Ogórki kiszone a kwaszone – czym się właściwie różnią? Wyjaśniamy

Zimą bardzo chętnie sięgamy po ogórki kiszone. Jeżeli kupujemy je w sklepie, często możemy natknąć się także na… ogórki kwaszone. Zastanawiasz się pewnie, czy ogórki kiszone a kwaszone w ogóle czym się od siebie odróżniają. Przedstawimy zatem istotne różnice, jakie charakteryzują kiszenie oraz kwaszenie!

Jeśli szukasz porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.

Ogórki kiszone a kwaszone – czym się właściwie różnią? Wyjaśniamy

Ogórki kiszone a kwaszone

Kiszenie a kwaszenie

Przetwory z ogórków często bardzo się od siebie różnią. Tak samo kiszenie oraz kwaszenie są dwoma różnymi procesami. Najczęściej poddaje się im wszelakie dowolne warzywa, jednak najbardziej popularne to kapusta i ogórki.

Proces kiszenia

Jest to inaczej proces fermentacji mlekowej, którą przeprowadzają bakterie kwasu mlekowego. Rozkładają one cukry zawarte w warzywach do kwasu mlekowego i niewielkiej ilości kwasu octowego wraz z etanolem. Powstały kwas mlekowy automatycznie obniża pH roztworu (zalewy ogórkowej) do około 4,5. Wówczas nie rozwijają się bakterie gnilne, które psują żywność. Właśnie dlatego ogórki kiszone są zazwyczaj dobrze zakonserwowane – i to całkowicie naturalnie!

Proces kwaszenia

Kwaszenie jest sztucznie wywołanym… kiszeniem. Producenci chcą dzięki temu procesowi uzyskać podobny do kiszenia efekt, jednak nieco niższym kosztem. Właśnie z tego względu nie poddają ogórków działaniu bakterii i zalewają je roztworami kwasów mlekowych, octowych czy sorbowych. Głównie tym różnią się ogórki kiszone a kwaszone.

Ogórki w occie mają w przypadku procesu kwaszenia mocno octowy zapach i są białe, a także miękkie i mało elastyczne. Różnice widoczne są od razu – ogórki kwaszone są mniej wyraźne w smaku, z kolei ogórki kiszone są twarde, chrupiące i kwaśne. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach domowych.

Kiszenie a kwaszenie – co lepsze dla zdrowia?

Zdecydowanie lepsze dla naszego zdrowia będą przetwory z ogórków kiszonych. Posiadają one bowiem mnóstwo cennych witamin, które wpływają korzystnie na proces trawienia a także odporność – szczególnie zimą. Trzeba pamiętać jednak o tym, że kiszone ogórki w occie mimo swoich dobroczynnych właściwości nie mogą być spożywane przez wszystkich! Jeżeli cierpisz na nadkwasotę, wrzody żołądka lub refluks staraj się raczej unikać kiszonek.

Kluczową rolą, która odróżnia kiszenie a kwaszenie, jest zalewanie kwaszonych surowców w trakcie fermentacji wspomnianym wcześniej kwasem sorbowym lub octowym. Nie wykorzystuje się więc w kwaszeniu sił natury tak jak w przypadku kiszenia, a ingeruje się w proces kwaszenia „wrzucając” do słoików chemię. Pomyśl więc, która opcja będzie korzystniejsza dla organizmu?

Słoiki na przetwory w super cenach!

Ogórki kiszone czy ogórki kwaszone

Kiszonki jako naturalne probiotyki

Jak już wiesz, kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego. Kwas ten reguluje florę bakteryjną jelit, a także pomaga w syntezie witaminy K czy witamin z grupy B. Spożywanie kiszonek regularnie na pewno wzmocni odporność, pomoże zapobiec wszelakim infekcjom oraz będzie przeciwdziałać zaparciom czy… niwelować niestrawność. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z ogórków?

Co ważne, kiszonki są niskokaloryczne i bogate w błonnik, więc poleca się je zwłaszcza osobom, które się odchudzają. Zawierają jednak dość sporo soli, więc jeśli cierpisz na nadciśnienie, to nie przesadzaj z ich spożywaną ilością!

Kapusta kiszona a kwaszona

Kapusta kiszona jest bogatym źródłem błonnika, minerałów oraz witamin. Podobnie jak w przypadku ogórków, proces kiszenia odbywa się naturalnie – fermentacja mlekowa trwa około 2 tygodnie. Kapusta kiszona jest koloru żółtego, który z czasem robi się mocno intensywny i pachnie kwasem mlekowym.

Ogórki kiszone a kwaszone – czym się właściwie różnią? Wyjaśniamy

W sklepach z kolei możemy najczęściej natrafić na kapustę kwaszoną, która nie jest poddawana fermentacji. Owszem, jest ona szatkowana i ubijana, ale później zalewa się ją octem i dodaje cukier, sól, a także wiele przypraw i… konserwantów. Kapusta kwaszona posiada barwę jasną – niemal taką, jak surowa kapusta. Pachnie octem, więc łatwo odróżnić ją od kiszonej. Są to główne różnice, jakimi charakteryzują się kapusta kiszona oraz kwaszona. A może zainteresuje cię także ten artykuł o ogórkach konserwowych w słoikach?



Ogórki kiszone a kwaszone oraz kapusta kiszona a kwaszona – jak kupować?

  1. Zawsze czytaj skład produktów.
  2. Nigdy nie sugeruj się nazwą, bo są one stosowane zamiennie i to może wprowadzić w błąd.
  3. W składzie kiszonek nie mogą znajdować się przeciwutleniacze, cukier bądź kwas octowy czy sorbowy – jeżeli kupujesz produkty ekologiczne możesz być więc spokojny. W produkcji ekologicznej wymienione substancje są bowiem zabronione!
  4. Zwróć uwagę na to, jak dane produkty mogą być przechowywane – kiszona żywność musi być szczelnie zamknięta.
  5. Staraj się kupować kapustę kiszoną z beczki – jest smaczniejsza niż z plastikowych wiaderek.
  6. Produkt musi być wyraźny – biały kolor świadczy o żywności kwaszonej. Sprawdź także ten artykuł o ogórkach kiszonych w słoikach.
  7. Jeżeli kupujesz ogórki z opakowania, staraj się wybieraj mniejsze paczki. Raczej unikaj kiszonych ogórków z beczek – często zdarza się bowiem, że ogórki te są… mocno przesolone. A to niedobrze, zwłaszcza gdy masz problem z cholesterolem. Poza tym w przypadku ogórków z beczki nie jesteś w stanie ocenić, ile użyto do ich ukiszenia dodatków: czosnku, chrzanu czy kopru. W takim przypadku lepiej skorzystać z opakowania lub… ukisić ogórki samodzielnie w domu!

Ocena: 4,8/5 (głosów 9)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
ogórki kiszonki zielone warzywa warzywa dyniowate
Komentarze (2)
  • 10 czerwca 2019 10:06 - ~imakswi napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Without Prescription Amoxicillin 500mg Capsules smy.vzbg.fajnyogrod.pl.uuj.au http://mewkid.net/buy-amoxicillin/

  • 10 czerwca 2019 10:06 - ~utolupi napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin 500 Mg yid.qouy.fajnyogrod.pl.tcu.du http://mewkid.net/buy-amoxicillin/

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Popularne odmiany ogórków - porównanie, opinie, porady praktyczne
Popularne odmiany ogórków - porównanie, opinie, porady praktyczne
Ogórki szklarniowe - odmiany, sadzenie, pielęgnacja, przycinanie, nawożenie, porady
Ogórki szklarniowe - odmiany, sadzenie, pielęgnacja, przycinanie, nawożenie, porady
Uprawa ogórków - jak i kiedy sadzić ogórki? Objaśniamy krok po kroku
Uprawa ogórków - jak i kiedy sadzić ogórki? Objaśniamy krok po kroku
Ogórek wężowy – opis, sadzenie, pielęgnacja, zbiór, porady
Ogórek wężowy – opis, sadzenie, pielęgnacja, zbiór, porady
Ogórki gruntowe – popularne odmiany, wysiew, pielęgnacja, zbiór, choroby
Ogórki gruntowe – popularne odmiany, wysiew, pielęgnacja, zbiór, choroby
Kiedy siać ogórki gruntowe - odpowiadamy na wszystkie pytania
Kiedy siać ogórki gruntowe - odpowiadamy na wszystkie pytania
Ogórek siewny - uprawa, wysiew, pielęgnacja, zbiór, porady
Ogórek siewny - uprawa, wysiew, pielęgnacja, zbiór, porady
Ogórki z czosnkiem - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku
Ogórki z czosnkiem - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku
Ogórki po chińsku - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku
Ogórki po chińsku - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku
Najczęstsze choroby ogórków - przegląd i sposoby leczenia
Najczęstsze choroby ogórków - przegląd i sposoby leczenia
Uprawa ogórków krok po kroku - sadzenie, pielęgnacja, podlewanie, nawożenie
Uprawa ogórków krok po kroku - sadzenie, pielęgnacja, podlewanie, nawożenie
Najczęstsze choroby ogórków szklarniowych i sposoby ich zwalczania
Najczęstsze choroby ogórków szklarniowych i sposoby ich zwalczania
Sadzenie i uprawa ogórków szklarniowych bez tajemnic
Sadzenie i uprawa ogórków szklarniowych bez tajemnic
Ogórki kwaszone - najlepsze przepisy krok po kroku na przygotowanie ogórków kwaszonych
Ogórki kwaszone - najlepsze przepisy krok po kroku na przygotowanie ogórków kwaszonych
Ogórki w musztardzie - najlepsze przepisy na ogórki z musztardą na różne sposoby
Ogórki w musztardzie - najlepsze przepisy na ogórki z musztardą na różne sposoby
Ogórki na zimę - najlepsze przepisy na przygotowanie przetworów do słoików
Ogórki na zimę - najlepsze przepisy na przygotowanie przetworów do słoików
Ogórki z miodem - najlepsze przepisy na przetwory z ogórków na zimę
Ogórki z miodem - najlepsze przepisy na przetwory z ogórków na zimę
Zalewa do ogórków konserwowych - sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Zalewa do ogórków konserwowych - sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Ogórki z chili - sprawdzone przepisy na ogórki w zalewie i z dodatkami
Ogórki z chili - sprawdzone przepisy na ogórki w zalewie i z dodatkami
Ogórki w occie - sprawdzone przepisy na ogórki marynowane w zalewie octowej
Ogórki w occie - sprawdzone przepisy na ogórki marynowane w zalewie octowej
Ogórki małosolne - sprawdzone przepisy na pyszne ogórki małosolne
Ogórki małosolne - sprawdzone przepisy na pyszne ogórki małosolne
Zalewa do ogórków kiszonych – sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Zalewa do ogórków kiszonych – sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Ogórki z kurkumą - sprawdzone przepisy na przygotowanie ogórków konserwowych z kurkumą na zimę
Ogórki z kurkumą - sprawdzone przepisy na przygotowanie ogórków konserwowych z kurkumą na zimę
Ogórki kanapkowe na zimę - sprawdzone przepisy krok po kroku
Ogórki kanapkowe na zimę - sprawdzone przepisy krok po kroku
Ogórki z curry - najlepsze przepisy na ogórki curry do słoików
Ogórki z curry - najlepsze przepisy na ogórki curry do słoików
Ogórki krokodylki - sprawdzone przepisy, jak przygotować krokodylki krok po kroku
Ogórki krokodylki - sprawdzone przepisy, jak przygotować krokodylki krok po kroku
Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku
Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Ogórki gruntowe – sadzenie, uprawa krok po kroku, pielęgnacja i porady
Ogórki gruntowe – sadzenie, uprawa krok po kroku, pielęgnacja i porady
Ogórki z papryką – najlepsze przepisy na marynowane ogórki z papryką krok po kroku
Ogórki z papryką – najlepsze przepisy na marynowane ogórki z papryką krok po kroku
Ogórki konserwowe w słoikach – sprawdzone przepisy na pyszne ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe w słoikach – sprawdzone przepisy na pyszne ogórki konserwowe
Ogórki kiszone w słoikach – sprawdzone przepisy, jak zrobić ogórki kiszone
Ogórki kiszone w słoikach – sprawdzone przepisy, jak zrobić ogórki kiszone
Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków
Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków
Kiszenie kapusty krok po kroku - zrób to sam!
Kiszenie kapusty krok po kroku - zrób to sam!

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij