Ogórki na zimę - najlepsze przepisy na przygotowanie przetworów do słoików
Ogórki nie od dziś królują w polskiej kuchni. Mimo że produkty z ogórków dostępne są w sprzedaży cały rok, do łask wracają przetwory z ogórków na zimę. Warto skorzystać z sezonu na ogórki latem, aby zachować smak ogórków gruntowych. W tym czasie robimy ogórki kiszone lub marynowane. Szczególnie marynowanie daje pole do popisu, gdyż marynaty możemy modyfikować, tworząc niepowtarzalne kompozycje smakowe, na przykład ogórki curry czy ogórki z kurkumą.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków gruntowych.
Ogórki na zimę - garść inspiracji
Lipiec i sierpień to sezon, kiedy ogórki gruntowe są najtańsze i jest to najlepszy okres na przetwory z ogórków. Ogórki kiszone i ogórki konserwowe dostępne są w sprzedaży cały rok, lecz najsmaczniejsze są własnoręcznie zrobione przetwory zrobione ze świeżych ogórków gruntowych.
Przetwory z ogórków zielonych na zimę robimy od czerwca do końca września. Ogórki możemy kisić lub marynować tworząc odpowiednie zalewy. W obu przypadkach będą potrzebne słoiki typu twist lub weki. Słoiki muszą być czyste i wyparzone.
Jakie przetwory możemy zrobić z ogórków? Robiąc przetwory z ogórków zielonych na zimę, możemy korzystać z różnych przypraw i dodatków smakowych, jak również łączyć je z innymi warzywami. Przykładem mogą być marynowane ogórki z papryką. Natomiast różne dodatkowe przyprawy do marynaty pozwolą na uzyskanie ciekawych kompozycji smakowych, jak ogórki z chili, ogórki curry lub ogórki z kurkumą. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Do przetworów wykorzystujemy ogórki w całości, ogórki pokrojone wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Możemy również zrobić ogórki kanapkowe poprzez pokrojenie ogórków w paski wzdłuż. Jeśli pokroimy ogórki w cienkie plasterki powstanie sałatka zimowa z ogórków.
Ogórki kiszone i ogórki małosolne
Ogórki kiszone powstają w wyniku fermentacji mlekowej tworzonej przez bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu uzyskujemy ogórki o niepowtarzalnym, kwaskowym smaku. Ogórki kiszone możemy zrobić do bezpośredniego spożycia lub do słoików na zimę. W procesie kiszenia po 2 dniach uzyskujemy ogórki małosolne, a jeśli potrzymamy ogórki dłużej w solance, otrzymamy ogórki kiszone.
Aby zrobić ogórki małosolne, potrzebne będą następujące składniki:
- ogórki gruntowe,
- koper,
- zalewa w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody,
- przyprawy: czosnek (nie obrany), korzeń chrzanu,
- opcjonalnie można dodać dodatki wzbogacające smak jak: liście dębu, porzeczki lub wiśni.
Przepis, jak zrobić kiszone lub małosolne ogórki do słoików na zimę:
- przygotuj czyste i wyparzone słoiki, najlepiej litrowe,
- do każdego słoika włóż kilka gałązek kopru, przyprawy do kiszonych ogórków, kilka ząbków czosnku, mały kawałek korzenia chrzanu,
- ułóż ogórki ciasno w słoikach,
- zrób zalewę w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody, zagotuj i gorącą zalewą zalej ogórki,
- słoiki zakręć i odstaw w miejscu o temperaturze pokojowej,
- po 3 dniach przenosimy ogórki w chłodniejsze miejsce,
- po kolejnych 5 dniach słoiki pasteryzujemy przez około 15 minut.
Robiąc ogórki na zimę, po 3 dniach powstaną ogórki małosolne, zaś po 2-3 tygodniach kiszone. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki małosolne?
Ogórki konserwowe - przepis
Latem robimy również marynowane przetwory z ogórków zielonych na zimę. Ogórki zostaną zakonserwowane przy pomocy zalewy octowej, którą robimy według następującego przepisu:
- 5-6 szklanek wody,,
- 1 szklanka octu 10%,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli.
Tradycyjnie do ogórków konserwowych dodajemy następujące przyprawy:
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- biała gorczyca,
- pieprz ziarnisty,
- czosnek (opcjonalnie).
Aby zrobić konserwowe ogórki do słoików na zimę, przygotowujemy wyparzone słoiki. Na dnie każdego słoika umieszczamy przyprawy, wkładamy ogórki, całość zalewamy zalewą i zakręcamy słoiki.
Klasyczna zalewa do ogórków marynowanych pozwala na marynowanie nie tylko ogórków do słoików na zimę, lecz różnych innych warzyw oraz grzybów. Ponadto wzbogacając zalewę różnymi dodatkami możemy uzyskać ogórki o smaku pikantnym, słodko-kwaśnym, orientalnym czy też korzennym. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki w occie.
Marynowanie daje ogromne pole do popisu i kreatywności kulinarnej. Przy pomocy dodatków do klasycznej zalewy, zrobionej według wyżej wymienionych proporcji, możemy wykonać następujące przetwory:
- ogórki curry uzyskamy, dodając do zalewy 3 łyżki curry dzięki czemu powstaną ogórki o smaku orientalnym,
- ogórki z kurkumą mają delikatny, lekko korzenny smak i piękny żółty kolor, który uzyskamy, dodając do zalewy 3 łyżki kurkumy,
- 3 łyżki musztardy sprawią, że ogórki będą miały niepowtarzalny, lekko pikantny smak,
- 3 łyżki miodu pozwolą nadać ogórkom smak słodko-kwaśny,
- dodając jednocześnie kurkumę i curry do ogórków kanapkowych, uzyskamy delikatny i orientalny smak słodko-kwaśny.
Przepis na pikantne ogórki na zimę i ogórki kanapkowe
Ciekawy przepis stanowią pikantne ogórki na zimę. Dodatek musztardy pozwoli na stworzenie lekko pikantnej kompozycji smakowej. Natomiast mocno pikantne są ogórki z chili. Do ogórków z chili tworzymy zalewę o innym składzie, gdzie zamiast wody dodajemy olej:
- 3 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 główka czosnku
- 1,5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
- 3 szklanki cukru
Do tak wykonanej zalewy dodajemy łyżeczkę chili w proszku lub mniej, jeśli chcemy uzyskać smak mniej ostry. Natomiast ogórki z papryką świeżą słodką lub ostrą robimy w oparciu o klasyczną zalewę. Do słoików wkładamy ogórki z papryką czerwoną lub ostrą. Warzywa marynują się razem uzyskując niepowtarzalny smak.
Popularne stały się również ogórki kanapkowe, które powstają przez pokrojenie ogórków w podłużne plastry. Dzięki temu ogórki wyjęte ze słoika możemy od razu układać na kanapkach. Ogórki kanapkowe możemy robić w klasycznej zalewie z dodatkiem różnych przypraw, jednak najsmaczniejsze są z dodatkiem curry i kurkumy. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.
Nic tak nie wzbogaci dania obiadowego, jak sałatka zimowa z ogórków. Przykładem może być sałatka szwedzka, którą robimy z ogórków, marchewki, cebuli i czosnku. Aby powstała szwedzka sałatka zimowa z ogórków, potrzebne będą:
- 4 kg zielonych ogórków
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg cebuli
- 2 małe główki czosnku
Ogórki szatkujemy na cienkie plasterki i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, utartą marchewkę i obrane ząbki czosnku. Całość zalewamy tradycyjną zalewą do ogórków konserwowych i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut.
Ogórki czy to konserwowe czy kiszone warto robić na zimę, gdyż własnoręcznie zrobione przetwory pozwalają zachować niepowtarzalny smak ogórków dojrzewających na słońcu.