Przepyszne orzechy z miodem

Tradycja przygotowywania orzechów z miodem sięga połowy XIX stulecia. To wtedy orzechy w miodowej otoczce stały się bardzo popularnym przysmakiem i często pojawiały się na stołach. Potem nieco o nich zapomniano, ale obecnie stają się coraz bardziej popularne. Często można spotkać je w sklepach z żywnością ekologiczną, przysmak jest przygotowywany także przez właścicieli pasiek. To prawdziwy rarytas, a mały słoiczek potrafi osiągnąć naprawdę zawrotne ceny.

Dlatego warto samodzielnie przygotować orzechy w słoiku. Zarówno po to, żeby po prostu zjeść je ze smakiem, na przykład do filmu lub po prostu jako uświetnienie leniwej niedzieli. Można jednakże zrobić z nich wspaniałe upominki. Wystarczy znaleźć ozdobne słoiki, przełożyć do nich orzechy i ozdobić całość wstążeczką czy ciekawą nalepką.

Taki upominek będzie wspaniałą pamiątką dla gości weselnych. Może być również gratisem dla gości gospodarstwa agroturystycznego czy po prostu – elementem słodkiego kosza z upominkami dla jubilata. Orzechy w miodzie są idealne na każdą okazję.

Orzechy w miodzie: przepis podstawowy

Tak naprawdę przygotowanie orzechów w miodzie jest banalnie proste. Możesz je zapasteryzować w słoiku, żeby wytrzymały na dłużej, możesz jednakże zrobić tylko porcję do zjedzenia na raz. Tradycyjnie przygotowuje się orzechy włoskie w miodzie, jednakże możesz użyć dowolnych orzeszków lub ich mieszanki. Orzech włoski, migdały czy brazylijskie także świetnie się sprawdzą.

  • 2 garście orzechów,
  • 2 łyżki miodu.

Jeśli decydujesz się na orzechy włoskie w miodzie, pamiętaj, że powinny być dobrze wysuszone. Wtedy nie będą się szybko psuły. Proponujemy zastosowanie miodu akacjowego, ponieważ długo nie ulega krystalizacji, jednakże każdy inny się nada. Możesz wybrać swój ulubiony, chociaż w przypadku rzepakowego przysmak nie będzie się tak pięknie prezentował, a gryczany może być zbyt gorzki.

Najciekawsze akcesoria kuchenne - sprawdź ceny!

  1. Jeśli używasz migdałów, zalej je ciepłą wodą i obierz ze skórki.
  2. Posiekaj orzechy na większe kawałki (orzech laskowy na pół, włoski i migdały na ćwiartki, brazylijskie na jeszcze mniejsze kawałki).
  3. Wsyp orzechy na suchą patelnię i podpraż przez chwilę.
  4. Wymieszaj orzechy z płynnym miodem i przełóż do słoików. Zakręć.
  5. Pasteryzuj w gorącej wodzie na małym ogniu przez 15 minut. Poziom wody powinien sięgać mniej więcej 1 cm poniżej zakrętki.
  6. Wyciągnij orzechy, nakryj je ściereczką i zostaw do wystygnięcia.

Orzechy możesz także od razu zjeść, nie musisz ich pasteryzować. Jeśli masz skrystalizowany miód, możesz rozpuścić go w kąpieli wodnej lub dodać bezpośrednio do orzechów na gorącą patelnię. Do smakołyku jedzonego na bieżąco możesz dodać także suszone morele lub na przykład żurawinę.

Orzechy z miodem: opcje smakowe

Miód z orzechami można urozmaicić niezwykłymi przyprawami i dodać mu co nieco smaku. Wystarczy zastosować kawałki skórek z cytrusów, laskę wanilii lub korę cynamonu. Wkłada się je po prostu do słoiczka przed wypełnieniem orzechami. Po kilkunastu dniach miód przejdzie smakiem przyprawy.

Przepis na takie urozmaicone danie jest bardzo prosty: wystarczy otrzeć skórkę z cytryny lub pomarańczy, ale tak, by nie było na niej białych części. Przed tarciem należy sparzyć owoc. Cynamon i wanilię przed włożeniem do słoiczków trzeba na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Dzięki temu przysmak nie będzie się psuć.

Miód i orzechy na stole oraz przepis na orzechy w miodze, czyli orzechy z miodem

Orzechówka, czyli nalewka z orzecha włoskiego

Jeśli zrobisz orzechy włoskie w miodzie i zostanie ci trochę i miodu, i orzechów, dobrym wyjściem jest orzechówka. Jest to nalewka z orzecha włoskiego, ale w wersji na słodko. Najczęściej robi się nalewkę gorzką, niedojrzałych orzechów, która ma właściwości lecznicze i wspomaga działanie układu trawiennego. Jednakże można z nich zrobić także słodki, aromatyczny trunek. Miód z orzechami to świetne połączenie, także w wersji alkoholowej.

  • 2 szklanki orzechów włoskich (wyłuskanych),
  • 3 łyżki miodu,
  • ½ l czystej wódki

Przygotowanie nalewki nie jest trudne, jednakże trzeba trochę poczekać, aż trunek będzie gotowy do spożycia.

  1. Orzechy przesyp do słoika, podzielone na ćwiartki lub połówki.
  2. Dodaj miód i alkohol.
  3. Odstaw na 2-3 miesiące, co jakiś czas wstrząsaj słoik, żeby miód się rozpuścił.
  4. Przelej nalewkę przez sączek (na przykład gazę lub filtr do ekspresu do kawy) i przelej do butelki. Smacznego!

Nalewka od razu nadaje się do spożycia, ale najlepsza jest, jeśli chociaż 4-5 tygodni jeszcze postoi i nabierze smaku. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z orzechów włoskich.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,2% czytelników artykuł okazał się być pomocny