Ostropest plamisty – roślina o licznych właściwościach leczniczych

Ostropest plamisty jest cenioną rośliną ze względu na działanie antyhepatotoksyczne. Świetnie chroni wątrobę łagodząc stany zapalne na tle cukrzycowym. Sprawdza się również przy leczeniu wirusowego zapalenia wątroby różnych typów, a także pomaga w chorobie alkoholowej. Przyjrzyjmy się bliżej roślinie pochodzącej z regionu Morza Śródziemnego, która jest jednym z najlepszych naturalnych środków odtruwających organizm.

Ciekawe właściwości i prozdrowotne działanie wykazuje także krwawnik pospolity, dlatego warto poznać jego działanie i zasady uprawy.

Ocena: 4.6/5 (głosów 11)

Ostropest plamisty na tle nieba

Ostropest plamisty – właściwości i działanie niezwykłej rośliny nie tylko na wątrobę

Niezwykłe właściwości lecznicze ostropest plamisty zawdzięcza sylimarynie. Pochodzi ona z owoców ostropestu, które zbiera się pod koniec lata. Dzięki zawartości flawonolignanów chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza ją do regeneracji.

Ostropest plamisty wspomaga walkę z rakiem wątroby i usuwa substancje toksyczne, które pochodzą z przyjmowanych leków podczas chemioterapii.

Działanie ostropestu jest naprawdę wszechstronne. Działa nie tylko zbawiennie na wątrobę, ale właściwie wspomaga cały organizm. Zapobiega marskości wątroby, obniża stężenie cholesterolu we krwi czy zapobiega kamicy żółciowej. Jest przydatny w profilaktyce zapalenia dróg żółciowych, jak również woreczka żółciowego.

Działanie ostropestu ma korzystny wpływ na działanie wolnych rodników znajdujących się w komórkach. Ostropest poprawia również koncentrację oraz pamięć. Posiada również dobre opinie w leczeniu cukrzycy typu II, a jego systematyczne spożywanie obniża poziom glukozy we krwi. Można powiedzieć, że działanie ostropestu świetnie sprawdza się w usuwaniu wszelkich toksyn z organizmu. Jeśli interesuje cię także uprawa nagietka lekarskiego, porady na temat jego uprawy znajdziesz w tym artykule.

Zastosowanie ostropestu plamistego – dawkowanie i cena

Zastosowanie ostropestu

Kiedyś ostropest swoje zastosowanie znajdował jako warzywo. Liście ostropestu dodawano do sałatek, zup i sosów. Całe nasiona ostropestu lub ostropest w sproszkowanej postaci nawet teraz dodaje się do różnych potraw jak musli, owsianek czy przy wypieku chleba.

Warto zaznaczyć, że nasiona ostropestu posiadają sporo błonnika, dzięki czemu świetnie działają na perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom.

Ostropest plamisty wykorzystuje się również do pielęgnacji skóry. Świetnie ją regeneruje i nawilża.
Stosowany jest też szeroko po toksycznych i metabolicznych uszkodzeniach wątroby. Chroni miąższ wątroby i nerek przed szkodliwym działaniem trucizn, np. muchomora sromotnikowego pestycydów czy też alkoholu.

Dawkowanie i niezwykła cena ostropestu plamistego

Dawkowanie ostropestu zależne jest od wagi i płci, a także od postaci, w jakiej go przyjmujemy. Ostropest jest rośliną o niskiej toksyczności, więc nie ma możliwości, żeby go przedawkować. Natomiast zalecane dawkowanie waha się w granicach od 20 do 300 miligramów na dobę.

Aby ostropest plamisty przyniósł pożądane efekty, dawkowanie powinno odbywać się przede wszystkim regularnie.

Do wielu zalet, które posiada ostropest plamisty koniecznie trzeba dopisać cenę. Przy tak wielu różnorodnych i regeneracyjnych właściwościach, cena tego ziela wynosi kilka złotych.

Wybierz formę najlepszą dla siebie – ostropest mielony, olej z ostropestu czy ostropest odtłuszczony

Ostropest mielony – jak stosować tę wygodną formę?

Wybierając formę ostropestu z jakiej będziemy korzystać, warto wcześniej zwrócić uwagę na skład. W procesie przetwarzania wiele właściwości może zostać utraconych.

Ostropest mielony jest formą, która ułatwia nam spożycie i pozwala na oszczędzenie czasu. Będzie najlepszym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mają młynka do mielenia. Jeśli interesuje cię także uprawa szałwii, przeczytaj ten artykuł.

Wiele osób zastanawia się jak stosować ostropest mielony. Forma ta znalazła zastosowanie do posypywania różnych potraw lub można ją spożywać bezpośrednio popijając wodą.

Niestety kupując ostropest mielony nie mamy informacji, ile zostało w nim korzystnych właściwości i co znajduje się w zmielonym proszku. Mogą w nim znajdować się takie elementy jak łodyga, która nie posiada wielkich właściwości działających korzystnie między innymi na wątrobę. Ze względu na to, że ostropest plamisty jest ziołem, a nie lekiem, nikt nie sprawuje kontroli nad jego jakością.

Cena ostropestu mielonego może się nieznacznie wahać. Wszystko zależy od przechowywania produktu, co na pewno rzutuje na jego jakość i przyszłą cenę.

Olej z ostropestu – zastosowanie zewnętrzne i wewnętrzne

Olej z ostropestu jest uniwersalną substancją, która sprawdza się zarówno do stosowania zewnętrznego jak i wewnętrznego. Ostropest nie wykazuje żadnych właściwości toksycznych i nie wywołuje skutków ubocznych. Generalnie opinie na temat oleju są rewelacyjne dzięki temu, że posiada on wiele zastosowań. Olej z ostropestu zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym między innymi kwas linolenowy. Sprawdź także, co warto wiedzieć o uprawie miłorzębu japońskiego.

Zewnętrznie można go stosować na skórę, która jest podrażniona czy przesuszona. Olej z ostropestu poprawia zdolności regeneracyjne skóry, zmniejsza zaczerwienienia, nawilża, a także rozjaśnia cerę. Sprawdzi się również przy zniszczonych i przesuszonych włosach czy paznokciach nadając im blasku. Dzięki temu znalazł szerokie zastosowanie w kremach, odżywkach i szamponach do włosów. Pochlebne opinie na temat ostropestu mówią, że świetnie sprawdza się również przy leczeniu stanów zapalnych skóry czy odleżyn. Można go dodawać również do wypieków czy sałatek.

Jak stosować olej z ostropestu wewnętrznie? Wystarczy wypić jedną łyżeczkę oleju około 30 minut przed posiłkiem. Olej można stosować około 3 razy dziennie.

Zastosowanie ostropestu plamistego w formie oleju jest bardzo wydajne, a jego cena w porównaniu z właściwościami jest niewielka. Warto jednak wcześniej sprawdzić jakiej obróbce został poddany. Proces filtrowania i tłoczenia jest bardzo ważny, ponieważ od niego zależy czy właściwości ostropestu nie zostały obniżone.

Ostropest odtłuszczony – idealny dla osób na diecie

Ostropest odtłuszczony jest produktem, który zawiera niecałe 5% tłuszczu. Charakteryzuje się niską wilgotnością. Dzięki niej i odtłuszczeniu ostropest posiada więcej sylimaryny.

Jest produktem niezwykle trwałym i idealnym dla osób na diecie niskotłuszczowej jak również dla tych, które po prostu dbają o linię. Może być stosowany jako środek przyprawowy do sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia. Jeśli interesują cię także właściwości lubczyku ogrodowego, przeczytaj ten artykuł.

Ostropest ma wiele zastosowań, które leczniczo wpływają na nasze ciało, a także posiada same pozytywne opinie. Osoby spożywające dużo alkoholu czy tłustych potraw, powinny stosować go profilaktycznie, aby ograniczyć proces degeneracji wątroby i pośrednio innych organów. Zastosowanie ostropestu plamistego świetnie sprawdzi się podczas przyjmowania różnego rodzaju leków. Ostropest można dodawać do wielu potraw czy napojów. Dzięki temu możemy ograniczyć na przyszłość ryzyko zawału czy alzheimera. Cena ostropestu jest niska, a sam produkt można przechowywać przez dłuższy czas. Poza tym ostropest plamisty jest bogatym źródłem witaminy z grupy B, witamin D, E, C i K, składników mineralnych, a także kwasów organicznych. Dziś na całym świecie roślina ta posiada pozytywne opinie i polecana jest przez lekarzy dla osób, dla których zwykła farmakologia okazała się ciężka lub niewskazana.

, aktualizacja 26.09.2017
Powiązane Artykuły
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij