Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku
Ogórki korniszony to bardzo często spotykany rodzaj ogórków, z których korzystamy, gdy robimy ogórki z chili, ogórki w occie, ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki z kurkumą, ogórki w musztardzie i wiele innych. Przepisy na ogórki korniszone są bardzo różnorodne, dlatego warto wybrać spośród nich dobre przepisy, które sprostają naszym wymaganiom i będą odpowiadały nam smakowo.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Przepis na ogórki korniszone na ostro, czyli z chili i kurkumą
Przepisy kulinarne na ogórki na ostro są dość popularne, dlatego też warto porównać sobie kilka różnych i wybrać ten najbardziej odpowiedni przepis. Najczęściej ogórki korniszony polecane są do zaprawiania w słoikach, co stwarza możliwość bardzo długiego przechowywania ich w swoich domowych spiżarniach.
Ogórki z kurkumą zachwycają coraz więcej osób ze względu na niesamowity smak, który tworzą przyprawy. Zobaczmy zatem, jak zrobić ogórki korniszony w zalewie z kurkumą.
Składniki:
- 3 kg ogórków.
Do zalewy:
- 2 i 1/4 szklanki cukru,
- 6 szklanek wody,
- 1,5 szklanki octu 10%,
- 3 łyżeczki kurkumy,
- 1,5 płaskiej łyżki soli kamiennej.
Do każdego słoika:
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 łyżeczki gorczycy,
- 1 gałązka kopru,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 6 ziarenek pieprzu zielonego.
W zamian za pieprz zielony można skorzystać z pieprzu czarnego, lecz musi być on także w ziarnach.
Przygotowanie:
- Ogórki korniszony myjemy i kroimy na 4 do 6 części wzdłuż.
- W słoikach muszą znaleźć się teraz: koper, liść laurowy, ziarenka zielonego pieprzu, gorczyca, przekrojony na pół ząbek czosnku i ziele angielskie.
- Do słoików wkładamy ciasno ogórki korniszony.
- W garnku zagotowujemy wszystko, co potrzebne jest do zalewy i gorącą zalewą zalewamy przygotowane słoiki.
- Po zalaniu słoików zakręcamy je i pasteryzujemy przez około 10 minut.
Przepis na ogórki z kurkumą jest bardzo prosty i starcza na 6 słoików, które mają pojemność około 900 ml. Z powodzeniem używane są do obiadów, jako sałatki, ale także jako przekąski. Sprawdź także ten artykuł o ogórkach konserwowych.
Warto też wiedzieć, jak zrobić ogórki korniszony z chili, które dodadzą w naszej kuchni odrobinę pikanterii i będą świetnym dodatkiem do różnych potraw. Przepisy kulinarne również wykorzystują bardzo często te przetwory, dlatego też zobaczmy, jak wygląda prosty przepis na ogórki z chili.
Składniki:
- 5 kg ogórków,
- 6 łyżek soli,
- 2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki chili,
- 2 główki czosnku,
- 16 łyżek oleju,
- 3 szklanki octu,
- 6 szklanek cukru.
Ilość cukru można zmniejszyć, lecz to właśnie on daje dodatkowych doznań smakowych i wynosi je na wyższy poziom.
Przygotowanie:
- Ogórki korniszony należy najpierw dokładnie umyć, a później pokroić je w 2 lub 4 części wzdłuż.
- Następnie ogórki zasypujemy solą i odstawiamy je na 6 godzin.
- Od ogórków odlewamy wodę, dodajemy do nich pieprz, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość mieszamy.
- Olej, ocet i cukier dodajemy do garnka i przygotowujemy z nich zalewę.
- Gorącą zalewą zalewamy ogórki z przyprawami, mieszamy i zostawiamy tak na około 12 godzin.
- Po tym czasie ogórki korniszone przekładamy do słoików i zalewamy je zalewą.
- Słoiki zakręcamy i odkładamy do spiżarni.
Ważne jest, by podczas zalewania ogórki korniszony były całe zakryte zalewą. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z ogórków?
Przepis na ogórki korniszone w musztardzie oraz kiszone
Przepisy na ogórki korniszone są bardzo zróżnicowane, dlatego dobrze jest znaleźć dobre przepisy na przyrządzenie ich oraz jeden prosty przepis, który zadowoli nasze podniebienia i będzie często wykorzystywany do tworzenia przetworów do naszej domowej spiżarni. Zobaczmy, jak wygląda przepis na ogórki w musztardzie oraz popularne i wszystkim znane ogórki kiszone i ogórki małosolne.
Ogórki w musztardzie, mimo tego, że nie są one bardzo popularne, jak i ogórki w miodzie, mają bardzo pyszny smak, który warto chociaż raz w życiu spróbować.
Składniki:
- 4 kg ogórków,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Do zalewy musimy przygotować:
- 10 szklanek wody,
- 2 szklanki octu 10%,
- 6 płaskich łyżek soli kamiennej,
- 10 łyżek musztardy.
Dodatkowo możemy dołożyć czosnek granulowany, który wzbogaci kompozycje smakowe ogórków.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki potrzebne do wykonania zalewy wkładamy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
- Zalewę trzeba ostudzić.
- Ogórki korniszony dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części, ale nie przekrawamy ich do końca.
- Ogórki korniszone układamy do słoików, dodajemy liść laurowy i 2 ziela angielskie do każdego słoika, a następnie zalewamy je zalewą.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.
Pasteryzacja zapewni nam dobre przechowywanie produktów. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki z papryką.
Kolejny przepis na przygotowanie tych ogórków to ogórki małosolne, które po pewnym czasie dojrzewają i tworzą się z nich ogórki kiszone. Ogórki kiszone mają wiele zastosowań, dlatego warto poznać choć jeden prosty przepis, w jaki sposób je przygotować.
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- 4 l wody,
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej,
- 12 ząbków czosnku,
- 6 gałązek kopru włoskiego,
- korzeń kopru,
- liście wiśni,
- liście czarnej lub czerwonej porzeczki.
Zamiast liści porzeczki, można także wykorzystać liście winogrona, które dodadzą wyśmienitego smaku ogórkom.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy.
- W garnku zagotowujemy wodę z solą i odstawiamy do wystygnięcia.
- Do słoików wkładamy po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, liście i gałązkę kopru.
- Do słoików z przyprawami układamy ciasno ogórki i zalewamy je ciepłą zalewą.
- Słoiki zakręcamy i stawiamy na kilka godzin do góry dnem w ciepłym miejscu lub przykryte kocem.
Po tygodniu będą już gotowe nasze ogórki małosolne, natomiast na kiszone trzeba odczekać od 2 do 3 tygodni.
Ogórki w occie, czyli ogórki konserwowe
Na szczególną uwagę zasługują ogórki korniszony konserwowe, na które przepis zaraz przedstawimy. Oczywiście przepisy na te ogórki różnią się między sobą proporcjami i dodatkami, dlatego też wybraliśmy jeden przepis na ogórki korniszone w occie, który ma bardzo dobre opinie i jest polecany przez wiele osób.
Zobaczmy więc, w jaki sposób zrobić konserwowe ogórki korniszone.
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- liść laurowy,
- pieprz ziołowy,
- ziele angielskie,
- koper,
- gorczyca.
Do zalewy:
- 1 l wody,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 10 łyżek octu 10%.
Można skorzystać z pieprzu czarnego zamiast ziołowego.
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy i ciasno układamy do słoików.
- Do słoików wsadzamy ziele angielskie, liść laurowy, koper, gorczycę i pieprz ziołowy.
- Składniki na zalewę musimy zagotować, a następnie gotową zalewą zalać ogórki.
Po zakręceniu słoików nie można zapomnieć o 5-minutowej pasteryzacji, którą liczymy od zagotowania wody.
Ogórki korniszony są bardzo dobrymi warzywami, które można przygotować na różne sposoby. Znając dobre przepisy i postępując według kolejnych punktów, możemy zapełnić swoją spiżarkę niesamowitymi przetworami właśnie z tych ogórków. Nie zapomnijmy więc, by w okresie letnio- jesiennym przygotować kilka słoików tych ogórków.