Ogórki konserwowe w słoikach – sprawdzone przepisy na pyszne ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe w słoikach są świetnym dodatkiem do każdego głównego dania lub podawane jako przystawka. To popularny składnik wielu sałatek warzywnych oraz surówek. Przepis na ogórki konserwowe nie istnieje jeden, a więc każdy może zrobić ogórki do słoików według własnych upodobań smakowych. Ogórki w occie są proste i tanie w przygotowaniu. Zatem, jak się robi ogórki konserwowe?
Jeśli szukasz porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Ogórki konserwowe – podstawowe przepisy
Przepis na ogórki konserwowe w słoikach
Do przygotowania tego przepisu nie potrzebna będzie zrobiona wcześniej zalewa – wszystkie dodatki można wsypać bowiem bezpośrednio do słoja. To umożliwia przygotowanie tyle słoików, ile masz… ogórków! My skupimy się na tym, aby z przepisu wyszły 3 słoiki (po 1 litrze).
Lista składników
- 1 kg niedużych ogórków
- 1 i 0,5l wody
- 250ml octu 10%
- 3 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, 3 gałązki kopru na łodyżce, 3 łyżki gorczycy (białej)
- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- kawałek chrzanu i marchwi
Jeżeli nie masz czasu wsypywać składników po kolei do słoików, pyszne ogórki korniszone możesz zasypać gotową przyprawą. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o zielonych warzywach.
Ogórki konserwowe na zimę – sposób przygotowania
- Umyj ogórki i ułóż je w 3 słoikach (każdy po 1 litrze). Włóż do środka dodatki lub wsyp gotową mieszankę.
- Składniki, z jakich powstanie zalewa do ogórków konserwowych, muszą teraz zostać zagotowane. Później zalej zalewą ogórki i zakręć słoje pokrywkami.
- Pasteryzuj w słoikach około 3 minuty od czasu zagotowania wody.
- Włóż słoiki do dużego garnka i zalej wodą, zostawiając ok. 2cm miejsca pod nakrętką. Następnie prawie doprowadź je do zagotowania na średnim ogniu.
- Zmniejsz ogień i podgrzewaj ok. 3 minuty. Wyjmij z garnka słoiki i ostudź je. Pyszne ogórki konserwowe będą gotowe po ok. 1 tygodniu. Możesz je także przechowywać przez całą zimę np. w piwnicy.
Ogórki marynowane w occie – doskonałe źródło witamin!
Ogórki konserwowe w słoikach są produktem spożywczym dostarczającym w czasie zimy wielu niezbędnych substancji i witamin do organizmu. Ogórki w occie zawierają m.in. witaminę C, którą posiadają również ogórki kiszone czy ogórki małosolne. Poza tym, bogate są w witaminę A, D, E, K1 oraz witaminy z grupy B. Każdy przepis na ogórki konserwowe zawiera substancje zasadowe, czyli odkwaszające organizm – jak sole mineralne, wapń, magnez, żelazo, fosfor czy cynk.
Przepisy na ogórki korniszone do słoików
Pyszne ogórki konserwowe
Zalewa do ogórków konserwowych sprawia, że ogórki nabierają wspaniałego smaku i aromatu. Najlepiej smakują one z kanapką czy z mięsem. Ludzie podają je również jako przystawka do… piwa. Naprawdę niewiele przepisów może równać się z przepisami na „konserwówki” – no chyba, że ogórki kiszone, ogórki małosolne lub popularne ostatnio ogórki z chili. Jednak warto pamiętać, że to ogórki konserwowe na zimę są jednymi z najbardziej klasycznych przetworów w Polsce! Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach domowych.
Lista składników
- ogórki (ilość dowolna)
- 1 szklanka octu 10%
- 5 szklanek wody
- 1 płaska łyżka soli
- 5 czubatych łyżek cukru
- gorczyca
- baldachimy kopru z łodygą
- ziele angielskie
- ziarna pieprzu
- korzeń chrzanu
- czosnek
- liście laurowe
Ten przepis na ogórki konserwowe, mimo że to głównie sama zalewa i ogórki, to także ogromna bomba witamin! Mimo że ogórki kiszone uznaje się teoretycznie za zdrowsze, to ogórki marynowane w occie są równie pyszne i przepisy na ich przyrządzenie niczym nie ustępują słynnym polskim „kiszonkom”.
Ogórki w occie – sposób przygotowania
- Zalej ogórki zimną wodą i zostaw na ok. 30 minut.
- Umyj, wyparz słoje i odstaw do górny dnem. Na dno ułóż kilka ziaren pieprzu, koper, kawałek korzenia chrzanu, ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycę oraz 2 ząbki czosnku (pokrojone).
- Umyte i odsączone ogórki ułóż w słoikach i zalej zalewą. Pasteryzuj przez ok. 4 minuty od zagotowania i wyjmij je gorące.
- Ustaw słoiki do góry dnem, przykryj ręcznikiem i odstaw do wystygnięcia.
Ogórki marynowane w occie jako wsparcie dla organizmu
Ogórki konserwowe do słoików są świetnym lekarstwem dla człowieka. Wzmacniają bowiem układ immunologiczny, chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV, wzmacniają wzrok i zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Właśnie dlatego warto znaleźć najlepszy dla siebie przepis na ogórki konserwowe i korzystać z niego do woli! A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z pomidorów koktajlowych?
Zalewa – jak ją przygotować?
Zalewa do ogórków konserwowych
Zalewa jest podstawą, jaką zwierają wszystkie przepisy na ogórki korniszone. Warto zatem wiedzieć, jak prawidłowo ją przygotować.
Lista składników
- 1 i 0,5 l wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 250 ml octu 10%
Zalewa może być wykorzystana do każdego rodzaju przepisu na ogórki korniszone. To najbardziej podstawowe jej przygotowanie, które łatwo zapamiętasz.
Zalewa do korniszonów – sposób przygotowania
- Zagotuj razem wszystkie składniki wodą, maksymalnie do 2 cm pod zakrętką.
- Zalej wywarem wszystkie składniki z wybranego przepisu na ogórki do słoików.
- Zalewa musi być gorąca! Ogórki konserwowe trzeba bowiem zapasteryzować, a zimną zalewą tego niestety nie zrobisz.
Pasteryzowanie – czy jest ważne?
Oczywiście, że tak! Dzięki temu przetwory na pewno się nie zepsują, a cała rodzina będzie mogła cieszyć się smakiem ogórków poza sezonem. Warto je jeść, bo zawierają mało kalorii i mają niski indeks glikemiczny. Nawadniają organizm i są nawilżające dla skóry. Same plusy!
Przepis na ogórki konserwowe z musztardą
Alternatywa dla tradycji
Jeżeli znudziły się już ogórki kiszone, ogórki małosolne lub tradycyjne ogórki konserwowe, spróbuj zrobić je w… nowoczesnej wersji – z dodatkiem musztardy!
Lista składników
- 3 kg małych ogórków
- 2l wody
- 2 szklanki octu 10%
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżki gorczycy
- 3 łyżki soli
- 1 mała czerwona papryka
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki ziela angielskiego
Ogórki konserwowe w musztardzie są pyszne w smaku i łatwe w przygotowaniu. Będą one świetne zwłaszcza na początek sezonu przetworowego.
- Ogórki i paprykę umyj i osusz, usuwając z papryki gniazda nasienne. Pokrój ją w drobną kostkę.
- Wsyp na dno słoików gorczycę i ziele angielskie.
- Rozłóż równomiernie paprykę i ogórki w słoikach.
- Przygotuj zalewę, po ponownym zagotowaniu dodając do niej musztardę. Wlej ją do słoików tak, by przykrywała ogórki. Odstaw na 12 godzin do góry dnem.
- Przechowuj przetwory w ciemnym i chłodnym miejscu przez ok. 3 miesiące.
Ogórki z musztardą jako pyszny dodatek do obiadów
Nie ma to, jak samodzielnie przygotowane ogórki korniszone z musztardą. Zwłaszcza, że wiesz co się w nich znajduje – nie, jak w przypadku kupnych przetworów. W domowych nie znajdziesz polepszaczy smaku czy konserwantów, a więc z tego względu warto je pasteryzować i trzymać w zapasach zimowych! Zobaczysz, że szybko staną się uzupełnieniem większości obiadów.
Ogórki konserwowe z curry
Hit ogórkowych przetworów
Obok szwedzkiej sałatki czy ogórków z chili stały się one absolutnym must have w spiżarni domowej. Nic dziwnego – są świetnym dodatkiem do zwykłych obiadów czy kolacji. W dodatku bardzo prosto jest je przygotować samemu!
Lista składników
- 2kg ogórków
- 1l wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki soli i 3 łyżeczki przyprawy curry
- kilka liści selera
- gorczyca
- cebula
Nie martw się, ilość curry wcale podniesie zbyt mocno ostrości przetworu! Dawkowanie jest proporcjonalne do całości, nadając niepowtarzalnego smaku ogórkom korniszonym.
Ogórki z curry – sposób przygotowania
- Zagotuj wodę z solą, octem, cukrem oraz curry. Ostudź zalewę.
- Umyj i pokrój ogórki, a cebulę skrój w plastry.
- Wyparz słoje i ułóż na ich dnie po jednym liściu selera, ziarenka gorczycy oraz plaster cebuli.
- Ułóż ogórki możliwie ciasno o zalej zalewą.
- Pasteryzuj przez ok. 5 minut.
Korniszony w curry – z czym je jeść?
Ogórki z curry będą doskonałym uzupełnieniem nie tylko dla zwykłych kanapek, ale i domowych hamburgerów czy hot-dogów! Cudownie smakują zimą, a przy tym robi się je bardzo szybko i prosto. Znakomicie smakują również w połączeniu z pasztetem z wątróbki. Przekonaj się sam, jak ogórki z curry fantastycznie podbiją klasyczny smak podrobów!