Ogórki z papryką – najlepsze przepisy na marynowane ogórki z papryką krok po kroku
Przepisów na ogórki jest naprawdę sporo. Jeżeli ogórki małosolne lub kiszone już się znudziły, warto będzie zrobić coś zupełnie innego – jak chociażby ogórki z papryką! Marynowane ogórki z papryką smakują wyśmienicie niemal do każdego posiłku, przy czym bardzo łatwo jest je przygotować. Oto najbardziej popularne przepisy na ogórki z papryką.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o zielonych warzywach.
Ogórki z papryką
Marynowane ogórki
Są proste w wykonaniu a zalewa do nich jest niemal identyczna, jak zalewa do ogórków konserwowych. Wystarczy kupić tylko kilka potrzebnych składników i już można zabrać się do działania!
Lista składników
- 4 kg ogórków
- 0,5 kg cebuli
- 1 szt. czosnku
- 2 łyżki soli
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- ziele angielskie + liście laurowe
- 1 szklanka olej
Zimą przetwory z ogórków i papryki dostarczą organizmowi wielu niezbędnych składników, zwłaszcza podczas tej chłodnej pory roku. Marynowane ogórki zawierają między innymi dużą ilość witaminy C, A, D, E, K1 oraz niektóre witaminy z grupy B. Chociażby tylko dlatego warto marynować w słoiki ogórki korniszony. A może zainteresuje cię także ten artykuł o ogórkach konserwowych w słoikach?
Marynowane ogórki z papryką – sposób przygotowania
- Pokrój ogórki razem ze skórką w plastry, to samo robiąc z pozostałymi warzywami. Dodaj do nich 2 łyżki soli i odstaw.
- Zrób zalewę – może być taka sama, jak zalewa do ogórków konserwowych. Następnie ostudź przygotowany wywar.
- Wlej do środka olej, zamieszaj całość i odstaw na ok. 2 godziny – pamiętaj, żeby co jakiś czas zamieszać w garnku.
- Włóż ogórki do słoików i zalej je zalewą. Pasteryzuj 7 minut od momentu zagotowania słoików. Jeśli szukasz porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Ogórki z papryką na… odkwaszenie organizmu?
Przetwory z ogórków i papryki – szczególnie z tych konserwowych – posiadają wiele substancji zasadowych co oznacza, że odkwaszają one organizm! Takimi substancjami są sole mineralne, miedź, wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor, białko, fluor, a nawet błonnik pokarmowy i węglowodany.
Ogórki z chili
Ogórki korniszony „na ostro”
Ogórki małosolne już się przejadły? Co powiesz na ogórki z chili? To fantastyczna baza do zrobienia sałatki warzywnej, ale i dodatek na każdy imprezowy stół. Przygotowanie takich ogórków nie wymaga zbyt wielkiej wiedzy, zatem… do dzieła!
Lista produktów
- 2,5 kg ogórków
- 3 łyżki soli
- 1,5 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 główka czosnku
- 1,5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
- 3 szklanki cukru
Pamiętaj, dobrze umyć warzywa i podzielić je na cztery części. Kiedy już to zrobisz, włóż całość do garnka. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach domowych.
Ogórki z chili – sposób przygotowania
- Posyp ogórki solą i pozostaw je na 6 godzin.
- Odlej zebraną w nich wodę, dodaj czosnek i chili, a następnie wymieszaj całość.
- Wlej ocet do osobnego garnka, dodając do niego kolejno cukier i olej. Doprowadź wywar do wrzenia i daj mu wystygnąć.
- Zalej ogórki zimną marynatą i zostaw na całą noc.
- Następnego dnia ułóż ogórki możliwie ciasno w słoikach. Dolej zalewę i mocno zakręć słoje. Pasteryzuj przez ok. 7 minut od momentu zagotowania.
Rozgrzewające przepisy na ogórki z papryką chili
Przetwory z ogórków z papryką chili skutecznie rozgrzeją po powrocie zimą z pracy do domu, a także idealnie podkreślą smak niemal każdego mięsa. Koniecznie zaopatrz się w ich zapas chłodną porą – gwarantujemy, że często będziesz sięgał po nie do spiżarni czy piwnicy!
Ogórki słodko kwaśne z papryką
Ogórkowo-paprykowa wariacja smaków
Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, dobrym uzupełnieniem każdego obiadu mogą stać się ogórki z papryką w zalewie słodko-kwaśnej. Będziesz potrzebować do przygotowania ich zarówno zalewy, jak i solanki.
Lista składników
1. Słoik
- 4 kg ogórków
- 4 czerwone papryki
- 4 cebule (duże)
2. Solanka
- 12 szklanek wody
- 1 garść gorczycy
- 1 szklanka soli
3. Zalewa
- 3 szklanki octu
- 4 szklanki wody
- 3 i 0,5 szklanki cukru
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
Z podanej listy składników wyjdzie około 10 słoików. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z ogórków?
Ogórki słodko kwaśne z papryką – sposób przygotowania
- Zrób solankę i odstaw ją do całkowitego wystygnięcia.
- Dokładnie umyj ogórki, przekrój je wzdłuż (najlepiej na pół) i zalej zimną solanką. Odstaw na ok. 2 godziny.
- Pokrój cebulę w plastry (lub piórka) i sparz ją.
- Ułóż cebulę, paprykę i ogórki w słoikach. Powrzucaj do każdego z nich gorczycę z solanki (w miarę po równej porcji).
- Zagotuj wszystkie składniki razem i wrzuć do każdego z nich po 4 ziarnka ziela angielskiego oraz po 6 ziarenek pieprzu z zalewy. Zalej ogórki gorącym wywarem.
- Zakręć słoje i pasteryzuj je przez ok. 2 minuty.
Ogórki konserwowe ze słodko-kwaśną zalewą – z czym jeść?
Zazwyczaj wykorzystywane są w kuchni jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka. Ogórki w zalewie słodko kwaśnej z papryką są również popularnym składnikiem różnego rodzaju sałatek warzywnych. Ogórki same w sobie to produkty dość niskokaloryczne, ponieważ 100 g zawiera tylko 15 kcal! Konserwowanie ogórków w zalewie słodko-kwaśnej to doskonały sposób na przedłużenie ich trwałości, a także wzmocnienie i uwypuklenie smaku. Co bardzo ważne, jest to niezwykle łatwe! Zatem bez trudu przygotujesz je we własnym domu. Sprawdź także ten artykuł o ogórkach kiszonych w słoikach.