Przepis na paprykę marynowaną do słoików - przepis z olejem

Papryka marynowana, zarówno czerwona papryka, jak i żółta, pomarańczowa czy zielona papryka konserwowa, jest idealna jako przekąska bądź też surówka do dań głównych. Zaprawiając ją w słoiki, mamy pewność, że zimą możemy ją wyciągnąć ze spiżarni i podać do stołu. Jednak zanim zaczniemy przygotowania do zrobienia zalewy do papryki, powinniśmy dowiedzieć się, jaki przepis na paprykę marynowaną nas najbardziej interesuje.

W pierwszej kolejności przedstawimy więc różne przepisy z olejem, w których czerwone papryki odgrywają główne role. Jeśli jednak te kulinarne przepisy nie okażą się dla nas dobre, możemy skorzystać innego sposobu przygotowania, np. papryka marynowana w occie, papryka marynowana na słodko, a także wiele innych. Kulinarne przepisy są bardzo rozwinięte, dlatego na pewno znajdziemy w nich coś dla siebie.

Przepis z olejem jest niewiarygodnie prosty, a papryka ze słoików będzie smakowała nieziemsko.

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej,
  • 3 l wody,
  • 1/3 szklanki oleju,
  •  0,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%,
  • Przyprawy: 2 łyżki pieprzu kolorowego, 2 łyżki soli, 1 łyżka gorczycy czarnej, 1 łyżka gorczycy białej, łyżka ziela angielskiego, 1cebula, 20 liści laurowych.

Dzięki tym składnikom czerwona papryka nabierze wyjątkowego smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  2. Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazda nasienne i kroimy na paski o 2 cm szerokości.
  3. Do słoików dodajemy kilka piórek cebuli, przyprawy, a na koniec paprykę, tak by była ciasno ułożona.
  4. Do każdego słoika wlewamy 1 łyżkę oleju.
  5. Ocet, cukier i sól gotujemy z wodą.
  6. Gorącą zalewą zalewamy paprykę.

Po zakręceniu słoików wystarczy, że odstawimy słoiki do góry dnem. Taka papryka do słoików nie wymaga pasteryzacji. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na paprykę konserwową?

Jak powinna być wykonana zalewa do papryki konserwowej?

Zalewa do papryki konserwowej jest powszechnie wszystkim znana, ponieważ czerwona papryka konserwowa jest jedną z najczęściej przygotowywanych papryk. Warto więc dowiedzieć się, w jaki sposób przygotowuje się zalewę do papryki konserwowej i jakich składników do tego potrzebujemy.

Zalewa do papryki konserwowej do słoików jest bardzo łatwa do przygotowania. A pamiętajmy, że papryka w occie zyskuje niesamowity smak i jest doskonałą sałatką na zimę do obiadu lub może służyć także za przekąskę. Zobaczmy więc, w jaki sposób przygotowywana jest zalewa do papryki, jeśli chcemy ją włożyć w ocet.

Składniki:

  • 3 duże papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 plasterki cebuli białej,
  • 8 plasterków obranej marchewki,
  • 1 papryczka chili,
  • 5 szklanek wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 1/4 szklanki soli,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego.

Jeśli nie lubimy ostrzejszych zalew, a bardziej odpowiada nam papryka marynowana na słodko, wtedy możemy zrezygnować z papryczki chili i czarnego pieprzu. Dodatkowo w zamian za to możemy dodać 4 łyżki miodu, przez co stworzymy paprykę marnowaną na słodko.

Papryka marynowana w słoikach oraz przepis na paprykę marynowaną do słoików na zimę, najlepsze przepisy i zalewy
Papryka marynowana krok po kroku - zobacz przepisy, jak zamarynować paprykę

Przygotowanie:

  1. Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy z niej gniazda nasienne.
  2. Umyte papryki kroimy na kawałki i układamy do słoików.
  3. Do papryki dodajemy cukier, marchewkę, oliwę, nieobrane ząbki czosnku i przepołowioną papryczkę chili.
  4. W słoikach umieszczamy pozostałe przyprawy i całość dociskamy.
  5. Słoiki szczelnie zamykamy i wkładamy do garnka.
  6. Do garnka wlewamy wodę, tak, by sięgała ona do 3/4 wysokości słoików.
  7. Słoiki gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 15 minut.

Pamiętajmy, że czas pasteryzacji mierzymy dopiero od momentu zagotowania się wody.

Zielona papryka konserwowa w słoikach

Przygotowanie zielonej papryki konserwowej w słoikach na zimę jest bardzo podobne do przygotowania czerwonej papryki. Przepisy te mogą tak naprawdę niczym się nie różnić, bo różnica zachodzi jedynie w kolorze papryk. Jednak bardzo estetycznie i atrakcyjnie wygląda to, kiedy czerwona papryka do słoików pomieszana jest z zieloną papryką konserwową. Taka mieszanka przyciąga zdecydowanie nasz wzrok.

Właśnie dlatego, by uatrakcyjnić potrawy w swojej kuchni, coraz częściej wykorzystujemy różne rodzaje papryk. Do tego możemy wykorzystać nie tylko zieloną paprykę, ale również pomarańczową, czy też żółtą. Wtedy nasze potrawy są bardziej kolorowe i nawet chętniej spożywane przez najmłodszych.

Zobaczmy więc, w jaki sposób przygotowuje się zalewę do papryki zielonej i co jest nam do tego potrzebne.

Składniki:

  • 1 kg zielonej papryki,
  • 1 l wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • garść liści laurowych,
  • pół cebuli,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego.

Jeśli chcemy przygotować większą ilość papryki, wtedy wszystkie składniki mnożymy proporcjonalnie do przepisu. Co więcej, jeśli ten sposób na zrobienie papryki konserwowej do słoików nam się spodoba, możemy wykorzystać go do przygotowania papryki żółtej, pomarańczowej czy czerwonej.

Przygotowanie:

  1. Paprykę dokładnie myjemy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Wyczyszczoną i umytą paprykę kroimy na duże kawałki.
  3. Pokrojoną paprykę umieszczamy w słoikach.
  4. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wkładamy do papryki.
  5. Do słoików wrzucamy także obrany czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  6. Do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy do tego sól i cukier.
  7. Całość gotujemy.
  8. Do słoików wlewamy olej i zalewamy je gorącą zalewą octową.

Jeśli chcemy, by nasze zaprawy były w naszej spiżarni dłużej, dobrze jest zapasteryzować słoiki.

Jeśli chodzi o pasteryzację, może ona przebiegać na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest pasteryzacja w piekarniku, natomiast bardziej rozpowszechniona i uważana za bezpieczniejszą jest pasteryzacja w wodzie. Jak ona przebiega? Otóż spód garnka wykładamy ściereczką, a na niej kładziemy nasze słoiki. Właśnie wtedy przychodzi czas na nalanie wody do garnka. Pamiętajmy jednak o tym, że gdy zalewaliśmy słoiki gorącą zalewą, lepiej będzie wlać do garnka nieco cieplejszą wodę, aby nie było zbyt wysokiej różnicy temperatur.

Wodę nalewamy tak, by sięgała ona do około 3/4 wysokości słoika. Nie może sięgać aż do wieczka. W tym momencie możemy już zacząć gotowanie naszych słoików. Czas gotowania jest różny i zależy to przede wszystkim od tego, jakie zaprawy przygotowujemy. W przypadku papryk jest to zazwyczaj około 10-15 minut. Po tym czasie możemy wyciągnąć słoiki z garnka i dobrze jest je jeszcze pozostawić do góry dnem aż do wystygnięcia. Dzięki temu zyskamy pewność, że słoiki są szczelnie zamknięte i zabezpieczone przed popsuciem się.

ikona podziel się Przekaż dalej