Ogórki małosolne - sprawdzone przepisy na pyszne ogórki małosolne
Ogórki małosolne to tradycyjne przetwory polskiej kuchni. Ogórki małosolne pasują do dań mięsnych, kanapek czy sałatek. Warto je jeść ze względu na bogactwo witamin i składników odżywczych. Poznaj najlepsze, sprawdzone przepisy na ogórki małosolne. Przekonasz się, że wykonanie ogórków małosolnych samodzielnie nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Warto spróbować weki, gdyż samodzielnie zrobione ogórki małosolne są najsmaczniejsze.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Ogórki małosolne - przetwory z ogórków
Ogórki kiszone i ogórki małosolne to typowa potrawa polskiej kuchni. Kiszonki wszelkiego rodzaju są bardzo zdrowe, gdyż pozwalają na utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej w jelitach. Ogórki kiszone dostępne są w sprzedaży cały rok. Jednak najsmaczniejsze są te domowe, zakiszone samemu w sezonie letnim. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z ogórków weki na zimę, szczególnie że latem ogórki są tanie.
Kiszenie ogórków możemy rozpocząć już wiosną, kiedy tylko na rynku pojawią się świeże ogórki gruntowe. Podstawowe składniki na ogórki małosolne to przede wszystkim dobre ogórki gruntowe oraz oczywiście koper. Ogórki małosolne można zrobić nawet wczesną wiosna przy użyciu zwykłego koperku, który dostępny jest cały rok. Jednak najczęściej musimy czekać aż cena ogórków gruntowych spadnie na tyle aby własnoręczne kiszenie ogórków w domu okazało się korzystne cenowo. W Polsce sezon na ogórki przypada w lipcu i sierpniu, kiedy to ogórki są najtańsze a wybór jest największy.
Czytając przepisy na ogórki małosolne, spotykamy się z takimi pojęciami, jak ogórki małosolne, ogórki kiszone, ogórki konserwowe czy też ogórki kwaszone. Czym się różnią te przetwory z ogórków?
Ogórki małosolne różnią się tym od kiszonych tym, że trzymamy je w zalewie krócej. Dlatego też mają delikatniejszy i mniej kwaśny smak. Robiąc zaprawy na zimę, nie mamy wielkiego wpływu na to, czy ogórki będą małosolne czy kiszone. Aby uzyskać ogórki małosolne, lepiej zalać je zimną solanką. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.
Ogórki konserwowe to ogórki w zalewie octowej. Zalewa ma proporcje mniej więcej 1 szklanka octu na 5 szklanek wody. Dodajemy do niej także łyżkę soli i szklankę cukru. Wariantem tej potrawy są pikantne ogórki z chili, wykonane z dodatkiem świeżej ostrej papryczki lub przyprawy chili lub ogórki z curry.
Kiszenie ogórków ma miejsce dzięki naturalnym procesom fermentacji mlekowej, która odbywa się przy pomocy bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu powstają ogórki kiszone. Niekiedy zdarza się, że producenci starają się sztucznie przyspieszyć proces kiszenia przez zalewanie ogórków roztworami kwasów mlekowych, octowych czy sorbowych. Dlatego pojawiają się głosy, że tak wykonane ogórki noszą nazwę kwaszonych, a proces nazywa się kwaszeniem. Trudno powiedzieć, czy jest to prawda, gdyż nazwy kiszenie czy też kwaszenie jeszcze niedawno oznaczały dokładnie to samo. Dlatego też warto kupując kiszonki w sklepie, zwracać uwagę na etykiety, aby mieć pewność, czy kupujemy produkty naturalne.
Dobre ogórki małosolne - proporcje i składniki
Ogórki małosolne robimy tak samo jak ogórki kiszone. Potrzebne będą następujące składniki:
- ogórki gruntowe,
- sól,
- woda,
- koper świeży lub suszony,
- dodatki do smaku jak: czosnek, korzeń lub liście chrzanu oraz przyprawy do kiszenia ogórków.
Podstawowa recepta na dobre ogórki małosolne wymaga, aby zachowane były proporcje soli w zalewie. Proporcje są bardzo ważne i wynoszą 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Różne przepisy na ogórki małosolne podają aby ogórki zalewać wodą gorącą lub zimną. Temperatura wody zależy od tego czy robimy przetwory z ogórków czy też ogórki małosolne do spożycia na bieżąco oraz jak szybko chcemy uzyskać efekt. Ogórki zalewamy gorącą wodą do przetworów na zimę oraz wtedy gdy chcemy żeby ogórki zakisiły się szybciej. Jeśli możemy poczekać zalewamy wodą zimną. Woda na ogórki musi być dobrej jakości i przegotowana. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki kanapkowe?
Aby zrobić dobre ogórki małosolne potrzebne są przede wszystkim dobrej jakości ogórki. Na ten temat krążą mity a kupienie dobrych ogórków jest naprawdę trudne. Mimo że stosujesz sprawdzone przepisy na ogórki małosolne, może okazać się, że efekt jest niezadowalający. Ogórki wychodzą bez smaku lub są miękkie i rozpadają się w ręku. Znawcy twierdzą, że najlepiej wybierać ogórki jasne, gdyż ciemny kolor może wskazywać na użycie chemii podczas uprawy. Najlepiej zaopatrywać się w ogórki od sprawdzonych sprzedawców.
Przepis, jak zrobić ogórki małosolne krok po kroku
W sieci można znaleźć różne przepisy na ogórki małosolne, jednak podstawowa recepta jest następująca.
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- koper ogrodowy mniej więcej wiązka,
- główka czosnku,
- zalewa w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody,
- kawałek korzenia chrzanu.
Aby zrobić ogórki małosolne do bezpośredniego spożycia, potrzebny będzie duży słój lub kamionka. Jeśli przygotowujesz ogórki na zimę, przygotuj umyte i wyparzone słoiki litrowe.
Recepta jak zrobić ogórki małosolne krok po kroku:
- umyj ogórki, koper,
- czosnku nie obieraj ze skórki, lecz podziel na ząbki lub przekrój całą główkę,
- na dno słoja lub kamionki włóż warstwę kopru, liście chrzanu i ząbki czosnku,
- ułóż warstwę ogórków tak aby pozostawić jak najmniej wolnego miejsca,
- ułóż kolejną warstwę kopru i dodaj ząbki czosnku,
- układaj warstwami ogórki i koper,
- na koniec ułóż na wierzchu pozostały koper i ząbki czosnku,
- przygotuj zalewę w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody, jeśli chcesz, aby ogórki zakisiły się szybciej wlej wodę gorącą,
- zalej ogórki zalewą tak aby były całkowicie przykryte,
- na wierzchu słoja umieść jakiś ciężarek, na przykład słoik z wodą, który obciąży ogórki tak aby były mocno ściśnięte.
Ogórki małosolne będą dobre po około 2 dniach. Jeśli potrzymamy ogórki dłużej w słoju otrzymamy ogórki kiszone.
Smak ogórków małosolnych zależy w dużej mierze od zalewy. Dlatego też do zalewy dodajemy różne przyprawy, aby wzbogacić smak ogórków małosolnych. Możemy zastosować:
- liście porzeczki,
- liście dębu,
- liście chrzanu,
- ziele angielskie,
- liście wiśni,
- liść laurowy.
W sprzedaży dostępne są również gotowe mieszanki przypraw do kiszenia ogórków.
Ogórki małosolne na zimę
Zrobienie ogórków małosolnych na zimę jest nieco trudniejsze. Zalewę wykonujemy w takich samych proporcjach. Ogórki ciasno upychamy w słoikach, dodając na dno koper, ząbki czosnku i dodatki jak kawałki korzenia chrzanu, liście dębu i tym podobne przyprawy. Słoiki zalewamy zalewą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zlewamy zalewę, gotujemy ją i gorącą ponownie zalewamy słoiki. Czynność tę powtarzamy codziennie jeszcze 2 razy. Następnie należy dokładnie zamknąć słoiki i pasteryzować.
Inny przepis na ogórki małosolne na zimę nie wymaga kilkukrotnego zalewania ogórków solanką. Ogórki wraz z koprem i przyprawami umieszczamy w słoikach. Zalewamy całość zimną solanką tak aby przykryła ogórki. Następnie pozostawiamy słoiki na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie słoiki z ogórkami przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia na 3-5 dni. Dopiero po tym czasie pasteryzujemy słoiki przez 5 minut.
Pasteryzację wykonujemy w następujący sposób. Przygotowujemy duży garnek. Wykładamy dno ściereczką, papierem lub drewnianą przekładką. Wlewamy letnią wodę, a następnie wkładamy słoiki tak aby woda sięgała ¾ wysokości słoików. Zagotowujemy wodę i gotujemy 5 minut. Słoiki wstawiamy do zimnej lub letniej wody, gdyż wstawione do gorącej mogą popękać. Po wyjęciu z garnka słoiki należy dokręcić.
Jak widać wykonanie dobrych ogórków małosolnych nie jest trudne. Warto je robić, gdyż kiszonki wszelkiego rodzaju mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie i są pysznym dodatkiem do potraw. Nie zniechęcaj się, jeśli pierwsze ogórki małosolne się nie udadzą. Najczęściej przyczyną są ogórki niewłaściwej jakości. Zaopatrując się w dobre ogórki u sprawdzonego sprzedawcy masz pewność, że uda się uzyskać pyszne ogórki małosolne, które wzbogacą twoje kanapki lub dania obiadowe.