Ogórki z czosnkiem - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku
Ogórki wywodzą się z Azji. Na stoły polskie trafiły dopiero w XVI wieku, chociaż znane były od ponad pięciu tysięcy lat. Cenione są głównie za smak, bowiem nie zawierają obfitości witamin i składników mineralnych. Soczyste i orzeźwiające, bogate są w wodę, dlatego stanowią częsty składnik diet odchudzających. Sezon ogórkowy, trwający od lipca do września, umożliwia wykorzystanie smacznych warzyw do sporządzenia licznych przetworów, po które chętnie sięgniemy zimą, gdy zapragniemy urozmaicić posiłek smakiem lata. Najpopularniejsze są ogórki kiszone, jednak warto sięgnąć również po inne przepisy, dla wzbogacenia naszego jadłospisu.
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat ogórków.
Przetwory z ogórków z czosnkiem – ogórki z chili krok po kroku
Smaczna i pikantna sałatka z ogórków, z dodatkiem dużej ilości czosnku oraz chili, jest niezastąpionym dodatkiem do potraw mięsnych, przekąską w czasie towarzyskiego grilla, czy urozmaiceniem tradycyjnych kanapek. Do przygotowania sałatki będą potrzebne niezbyt duże ogórki gruntowe. Starannie je myjemy i suszymy, odrzucając uszkodzone. Słoiki średniej wielkości, około 10 sztuk, należy wyparzyć.
Przepis na ogórki z czosnkiem oraz chili:
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- Ząbki czosnku z 1 - 2 główek
- 1-2 łyżeczki chili
- 3 - 4 łyżki soli
- 1 - 1 ½ szklanki octu (można wykorzystać ocet jabłkowy)
- 8 łyżeczek roślinnego oleju
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
Ilość dodanej soli, czosnku i chili zadecyduje o ostrości sałatki. Jeśli nie chcemy, by nasza sałatka była bardzo pikantna – lepiej dodać mniej składników. Sprawdź także ten artykuł na temat uprawy ogórków gruntowych.
Przygotowanie:
- Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Przyda się do tej czynności ostry nóż lub szatkownica. Pokrojone ogórki, umieszczone w dużej misce, przesypujemy solą i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 6 godzin, by ogórki puściły sok. Po upływie zalecanego czasu ogórki odcedzamy.
- Ząbki czosnku obieramy z łupin i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy je do ogórków.
- Do miski z zawartością dosypujemy chili. Całość dokładnie mieszamy, tak, by przyprawy dotarły pomiędzy plasterki ogórka.
- Do rondla wlewamy wodę, ocet, olej i dosypujemy cukier. Podgrzewamy zalewę, do momentu rozpuszczenia się cukru. Gotujemy całość, a gdy zacznie wrzeć, odstawiamy. Gorącym płynem zalewamy sałatkę ogórkową i mieszamy, zwracając uwagę, by plastry ogórka zostały dobrze przykryte. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na 12 godzin.
- Gotową sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików. Mocno dokręcamy nakrętki. Słoiki gotujemy na małym ogniu, w garnku, zanurzając je do około ¾ ich wysokości. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze chwilę.
- Gorące słoiki z ustawiamy dnem do góry, do ostygnięcia. Przetwory z ogórków z czosnkiem można przechowywać przez zimowe miesiące, w ciemnym i chłodnym miejscu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z papryką?
Łatwy przepis na ogórki czosnkowe – pikantne ogórki z miodem
Przepis na ogórki czosnkowe z miodem, w wersji pikantnej, jest dobrym i szybkim sposobem na przygotowanie ostrej przekąski, którą możemy uraczyć gości w czasie, np. karnawałowej imprezy. Tak przygotowane ogórki z czosnkiem są oryginalnym dodatkiem do dań, smakują samodzielnie i na kanapkach. Intrygujący ostry smak, z nutą słodyczy, wspaniale podkreśli walory smakowe potraw mięsnych i serowych.
Przepis na ogórki czosnkowe z miodem
Składniki:
- Ogórki gruntowe – 2 kg
- Czosnek – 2 główki
- Miód – 8 łyżek
- Ocet - 1 szklanka
- Cukier – 1 szklanka
- Olej – ½ szklanki
- Sól – 4 łyżki
- Chili – 2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy, suszymy i odrzucamy uszkodzone. Możemy pokroić je w dość grube plasterki lub przekroić wzdłuż, na 4 części – w takiej postaci są wygodniejsze do pogryzania.
- Ogórki przesypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. W tym czasie puszczą sok, który należy odlać. Po zalecanym czasie dodajemy czosnek, uprzednio pokrojony w cienkie plasterki i całość mieszamy.
- Zalewę otrzymujemy z gorącego octu, cukru, miodu, chili i oleju. Tak przygotowaną marynatą zalewamy ogórki. Całość odstawiamy na 3-4 godziny. W tym czasie ogórki nasycą się wszystkimi smakami.
- Gotowe ogórki z czosnkiem i miodem pasteryzujemy - od chwili zagotowania - przez 10 minut. Gorące słoiki odwracamy dnem do góry – do wystudzenia. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki na zimę.
W szybki sposób przygotujemy także ogórki w musztardzie, ogórki z curry oraz ogórki z papryką. W każdym przypadku należy pokrojone ogórki posolić i odstawić na 2-3 godziny, by puściły sok. Należy go odlać, a do ogórków dodać odpowiednie dodatki i zalać marynatą:
- do zalewy musztardowej potrzebne będą 3 łyżeczki soli, 5 łyżek musztardy, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru oraz 5 szklanek wody. Do 3 kg ogórków możemy dodać listki laurowe i ziele angielskie.
- 2 kg ogórków, z dodatkiem 1 główki czosnku, gałązki kopru oraz 1 opakowania curry zalewamy chłodną marynatą, którą otrzymamy z 1 szklanki wody, 1 szklanki oleju i 1 szklanki cukru. Tak przygotowane ogórki kanapkowe nie wymagają pasteryzacji, wystarczy dokładnie zakręcić słoiki.
- przetwory na zimę, przygotowane z 1 kg ogórków, z dodatkiem 1 czerwonej papryki, 1 cebuli, kilku ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kilku łyżeczek gorczycy. Na zalewę składają się: 1 szklanka octu, 6 szklanek wody, 4 szklanki cukru. Gorącą marynatą zalewamy ogórki wymieszane z dodatkami i pasteryzujemy około 15-20 minut. Słoiki odwracamy dnem do góry.
Przetwory to dobry sposób na urozmaicenie jesiennych i zimowych posiłków. Te, przygotowane samodzielnie, są najbardziej opłacalne finansowo, najzdrowsze i najsmaczniejsze. Warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, by uświetnić codzienne menu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków?