Ogórki po chińsku - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku

Ogórki są smacznymi warzywami od wieków obecnymi na naszych stołach. Spożywane na surowo, w sałatkach i na różne sposoby marynowane, dostarczają wielu doznań smakowych i estetycznych, zdobiąc potrawy i kanapki. Przygotowanie zdrowych i smacznych przetworów z ogórków wzbogaci domową spiżarnię, a w czasie zimowych miesięcy pozwoli w pełni docenić smak owoców lata. Przedstawiamy łatwe i szybkie przepisy na przetwory z ogórków, tym przepisy kulinarne na ogórki po chińsku.

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat ogórków.

Ogórki po chińsku - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku

Ciekawe przepisy na przetwory z ogórków

Pikantne ogórki po chińsku – ogórki w occie

Nie wiadomo, dlaczego pyszne zaprawy noszą nazwę: ogórki po chińsku. Może dlatego, że ogórek wywodzi się z Azji, a smaki przetworów, kwaśnawo-słodkie, wykorzystujące pikantne przyprawy, przywodzą na myśl smaki orientu? Niezależnie od pochodzenia nazwy, odpowiednio przygotowane ogórki są pożądanym dodatkiem do obiadów i atrakcyjną przekąską.

Składniki:

  • Ogórki gruntowe – 2,5 kg
  • Sól – 4 łyżki
  • Chili – 1 łyżka
  • Czosnek – 1 główka
  • Ocet – 1.5 szklanki
  • Olej – 8 łyżek
  • Cukier – 1 szklanka

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy i suszymy, odrzucając te uszkodzone. Możemy pokroić je w grubsze plastry lub na słupki. Przesypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin, by puściły sok. Naczynie przykrywamy ściereczką. Po upływie zalecanego czasu ogórki odcedzamy. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i posypujemy ogórki chili. Dokładnie mieszamy ogórki z chili i z czosnkiem, by dodatki dotarły do wszystkich plastrów ogórka. Zalewamy całość gorącą zalewą, na którą składają się ocet, olej i cukier. Ponownie odstawiamy ogórki, tym razem na 12 godzin. Gotowe ogórki w occie nie wymagają pasteryzacji. Przekładamy je do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy nakrętki. Sprawdź także ten artykuł na temat uprawy ogórków gruntowych.

Pikantne ogórki z czosnkiem i z chili – chińskie smaki w słoiku

Przyrządzenie pikantnych ogórków bez pasteryzacji jest bardzo łatwe i satysfakcjonujące. Przez całą jesień, zimę i wiosnę będziemy cieszyć się pysznymi ogórkami, wzbogacającymi dania obiadowe. Takie ogórki z chili i czosnkiem są także smaczną zakąską, którą możemy zaserwować w czasie towarzyskiego spotkania.

Składniki:

  • Ogórki gruntowe – 2,5 kg
  • Ocet – 1,5 szklanki
  • Olej – 8 łyżek
  • Cukier – 3 szklanki
  • Sól – 3 łyżki
  • Chili – 1 - 2 łyżeczki
  • Czosnek – 1 główka
  • Pieprz – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Umyte i wysuszone ogórki, pokrojone w słupki lub podzielone na ćwiartki, przesypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin, by puściły sok. Gdy odlejemy płyn po zalecanym czasie, do ogórków dodajemy chili, posiekany czosnek oraz pieprz. Całość dokładnie należy przemieszać, by wszystkie dodatki dotarły do każdej części ogórków. Teraz jest czas na przygotowanie zalewy. W rondlu grzejemy ocet z dodatkiem oleju i cukru. Gdy cukier rozpuści się, gorącą zalewę dodajemy do ogórków i odstawiamy naczynie na 12 godzin. Po tym czasie pikantne ogórki z czosnkiem i z chili są gotowe. Przekładamy je do wyparzonych słoików - tak, by zalewa je dokładnie pokryła, dokręcamy zakrętki i odstawiamy do domowej spiżarni. Przepisy kulinarne na ogórki po chińsku są warte wypróbowania w domu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z papryką?

Ogórki w musztardzie – słodko-ostry smak orientu

Przetwory z dodatkiem musztardy, podawane do dań mięsnych, podkreślą ich smak. Ogórki w musztardzie są również oryginalnym dodatkiem na kolorowe kanapki i smaczną zakąską.

Składniki:

  • Ogórki – 2 kg
  • Musztarda – 5 łyżek
  • Czosnek – na każdy słoik z ogórkami dodajemy 1 ząbek
  • Liście laurowe – po 1 sztuce na każdy słoik
  • Ziele angielskie – po kilka ziaren na każdy słoik

Ogórki po chińsku - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku

Składniki zalewy:

  • Ocet – 1 szklanka
  • Woda – 4 szklanki
  • Cukier – 1 szklanka
  • Sól – 1 łyżka

Przygotowanie:

Umyte i wysuszone ogórki, kroimy na ćwiartki. Zalewę - po zagotowaniu wody, octu, cukru, soli - studzimy, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ogórki przekładamy do słoików, z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku. Zalewamy je marynatą i pasteryzujemy około 10 minut, od momentu zagotowania wody. Ogórki po chińsku z musztardą mogą trafić do domowej spiżarni. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki na zimę.

Ogórki małosolne i konserwowe – polska specjalność i smaczne przetwory

Kiszenie ogórków jest dobrym sposobem na ich przechowanie, z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych. Dietetycy wskazują, że w kiszonkach jest znaczna ilość witaminy C, dlatego ich spożywanie wzmacnia organizm i podnosi jego odporność na jesienno-zimowe przeziębienia. W naszym kraju niezwykle popularne jest kiszenie ogórków. Ogórki małosolne kisi się krócej, co wpływa na ich chrupkość i delikatniejszy smak.

Ogórki małosolne na zimę przygotujemy z 1 kg zdrowych niewielkich ogórków gruntowych. Układamy je pionowo w słoikach, wraz z dodatkami – łodygą kopru, kawałkiem chrzanu i z 5 ząbkami czosnku, w każdym słoju. Solankę, którą zalewamy ogórki, otrzymamy z ¾ litra wody, do której wsypujemy 1 ¼ łyżki soli. Gotujemy zalewę i całkowicie pokrywamy nią zawartość słoików. Dokręcamy nakrętki i obracamy słoje dnem do góry. Zimne słoiki zostawiamy przez dwa dni w warunkach pokojowych, potem możemy umieścić je w chłodnej spiżarni.

Ogórki konserwowe przygotujemy z 2 kg niewielkich ogórków gruntowych oraz przypraw, takich jak łodyga kopru, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu i gorczycy. Zalewa do ogórków konserwowych składa się z 1 szklanki octu, 1 ¼ szklanki wody, 1 szklanki cukru i 1 łyżki soli. Gotujemy zalewę i gorącą zalewamy ciasno ułożone w słojach ogórki, wraz z przyprawami. Zalewa do ogórków konserwowych powinna sięgać około 3 cm poniżej brzegów słoików. Przetwory krótko pasteryzujemy, około 5 minut. Gorące słoje odwracamy dnem do góry. Ogórki konserwowe gotowe są do spożycia po około 2-3 tygodniach. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków?


Ocena: 3,3/5 (głosów 11)
, aktualizacja 4 lutego 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Popularne odmiany ogórków - porównanie, opinie, porady praktyczne
Popularne odmiany ogórków - porównanie, opinie, porady praktyczne
Ogórki szklarniowe - odmiany, sadzenie, pielęgnacja, przycinanie, nawożenie, porady
Ogórki szklarniowe - odmiany, sadzenie, pielęgnacja, przycinanie, nawożenie, porady
Uprawa ogórków - jak i kiedy sadzić ogórki? Objaśniamy krok po kroku
Uprawa ogórków - jak i kiedy sadzić ogórki? Objaśniamy krok po kroku
Ogórek wężowy – opis, sadzenie, pielęgnacja, zbiór, porady
Ogórek wężowy – opis, sadzenie, pielęgnacja, zbiór, porady
Ogórki gruntowe – popularne odmiany, wysiew, pielęgnacja, zbiór, choroby
Ogórki gruntowe – popularne odmiany, wysiew, pielęgnacja, zbiór, choroby
Kiedy siać ogórki gruntowe - odpowiadamy na wszystkie pytania
Kiedy siać ogórki gruntowe - odpowiadamy na wszystkie pytania
Ogórek siewny - uprawa, wysiew, pielęgnacja, zbiór, porady
Ogórek siewny - uprawa, wysiew, pielęgnacja, zbiór, porady
Ogórki z czosnkiem - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku
Ogórki z czosnkiem - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku
Najczęstsze choroby ogórków - przegląd i sposoby leczenia
Najczęstsze choroby ogórków - przegląd i sposoby leczenia
Uprawa ogórków krok po kroku - sadzenie, pielęgnacja, podlewanie, nawożenie
Uprawa ogórków krok po kroku - sadzenie, pielęgnacja, podlewanie, nawożenie
Najczęstsze choroby ogórków szklarniowych i sposoby ich zwalczania
Najczęstsze choroby ogórków szklarniowych i sposoby ich zwalczania
Sadzenie i uprawa ogórków szklarniowych bez tajemnic
Sadzenie i uprawa ogórków szklarniowych bez tajemnic
Ogórki kwaszone - najlepsze przepisy krok po kroku na przygotowanie ogórków kwaszonych
Ogórki kwaszone - najlepsze przepisy krok po kroku na przygotowanie ogórków kwaszonych
Ogórki w musztardzie - najlepsze przepisy na ogórki z musztardą na różne sposoby
Ogórki w musztardzie - najlepsze przepisy na ogórki z musztardą na różne sposoby
Ogórki na zimę - najlepsze przepisy na przygotowanie przetworów do słoików
Ogórki na zimę - najlepsze przepisy na przygotowanie przetworów do słoików
Ogórki z miodem - najlepsze przepisy na przetwory z ogórków na zimę
Ogórki z miodem - najlepsze przepisy na przetwory z ogórków na zimę
Zalewa do ogórków konserwowych - sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Zalewa do ogórków konserwowych - sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Ogórki z chili - sprawdzone przepisy na ogórki w zalewie i z dodatkami
Ogórki z chili - sprawdzone przepisy na ogórki w zalewie i z dodatkami
Ogórki w occie - sprawdzone przepisy na ogórki marynowane w zalewie octowej
Ogórki w occie - sprawdzone przepisy na ogórki marynowane w zalewie octowej
Ogórki małosolne - sprawdzone przepisy na pyszne ogórki małosolne
Ogórki małosolne - sprawdzone przepisy na pyszne ogórki małosolne
Zalewa do ogórków kiszonych – sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Zalewa do ogórków kiszonych – sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Ogórki z kurkumą - sprawdzone przepisy na przygotowanie ogórków konserwowych z kurkumą na zimę
Ogórki z kurkumą - sprawdzone przepisy na przygotowanie ogórków konserwowych z kurkumą na zimę
Ogórki kanapkowe na zimę - sprawdzone przepisy krok po kroku
Ogórki kanapkowe na zimę - sprawdzone przepisy krok po kroku
Ogórki z curry - najlepsze przepisy na ogórki curry do słoików
Ogórki z curry - najlepsze przepisy na ogórki curry do słoików
Ogórki krokodylki - sprawdzone przepisy, jak przygotować krokodylki krok po kroku
Ogórki krokodylki - sprawdzone przepisy, jak przygotować krokodylki krok po kroku
Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku
Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Ogórki gruntowe – sadzenie, uprawa krok po kroku, pielęgnacja i porady
Ogórki gruntowe – sadzenie, uprawa krok po kroku, pielęgnacja i porady
Ogórki z papryką – najlepsze przepisy na marynowane ogórki z papryką krok po kroku
Ogórki z papryką – najlepsze przepisy na marynowane ogórki z papryką krok po kroku
Ogórki kiszone a kwaszone – czym się właściwie różnią? Wyjaśniamy
Ogórki kiszone a kwaszone – czym się właściwie różnią? Wyjaśniamy
Ogórki konserwowe w słoikach – sprawdzone przepisy na pyszne ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe w słoikach – sprawdzone przepisy na pyszne ogórki konserwowe
Ogórki kiszone w słoikach – sprawdzone przepisy, jak zrobić ogórki kiszone
Ogórki kiszone w słoikach – sprawdzone przepisy, jak zrobić ogórki kiszone
Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków
Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij