Ogórek kiwano - uprawa w Polsce, pielęgnacja, zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

Cucumis metuliferus to ogórek afrykański, ogórek kiwano, nazywany także ogórkiem rogatym lub afrykańskim rogatym melonem. W Polsce egzotyczne rośliny nie są zbyt popularne, ale osoby, które rozsmakowały się w smacznym owocu chętnie dołączają go do swojej diety. Prezentujemy zdrowy i smaczny owoc i podpowiadamy, jak uprawiać i jak jeść kiwano.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o roślinach egzotycznych.

Ogórek kiwano - uprawa w Polsce, pielęgnacja, zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

Owoc z kolcami - uprawa i pielęgnacja

Ogórek kiwano jest rośliną z rodziny dyniowatych, wywodzącą się z Afryki. Na płożącej się łodydze, po około 2 miesiącach od zasadzenia rozsady, pojawiają się kwiaty, a 2 tygodnie później – owalne owoce, o długości około 15 cm i wadze do 30 dag. Owoc kiwano, początkowo zielony, docelowo staje się pomarańczowy. Skórkę pokrywają ostre kolce. Ogórek afrykański ma jadalny, smaczny żółty miąższ, w którym znajdują się liczne nasiona.

W Polsce uprawia się kiwano w szklarniach. W ogrodzie można sadzić rozsady w maju i w czerwcu, gdy skończą się wiosenne przymrozki, bowiem do wzrostu roślina potrzebuje wysokiej temperatury – powyżej 15 stopni Celsjusza. Pielęgnacja roślin polega na dostatecznym podlewaniu, szczególnie w okresie suszy. Zbyt mała ilość wody skutkuje zrzuceniem kwiatów oraz zawiązków owoców. Bujnemu wzrostowi sprzyja regularne odchwaszczanie stanowiska oraz zasilanie roślin nawozami wieloskładnikowymi.

Rozmnażanie kiwano odbywa się poprzez nasiona. W kwietniu wysiewamy ogórki do doniczek i ustawiamy w ciepłym miejscu, nocą, w temperaturze około 17 stopni Celsjusza i w ciągu dnia około 26 stopni Celsjusza. Rozsady sadzimy do gruntu co 50 cm, na grządkach oddalonych od siebie o 1m. Podobnie jak przy uprawie pnących odmian ogórków, najlepiej zastosować podpory lub rusztowania, przy których ogórki kiwano będą mogły się piąć. Zbieramy owoce, które do końca nie dojrzały – właśnie takie mają najlepszy smak. Możemy przechowywać je nawet przez pół roku. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat smoczego owocu?

Polecane nasiona ogórków w najlepszych cenach!

Ogórek afrykański – zastosowanie w kuchni

Ogórek kiwano ma orzeźwiający miąższ, którego smak przypomina owoce kiwi, melonów i ogórków. Charakterystyczny bananowy zapach pobudza apetyt. Owoce kiwano można spożywać na surowo, dodawać je do sałatek, deserów, napojów, pasują także do potraw rybnych. Cenione są przetwory z kiwano, które ze względu na bogactwo minerałów oraz witamin (A, C, B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy), stanowią zdrowe wzbogacenie jesienno-zimowej diety. Kiwano jest owocem polecanym osobom dbającym o smukłą sylwetkę –100 g kiwano to tylko 44 kcal. Dzięki moczopędnemu i przeczyszczającemu działaniu, spożywanie kiwano pomoże pozbyć się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.

Sałatka z kiwano

Owoce kiwano mogą stanowić smaczną podstawę sałatek owocowych. Do salaterek nakładamy podzielone na cząstki mandarynki, banany, miąższ kiwi, nasiona granatu oraz winogrona. Ogórek kiwano przekrawamy na pół i z każdej połowy, przy pomocy łyżeczki, wydobywamy miąższ, który wraz z pestkami dodajemy do sałatki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Podajemy po schłodzeniu. Owoce, jedzone na surowo, orzeźwią nas w czasie upalnego lata. Sałatka może stanowić dodatek, np. do lodowych deserów. Dobór owoców zależy od naszej wyobraźni i smaku – warto eksperymentować. Sprawdź także ten artykuł z poradami na temat sadzenia awokado.

Ogórek kiwano - uprawa w Polsce, pielęgnacja, zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

Przetwory z kiwano

Z ogórka afrykańskiego można przyrządzić smaczne przetwory. Smak kiwano warto wzbogacić, dodając gruszki lub jabłka, dobrze komponujące się z orzeźwiającym smakiem egzotycznego owocu. Konfitury i dżemy przygotowujemy w tradycyjny sposób, wrzucając owoce do słodkiego syropu. Po zagęszczeniu przetworów, przekładamy je do wyparzonych słoików twist i dokręcamy nakrętki. Słoiki odwracamy dnem do góry. Po ostudzeniu dżem i konfitury z kiwano przechowujemy w domowej spiżarni.

Rogaty ogórek w przekąskach

  1. Kiwano jest wspaniałym surowcem do przygotowania szybkich przekąsek. Przed podaniem dania głównego możemy uraczyć domowników smaczną pastą z kiwano. Owoce przekrawamy na pół i wybieramy łyżeczką miąższ. W miseczce mieszamy miąższ afrykańskiego ogórka z kozim serem, doprawiamy pieprzem i podajemy na chrupkim pieczywie. Taka pasta jest także dobrym dodatkiem do nachosów.
  2. Ogórki kiwano nadają się do przygotowania zdrowego i pożywnego koktajlu. Do przygotowania napoju wybieramy ulubione owoce, np. banan i mango, dzielimy je na cząstki i przekładamy do miksera. Miąższ kiwano wybieramy z połówek owocu, dodajemy do pozostałych składników. Całość zalewamy naturalnym jogurtem i miksujemy. Koktajl może stanowić przekąskę lub dodatek do śniadania, podwieczorku lub deseru.
  3. Owoce kiwano możemy wykorzystać do przygotowania farszu do naleśników, podobnie, jak czynimy to z owocami sezonowymi. Kiwano nadają się do ozdobienia smakołyku i zjedzenia na surowo. Mix ulubionych owoców, z udziałem kiwano, dostarczy nam wyjątkowych doznań smakowych. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie arbuza w gruncie?

Ogórek kiwano, ze względu na długi czas przechowywania, może stać się oryginalnym elementem dekoracyjnym. Ozdobienie stołu rogatymi owocami, w czasie przyjęcia stworzy egzotyczną atmosferę. Obecność afrykańskiego owocu na kuchennych regałach, nada pomieszczeniu wyjątkowego kolorytu.

Ocena: 4,7/5 (głosów 22)
, aktualizacja 2 listopada 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij