Odmiany pomidorów - wybieramy najlepsze i najsmaczniejsze gatunki
![Polecane odmiany pomidorów, w tym gatunki pomidorów gruntowych i inne rodzaje Dojrzewający pomidor na krzewie](https://static.fajnyogrod.pl/media/artykul/38/3841/main-m.webp)
Pomidory to popularne warzywa spożywane na całym świecie. Cenione są za smak i właściwości zdrowotne, a hodowcy starają się otrzymywać coraz atrakcyjniejsze odmiany pomidorów, o różnych kształtach i rozmiarach. Atrakcyjne kolorystycznie, stanowią ciekawą dekorację ogrodów. Pomidory należą do roślin tzw. żarłocznych, o dużym zapotrzebowaniu na wodę i składnik pokarmowe. Dobrze rosną w gruncie i pod osłonami. Poznaj odmiany pomidorów gruntowych oraz najsmaczniejsze pomidory szklarniowe.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.
Rodzaje uprawy pomidorów w Polsce – pomidory gruntowe i pomidory szklarniowe
Pomidor (Solanum) jest rośliną z rodziny psiankowatych, która obejmuje rodzaje psianka. Znane są liczne gatunki Solanum. Najpopularniejsze gatunki pomidorów gruntowych – pomidory zwyczajne (Solanum lycopersicon) - uprawiane są na całym świecie. Owoce zawierają witaminy A, C ora B, a także cukry i kwasy - cytrynowy i jabłkowy. Pomidory uprawia się w gruncie oraz pod osłonami – w szklarni i w foliowych tunelach.
W ogrodach warzywnych oraz pod osłonami uprawia się atrakcyjne odmiany pomidorów, które do rozwoju potrzebują jedynie ciepłego i zacisznego stanowiska oraz dostatecznego podlewania i żyznego podłoża. Uprawne gatunki pomidorów gruntowych obejmują:
- pomidory niskopienne wczesne, osiągające 50-60 cm wysokości,
- pomidory wysokie – wczesne, średnio wczesne i późne.
Odmiany pomidorów, określające wielkość owoców, obejmują pomidory drobnoowocowe, średnio i wielkoowocowe. Znany jest także podział na odmiany pomidorów, które biorą pod uwagę ich wybarwienie – wyróżnia się pomidory czerwone, malinowe, pomarańczowe, żółte, zielone, tygrysie, czarne oraz czekoladowe.
Najsmaczniejsze odmiany pomidorów – pomidory gruntowe i pomidory szklarniowe
Odmiany pomidorów gruntowych
- pomidory koktajlowe
- wyróżniają się drobnymi owocami, skupionymi w liczne grona. Chętnie
nabywane są przez klientów, którzy cenią ich delikatny słodki smak i atrakcyjny
kolor skórki. Pomidorki cherry nadają się do wykorzystania na zimno i na
ciepło. Najpopularniejsze pomidory koktajlowe to, np.:
- wysoka odmiana ‘Koralik’, o żywo czerwonych owocach,
- pomidory żółte, odmiany ‘White Cherry’, o lekko kwaskowym smaku
- odmiana ‘Mirabell’ – wysokie krzaki obsypane są drobnymi żółtymi pomidorkami,
- pomidory ‘Super Snow White’ – bardzo słodkie, wybarwione na jasnożółty kolor.
Wysokie odmiany wymagają prowadzenia przy palikach, w rozstawie w rzędach co 50 cm oraz między rzędami – co 80 cm,
- pomidory rzymskie, pomidory śliwkowe – mają podłużne czerwone, żółte lub pomarańczowe owoce. Charakterystycznym wyróżnikiem jest niewielka ilość pestek. Pomidory rzymskie są odmianą bardzo plenną. Podłużne owoce, mięsiste i słodkie, wykorzystywane są na przetwory, np. do konserwowania w całości, bez skórki – jako pomidory pelati. (Na pomidory pelati nadają się także pomidory gruszkowe ‘San Marzano’). Pomidory śliwkowe dobrze smakują na surowo i w różnych daniach gorących – są smacznym dodatkiem do pizzy, sprawdzą się w sosach i w zupie pomidorowej. Aromatyczne pomidorki suszy się, uzyskując w ten sposób smaczną i zdrową przyprawę,
- pomidory wielkoowocowe ‘Gargamel’ – wywodzą się z USA. Wysokie krzaki są bardzo plenne, a zebrane z nich owoce mogą ważyć nawet około 70 dag. Odmianę ‘Gargamel’ wyróżnia charakterystyczne żebrowanie, ciemnofioletowa skórka i mocny aromat. Pomidory są bardzo soczyste, dlatego chętnie robimy z nich sosy, dodawane bywają do pizzy, wykorzystywane na przetwory oraz spożywane na surowo.
- pomidory paprykowe malinowe – ich podłużne owoce osiągają do 13 cm długości i przypominają z wyglądu paprykę. Pomidory paprykowe, soczyste i słodkie, smakują na surowo, są również zdrowym składnikiem zup, sosów i przetworów na zimę. Uwagę zwracają pomidory paprykowe ‘Piramide’, należące do odmiany wysokiej, o mięsistych smacznych dużych owocach. Pomidory w kształcie papryki, to, między innymi, odmiany ‘Kmicic’, ‘Jersey Devil’ oraz ‘Des Andes’. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o sadzeniu i uprawie pomidorów.
Pomidory szklarniowe – popularne odmiany
Pomidory ‘Admiro’ – należą do owoców średniej wielkości, o masie około 170 g. Okrągłe owoce wyróżniają się twardością i błyszczącą czerwoną skórką. Odmiana odporna jest na upały. Zawiązywanie owoców odbywa się nawet przy małym dostępie do światła.
Pomidory malinowe ‘Kwintella’ F1 – to wczesna odmiana. Bardzo smaczne, delikatnie żebrowane owoce są twarde, osiągające masę około 250 g. Zaletą pomidorów jest ich długa trwałość po dokonanych zbiorach. Owoce odporne są na suchą zgniliznę wierzchołkową.
![Ciekawe odmiany pomidorów, w tym gatunki pomidorów gruntowych i inne rodzaje Różnorodne odmiany pomidorów rosnące](https://static.fajnyogrod.pl/media/artykul/38/3841/pomidory-odmiany-m.webp)
Pomidory ‘Gonsella’ F1 - tonowa ciemnoczerwona odmiana pomidorów średnio wczesnych. Pomidory – łatwe w uprawie, osiągają masę około 200 g. Są lekko żebrowane i delikatnie spłaszczone. Wyróżnia je możliwość długiego przechowywania.
Do uprawy pod osłonami hodowcy polecają także takie odmiany, jak:
- pomidory ‘Gotico’ F1 – o słodkich i mięsistych owocach, osiągające masę około 240 g,
- odmianę śliwkokształtną ‘Aguamiel’ F1 – o czerwonych owocach, które można długo przechowywać,
- pomidory malinowe ‘Jangcy’ F1 – bardzo plenne, o masie do 180 g.
Pomidory – porady uprawowe
Pomidory wymagają cięcia, które polega na usuwaniu bocznych pędów, co prowadzi do ograniczenia wzrostu roślin i zmniejszenia liczby gron, dla szybszego uzyskania dojrzałych owoców. Pomidory niskopienne, samokończące, nie wymagają przycinania. Pomidory wczesne i silnie rosnące wymagają tzw. ogławiania, polegające na przycinaniu wierzchołków bocznych pędów.
Krzaki pomidorów należy obficie podlewać. Pomidory gruntowe podlewamy raz w tygodniu. Rośliny są szczególnie wrażliwe na susze – wymagają wówczas częstego nawadniania. Gleba musi być wilgotna na głębokość korzeni pomidorów, co pozwoli roślinie na dostateczne pobranie wody i składników odżywczych. Pomidory uprawiane pod osłonami należy podlewać co 4 – 5 dni, zawsze kierując strumień wody pod krzaki. Mokre liście wrażliwe są na choroby grzybowe.
Pomidory w uprawie szklarniowej rosną w wysokiej temperaturze, około 27 stopni Celsjusza. Codzienne wietrzenie pomieszczenia pozwoli na utrzymanie odpowiedniej temperatury i umożliwi roślinom kontakt z owadami zapylającymi. Zbyt wysoka temperatura w szklarni lub w tunelu foliowym, powyżej 35 stopni Celsjusza, prowadzi do zahamowania rozwoju roślin.