Ciekawe przepisy na przetwory z ogórków

Pikantne ogórki po chińsku – ogórki w occie

Nie wiadomo, dlaczego pyszne zaprawy noszą nazwę: ogórki po chińsku. Może dlatego, że ogórek wywodzi się z Azji, a smaki przetworów, kwaśnawo-słodkie, wykorzystujące pikantne przyprawy, przywodzą na myśl smaki orientu? Niezależnie od pochodzenia nazwy, odpowiednio przygotowane ogórki są pożądanym dodatkiem do obiadów i atrakcyjną przekąską.

Składniki:

  • Ogórki gruntowe – 2,5 kg
  • Sól – 4 łyżki
  • Chili – 1 łyżka
  • Czosnek – 1 główka
  • Ocet – 1.5 szklanki
  • Olej – 8 łyżek
  • Cukier – 1 szklanka

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy i suszymy, odrzucając te uszkodzone. Możemy pokroić je w grubsze plastry lub na słupki. Przesypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin, by puściły sok. Naczynie przykrywamy ściereczką. Po upływie zalecanego czasu ogórki odcedzamy. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i posypujemy ogórki chili. Dokładnie mieszamy ogórki z chili i z czosnkiem, by dodatki dotarły do wszystkich plastrów ogórka. Zalewamy całość gorącą zalewą, na którą składają się ocet, olej i cukier. Ponownie odstawiamy ogórki, tym razem na 12 godzin. Gotowe ogórki w occie nie wymagają pasteryzacji. Przekładamy je do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy nakrętki. Sprawdź także ten artykuł na temat uprawy ogórków gruntowych.

Pikantne ogórki z czosnkiem i z chili – chińskie smaki w słoiku

Przyrządzenie pikantnych ogórków bez pasteryzacji jest bardzo łatwe i satysfakcjonujące. Przez całą jesień, zimę i wiosnę będziemy cieszyć się pysznymi ogórkami, wzbogacającymi dania obiadowe. Takie ogórki z chili i czosnkiem są także smaczną zakąską, którą możemy zaserwować w czasie towarzyskiego spotkania.

Składniki:

  • Ogórki gruntowe – 2,5 kg
  • Ocet – 1,5 szklanki
  • Olej – 8 łyżek
  • Cukier – 3 szklanki
  • Sól – 3 łyżki
  • Chili – 1 - 2 łyżeczki
  • Czosnek – 1 główka
  • Pieprz – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Umyte i wysuszone ogórki, pokrojone w słupki lub podzielone na ćwiartki, przesypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin, by puściły sok. Gdy odlejemy płyn po zalecanym czasie, do ogórków dodajemy chili, posiekany czosnek oraz pieprz. Całość dokładnie należy przemieszać, by wszystkie dodatki dotarły do każdej części ogórków. Teraz jest czas na przygotowanie zalewy. W rondlu grzejemy ocet z dodatkiem oleju i cukru. Gdy cukier rozpuści się, gorącą zalewę dodajemy do ogórków i odstawiamy naczynie na 12 godzin. Po tym czasie pikantne ogórki z czosnkiem i z chili są gotowe. Przekładamy je do wyparzonych słoików - tak, by zalewa je dokładnie pokryła, dokręcamy zakrętki i odstawiamy do domowej spiżarni. Przepisy kulinarne na ogórki po chińsku są warte wypróbowania w domu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z papryką?

Ogórki w musztardzie – słodko-ostry smak orientu

Przetwory z dodatkiem musztardy, podawane do dań mięsnych, podkreślą ich smak. Ogórki w musztardzie są również oryginalnym dodatkiem na kolorowe kanapki i smaczną zakąską.

Składniki:

  • Ogórki – 2 kg
  • Musztarda – 5 łyżek
  • Czosnek – na każdy słoik z ogórkami dodajemy 1 ząbek
  • Liście laurowe – po 1 sztuce na każdy słoik
  • Ziele angielskie – po kilka ziaren na każdy słoik
Ogórki po chińsku w słoiku, czyli przepisy na ogórrki z czosnkiem oraz przepisy na ogórki z chili lub proste ogórki w musztardzie
Ogórki po chińsku - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku

Składniki zalewy:

  • Ocet – 1 szklanka
  • Woda – 4 szklanki
  • Cukier – 1 szklanka
  • Sól – 1 łyżka

Przygotowanie:

Umyte i wysuszone ogórki, kroimy na ćwiartki. Zalewę - po zagotowaniu wody, octu, cukru, soli - studzimy, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ogórki przekładamy do słoików, z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku. Zalewamy je marynatą i pasteryzujemy około 10 minut, od momentu zagotowania wody. Ogórki po chińsku z musztardą mogą trafić do domowej spiżarni. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki na zimę.

Ogórki małosolne i konserwowe – polska specjalność i smaczne przetwory

Kiszenie ogórków jest dobrym sposobem na ich przechowanie, z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych. Dietetycy wskazują, że w kiszonkach jest znaczna ilość witaminy C, dlatego ich spożywanie wzmacnia organizm i podnosi jego odporność na jesienno-zimowe przeziębienia. W naszym kraju niezwykle popularne jest kiszenie ogórków. Ogórki małosolne kisi się krócej, co wpływa na ich chrupkość i delikatniejszy smak.

Ogórki małosolne na zimę przygotujemy z 1 kg zdrowych niewielkich ogórków gruntowych. Układamy je pionowo w słoikach, wraz z dodatkami – łodygą kopru, kawałkiem chrzanu i z 5 ząbkami czosnku, w każdym słoju. Solankę, którą zalewamy ogórki, otrzymamy z ¾ litra wody, do której wsypujemy 1 ¼ łyżki soli. Gotujemy zalewę i całkowicie pokrywamy nią zawartość słoików. Dokręcamy nakrętki i obracamy słoje dnem do góry. Zimne słoiki zostawiamy przez dwa dni w warunkach pokojowych, potem możemy umieścić je w chłodnej spiżarni.

Ogórki konserwowe przygotujemy z 2 kg niewielkich ogórków gruntowych oraz przypraw, takich jak łodyga kopru, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu i gorczycy. Zalewa do ogórków konserwowych składa się z 1 szklanki octu, 1 ¼ szklanki wody, 1 szklanki cukru i 1 łyżki soli. Gotujemy zalewę i gorącą zalewamy ciasno ułożone w słojach ogórki, wraz z przyprawami. Zalewa do ogórków konserwowych powinna sięgać około 3 cm poniżej brzegów słoików. Przetwory krótko pasteryzujemy, około 5 minut. Gorące słoje odwracamy dnem do góry. Ogórki konserwowe gotowe są do spożycia po około 2-3 tygodniach. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków?

ikona podziel się Przekaż dalej