Ogórki konserwowe – podstawowe przepisy

Przepis na ogórki konserwowe w słoikach

Do przygotowania tego przepisu nie potrzebna będzie zrobiona wcześniej zalewa – wszystkie dodatki można wsypać bowiem bezpośrednio do słoja. To umożliwia przygotowanie tyle słoików, ile masz… ogórków! My skupimy się na tym, aby z przepisu wyszły 3 słoiki (po 1 litrze).

Lista składników

  • 1 kg niedużych ogórków
  • 1 i 0,5l wody
  • 250ml octu 10%
  • 3 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, 3 gałązki kopru na łodyżce, 3 łyżki gorczycy (białej)
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • kawałek chrzanu i marchwi

Jeżeli nie masz czasu wsypywać składników po kolei do słoików, pyszne ogórki korniszone możesz zasypać gotową przyprawą. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o zielonych warzywach.

Ogórki konserwowe na zimę – sposób przygotowania

  1. Umyj ogórki i ułóż je w 3 słoikach (każdy po 1 litrze). Włóż do środka dodatki lub wsyp gotową mieszankę.
  2. Składniki, z jakich powstanie zalewa do ogórków konserwowych, muszą teraz zostać zagotowane. Później zalej zalewą ogórki i zakręć słoje pokrywkami.
  3. Pasteryzuj w słoikach około 3 minuty od czasu zagotowania wody.
  4. Włóż słoiki do dużego garnka i zalej wodą, zostawiając ok. 2cm miejsca pod nakrętką. Następnie prawie doprowadź je do zagotowania na średnim ogniu.
  5. Zmniejsz ogień i podgrzewaj ok. 3 minuty. Wyjmij z garnka słoiki i ostudź je. Pyszne ogórki konserwowe będą gotowe po ok. 1 tygodniu. Możesz je także przechowywać przez całą zimę np. w piwnicy.

Ogórki marynowane w occie – doskonałe źródło witamin!

Ogórki konserwowe w słoikach są produktem spożywczym dostarczającym w czasie zimy wielu niezbędnych substancji i witamin do organizmu. Ogórki w occie zawierają m.in. witaminę C, którą posiadają również ogórki kiszone czy ogórki małosolne. Poza tym, bogate są w witaminę A, D, E, K1 oraz witaminy z grupy B. Każdy przepis na ogórki konserwowe zawiera substancje zasadowe, czyli odkwaszające organizm – jak sole mineralne, wapń, magnez, żelazo, fosfor czy cynk.

Ogórki konserwowe oraz składniki
Ogórki konserwowe w słoikach – sprawdzone przepisy na pyszne ogórki konserwowe

Przepisy na ogórki korniszone do słoików

Pyszne ogórki konserwowe

Zalewa do ogórków konserwowych sprawia, że ogórki nabierają wspaniałego smaku i aromatu. Najlepiej smakują one z kanapką czy z mięsem. Ludzie podają je również jako przystawka do… piwa. Naprawdę niewiele przepisów może równać się z przepisami na „konserwówki” – no chyba, że ogórki kiszone, ogórki małosolne lub popularne ostatnio ogórki z chili. Jednak warto pamiętać, że to ogórki konserwowe na zimę są jednymi z najbardziej klasycznych przetworów w Polsce! Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach domowych.

Lista składników

  • ogórki (ilość dowolna)
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • gorczyca
  • baldachimy kopru z łodygą
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • liście laurowe

Ten przepis na ogórki konserwowe, mimo że to głównie sama zalewa i ogórki, to także ogromna bomba witamin! Mimo że ogórki kiszone uznaje się teoretycznie za zdrowsze, to ogórki marynowane w occie są równie pyszne i przepisy na ich przyrządzenie niczym nie ustępują słynnym polskim „kiszonkom”.

Ogórki w occie – sposób przygotowania

  1. Zalej ogórki zimną wodą i zostaw na ok. 30 minut.
  2. Umyj, wyparz słoje i odstaw do górny dnem. Na dno ułóż kilka ziaren pieprzu, koper, kawałek korzenia chrzanu, ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycę oraz 2 ząbki czosnku (pokrojone).
  3. Umyte i odsączone ogórki ułóż w słoikach i zalej zalewą. Pasteryzuj przez ok. 4 minuty od zagotowania i wyjmij je gorące.
  4. Ustaw słoiki do góry dnem, przykryj ręcznikiem i odstaw do wystygnięcia.

Ogórki marynowane w occie jako wsparcie dla organizmu

Ogórki konserwowe do słoików są świetnym lekarstwem dla człowieka. Wzmacniają bowiem układ immunologiczny, chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV, wzmacniają wzrok i zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Właśnie dlatego warto znaleźć najlepszy dla siebie przepis na ogórki konserwowe i korzystać z niego do woli! A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z pomidorów koktajlowych?

Ogórki konserwowe w słoikach
Ogórki konserwowe w słoikach – sprawdzone przepisy na pyszne ogórki konserwowe

Zalewa – jak ją przygotować?

Zalewa do ogórków konserwowych

Zalewa jest podstawą, jaką zwierają wszystkie przepisy na ogórki korniszone. Warto zatem wiedzieć, jak prawidłowo ją przygotować.

Lista składników

  • 1 i 0,5 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 250 ml octu 10%

Zalewa może być wykorzystana do każdego rodzaju przepisu na ogórki korniszone. To najbardziej podstawowe jej przygotowanie, które łatwo zapamiętasz.

Zalewa do korniszonów – sposób przygotowania

  1. Zagotuj razem wszystkie składniki wodą, maksymalnie do 2 cm pod zakrętką.
  2. Zalej wywarem wszystkie składniki z wybranego przepisu na ogórki do słoików.
  3. Zalewa musi być gorąca! Ogórki konserwowe trzeba bowiem zapasteryzować, a zimną zalewą tego niestety nie zrobisz.

Pasteryzowanie – czy jest ważne?

Oczywiście, że tak! Dzięki temu przetwory na pewno się nie zepsują, a cała rodzina będzie mogła cieszyć się smakiem ogórków poza sezonem. Warto je jeść, bo zawierają mało kalorii i mają niski indeks glikemiczny. Nawadniają organizm i są nawilżające dla skóry. Same plusy!

Przepis na ogórki konserwowe z musztardą

Alternatywa dla tradycji

Jeżeli znudziły się już ogórki kiszone, ogórki małosolne lub tradycyjne ogórki konserwowe, spróbuj zrobić je w… nowoczesnej wersji – z dodatkiem musztardy!

Lista składników

  • 3 kg małych ogórków
  • 2l wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki gorczycy
  • 3 łyżki soli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ziela angielskiego

Ogórki konserwowe w musztardzie są pyszne w smaku i łatwe w przygotowaniu. Będą one świetne zwłaszcza na początek sezonu przetworowego.

  1. Ogórki i paprykę umyj i osusz, usuwając z papryki gniazda nasienne. Pokrój ją w drobną kostkę.
  2. Wsyp na dno słoików gorczycę i ziele angielskie.
  3. Rozłóż równomiernie paprykę i ogórki w słoikach.
  4. Przygotuj zalewę, po ponownym zagotowaniu dodając do niej musztardę. Wlej ją do słoików tak, by przykrywała ogórki. Odstaw na 12 godzin do góry dnem.
  5. Przechowuj przetwory w ciemnym i chłodnym miejscu przez ok. 3 miesiące.

Ogórki z musztardą jako pyszny dodatek do obiadów

Nie ma to, jak samodzielnie przygotowane ogórki korniszone z musztardą. Zwłaszcza, że wiesz co się w nich znajduje – nie, jak w przypadku kupnych przetworów. W domowych nie znajdziesz polepszaczy smaku czy konserwantów, a więc z tego względu warto je pasteryzować i trzymać w zapasach zimowych! Zobaczysz, że szybko staną się uzupełnieniem większości obiadów.

Ogórki konserwowe z curry

Hit ogórkowych przetworów

Obok szwedzkiej sałatki czy ogórków z chili stały się one absolutnym must have w spiżarni domowej. Nic dziwnego – są świetnym dodatkiem do zwykłych obiadów czy kolacji. W dodatku bardzo prosto jest je przygotować samemu!


Lista składników

  • 2kg ogórków
  • 1l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki soli i 3 łyżeczki przyprawy curry
  • kilka liści selera
  • gorczyca
  • cebula

Nie martw się, ilość curry wcale podniesie zbyt mocno ostrości przetworu! Dawkowanie jest proporcjonalne do całości, nadając niepowtarzalnego smaku ogórkom korniszonym.

Ogórki z curry – sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę z solą, octem, cukrem oraz curry. Ostudź zalewę.
  2. Umyj i pokrój ogórki, a cebulę skrój w plastry.
  3. Wyparz słoje i ułóż na ich dnie po jednym liściu selera, ziarenka gorczycy oraz plaster cebuli.
  4. Ułóż ogórki możliwie ciasno o zalej zalewą.
  5. Pasteryzuj przez ok. 5 minut.

Korniszony w curry – z czym je jeść?

Ogórki z curry będą doskonałym uzupełnieniem nie tylko dla zwykłych kanapek, ale i domowych hamburgerów czy hot-dogów! Cudownie smakują zimą, a przy tym robi się je bardzo szybko i prosto. Znakomicie smakują również w połączeniu z pasztetem z wątróbki. Przekonaj się sam, jak ogórki z curry fantastycznie podbiją klasyczny smak podrobów!

ikona podziel się Przekaż dalej