Owoce pigwy krok po kroku - właściwości, zastosowanie, przepisy
W Polsce o wiele bardziej popularne są małe, kwaśne owoce pigwowca. Jednakże to właśnie właściwa pigwa gruszkowa, rodząca duże owoce w kształcie gruszek, ma więcej właściwości odżywczych i zdrowotnych. I ma naprawdę ciekawy smak. Dlatego warto się przekonać do robienia przetworów i różnych dań z nią w roli głównej. Dowiedz się wszystkiego o owocach pigwy.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pigwie.
Pigwa pospolita – opis
Duże owoce pigwy
Pigwa pospolita czasami bywa mylona z pigwowcem. Ta pierwsza to wysokie drzewo, które w naszych warunkach ma maksymalnie 2,5 m wysokości. W cieplejszych rejonów świata, z których pochodzi, jest ogromnym drzewek do 8 metrów. W Azji Środkowej pojawiają się wielohektarowe plantacje, ponieważ zastosowanie lecznicze jej niezwykłych owoców jest tam bardzo znane. Pigwowiec natomiast to niewielki krzew, który świetnie czuje się w naszych warunkach klimatycznych. Wytwarza małe owoce i ładne, różowe kwiaty, dlatego czasami traktowany jest jako krzew ozdobny, ale pigwa ozdobna to już w zasadzie zupełnie inny gatunek.
Owoc pigwy pospolitej może mieć nawet 1 kg. Ma cytrynowożółtą skórkę, pod którym znajduje się aromatyczny, ale bardzo twardy i cierpki miąższ. Dlatego duże owoce pigwy nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Najczęściej wykorzystuje się je do licznych przetworów.
Pigwa gruszkowa w ogrodzie
Najbardziej znanym wariantem pigwy pospolitej jest właśnie pigwa gruszkowa. Wyróżnia się tym, że jej owoce mają gruszkowaty kształt. Może być uprawiana w naszych warunkach klimatycznych, chociaż trudno ją utrzymać, ponieważ w czasie najbardziej mroźnych zim może przemarzać. Drugą grupą odmian jest pigwa jabłkowa, z owocami w kulistym kształcie, która ma bardzo podobne wymagania uprawne.
Drzewko nie osiąga za dużej wysokości, jednak może być bardzo plenne, jeśli oczywiście jest prawidłowo pielęgnowane. Raczej nie prowadzi się jej jako krzew, ale właśnie jako drzewo – często jest szczepiona na bardziej mrozoodpornych podkładach. To nie jest pigwa ozdobna, chociaż drzewo ładnie się prezentuje, także w czasie kwitnienia. Owoce uzyskane w naszym klimacie nadal mają swoje niezwykłe właściwości lecznicze.
Właściwości pigwy pospolitej
Pigwa pospolita – działanie
Duże owoce pigwy są wykorzystywane od wieków. Jej działanie było doceniane już przez starożytnych i wiele wskazuje na to, że była to jedna z najbardziej cennych roślin. Zaczęto ją uprawiać na dużą skalę zanim jeszcze udomowiono jabłoń. Bardzo prawdopodobne jest zatem, że „złote jabłko” z napisem „Dla najpiękniejszej” przyznane Afrodycie to tak naprawdę owoc pigwy. Owoc ładny, atrakcyjny i duży, a na dodatek bogaty w wiele cennych składników.
100 g pigwy zawiera aż 15 mg witaminy C. Jest to silny oksydant, który poprawia system odpornościowy i ma znaczenie w profilaktyce raka. Na dodatek świetnie sprawdza się w leczeniu grypy, a ponieważ pigwa ma działanie antywirusowe, efekt jest naprawdę zaskakująco dobry. Owoc zawiera także umiarkowane ilości witamin B1, B6 i E, czyli witaminy młodości, a także niektórych składników mineralnych, zwłaszcza potasu, magnezu i miedzi. Co ważne, jest także cennym źródłem pektyn, które korzystnie wpływają na działanie jelit. Na dodatek spowalniają wchłanianie cholesterolu, cukru i metali ciężkich, które zdarza nam się zjadać w zanieczyszczonych pokarmach. Działanie detoksykujące jest w jej przypadku naprawdę skuteczne – wszelkie zanieczyszczenia wyprowadzone zostają przez jelita.
Zastosowanie lecznicze pigwy
Niezwykłe właściwości pigwy sprawiają, że sprawdza się ona w leczeniu wspomagającym niektórych schorzeń. Przede wszystkim można ją podawać na problemy z układem pokarmowym, zwłaszcza na zaparcia. Na dodatek owoce działają przeciwzapalnie i usprawniają proces regeneracji wątroby.
Pigwa polecana jest także cukrzykom i osoby, które mają problemy ze wzdęciami. Przetwory z owoców można podawać także w czasie leczenia przeziębień i grypy, naprawdę dobrze się sprawdzają w roli środka antywirusowego a przy tym poprawiają odporność organizmu.
Owoc pigwy – zastosowanie
Konfitura z pigwy do herbaty
Jednym z przetworów, które warto przygotować właśnie w razie przeziębień czy grypy, jest właśnie konfitura z pigwy do herbaty. Jest ona naprawdę prosta w przygotowaniu i tak naprawdę zrobienie jej nie zajmuje za wiele czasu, a naprawdę warto. Poza tym jest po prostu smaczna, więc warto przygotować większą porcję. Dodaje się ją do herbaty, ponieważ sama jest dość kwaśna.
- 4 szklanki cukru,
- 1,5 kg owoców pigwy
Tak przygotowana pigwa na zimę może stać przez wiele miesięcy. Duża ilość cukru jest naprawdę konieczna, ponieważ owoce są niezwykle cierpkie.
- Umyj owoce, obierz je ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne.
- Pokrój owoce na małe kawałeczki lub zetrzyj na tarce.
- Zagotuj w garnku trochę wody, następnie obgotuj w niej owoce (mniej więcej 30 minut).
- Ugotowane, odcedzone gruszeczki należy przełożyć na patelnię z cukrem i podsmażać.
- Od czasu do czasu mieszaj masę na patelni, aż konfitura przybierze ciemnopomarańczowy kolor.
- Przełóż do słoików i pasteryzuj 15 minut w gorącej wodzie.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wino z pigwy.
Pigwa na zimę i przeziębienia - lecznicza nalewka
Na przeziębienia sprawdza się także lecznicza nalewka. Pigwa w spirytusie nie traci swoich właściwości odżywczych, a w takiej formie szybciej stawia na nogi.
- 2 kg dojrzałych owoców,
- 0,5 l spirytusu,
- 0,5 l wódki,
- 1 kg cukru
Przygotowanie nalewki warto zacząć od razu po zbiorze owoców. Czas przygotowania jest dość długi, jednak naprawdę warto – w okresie jesienno-zimowym, kiedy zaczną szaleć wirusy i bakterie będziemy sobie za to wdzięczni.
- Przekrój owoce na pół i usuń z nich gniazda nasienne.
- Razem ze skórką zetrzyj owoce na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż pigwę do dużego słoika, zasyp 1 kg cukru i przykryj papierem.
- Po mniej więcej tygodniu wlej do nastawu spirytus i zostaw na miesiąc.
- Odcedź nalew, odciśnij owocową masę i powstały sok wymieszaj z wódką.
- Przelej do butelek i odstaw na dwa miesiące.
W okresie przeziębień i grypy nalewkę możesz zażywać profilaktycznie w małych ilościach – 1 łyżeczka do herbaty lub stosować ją w razie zachorowania. W ten sam sposób możesz wykorzystać owoce pigwowca – to nie tylko krzew ozdobny, jego owoce także mają ciekawe właściwości.