Patisony marynowane – sprawdzone przepisy krok po kroku na przetwory z patisona

Patisony marynowane są świetnym pomysłem na dodatek do obiadu. Są także dobrym zamiennikiem sałatek. Przetwory z patisonów robi się szybko i prosto, zatem warto mieć kilka ich słoiczków w spiżarni. Oto najpopularniejsze przetwory na zimę z patisonów!

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także te artykuły o warzywach dyniowatych.

Patisony marynowane – sprawdzone przepisy krok po kroku na przetwory z patisona

Patisony marynowane

Przetwory z patisonów na… dietę?

O kaloryczność tych wyjątkowych warzyw z rodziny dyniowatych nie trzeba się w ogóle martwić. 100g patisonów to bowiem zaledwie 20 kcal! Okazuje się zatem, że patisony konserwowe w zalewach są doskonałym elementem diety odchudzającej.

Lista składników

  • 2 kg małych patisonów
  • ziele angielskie
  • 2 cebule
  • 10 liści laurowych i 10 ząbków czosnku
  • 1 marchew i 1 papryczka chili
  • gorczyca, pieprz ziarnisty
  • koper z łodygą
  • składniki na zalewę: 1,5l wody, 350 ml octu, 6 łyżek soli, 8 łyżek cukru

Pamiętaj o dokładnym umyciu oraz oczyszczeniu patisonów. Najlepiej jest wybierać te najmniejsze, jednak duże patisony marynowane mogą wylądować po prostu w… większych słojach. Sprawdź także ten artykuł o przetworach z patisonów.

Patisony marynowane – sposób przygotowania

  1. Włóż do każdego słoika liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, paski marchwi, kawałek cebuli.
  2. W słoiku powinien znaleźć się również kawałek cebuli, chili oraz łyżeczka gorczycy, ok. 8 ziaren pieprzu i 2 ząbki czosnku (przekrojonego na pół). Dodaj również niewielki kawałek kopru.
  3. Zagotuj wszystkie składniki zalewy i zalej jeszcze gorącym wywarem słoiki.
  4. Oczyść i szczelnie zakręć słoje, następnie pasteryzuj je przez ok. 15 minut.

Patisony na zimę – doskonałe do każdego dania!

Marynowane patisony w zalewie są warzywami o dość charakterystycznym kształcie „spodków kosmicznych”, więc będą świetnie komponowały się z większością dań – nie tylko ze względu na nietuzinkowy wygląd, ale i przepyszny smak.

Przepis na patisony marynowane

Marynowane patisony na zimę

Patisony konserwowe to doskonała przekąska na chłodną porę roku. Patisony są lekkostrawne, posiadają bardzo delikatny smak i jak już wiesz, doskonale znajdą swoje zastosowanie w każdej diecie, zwłaszcza odchudzającej – wszystko dzięki niskiej zawartości… węglowodanów.

Lista składników

  • patisony
  • liście laurowe
  • ziarenka gorczycy i czarnego pieprzu
  • woda
  • ocet
  • cukier
  • sól
  • kawałek cebuli, ząbki czosnku i koper (z łodygami)

Pamiętaj, że najlepsze są małe patisony. Oczywiście duże patisony marynowane też są świetne, jednak ciężej jest je zrobić. Małe zachowują po zamarynowaniu odpowiednią chrupkość, więc nawet duże warzywa lepiej jest po prostu skroić na kawałki. A może zainteresuje cię także ten artykuł o warzywach ciepłolubnych?

Przepis na patisony w słoiku – sposób przygotowania

  1. Ułóż umyte i surowe patisony w słoiki. Dodaj do każdego liść laurowy, kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Możesz dorzucić po kawałku cebuli, kopru i czosnku.
  2. Przygotuj zalewę – woda z octem powinna być w proporcji 5:1. Dodaj do niej 2 łyżki soli i 10 łyżek cukru.
  3. Wlej gorącą zalewę do słoików i mocno je zakręć. Pasteryzuj ok. 20 minut.

Słoiki na przetwory w super cenach!

Przetwory z patisonów bogactwem witamin

Patisony marynowane wyróżniają się wieloma właściwościami odżywczymi. Zawierają one m.in. witaminę C, B1 i B2 oraz PP. Dodatkowo charakteryzują się szeregiem minerałów: fosforem, żelazem, wapniem oraz magnezem. Patisony konserwowe to świetne źródło karotenu, który pozytywnie wpływa na zdrowy wygląd skóry.

Patisony marynowane na ostro

Rozgrzewająca przekąska na zimę

Każdy przepis na patisony „na ostro”, czyli z dodatkiem chili, jest dobrym pomysłem na dodatek do mięsnych dań lub dań z grilla. Patisony te mają nieco ostry smak i znacznie różnią się od tych z powyższych przepisów.

Lista składników

  • 2 kg małych patisonów
  • ziele angielskie
  • 2 papryczki chili
  • składniki na zalewę: 3/4 szklanki octu 10%, ½ szklanki oliwy, 1,5 szklanki wody, ¾ szklanki cukru, łyżka curry i kurkumy, łyżeczka soli i mielonego chili

Pamiętaj o dokładnym umyciu patisonów, w celu pozbycia się zanieczyszczeń. Chyba nie chcesz ich wyławiać z zalewy?

Patisony marynowane z chili – sposób przygotowania

  1. Ułóż patisony i pocięte w plastry papryczki w wyparzonych słoikach.
  2. Zmieszaj ze sobą składniki na zalewę i zagotuj w możliwie dużym garnku. Wrzuć do środka patisony i gotuj przez 5 min.
  3. Wkładaj patisony do słoików razem z zalewą. Zakręć je i ustaw do góry dnem. Poczekaj aż słoje ostygną.

Dobroczynny wpływ chili na organizm

Pamiętaj, że papryczki chili przyspieszają metabolizm, pobudzają układ krążenia, a także wykazują działanie przeciwzapalne. Dodatkowo łagodzą bóle stawów, obniżają poziom szkodliwego cholesterolu i zapobiegają przeziębieniom – właśnie dlatego najlepiej zajadać się nimi zimową porą!

Patisony marynowane w curry z imbirem i miodem

Patisony jako pyszny dodatek do dań

Patisony marynowane są bogate w wiele witamin – to uprawnia je do goszczenia na talerzach w porze obiadowej lub jako zwykła przekąska między posiłkami. Warto wzbogacać je różnymi przyprawami, nadającymi patisonom charakteru. My skupimy się na przepisie na patisony w zalewie curry, jednak podrasowanej imbirem i… miodem! Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.

Lista składników

  • świeże patisony (dowolna ilość)
  • 1 l wody
  • ½ szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 cm pokrojonego w słupki imbiru
  • 1/3 szklanki miodu
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki gorczycy
  • 3 słupki imbiru

Imbir i miód wydobędą z patisonów niepowtarzalny smak, który będzie doskonale pasował do zimowej pory roku – dodatkowo, warzywa zostaną wzbogacone o cenne substancje odżywcze i ochronne (np. miód jest doskonały na przeziębienie).

Patisony w curry z imbirem i miodem – sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę i rozpuść sól. Następnie dodaj imbir oraz przyprawy.
  2. Po wystygnięciu wlej trochę miodu i octu.
  3. Wyparz słoiki, włóż do nich przyprawy i pokrojone patisony, a następnie zalej całość zalewą.
  4. Zakręć słoiki i gotuj przez ok. 15 minut – jest to czas liczony od momentu zagotowania się wody.
  5. Odstaw całość do ostygnięcia.

Patisony marynowane dobre w każdej postaci

Patisonyz powodzeniem można zarówno kisić, jak i grillować. Doskonale zastąpią tradycyjne ziemniaki na talerzu, uzupełniając danie w cenne mikro i makroelementy. Włącz patisony do swojego menu i przekonaj się o ich niesamowitym smaku! Marynowane patisony w zalewie to przetwory, które warto przygotować. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z jabłek na zimę?

Ocena: 4,5/5 (głosów 11)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Komentarze (1)
  • 10 sierpnia 2019 09:08 - ~LadyBlack napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    6 lyżek soli na 1,5 litra wody? ?? To chyba przepis na patisony w solance ... to nie nadaje się do jedzenia...

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij