Patelnia grillowa - sposób na dietetyczne gotowanie
Smak grillowanego mięsa lub kiełbasek nieodłącznie kojarzy się z letnimi wieczorami, spędzonymi na świeżym powietrzu. Chcąc przygotować tego typu potrawy w warunkach domowych również poza sezonem wakacyjnym, z pewnością przyda się nam patelnia grillowa. Tego typu akcesorium jest szczególnie polecane osobom, które chcą zadbać o linię i wybierają raczej dietetyczne jedzenie, gdyż nie wymaga ono dodatku tłuszczu. Na co zwrócić uwagę wybierając model do swojej kuchni i jakie są zalety takich przyborów?
Dlaczego warto zdecydować się na patelnię grillową?
Każda osoba, która chce gotować w sposób bardziej przemyślany i zdrowszy, powinna rozważyć zakup patelni umożliwiającej grillowanie bez dodatku oleju oraz innego tłuszczu. Takie przybory mają specjalne rowki i odpowiednio żłobione dno, co pozwala smażyć zarówno mięso, ryby, jak i warzywa. W efekcie tłuszcz, który naturalnie znajduje się w potrawie może swobodnie ociekać i gromadzić się w zagłębieniach. Co za tym idzie, grillowane danie nie wchłania jego nadmiaru i jest bardziej dietetyczne. O jakich zaletach warto jeszcze wspomnieć?
- Patelnia grillowa posiada specjalną konstrukcję, dzięki której pozwala na uzyskanie podobnego smaku i wyglądu potraw jak smażenie na ruszcie i klasycznym grillu. Jeśli w środku zimy będziemy mieć ochotę na soczystą karkówkę lub kiełbaskę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w krótkim czasie przygotować takie danie.
- Opisywane akcesoria mają grube dno, dzięki czemu równomiernie rozprowadzają ciepło. Po nagrzaniu długo je utrzymują, dzięki czemu zarówno mięso, jak i inne produkty spożywcze są idealnie wysmażone. Dobra kumulacja ciepła wpływa ponadto na zaoszczędzenie energii.
- Brak konieczności dodawania tłuszczu wynika z faktu, iż patelnie tego typu są pokryte specjalną powłoką, ograniczającą ryzyko przywierania jedzenia oraz jego przypalania. To z kolei wpływa także na łatwość utrzymania w czystości i trwałość.
- W trakcie smażenia nie trzeba obawiać się o pryskanie tłuszczu jak ma to miejsce podczas używania tradycyjnych patelni wymagających jego dodatku. Co za tym idzie, nie musimy nakładać pokrywki. To z kolei wpływa na lepszy smak mięsa i jego kruchość.
- Patelnia grillowa w większości przypadków może być używana na każdym rodzaju kuchenek. Oczywiście przed zakupem warto upewnić się co do tej kwestii.
Rodzaje patelni grillowych
Zanim zdecydujemy się na konkretny model, warto dokładnie przemyśleć kwestię materiału, z którego ma zostać wykonana patelnia. Na rynku dominują wersje wykonane z aluminium, stali nierdzewnej oraz żeliwa.
- Stal nierdzewna - patelnie wykonane z tego materiału cieszą się dużą popularnością. Są odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne typu zarysowania. Wymagają nieco czasu aby w pełni się nagrzać, jednak wolniej oddają ciepło, co pozwala utrzymać pożądaną temperaturę potrawy nawet po zdjęciu jej z kuchenki. Niektóre wersje mogą być bezpiecznie używane w piekarniku. Taka patelnia grillowa ze sklep.technica.pl jest trwała, nie zmienia smaku dań i zazwyczaj można ją myć w zmywarce.
- Aluminium - zaletą materiału jest szybkie nagrzewanie się i dobrze przewodzenie ciepła. Patelnie wykonane z aluminium są polecane osobom, którym zależy na jak największym skróceniu czasu przygotowywania jedzenia oraz niskiej cenie. Niestety trzeba liczyć się z mniejszą wytrzymałością i trwałością takich akcesoriów. Istnieje ponadto ryzyko odkształceń i przypalania.
- Żeliwo - to najbardziej trwały materiał, dlatego inwestując w patelnię tego typu możemy liczyć nawet na kilkanaście lat bezproblemowego użytkowania. Barierą może być jednak dosyć wysoka cena. Żeliwo pozwala na grillowanie dań nawet w bardzo wysokich temperaturach. Kolejną zaletą jest doskonałe kumulowanie ciepła i jego równomierne oddawanie. Cechą charakterystyczną jest delikatne podkreślenie smaku dań.
Jak widać, każda patelnia ma swoje wady i zalety, dlatego dobrze jest zaznajomić się ze szczegółami, taki aby użytkowanie akcesorium było maksymalnie komfortowe.
artykuł sponsorowany