Nazwa rośliny
Piżmian jadalny (łac. Hibiscus esculentus) znana też jako okra, ketmia jadalna, gombo
Systematyka
ślazowate > piżmian > piżmian jadalny

Okra (ketmia jadalna, piżmian jadalny) - uprawa, przepisy, zastosowanie w kuchni

Okra jest warzywem znanym pod wieloma nazwami. Zarówno sama roślina, jak i nasiona okry nadają się do spożycia przez człowieka. Warto dowiedzieć się więcej na temat tej rośliny i poznać, jak wygląda jej uprawa, jaka jest w smaku, a przede wszystkim poznać jej niesamowite właściwości, dzięki którym jest chętnie używana w gospodarstwie domowym.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o hibiskusach.

Okra i jej charakterystyka

Okra znana jest także pod nazwami: ketmia jadalna i piżmian jadalny. Roślina ta jest warzywem, pochodzącym z Afryki i należącym do rodziny ślazowatych - Malvaceae. Jej łacińska nazwa to Abelmoschus esculentus. Uprawia się ją jako roślinę jednoroczną, przeznaczoną do spożywania.

Warzywa te sięgają nawet do 4 m wysokości w warunkach naturalnych, a w uprawie do 2 m i mają dłoniaste, brzegiem piłkowane, 3-7 klapowane liście. Ich pięciopłatkowe kwiaty są koloru żółtego, a ich dolna część jest czerwona. Kremowe nasiona okry są jadalne i często wykorzystywane w kuchni jako dodatek do sałatek.

Najważniejszą częścią rośliny są jej owoce, które tworzą zieloną, podłużną torebkę do 30 cm długości wypełnioną nasionami okry. Jest to jadalna część rośliny, wyglądem przypominająca papryczkę chili, a w smaku przypomina cukinię, fasolkę szparagową lub też i bakłażana. Niedojrzałe warzywa często spożywane są na surowo lub po obróbce cieplnej. Bardzo charakterystyczny jest ich przekrój poprzeczny, który jest w kształcie gwiazdki. Sprawdź także ten artykuł o uprawie hibiskusa ogrodowego.

Okra - jak wygląda jej uprawa i jakie ma właściwości?

Ketmia jadalna to niestety dość wymagająca roślina, przez co jej uprawa w Polsce jest dość trudna. Dlatego też zazwyczaj prowadzona jest pod osłonami, gdzie w większym stopniu można dostosować panujące warunki do wymagań konkretnych roślin. Jest to niesamowicie ciepłolubna roślina, dlatego trzeba jej zapewnić słoneczne miejsce i umiarkowanie wilgotne, przewiewne gleb, których odczyn jest od obojętnych do kwaśnych. Dobrze jest, gdy gleba szybko się nagrzewa.

Podczas wybierania miejsca, należy brać pod uwagę, że piżmian jadalny może osiągnąć do 2 m wysokości. Dodatkowo jego pędy bardzo łatwo się rozrastają- w razie konieczności można je przycinać. Uprawa ketmii jadalnej wykonywana jest z nasion. Nasiona okry lepiej wysadzać w doniczkach, a na miejsce stałe wsadzać z całą bryłą korzeniową. Warzywa te nie lubią przesadzania. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie ketmii syryjskiej?

Piżmiany jadalne to warzywa, które nie mają dużo kalorii. Posiadają one za to bardzo dużo dobrych składników. W swoim składzie mają dużo błonnika, kwasu foliowego, witaminy C, minerałów i śluzów. Dzięki swoim właściwościom pomagają w kłopotach trawiennych i zaparciach. Stosowane są przy leczeniu cholesterolu i kontrolują poziom cukru we krwi. Poza tym bardzo korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie.

Okra - inspirujące przepisy

Okra o smaku przypominającym fasolkę szparagową jest bardzo zdrowym warzywem. Nadaje się do gotowania, duszenia, marynowania oraz smażenia. Bardzo dobrze smakuje z ziołami, pomidorami, curry, czosnkiem i azjatyckimi przyprawami. Jest świetnym i naturalnym sposobem do zagęszczania sosów i zup, poprzez znajdującą się z niej substancje. Nie zapominajmy, że można ją jeść na surowo.

Okra duszona z pomidorami i cebulą to świetny pomysł na to, jak w mało skomplikowany sposób przyrządzić to bardzo zdrowe warzywo. Sprawdź także ten artykuł o uprawie róży chińskiej.

Składniki:

  • 1 kg okry,
  • 6 pomidorów obranych ze skóry,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 cebul,
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Można użyć więcej pomidorów i zrezygnować z czosnku lub cebuli. Używając te przyprawy, okra ma zdecydowanie lepszy smak.

Przygotowanie:

  • Okrę myjemy, oczyszczamy i osuszamy, a następnie odkrawamy jej końcówkę.
  • Całe warzywo kroimy w centymetrowe plasterki.
  • Pomidory i cebulę kroimy w kostkę.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni lub w rondlu.
  • Na rozgrzany olej wsypujemy czosnek i cebulę.
  • Po zeszkleniu cebuli dodajemy okrę, pomidory i koncentrat pomidorowy.
  • Dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną (zwykle około 30 minut).
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy natkę pietruszki.

Gorącą potrawę, która jest idealnym dodatkiem do obiadu (zwłaszcza do mięs) można podać na stół.

Popularnym sposobem na przygotowanie okry jest zrobienie z niej potrawki.

Składniki:

  • 1 kg okry,
  • 8 pomidorów obranych ze skóry,
  • natka pietruszki,
  • 2 cebule,
  • ryż,
  • pieprz i sól,
  • tłuszcz do smażenia.

Składniki możemy różnie modyfikować. Można dodać więcej lub mniej pomidorów i lubiane przez nas przyprawy.

Przygotowanie:

  • Oczyszczamy i myjemy pomidory i okrę.
  • Pomidory i okrę kroimy w kostkę.
  • Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na gorącym oleju do zeszklenia.
  • Do cebuli dorzucamy pomidory i okrę.
  • Smażymy do zmięknięcia okry.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ugotujemy ryż na sypko i podajemy z gotowym sosem.

Tak przygotowana potrawa jest doskonałym pomysłem na szybki i zdrowy obiad.

Jak widać, ketmia jadalna jest bardzo zdrowym warzywem o niesamowitych właściwościach. Nadaje się na surowe sałatki podawane do obiadu, ale również w formie przetworzonej z różnymi dodatkami. Ketmia jadalna stosowana jest do wielu potraw, a jej smak jest doceniany nawet w najlepszych restauracjach. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.

Wygląd piżmianu jadalnego

Pochodzenie:
Etiopia
Roczne przyrosty:
100 cm - 200 cm
Maksymalna wysokość:
100 cm - 200 cm
Maksymalna szerokość:
30 cm - 60 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój piżmianu jadalnego:
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
jasnożólty
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla piżmianu jadalnego

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
25 cm - 35 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, rozsada
Dodatkowe informacje:
Nasiona piżmianu jadalnego wysiewa się w kwietniu do doniczek, a wysadza do gruntu pod koniec maja - najlepiej pod osłonami.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja piżmianu jadalnego

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz w tygodniu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Należy zapewnić roślinie podłoże stale umiarkowanie wilgotne.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
lipiec, sierpień
ikona podziel się Przekaż dalej