Ogórki gruntowe – wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Najlepsze odmiany ogórków gruntowych

Wśród ogórków, jakie możesz wysiać w swoim własnym ogrodzie, szczególnym powodzeniem wyróżniają się następujące odmiany.

Polecane odmiany ogórków

Cezar

Jest to odmiana średnio wczesna o dużym wigorze, odporna na choroby ogórków. Owoce gatunku są ciemnozielone, z grubymi brodawkami – doskonale nadają się do przetworów (zwłaszcza jako ogórki do kiszenia).

Hermes

Odmiana jest wczesna i bardzo plenna, a także odporna na mączniaka rzekomego. Owoce gatunku są z kolei zielone oraz lekko błyszczące.

Odys

Również jest to odmiana średnio wczesna oraz plenna, o dość silnym wzroście. Co ważne, jest odporna na chłody! Owoce wyróżniają się cylindrycznym kształtem.

Parys

Odmiana średnio wczesna, o bujnym wzroście. Owoce ogórka nadają się zarówno do sałatek, jak i do przetworów (konserwowanie, kiszenie).

Polan

Powszechnie stosowana odmiana – jest średnio wczesna, z kolei owoce cylindryczne oraz o zaokrąglone na końcach.

Izyd

Charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem. Owoce odmiany są cylindryczne, zielone oraz bez tendencji do przerastania.

Lider

Jest to odmiana wczesna, która plonuje niezwykle obficie nawet w niesprzyjających warunkach. Owoce są niezbyt długie, bez tendencji do żółknięcia.

Prymus

Odmiana plenna, jednak o średniej sile wzrostu. Jest wysoce tolerancyjna na mączniaka rzekomego, a także na mączniaka prawdziwego.

Kiedy siać ogórki gruntowe?

Ogórki gruntowe należą do grupy warzyw ciepłolubnych. Młode rośliny bardzo nie lubią chłodów i przymrozków, a więc najlepszy termin wysiewu nasion (oczywiście, muszą być to dobre nasiona ogórków) to połowa maja. Wysiewu nasion dokonuje się wówczas, gdy temperatura gleby wynosi średnio ok. 18 st. C – przy innych warunkach nasiona prawidłowo bowiem nie wykiełkują. Spadek temperatury na pewno uszkodzi wschodzące rośliny – dlatego warto wiedzieć, iż optymalna temperatura dla dalszego wzrostu ogórków gruntowych mieści się między 20 a 25 st. C. Lokalizacją plantacji muszą być z kolei stanowiska osłonięte od wiatru i możliwie nasłonecznione. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie ogórków gruntowych?

Wysiew nasion ogórka zacznij od przygotowania odpowiedniego miejsca w ogrodzie. Jak już wiesz, ogórki gruntowe lubią stanowiska ciepłe, ale też gleby próchniczne. Odczyn gleby powinien być zatem zasadowy. Chcesz długo utrzymać podłoże właśnie w takim stanie? A więc najlepiej będzie w roku poprzedzającym wysiew wykonać jej… wapnowanie. W tym samym okresie zastosuj koniecznie nawożenie obornikiem – to chyba najbardziej ekologiczny nawóz dla ogórków!

Sadzenie ogórków gruntowych

Wysiew i uprawa ogórków

Koniecznie przeznacz pod uprawę gleby przepuszczalne, które są zasobne w próchnicę – muszą one także możliwie szybko nagrzewać się wiosną i posiadać dość mocno uregulowane stosunki powietrzno-wodne. Nie zapomnij o tym, że odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego (6,5 – 7,0 pH). Nigdy nie sadź także ogórków na tym samym polu albo po innych warzywach dyniowatych – nie może być to na pewno częściej niż co 3 bądź nawet minimum 4 lata po wysiewie takich warzyw.

Chcesz uzyskać doskonałe plony o wysokiej jakości? To możliwie, a już zwłaszcza na plantacjach… ściółkowanych – zabieg nie tylko podwyższy temperaturę podłoża, ale też zapewni dostarczenie odpowiedniej ilości wody oraz niezbędnych do wzrostu ogórków składników pokarmowych. Mało tego, stosowanie ściółek ograniczy nadmierne zachwaszczenie plantacji. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki małosolne.

Uprawa ogórków gruntowych w polu
Uprawa ogórków gruntowych krok po kroku - poradnik praktyczny

Przy uprawie ogórków nie możesz zapomnieć również o stosowaniu płodozmianu i właściwie dobranych sąsiadach ogórków gruntowych. Najlepszym przedplonem okazują się chociażby:

  • pomidory,
  • buraki,
  • ziemniaki,
  • fasola,
  • groch,
  • cebula,
  • zboża,
  • koper,
  • kukurydza,
  • pietruszka,
  • seler,
  • słonecznik.

Najważniejsze jest oczywiście zapewnianie ogórkom odpowiedniej ilości wody, a już zwłaszcza w okresie ich wegetacji. Podlewaj je wodą letnią (nigdy nie zimną!), najlepiej wieczorem. Jesienią na rok przed uprawą zastosuj do gleby obornik – w sezonie równie dobrze mogą to być uniwersalne mieszanki nawozowe, jak np. Magic Bilans (cena ok. 30 zł / 1 kg). Zbiór ogórków z uprawy zaczyna się zwykle od połowy lipca. Ogórki gruntowe są powszechnie spożywane zarówno w stanie świeżym, jak również używane do… przetwórstwa – to właśnie one zapewniają nam znakomite sałatki na zimę bądź ogórki kiszone czy też małosolne. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach dyniowatych.

Choroby ogórków gruntowych i jak z nimi walczyć?

Chyba najgroźniejszą chorobą dla ogórków gruntowych jest mączniak rzekomy dyniowaty. Objawy choroby bardzo szybko widoczne są na liściach – początkowo są one oliwkowozielone, jednak przy dużej wilgotności powstają brunatno-fioletowe skupienia zarodników konidialnych na spodniej stronie blaszki liściowej. Wraz z rozwojem mączniaka rzekomego, plamy te coraz bardziej brązowieją, a porażone nimi ogórki… zamierają.

Zarodniki zazwyczaj rozprzestrzeniają się wraz z wiatrem – i to na zaskakująco duże odległości! Rozwojowi mączniaka sprzyjają również chłodne i wilgotne noce, mgła i zbyt mocno słoneczne dni. Całe szczęście, szkodliwość choroby w uprawach odmian odpornych (jak np. Cezar) jest stosunkowo niewielka – warto więc hodować zwłaszcza te gatunki, które wykazują takie właściwości. A może zainteresuje cię także ten artykuł na przetwory z ogórków gruntowych?

Odmiany ogórków gruntowych odporne na choroby

Oprócz niektórych odmian wymienionych w tabelce na początku artykułu można wyróżnić jeszcze wiele innych – wykazują one równie wysoką odporność na choroby ogórków.

Odmiany ogórków odporne na choroby

Zefir

Wczesna odmiana ogórków gruntowych, bardzo plenna i stabilna w plonowaniu. Rośliny te charakteryzują się ciągłym wzrostem. Owoce są z kolei bardzo kształtne i cylindryczne – polecane zwłaszcza do konserwowania i kwaszenia! Odmiana wyróżnia się kompleksową odpornością na choroby ogórków gruntowych, a już zwłaszcza wysokim poziomem tolerancji na mączniaka rzekomego.

Reja

Średnio wczesna odmiana, polecana szczególnie do konserwowania i kwaszenia – odporna na choroby, w tym mączniaka rzekomego.

Ibis

To wczesna odmiana ogórka gruntowego, bardzo plenna oraz stabilna w plonowaniu. Owoce są krótkie i tępo zakończone przy nasadzie. Odmiana charakteryzuje się kompleksową odpornością na choroby ogórków.

Ozyrys

Średnio wczesna odmiana – owoce są kształtne, intensywnie zielone oraz z lekkim połyskiem, bez tendencji do zniekształceń. Ogórki wyróżniają się doskonałym smakiem. Charakteryzują się także wysoką odpornością na choroby (jak mączniak rzekomy i prawdziwy). Odmiana polecana jest zwłaszcza na… korniszony.

Edyp

To średniowczesna odmiana mieszańcowa, o bardzo dobrej strukturze plonowania. Owoce są średniej długości, bardzo kształtne i cylindryczne. Odmiana wykazuje kompleksową odporność na choroby (mączniak rzekomy i prawdziwy, a także wirus mozaiki ogórka).

ikona podziel się Przekaż dalej