Orzech w ogrodzie - odmiany, uprawa, pielęgnacja, wykorzystanie w kuchni

Orzech to termin mający kilka zastosowań, lecz dwa z nich są najważniejsze. Po pierwsze to słowo jest nazwą rodzaju roślin należących do rodziny orzechowatych. Po drugie orzechami nazywa się suche owoce mające zdrewniałą skorupkę otaczającą jadalne nasienie. W tym artykule opisujemy najpopularniejsze rośliny, które reprezentuje orzech włoski i leszczyna. Sprawdzamy też jak powstaje orzechówka na spirytusie oraz inne przetwory.

Orzech laskowy i włoski – popularne rośliny ogrodowe

Orzech laskowy to owoc, który wydaje leszczyna, krzew osiągający 5 metrów wysokości lub niewielkie drzewo. Naturalnie występuje w Azji Mniejszej i Europie. W naszym kraju dziko rozwija się leszczyna pospolita, którą uprawia się również w ogrodach. Poza nią hodowane są takie odmiany jak turecka, barcelońska, cud z bolwiller, olbrzymi z halle. Sadzonki orzecha laskowego(tak też nazywa się czasem całą roślinę) umieszcza się na stanowiskach nasłonecznionych lub półcienistych. Gatunek ma małe wymagania glebowe jednakże najlepiej rośnie na ziemiach żyznych i bogatych w wapń. Dodatkowo podłoże powinno być umiarkowanie wilgotne i mieć lekko zasadowy odczyn. Pierwsze owocowanie następuje po 4-5 latach od posadzenia.

W polskich ogrodach sporą popularnością cieszy się też orzech włoski. Jest to drzewo o charakterystycznej szarej i gładkiej korze. Przeważnie dorasta do 20-30 metrów wysokości. Naturalnie występuje w Europie oraz Azji. Do prawidłowego rozwoju potrzebuje nasłonecznionego stanowiska, choć poradzi sobie też w półcieniu. Preferuje ziemie umiarkowanie wilgotne, żyzne i przepuszczalne. Ważne też by ziemia miała zasadowe pH. Roślinę umieszcza się w ziemi jesienią, młode sadzonki orzecha wymagają osłon i kopczykowania na zimę. Owoce tego drzewa są smaczne i mają różne zastosowania kulinarne. Jednym z nich jest na przykład nalewka z orzechów.

Nalewka z orzechów – smaczny domowy alkohol

Nalewka z orzechów włoskich nie jest trudna w przygotowaniu, wiec poradzi sobie z tym nawet osoba bez dużego doświadczenia w tej dziedzinie. Trzeba też wiedzieć, że występuje w dwóch podstawowych wersjach. Jedna powstaje z wykorzystaniem wódki a druga wymaga zastosowania spirytusu. Nalewka z orzecha włoskiego na wódce wymaga zgromadzenia 30-40 owoców. Pozostałe składniki, poza litrem alkoholu, to cynamon, kolendra, goździki, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Dodaje się też wodę i szklankę cukru. Oczywiście przepis można modyfikować według uznania.

Orzechówka na spirytusie jest nieco mocniejsza od napitku opisanego powyżej. Do jej przygotowania, poza spirytusem i orzechami, potrzebna jest również wódka. Pozostałe dodatki mogą być takie same jak w powyższym zestawie. Sposób przygotowania również jest podobny. Orzechy zalewa się alkoholem(dowolnymi proporcjami spirytusu i wódki) i odstawia na 4 tygodnie. Następnie płyn odlewa się do innego naczynia a do owoców dodaje cukier i przyprawy. Po 2-3 tygodniach tworzy się syrop, który zostaje połączony z odlanym alkoholem. W taki sposób powstaje smaczna nalewka z orzecha włoskiego. Poza walorami smakowymi oferuje właściwości lecznicze.