Odmiany gruszy - wybieramy najpopularniejsze i najsmaczniejsze gatunki
Odmiany gruszy różnią się między sobą wieloma cechami. Róże tempo wzrostu drzewek, różny stopień owocowania, różna odporność na choroby, a wreszcie – różny smak gruszek i kolor ich skórki. Podpowiadamy, które odmiany grusz są najsmaczniejsze i które warto zasadzić w swoim ogrodzie!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gruszach.
Letnie odmiany gruszy – najpopularniejsze gatunki
Najlepsze odmiany letnie, czyli Klapsy
Wczesne gruszki, które cieszą się zdecydowanie największą popularnością to Klapsy, czyli ‘Faworytka’ i ‘Faworytka Red’ (krzyżówka). To odmiany amerykańskie, które dojrzewają już w drugiej połowie sierpnia. Wyróżniają się smakiem, dlatego często sadzi się je w ogrodach. Warto jednak wiedzieć, że nie nadają się do długiego przechowywania – słodka ‘Faworytka’ po zbiorze dalej dojrzewa, wycukrza się i nabiera soczystości, dlatego nie nadaje się do transportu i przechowywania.
Zdjęcia najczęściej ukazują piękne zielonkawe gruszki o wspaniałym rumieńcu i faktycznie, ‘Faworytki’ uprawiane w ogrodzie także tak wyglądają. Wyglądają bardzo atrakcyjnie i nie mają tendencji do plamek i nierówności na skórce.
Drzewko jest zapylane przez ‘Komisówkę’, ‘Konferencję’ i ‘Bonkretę Williamsa’.
Rodzaje grusz letnich: ‘Isolda’
Niektóre nazwy odmian mogą ci nic nie mówić, ale na pewno kiedyś je spotkałeś w sklepie lub na straganie. Jedną z takich odmian jest właśnie ‘Isolda’. Jest dość popularna w Polsce, pojawiła się u nas z Czech. Wczesne gruszki ‘Isolda’ są po dojrzeniu idealnie żółte. Cienka skórka ukrywa słodko-kwaśny, bardzo soczysty miąższ. To odmiana o dużych owocach, która jest niestety dość wrażliwa na choroby (zwłaszcza na zarazę ogniową). Dobrze sprawdza się w uprawie amatorskiej, ale wymaga prewencyjnych oprysków.
Wczesne rodzaje gruszek raczej nie nadają się do przechowywania, ale ‘Izolda’ przez kilka tygodni może być przechowywana w chłodniach. Owoce dojrzewają na początku sierpnia i nadają się na przetwory.
Najlepsze zapylacze dla drzewka to ‘Konferencja’, ‘Faworytka’ i ‘Bonkreta Williamsa’.
‘Radana’ o soczystych owocach
‘Radana’ to stosunkowo nowa odmiana w Polsce, ale zdążyła zdobyć umiarkowaną popularność. Wszystko dlatego, że to wczesna grusza, która rodzi rokrocznie bardzo duże ilości owoców. Są słodkie, lekko kwaskowe, miąższ jest kruchy i wspaniale pachnie. To wybitne owoce deserowe, na dodatek odmiana wyróżnia się ładnym wyglądem owoców. Są średniej wielkości, żółto-zielone, po dojrzeniu mają duży, wyrazisty rumieniec.
Odmiana ‘Radana’ jest niezbyt wrażliwa na mróz. Jest także dość odporna na parcha gruszy, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w uprawie amatorskiej. Ta krzyżówka ma tylko jedną wadę – owoce opadają na ziemię, więc trzeba je zebrać w odpowiednim momencie.
Zapylacze ‘Radany’ to ‘Faworytka’ i ‘Bonkreta Williamsa’.
Odmiany gruszy jesienne o soczystych owocach
Odmiany gruszy: ‘Konferencja’
Na polskich bazarach i w sklepach to właśnie ta gruszka pojawia się najczęściej. ‘Konferencja’ to angielska odmiana deserowa o ogromnej popularności. Aż połowa rocznej produkcji drzewek gruszy w szkółkach to właśnie egzemplarze tej odmiany. Pochodzi z Anglii i wyróżnia się stosunkowo niewielką podatnością na mróz. Owocuje corocznie, a na dodatek jest mało wrażliwa na parcha i zarazę ogniową. Idealna propozycja zarówno dla sadowników, jak i amatorów.
‘Konferencja’ o dużych owocach jest bardzo soczysta. Owoce są delikatne w smaku i świetnie sprawdzają się zarówno do zjedzenia bezpośrednio, jak i do deserów czy na przetwory. Nie należy do późnych odmian i jest dobrym zapylaczem.
Odmiana sama zapylana jest przez ‘Komisówkę’, ‘Bonkretę Williamsa’ oraz ‘Faworytkę’. Sprawdź także ten artykuł na temat uprawy gruszy Faworytki.
Słodka jesienna ‘Bera Hardy’
Jesienna ‘Bera Hardy’ to kolejna odmiana, która wyróżnia się na tle innych. Jest bardzo stara – powstała we Francji w 1820 roku, ale do tej pory jest dość popularna w ogrodach. Wyróżnia ją piękne, złote ordzewienie na żółtej skórce. Pod nią kryje się biały miąższ, bardzo soczysty, który ma wyraźnie winny posmak.
Co sprawia, że ‘Bera Hardy’ jest tak popularna? To przede wszystkim jej ogromna mrozoodporność. Odmiana nie jest podatna na mróz ani na parcha gruszy. Może być uprawiana nawet w północnej części kraju – nie boi się polskich zim. Czasami możesz spotkać się ze skróceniem jej nazwy – występuje po prostu jako ‘Bera’.
To dobry zapylacz dla innych odmian, zapyla ją ‘Komisówka’ i ‘Bonkreta Williamsa’.
Grusza pospolita ‘Bonkreta Williamsa’
‘Bonkreta Williamsa’ to zdecydowanie jeden z najlepszych zapylaczy. Jest wartościowa zarówno do odmian późnych, jak i wczesnych. Jesienna ‘Bonkreta Williamsa’ dojrzewa na przełomie sierpnia i września, ale trwa to dość długo. Odmiana nie nadaje się do długiego przechowywania.
Ma ciekawe, bardzo ładne owoce o jasnożółtej skórce. Są bardzo soczyste i bardzo słodkie. Nie nadają się na przetwory, ale do różnych deserów jak najbardziej. Jest wprost idealna do zapiekania w winie, podawania z serem i tym podobnych dań.
‘Bonakreta Williamsa’ jest świetnym zapylaczem, ale sama jest zapylana tylko przez kilka odmian. Należą do nich ‘Bera Hardy’ oraz ‘Faworytka’.
Najlepsze zimowe odmiany gruszek – zdjęcia i opisy
Odmiana o dużych owocach – ‘Komisówka’
To kolejna odmiana pochodząca z Francji. ‘Komisówka’ od lat nie traci w naszym kraju na popularności. Odpowiada za to zarówno miąższ – bardzo smaczny, kremowy, aromatyczny, lekko winny. Ma wyraźne drobinki, ale są one bardzo niewielkie. To jedna z późnych, zimowych odmian, które dobrze nadają się do przechowywania. Owoce zbiera się na początku października, w chłodnych warunkach przetrwają aż do grudnia, a w ozonie znacznie dłużej.
Drzewa są wytrzymałe na mróz i bardzo mało wrażliwe na parka gruszy. Chociaż ‘Komisówka’ nie daje obfitych plonów, rodzi co roku, bardzo stabilnie i regularnie, więc sprawdzi się zarówno w uprawie towarowej, jak i amatorskiej.
‘Komisówka’ jest zapylana przez ‘Faworytkę’, ‘Konferencję’ oraz ‘Bonakretę Williamsa’.
‘Paryżanka’ – odmiana gruszy o późnych owocach
Duże owoce ‘Paryżanki’ wprost rozpływają się w ustach. To stara francuska odmiana o szorstkiej skórce w zielonym kolorze. Masłowy, miękki miąższ ma biały kolor i jest słodki, chociaż dominuje winny, wyrazisty posmak. Owoce dojrzewają w drugiej połowie października i dobrze się przechowują, nadają się także na przetwory – musy i dżemy.
Drzewka są mało podatne na parcha gruszy i wrażliwe na niskie temperatury, dlatego nie do każdego zakątka Polski się nadaje. Nie ma także za wielu zapylaczy – w zasadzie jest zapylana głownie przez odmianę ‘Faworytka’. Pozostałe zapylacze nie są raczej zbyt często dostępne w sprzedaży.
Niezwykła odmiana zimowa ‘Triumf Packhama’
‘Triumf Packhama’ to odmiana o ciekawych owocach. Są dość duże, mają zielono-żółtą skórkę. Skrywa ona drobnoziarnisty miąższ, który ma wyraźnie winny smak. Jest bardzo soczysta, niezwykle smaczna, dlatego też jest często kupowana.
Grusze owocują co roku. Dają obfity plon i wcześnie wchodzą w okres owocowania. Wcześnie także kwitną, więc są narażone na wiosenne przymrozki. Dojrzewają jednak dopiero na przełomie września i października. Owoce ‘Triumfu Packhama’ świetnie nadają się do przechowywania i bywają sprzedawane także zimą. Można wykorzystać je do przetworów, nadają się także na desery. Ich drobnoziarnisty miąższ jest idealny na musy owocowe.
Odmiana zapylana przez ‘Berę Hardy’, ‘Paryżankę’, ‘Bonkretę Williamsa’.