Pyszne i szybkie ogórki małosolne

Ogórki małosolne


Ochotę na ogórki małosolne przyszła niespodziewanie? W takim razie nie czekaj i już teraz zacznij robić swoją ulubioną przekąskę, którą będziesz mógł podać do obiadu lub zrobić z nią pyszne kanapki.

Sprawdź jak łatwo i szybko zrobić ogórki małosolne we własnym domu. Dużą zaletą tego przepisu jest to, że do przygotowania ogórków małosolnych nie potrzeba zbyt wielu produktów spożywczych. Choć przepis przygotowany jest na słoik 5-litrowy, to ogórki małosolne można zrobić również w słoikach litrowych.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • 20 cm korzenia chrzanu z liśćmi
  • 5 liści laurowych
  • 2,5 łyżki soli
  • 2,5 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw myjemy słoik 5-litrowy, a następnie dokładnie wyparzamy zarówno słoik, jak i wieczko.
  2. Następnie dokładnie myjemy ogórki. Gdy wszystkie będą umyte, pozbawiamy je końcówek. Ten zabieg, choć bardzo popularny nie jest konieczny.
  3. Chrzan myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
  4. Od gałązek kopru obcinamy kwiatostany.
  5. Ząbki czosnku obieramy i zostawiamy w całości.
  6. Razem z korzeniem chrzanu dobrze jest również wypłukać liście, ponieważ często okazuje się, że są na nich pozostałości piasku lub ziemi.
  7. Na dnie dużego słoika układamy koper, a na wierzchu ściśle układamy ogórki.
  8. Na samą górę dajemy czosnek, pozostałą część kopru wraz z łodygami, pokrojone kawałki chrzanu wraz z liśćmi.
  9. W garnku zagotowujemy wodę z solą i czekamy, aż zacznie wrzeć.
  10. Gdy woda z solą będzie gorąca, od razu zalewamy nią ogórki w słoiku. Słoik delikatnie zakręcamy wieczkiem lub przykrywamy bawełnianą ściereczką.

Tak wykonane ogórki możemy jeść już po dwóch dniach. Oczywiście możemy lekko zmodyfikowany przepis i zalać ogórki zimną wodą, jednak wydłuży to proces kiszenia.

Ogórki małosolne powinniśmy zjeść od dwóch do 7 dni, ponieważ po tym czasie zaczną się przekształcać w ogórki kiszone. Takie ogórki małosolne możesz podać jako dodatek do obiadu.

Klasyczne ogórki małosolne

Chcę zrobić klasyczne ogórki małosolne w kamionce? To ostatnio chętnie wykorzystywany sposób, który cieszy się ogromną popularnością. Dzięki nam poznasz wspaniały przepis na klasyczne ogórki małosolne w naczyniu kamiennym.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 4 gałązki kopru
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duży kawałek chrzanu
  • półtorej łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Ogórki bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Półtora litra wody i gotujemy z solą. Kiedy zalewa jest już gotowa, odstawiona kilka minut do przestygnięcia.
  3. Dokładnie myjemy kamienny garnek, wyparz go, a następnie układamy w nim poziomo ogórki gruntowe, przekładając je przyprawami takimi jak: czosnek, chrzan i koper.
  4. Tak przygotowane ogórki zalewamy zalewą, która została wcześniej przygotowana i przykrywamy talerzykiem. Na talerzyk warto położyć kamień lub inny ciężki przedmiot.
  5. Ogórki będą gotowe do spożycia po dwóch lub trzech dniach.

Wiele osób uważa, że ogórki przygotowane w kamiennym naczyniu mają zupełnie inny i bardziej oryginalny smak. Z pewnością coś w tym jest, bo coraz więcej osób kupuje lub zamawia właśnie w takie naczynia.

Ogórki małosolne - porady

Jak zrobić domowe ogórki małosolne na sucho?

Coraz częściej słyszysz wśród znajomych, że robią ogórki małosolne na sucho? Jesteś ciekawa, jak się to robi i bardzo chcesz wypróbować ten nowy sposób? Podamy Ci prosty przepis na to, jak zrobić ogórki małosolne na sucho we własnym domu.  Choć nazwa brzmi tajemniczo, to wbrew pozorom jest to bardzo prosty sposób na przygotowanie ulubionych ogórków małosolnych.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 duży korzeń chrzanu
  • 3-4 liście wiśni lub porzeczki
  • 3 gałązki kopru z baldachami
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

Do przygotowania ogórków małosolnych na sucho będziesz potrzebować małej plastikowej torebki na mrożone warzywa. Najlepiej, aby była ona z zapięciem strunowym.

  1. Na samym początku myjemy ogórki i odcinamy i w końcówki. Ogórki wrzucamy do torby poziomo
  2. Chrzan myjemy, obieramy i kroimy na słupki, a następnie dodajemy go do ułożonych ogórków.
  3. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy go do ogórków. Podobnie robimy z koprem, porwanymi na mniejsze części liśćmi porzeczki lub wiśni.
  4. Na końcu dodajemy liść laurowy, wcześniej należy go pokruszyć.
  5. Nie zapominamy również o dodaniu ziela angielskiego oraz soli.
  6. Całość zamykamy, sprawdzając, czy zamknięcie strunowe jest dobrze dosunięte, a następnie potrząsamy ogórkami tak, żeby przyprawy mogły się równomiernie rozłożyć.
  7. Ogórki w torebce wkładamy na noc do lodówki i wyjmujemy je następnego dnia rano.
  8. Po wyjęciu z lodówki ogórki powinny poleżeć w temperaturze pokojowej przez kolejny dzień.

Tak przygotowane ogórki możemy podawać do obiadu lub kanapek, a także możemy jeść je bez niczego. Jeżeli nie mamy ochoty na spożycie całości, pozostałe ogórki możemy przechowywać w lodówce w woreczku strunowym. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na ogórki kiszone.

Najlepsze na świecie ogórki kiszone

Jesteś fanem ogórków kiszonych? W takim razie koniecznie musisz zrobić kilka słoiczków na zimę do swojej spiżarni. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić to ten artykuł podpowie Ci prosty i szybki sposób na wykonanie ogórków kiszonych. Sprawdź przepis udostępniony poniżej.

Składniki

  • niewielkie ogórki gruntowe
  • sól
  • czosnek
  • chrzan
  • baldachy kopru
  • woda

Przygotowanie:

Do przygotowania ogórków kiszonych potrzebujemy wyparzonych słoików litrowych i zakrętek.

  1. Ogórki dokładnie myjemy i według upodobań odcinamy końcówki lub je pozostawiamy. Większość osób, jeżeli przygotowuje ogórki kiszone, nie odcina końcówek.
  2. Do wyparzonych słoików ciasno układamy ogórki, wkładając je pionowo.
  3. Następnie do każdego słoiczka dodajemy po 2 ząbki czosnku, jeden słupek chrzanu, który został wcześniej obrany i pokrojony, a także jedną większą baldachę kopru.
  4. Do każdego słoika z ogórkami dodajemy jedną łyżkę soli kamiennej, która powinna być przeznaczona do przetworów.
  5. Całość zalewamy przestudzoną i wcześniej przegotowaną wodą. Jeżeli mamy możliwość, dolewamy czystej wody ze studni.
  6. Ogórki zakręcamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu przez około 2 tygodnie.
  7. Ogórków kiszonych nie wstawiamy do lodówki przed zakwaszeniem. Oznaką zakończonego procesu kiszenia jest biały osad znajdujący się na dnie słoika. Jeśli twoje ogórki mają taki osad, dopiero wtedy możesz pomyśleć o wstawieniu ich do lodówki.

Po upływie dwóch tygodni nasze ogórki są już gotowe i możemy przenieść je do spiżarni. Ogórki kiszone są znakomitym dodatkiem do dań mięsnych, ale powstać z nich może również pyszna zupka ogórkowa.

Czy wiesz, że ogórki kiszone na początku kiszenia to zwykłe ogórki małosolne? Jeśli lubisz ten rodzaj ogórków, to przygotowując ogórki kiszone, odłóż 2 lub 3 słoiczki i otwórz jej po 3, lub 4 dniach od zrobienia. Dzięki temu poznasz smak oryginalnych ogórków małosolnych.

Ogórki małosolne z koperkiem, a także przepisy i sposoby na najlepsze ogórki małosolne
Ogórki małosolne w słoiku, a także najlepszy przepis na ogórki małosolne krok po kroku

To również świetny sposób na zapełnienie domowej spiżarni i zrobienie zapasów na zimę. Nie od dziś wiadomo, że zimą ciężko o smaczne ogórki kiszone. Stawiając na własne wyroby, możemy tanio i szybko zapełnić domowe półki i zyskać smaczne dodatki do dań obiadowych. Oczywiście oprócz ogórków kiszonych można pokusić się o przygotowanie ogórków w zalewie słodko kwaśnej lub korniszonów. Możliwości jest bardzo dużo. Jednak bardzo wiele zależy od naszych upodobań smakowych.

Jakie ogórki wybierać do kiszenia?

Zdecydowanie najlepsze ogórki do kiszenia i do wykonania ogórków małosolnych powinny być niewielkie. Zbyt duże ogórki nie będą zbyt smaczne po zakiszeniu. Bardzo często po ich przekrojeniu okazuje się, że stają się puste w środku lub że mają duże nasiona, które sprawiają dyskomfort podczas jedzenia.

Kupując ogórki, powinniśmy uważnie wybrać ich źródło. Nie wybierajmy ogórków z nieznanych źródeł, w których do uprawy mogą zostać wykorzystane ogromne ilości nawozu. Argumentami przeciwko takim ogórkom jest ich negatywny wpływ na nasze zdrowie, a ponadto fakt, że mogą wchodzić w reakcję podczas kiszenia i zamiast smacznych i twardych ogórków otrzymamy rozpływającą się i śmierdzącą breję.

Ciekawostki wskazówki potrzebne do samodzielnego kiszenia ogórków

O ile ogórki małosolne możemy przygotowywać w dowolnym naczyniu, a nawet w woreczku strunowym, o tyle ogórki kiszone zawsze powinny znajdować się w litrowych i szklanych słoikach. Dbając o to, będziemy mieć pewność, że kwas z ogórków nie wchodzi w reakcję z plastikiem, ani innym tworzywem.

Wiele osób zastanawia się też, ile soli powinno się dodawać do słoika z ogórkami małosolnymi i ile z ogórkami kiszonymi. Choć stara szkoła mówi, że do kiszonych ogórków dodajemy 2 łyżki soli, a do małosolnych 1 łyżkę, to sekret tkwi w rodzaju. Do ogórków kiszonych używamy wyłącznie specjalnej soli do przetworów.

Podczas robienia ogórków małosolnych wykorzystujemy proporcje 1 łyżki soli na 1 litr wody.  Tak dobrane proporcje pozwolą na zrobienie smacznych ogórków kiszonych. Podobne pytania zadają sobie osoby starające się zrobić domową kapustę kiszoną. To ile soli do kiszenia kapusty należy dodać, jest zagwozdką każdej pani domu.

Do czego wykorzystać wodę z ogórków kiszonych? Jeśli nie wiesz, do czego wykorzystać wodę z ogórków kiszonych, to pewnym ciekawym pomysłem będzie bigos staropolski, w którym woda z ogórków może podkręcić smak.

Kiszenie ogórków jest dość popularnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ogórków kiszonych. Jednak każda pani domu korzysta z innego przepisu. Powyżej znajdziesz kilka pomysłów na wykonanie własnych ogórków małosolnych i na kiszenie ogórków. Zazwyczaj proces przebiega podobnie, ale różnica tkwi w dodatkach. Niektórzy dodają liście chrzanu, wiśni lub porzeczki.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny