Odmiany pomidorów - wybieramy najlepsze i najsmaczniejsze gatunki
Pomidory to popularne warzywa spożywane na całym świecie. Cenione są za smak i właściwości zdrowotne, a hodowcy starają się otrzymywać coraz atrakcyjniejsze odmiany pomidorów, o różnych kształtach i rozmiarach. Atrakcyjne kolorystycznie, stanowią ciekawą dekorację ogrodów. Pomidory należą do roślin tzw. żarłocznych, o dużym zapotrzebowaniu na wodę i składnik pokarmowe. Dobrze rosną w gruncie i pod osłonami. Poznaj odmiany pomidorów gruntowych oraz najsmaczniejsze pomidory szklarniowe.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Rodzaje uprawy pomidorów w Polsce – pomidory gruntowe i pomidory szklarniowe
Pomidor (Solanum) jest rośliną z rodziny psiankowatych, która obejmuje rodzaje psianka. Znane są liczne gatunki Solanum. Najpopularniejsze gatunki pomidorów gruntowych – pomidory zwyczajne (Solanum lycopersicon) - uprawiane są na całym świecie. Owoce zawierają witaminy A, C ora B, a także cukry i kwasy - cytrynowy i jabłkowy. Pomidory uprawia się w gruncie oraz pod osłonami – w szklarni i w foliowych tunelach.
W ogrodach warzywnych oraz pod osłonami uprawia się atrakcyjne odmiany pomidorów, które do rozwoju potrzebują jedynie ciepłego i zacisznego stanowiska oraz dostatecznego podlewania i żyznego podłoża. Uprawne gatunki pomidorów gruntowych obejmują:
- pomidory niskopienne wczesne, osiągające 50-60 cm wysokości,
- pomidory wysokie – wczesne, średnio wczesne i późne.
Odmiany pomidorów, określające wielkość owoców, obejmują pomidory drobnoowocowe, średnio i wielkoowocowe. Znany jest także podział na odmiany pomidorów, które biorą pod uwagę ich wybarwienie – wyróżnia się pomidory czerwone, malinowe, pomarańczowe, żółte, zielone, tygrysie, czarne oraz czekoladowe.
Najsmaczniejsze odmiany pomidorów – pomidory gruntowe i pomidory szklarniowe
Odmiany pomidorów gruntowych
- pomidory koktajlowe - wyróżniają się drobnymi owocami, skupionymi w liczne grona. Chętnie nabywane są przez klientów, którzy cenią ich delikatny słodki smak i atrakcyjny kolor skórki. Pomidorki cherry nadają się do wykorzystania na zimno i na ciepło. Najpopularniejsze pomidory koktajlowe to, np.:
- wysoka odmiana ‘Koralik’, o żywo czerwonych owocach,
- pomidory żółte, odmiany ‘White Cherry’, o lekko kwaskowym smaku
- odmiana ‘Mirabell’ – wysokie krzaki obsypane są drobnymi żółtymi pomidorkami,
- pomidory ‘Super Snow White’ – bardzo słodkie, wybarwione na jasnożółty kolor.
Wysokie odmiany wymagają prowadzenia przy palikach, w rozstawie w rzędach co 50 cm oraz między rzędami – co 80 cm,
- pomidory rzymskie, pomidory śliwkowe – mają podłużne czerwone, żółte lub pomarańczowe owoce. Charakterystycznym wyróżnikiem jest niewielka ilość pestek. Pomidory rzymskie są odmianą bardzo plenną. Podłużne owoce, mięsiste i słodkie, wykorzystywane są na przetwory, np. do konserwowania w całości, bez skórki – jako pomidory pelati. (Na pomidory pelati nadają się także pomidory gruszkowe ‘San Marzano’). Pomidory śliwkowe dobrze smakują na surowo i w różnych daniach gorących – są smacznym dodatkiem do pizzy, sprawdzą się w sosach i w zupie pomidorowej. Aromatyczne pomidorki suszy się, uzyskując w ten sposób smaczną i zdrową przyprawę,
- pomidory wielkoowocowe ‘Gargamel’ – wywodzą się z USA. Wysokie krzaki są bardzo plenne, a zebrane z nich owoce mogą ważyć nawet około 70 dag. Odmianę ‘Gargamel’ wyróżnia charakterystyczne żebrowanie, ciemnofioletowa skórka i mocny aromat. Pomidory są bardzo soczyste, dlatego chętnie robimy z nich sosy, dodawane bywają do pizzy, wykorzystywane na przetwory oraz spożywane na surowo.
- pomidory paprykowe malinowe – ich podłużne owoce osiągają do 13 cm długości i przypominają z wyglądu paprykę. Pomidory paprykowe, soczyste i słodkie, smakują na surowo, są również zdrowym składnikiem zup, sosów i przetworów na zimę. Uwagę zwracają pomidory paprykowe ‘Piramide’, należące do odmiany wysokiej, o mięsistych smacznych dużych owocach. Pomidory w kształcie papryki, to, między innymi, odmiany ‘Kmicic’, ‘Jersey Devil’ oraz ‘Des Andes’. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o sadzeniu i uprawie pomidorów.
Pomidory szklarniowe – popularne odmiany
Pomidory ‘Admiro’ – należą do owoców średniej wielkości, o masie około 170 g. Okrągłe owoce wyróżniają się twardością i błyszczącą czerwoną skórką. Odmiana odporna jest na upały. Zawiązywanie owoców odbywa się nawet przy małym dostępie do światła.
Pomidory malinowe ‘Kwintella’ F1 – to wczesna odmiana. Bardzo smaczne, delikatnie żebrowane owoce są twarde, osiągające masę około 250 g. Zaletą pomidorów jest ich długa trwałość po dokonanych zbiorach. Owoce odporne są na suchą zgniliznę wierzchołkową.
Pomidory ‘Gonsella’ F1 - tonowa ciemnoczerwona odmiana pomidorów średnio wczesnych. Pomidory – łatwe w uprawie, osiągają masę około 200 g. Są lekko żebrowane i delikatnie spłaszczone. Wyróżnia je możliwość długiego przechowywania.
Do uprawy pod osłonami hodowcy polecają także takie odmiany, jak:
- pomidory ‘Gotico’ F1 – o słodkich i mięsistych owocach, osiągające masę około 240 g,
- odmianę śliwkokształtną ‘Aguamiel’ F1 – o czerwonych owocach, które można długo przechowywać,
- pomidory malinowe ‘Jangcy’ F1 – bardzo plenne, o masie do 180 g.
Pomidory – porady uprawowe
Pomidory wymagają cięcia, które polega na usuwaniu bocznych pędów, co prowadzi do ograniczenia wzrostu roślin i zmniejszenia liczby gron, dla szybszego uzyskania dojrzałych owoców. Pomidory niskopienne, samokończące, nie wymagają przycinania. Pomidory wczesne i silnie rosnące wymagają tzw. ogławiania, polegające na przycinaniu wierzchołków bocznych pędów.
Krzaki pomidorów należy obficie podlewać. Pomidory gruntowe podlewamy raz w tygodniu. Rośliny są szczególnie wrażliwe na susze – wymagają wówczas częstego nawadniania. Gleba musi być wilgotna na głębokość korzeni pomidorów, co pozwoli roślinie na dostateczne pobranie wody i składników odżywczych. Pomidory uprawiane pod osłonami należy podlewać co 4 – 5 dni, zawsze kierując strumień wody pod krzaki. Mokre liście wrażliwe są na choroby grzybowe.
Pomidory w uprawie szklarniowej rosną w wysokiej temperaturze, około 27 stopni Celsjusza. Codzienne wietrzenie pomieszczenia pozwoli na utrzymanie odpowiedniej temperatury i umożliwi roślinom kontakt z owadami zapylającymi. Zbyt wysoka temperatura w szklarni lub w tunelu foliowym, powyżej 35 stopni Celsjusza, prowadzi do zahamowania rozwoju roślin.