Ogórki krokodylki - co to właściwie jest?

Ogórki krokodylki to po prostu pikantne ogórki z chili. Ogórki te zaprawiane są do słoików i zazwyczaj pasteryzowane, by przetrzymywanie ich w spiżarni przez lata było możliwe. Istnieje także sposób, dzięki któremu nie trzeba pasteryzować tych ogórków, lecz lepsze jest przeprowadzenie tego procesu dla pewności zakonserwowania.

Ogórki krokodylki swoją nazwę biorą od wyglądu skórki. Są one pokrojone w ćwiartki i znajdują się w zalewie pikantnej, która powoduje to, że ogórki mają na sobie charakterystyczne bruzdki, co przypomina grzbiet krokodyla wypływającego z wody. Inną nazwą tych ogórków są ogórki po meksykańsku.

Ogórki krokodylki mają bardzo specyficzny smak, ponieważ wyczuwalna jest w nich charakterystyczna pikantna, ale też słodka nuta. Na początek zobaczmy, w jaki sposób zrobić przetwory z ogórków, jakimi są ogórki krokodylki, nie wykorzystując przy tym pasteryzacji. Przepis wygląda następująco.

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 3 łyżki soli,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 2 szklanki octu,
  • 7 łyżek oleju,
  • gwiazdki anyżu,
  • laska cynamonu.

Gwiazdka anyżu i laska cynamonu nie są koniecznymi składnikami, lecz bez nich przetwory z ogórków nie będą tak smaczne.

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy i wyparzamy w gorącej wodzie.
  • Umyte ogórki kroimy na ćwiartki.
  • W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i mieszamy z solą i octem.
  • Mieszaniną zalewamy ogórki, dodajemy do nich olej i wszystkie przyprawy.
  • Ogórki krokodylki rozkładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Stawiając ogórki krokodylki z chili do góry dnem, nie jest wymagana pasteryzacja, ponieważ zalewając ogórki gorącą zalewą, wieczko się zassie. Sprawdź także ten artykuł o ogórkach konserwowych.

Przepisy na ogórki krokodylki z chili

Ogórki w zalewie z chili są bardzo smaczne i zdrowe. Świetnie nadają się jako przekąski na różne okazje, ale także robi się z nich sałatki i są dodatkiem do różnych mięs, np. zrazów. Bardzo polecane są też dlatego, że chili jest zdrowe dla organizmu. Zobaczmy więc, jak wykonać te ogórki, korzystając z trzech różnych sposobów.

Pierwszy przepis na ogórki krokodylki jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 główki czosnku,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżeczki chili.

Ważne, by użyć oleju rzepakowego, słonecznikowego lub ryżowego, a nie oliwy.

<
Ogórki krokodylki i inne przetwory
Ogórki krokodylki - sprawdzone przepisy, jak przygotować krokodylki krok po kroku

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy bardzo dokładnie i kroimy na 4 części wzdłuż.
  • Następnie wkładamy kilogram ogórków do garnka, zasypujemy go jedną łyżką soli i na to układamy kolejny kilogram ogórków.
  • Czynność powtarzamy 3 razy.
  • Zasolone ogórki odstawiamy na około 6 godzin, by puściły sok.
  • Po tym czasie odlewamy wodę.
  • Czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy, a później wsadzamy do ogórków razem z chili.
  • Całość mieszamy.
  • Do drugiego garnka wlewamy cukier, ocet i olej, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Pikantne ogórki z chili zlewamy zimną wodą i odstawiamy na noc.
  • Następnego dnia układamy ogórki do słoików bardzo ciasno, zalewamy zalewą i zakręcamy. Warto wypróbować ten przepis na ogórki na zimę z chili.
  • Ogórki krokodylki pasteryzujemy jeszcze przez około 7 minut.

Niektóre przepisy sugerują, że pasteryzacja zaczyna się od samego początku włączenia palnika, natomiast tutaj liczymy od momentu zagotowania się wody. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z ogórków?

Kolejny przepis na ogórki krokodylki z chili na zimę wygląda następująco.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków,
  • 3 łyżki soli kamiennej,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki chili,
  • 1 główka czosnku,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 3 szklanki cukru.

Jeśli przetwory na zimę mają mieć bardziej pikantny smak, warto dodać trochę więcej chili.

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie myjemy, przekrawamy na 4 części, zasypujemy je solą i zostawiamy na około 6 godzin.
  • Po tym czasie wylewamy zbędną wodę z ogórków, a dodajemy do nich pieprz, chili, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość mieszamy.
  • W garnku zagotowujemy cukier, ocet i olej.
  • Gorącą zalewą zalewamy ogórki w misce, mieszamy i zostawiamy na noc.
  • Następnie ogórki przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy około 10 minut.

Pamiętajmy, by ogórki krokodylki z chili były układane w słoikach bardzo ciasno.

Przepisy na ogórki krokodylki są bardzo różne, dlatego pokażemy jeszcze jeden, który warto poznać.

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 4 łyżki soli,
  • 1 łyżka chili,
  • 10 łyżek oleju,
  • 2 szklanki octu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 10 ząbków czosnku,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Smak tych ogórków nie jest aż tak ostry, a łagodniejszy, ale można lekko zmodyfikować przepis i dodać więcej czosnku i chili. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki z papryką.

Marynowane ogórki krokodylki w słoiku
Ogórki krokodylki - sprawdzone przepisy, jak przygotować krokodylki krok po kroku

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie myjemy i wyparzamy w gorącej wodzie.
  • Wymyte ogórki kroimy na 4 części.
  • W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i mieszamy go z solą i octem.
  • Zalewą zalewamy ogórki, mieszamy i wsadzamy do słoików, zalewając przy tym je zalewą.
  • Do ogórków w zalewie dodajemy liść laurowy, chili, posiekany czosnek, ziele angielskie i zakręcamy słoiki.

Gotowe ogórki krokodylki pasteryzujemy jeszcze przez około 10 minut, a po tym procesie musimy postawić je jeszcze do góry dnem do ostygnięcia.

Tak przygotowane pikantne ogórki z chili lub, jak kto woli, ogórki krokodylki lub ogórki po meksykańsku, idealnie sprawdzą się na nieoczekiwane spotkania ze znajomymi w postaci przekąsek, ale także stworzyć z nich można bardzo ciekawe i smaczne kompozycje sałatkowe. Zastosowanie ich w kuchni zależy tylko i wyłącznie od nas.

Wyjątkowy sposób na przygotowanie tych pysznych pikantnych ogórków

Nie można się dziwić, że ogórki krokodylki kojarzą nam się z ogórkami, które w smaku są pikantne. Nowinką jednak są przepisy, które pokazują, że ogórki krokodylki można zrobić także na słodko. Nie są to już co prawda pikantne ogórki z chili, ale ich smak jest bardzo pyszny i sprawdzają się także jako przetwory na zimę.

Zobaczmy zatem, jak wygląda przepis na te ogórki.

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki miodu,
  • 8 łyżek oleju,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki octu,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Do przygotowania ogórków można użyć miodu spadziowego lub akacjowego.

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie myjemy, wyparzamy w gorącej wodzie i kroimy na 4 części.
  • Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie, a później łączymy go z solą, octem i miodem.
  • Ogórki wsadzamy ciasno do słoików.
  • Przygotowaną zalewą zalewamy ogórki, dodajemy posiekany czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Słoiki zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.

Dla pewności warto dodatkowo po pasteryzacji odłożyć słoiki do góry dnem, by zabezpieczyć je.

Jak można zauważyć, ogórki krokodylki z chili, ale również te robione na słodko są bardzo smaczną, ale i zdrową przekąską, która może leżakować nawet całą zimę w naszej spiżarni. Od zrobienia ogórków najlepiej odczekać minimum tydzień do spożycia, by ogórki dobrze przeszły przyprawami.

ikona podziel się Przekaż dalej