniu. Owoce zbiera się od połowy sierpnia. Nektarynka w Polsce uprawiana jest w zachodnich rejonach oraz w środkowej części kraju – wytrzymuje niskie temperatury do -20 stopni Celsjusza. Drzewka sadzimy wiosną, w słonecznych i zacisznych miejscach, na glebach o odczynie pH lekko kwaśnym do zasadowego. Nektarynka w doniczce może zostać posadzona latem. Drzewo odmiany ‘Harblaze’ dorasta do 5 m wysokości.

Uprawa nektarynek – właściwości i zastosowanie

Nektarynka w Polsce ceniona jest za wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne. Owoce zawierają witaminy A, B1 i B2, C oraz E. Obecność beta-karotenu korzystnie oddziałuje na kondycję skóry, chroni przed promieniowaniem UV i nadaje cerze ładny zdrowy koloryt. Spożywanie owoców, które zawierają luteinę i zeaksantynę, wpływa na poprawę widzenia. Jedząc nektarynki, wspomagamy przemianę materii i chronimy organizm przed chorobami układu krwionośnego. Prunus perlica bogata jest w składniki mineralne, między innymi zawiera magnez, potas, wapń i żelazo. Nektarynki dostarczają zaledwie 44 kalorie w 100 g, co docenią osoby walczące z nadwagą.

Smaczne i soczyste nektarynki chętnie spożywane są na surowo. Są także częstym składnikiem deserów, sałatek owocowych, lodów i nadzienia ciast. Przetworzone owoce służą do wyrobu dżemów, konfitur i galaretek. Otrzymujemy z nich likiery i soki. Suszone nektarynki mogą stać się atrakcyjną przekąską. Syrop z nektaryn jest wspaniałym sposobem do wykorzystania zdrowych i smacznych owoców w okresie jesienno-zimowym.

Przepis na syrop z nektarynek:

Składniki: około 2,5-3 kg owoców i 1 kg cukru na 2 litry wody.

Przygotowanie: owoce umyć, usunąć pestkę i pokroić na plastry. Wodę z cukrem zagotować i zalać nią ułożone w słoikach nektarynki. Zakręcić słoiki i pasteryzować je we wrzącej wodzie przez 10-15 minut.

Wykorzystanie: np. do ciast, deserów, lodów oraz jako dodatek do jogurtów lub sałatek.


Ocena: 4,6/5 (głosów 8)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
drzewka owocowe cytrusy
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij