Parch dyniowatych - groźna choroba warzyw atakująca liście i owoce roślin

W jakich warunkach rozwija się parch dyniowatych


Parch dyniowatych należy do chorób grzybowych atakujących warzywa dyniowate, głównie ogórki, dynie, kabaczki, cukinie i melony. Choroba występuje także pod nazwą brunatna plamistość liści dyniowatych. Parch oznacza chorobę grzybową wywołaną przez grzyby, lęgniowce lub bakterie, która objawia się zniekształceniami i ciemnymi plamami na roślinach.

Parch dyniowatych wywołuje grzyb Cladosporium cucumerinum, który atakuje liście, łodygi i owoce warzyw. Patogen znajduje się na nasionach oraz w resztkach roślinnych. Sprzyja mu duża wilgotność powietrza, lekkie opady deszczu i temperatura 15–27 °C. Zarodniki grzybów przenoszą się wraz z deszczem, jak również na maszynach i narzędziach rolniczych. Jest to groźna choroba grzybowa, która może doprowadzić do utraty nawet 50% plonów.

Najczęściej choroba ta występuje w nieogrzewanych inspektach i szklarniach. Jednak choroba może zjawiać się zarówno przy uprawach w gruncie, jak i w szklarniach. Sprzyja jej słaba wentylacja, niska temperatura i duża wilgotność. Najczęściej problem pojawia się w uprawach zachwaszczonych i zbyt zagęszczonych.

Jak wyglądają objawy parchu dyniowatych

Parch dyniowatych najpierw ujawnia się na liściach, a następnie dochodzi do zmian na łodygach i owocach. Liście pokrywają się jasnymi plamkami, które z czasem powiększają się i stają się brunatne. Palmy mogą być okrągłe lub kanciaste, często z żółtą obwódką. Środek brunatnych plam może się wykruszać, a liście pokrywają się dziurami.

Parch dyniowatych atakuje także owoce, na których pojawiają się małe, sączące się i zapadnięte plamki. Charakterystyczną cechą, po której można łatwiej poznać chorobę, są kropelki płynu pojawiające się w miejscu plam. Plamy powiększają się i na owocach widać wgłębione ubytki, które mogą być atakowane przez dodatkowe patogeny powodujące miękką zgniliznę. Owoce przestają się rozwijać i usychają. Na owocach odpornych na tę chorobę mogą pojawiać się guzowate zniekształcenia. Owoce warzyw zaatakowanych przez parch dyniowatych mogą pokrywać się białawym nalotem grzybni. Owoce z objawami parch nie nadają się do spożycia, sprzedaży, ani do przechowywania. Sprawdź także ten artykuł na temat zwalczania zarazy ogniowej.

Zapobieganie i zwalczanie parchowi dyniowatych - środki ochrony roślin, opryski i skuteczne preparaty

Podstawowa ochrona roślin przed parchem dyniowatych polega na zapobieganiu rozprzestrzenianiu się grzyba. Bardzo ważne jest stosowanie odmian odpornych na tę chorobę. Niemniej ważny jest płodozmian. Zaleca się, aby szklarnie były dokładnie wietrzone, wentylowane i ogrzewane. Zapobieganie polega także na starannym odchwaszczaniu pola, grządek w ogrodzie i szklarni. Ważne jest dokładnie usuwanie resztek pożniwnych, w których patogen może przetrwać do następnego sezonu. Resztki, na których nie widać patogenów, można wykorzystać do kompostu. Natomiast liście i owoce z objawami choroby należy palić.

Parch dyniowatych atakująca rośliny, a także rozpoznanie, zwalczanie, sposoby i zapobieganie chorobom
Parch dyniowatych jako niebezpieczna choroba roślin, a jakie jej rozpoznawanie, zwalczanie i skuteczna profilaktyka krok po kroku

Jeśli choroba wystąpiła, zaleca się usunięcie resztek roślinnych oraz dezynfekcja podłoża fungicydami. Rośliny porażone grzybem należy usunąć i spalić. Zwalczanie choroby polega na stosowaniu oprysków fungicydami przeznaczonymi do zwalczania tego grzyba. Stosuje się takie środki ochrony roślin, jak na przykład opryski Euparenem Multi 50 WG. Zarodniki grzyba rzadko znajdujemy na nasionach, jednak jako skuteczne środki ochrony roślin zaleca się stosowanie zaprawy do nasion.

Niestety dla właścicieli ogrodów nie są dostępne żadne preparaty ani opryski ekologiczne. Preparaty oparte na pokrzywach czy skrzypie wzmacniają rośliny, jednak nie są w stanie zwalczyć parchu dyniowatych.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 91,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny