Ogórki po meksykańsku idealne do obiadu

Ogórki po meksykańsku – co to jest

Ogórki po meksykańsku mogą być znane także pod inną nazwą – pikle lub ogórki krokodylki. Ich nazwa „meksykańskie” wynika stąd, że robi się je dość na ostro, ale tak naprawdę przepisów i podejść do tego dania jest naprawdę wiele. Zalewa do ogórków może być naprawdę różna, inaczej przygotowuje się także ogórki.

Niektórzy kroją je w ćwiartki wzdłuż, jeszcze inni kroją je w grube plastry po długości. Bardzo często ogórki obiera się ze skórki, ale czasami zostawia się je ze skórą – ich zielona, brodawkowata powierzchnia ma właśnie wyglądać jak krokodylki. Można także pokroić je na połówki i usunąć gniazda nasienne ze środka. Dzięki temu powstaną łódeczki.

Ogórki po meksykańsku można podawać do wielu różnych dań. Idealne na kanapkę, świetnie sprawdzą się także jako przystawka do obiadu. Czy to wołowina, czy drób – będą świetnie pasować. Najlepsze są z gulaszem wieprzowym i kaszą, ale można podawać je także do ryby.

Ogórki po meksykańsku – podstawowy przepis

Przygotowanie ogórków po meksykańsku do słoików zajmuje trochę czasu. Jednakże warto zrobić chociaż trochę, żeby móc cieszyć się ich smakiem. Można je przygotować bez pasteryzacji, jednakże warto je zapasteryzować, by mogły w spiżarni czekać na zimę.

  • 2,5 kg ogórków,
  • 4 łyżki soli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 l wody,
  • 400 g cukru,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 8 łyżek oleju

Do tego przepisu najlepiej zastosować ogórki w skórkach. Dzięki temu będą bardziej chrupiące. Wybieraj ogórki konserwowe, dość twarde i niezbyt długie. Jeśli zastosujesz większe ogórki, puste w środku, usuń z nich gniazdo nasienne. Wybieraj słoiki o wielkości 0,5 l lub mniejsze.

  1. Ogórki umyj dokładnie, pokrój na ćwiartki lub w plastry. Posyp solą i odstaw na trochę.
  2. Przygotuj zalewę z wody, cukru, octu i oleju.
  3. Ułóż ogórki w słoikach, do każdego z nich wkładając kawałeczek ząbka czosnku.
  4. Wlej zalewę i od razu zakręcaj.
  5. Zagotuj słoiki – pasteryzuj je 10 minut w gorącej wodzie, która powinna sięgać 1 cm poniżej zakrętki.

Jeśli szukasz więcej inspiracji kulinarnych, sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki z czosnkiem.

Ogórki po meksykańsku z dodatkami – przepisy

Ogórki w zalewie po meksykańsku z chili

Ogórki z chili? To strzał w dziesiątkę. To prawdziwe ogórki w zalewie po meksykańsku – są naprawdę ostre. Idealnie sprawdzają się jako imprezowa przystawka do alkoholu, a ich ostrość dodaje wyrazistości wielu innym daniom.

  • 2,5 kg ogórków,
  • 4 łyżki soli,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 3 płaskie łyżki chili,
  • 1 papryczka chili,
  • 0,4 kg cukru,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1,5 szklanki octu,
  • ½ łyżeczki gorczycy do każdego słoika

I w tym wypadku należy sięgnąć po mniejsze słoiki. Nie musisz dodawać do weków papryczki chili, ale warto to zrobić, by danie było jeszcze ostrzejsze. Ogórki możesz zrobić na szybko bez pasteryzacji, ale warto od razu przygotować kilka słoików na później.

Pokrojone w plastry ogórki w zalewie po meksykańsku do słoików
  1. Umyj ogórki, pokrój w ćwiartki lub duże plastry.
  2. Pokrój papryczkę chili na drobne kawałeczki.
  3. Ogórki zasyp solą i odstaw do puszczenia wody.
  4. Odlej wodę, wsyp przyprawy.
  5. Do słoików wsyp po trochu papryczki chili i gorczycy.
  6. Zagotuj ocet z czosnkiem i olejem.
  7. Ułóż ogórki w słoikach, zalej zalewą. Zakręć i zapasteryzuj.

Polecane słoiki w najlepszych cenach!

Ogórki curry po meksykańsku

Kolejną odsłoną popularnych ogórków są te z curry. Ostre, nieco aromatyczne, o trochę azjatyckim, egzotycznym smaku – to naprawdę smakowity przysmak. Idealnie pasują do dań obiadowych, nawet do zwykłej wariacji na temat mięsa z ziemniakami.

  • 1 kg ogórków,
  • 1,5 l wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 łyżki curry,
  • gorczyca i pieprz do słoików

Ogórki curry można zrobić bardzo szybko. Przyprawa sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna, a ocet dodaje nieco ostrości. Połączenie idealne.

  1. Ogórki umyj i pokrój w paski. Możesz je także wydrylować i obrać.
  2. Wymieszaj wodę z cukrem, octem i solą oraz curry, zagotuj.
  3. Do słoików wrzuć po kilka ziarenek pieprzu i gorczycy. Ułóż w nich ogórki.
  4. Zalej ogórki zalewą, mocno zakręć i zapasteryzuj przez 15 minut we wrzątku.

Ogórki po meksykańsku – ciekawe przepisy

Meksykańska sałatka z ogórków na zimę

Dobrym pomysłem jest także przygotować sałatkę z ogórków do słoików. Można ją bez problemu zapasteryzować – potem wystarczy tylko otworzyć słoik i już, przystawka do obiadu gotowa. Z ogórkami możesz zamarynować wiele różnych warzyw, ale w tym wypadku najlepiej sprawdzi się papryka.

  • 2 kg ogórków,
  • 1 główka czosnku,
  • 3 duże czerwone papryki,
  • 4 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki chili,
  • 1 papryczka chili,
  • 8 łyżek oleju,
  • 0,4 kg cukru,
  • 1,5 szklanki ocet

Taka sałatka pięknie wygląda, jest zielono-czerwona. Wspaniale się prezentuje. Warto przygotować mniejsze porcje, które można zjeść od razu po otwarciu. Sałatka z ogórków na zimę z pewnością stanie się twoim ulubionym daniem.

  1. Umyj ogórki i pokrój je w grube plastry.
  2. Obierz czosnek i rozgnieć go w prasce.
  3. Usuń gniazdo nasienne z papryki. Pokrój ją w grube kawałki.
  4. Wymieszaj ogórki z papryką, wsyp paprykę, papryczkę chili, sproszkowaną chili.
  5. Przygotuj zalewę: olej z cukrem i octem.
  6. Włóż sałatkę do słoików i zalej zalewą.
  7. Pasteryzuj 15 minut.

Ogórki krokodylki na słodko

Ogórki krokodylki po meksykańsku także można zrobić na słodko. Dodaje się do nich i miód, i chili, dzięki czemu przystawka będzie idealnie wyważona. Zalewa do ogórków jest bardzo prosta, a jak każde ogórki z chili, danie idealnie nadaje się na imprezową przystawkę.

  • 2 kg ogórków,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki chili,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki miodu,
  • 5 łyżek oleju,
  • ziele angielskie, liście laurowe

Ogórki na słodko robi się tak, jak poprzednie przepisy. Ogórki w zalewie po meksykańsku wymagają zastosowania octu, dzięki czemu są kwaśnawe i dobrze się przechowują na zimę.

  1. Umyj ogórki, pokrój je w grube plastry.
  2. Obierz czosnek i rozgnieć go w prasce.
  3. Zasyp ogórki solą i chili.
  4. Wymieszaj cukier, ocet, miód i olej, zagotuj.
  5. Włóż ogórki do słoików, dodaj do każdego po kilka ziarenek ziela angielskiego i liściu laurowym.
  6. Zalej ogórki przygotowaną zalewą, zamknij i pasteryzuj przez 15 minut.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 90,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny