Peklowanie karkówki krok po kroku - zrób to sam - szybko i łatwo!

Zastanawiasz się, jak smakuje peklowana pieczona karkówka wieprzowa? Od wieków stosowano peklowanie jako sposób konserwowania mięsa. Dzięki temu mięso staje się smaczniejsze i nabiera różowego koloru. Gotowana czy upieczona karkówka po wcześniejszym peklowaniu ma niepowtarzalny smak. Peklowanie nie jest trudne i warto je wykonywać w domu, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem karkówki peklowanej na mokro. Doradzimy, jak samodzielnie zapeklować karkówkę do pieczenia i do gotowania. Pokażemy, jak szybko i łatwo zrobić zalewę do peklowania, aby uzyskać wspaniałą samodzielnie wykonaną wędlinę na kanapki.

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat peklowania mięsa.

Peklowanie karkówki krok po kroku - zrób to sam - szybko i łatwo!

Peklowanie karkówki

Na czym polega peklowanie?

Peklowanie to proces znany od wieków mający na celu konserwowanie mięsa w soli. Peklowanie poprawia smak mięsa i nadaje mu różowy kolor. Proces ten przygotowuje mięso do pieczenia w piekarniku lub gotowania.

Czy warto peklować mięso samemu? Oczywiście tak. Przygotowując samodzielnie mięso w ten sposób, unikamy różnych składników dodawanych przez producentów. Samodzielnie peklowana pieczona karkówka wieprzowa smakuje zupełnie inaczej niż ta kupiona w sklepie. Ponadto peklowanie karkówki nie jest procesem trudnym.

Zastanawiasz się, jak zapeklować karkówkę do pieczenia czy do gotowania? Potrzebne będzie tylko odpowiednie naczynie i zalewa do peklowania. Mamy do wyboru dwa sposoby peklowania: peklowanie na sucho i peklowanie na mokro. W obu przypadkach używamy soli peklującej. Peklowanie na sucho polega na nacieraniu mięsa przy użyciu soli peklującej i przypraw, natomiast peklowanie na mokro wymaga moczenia mięsa w zalewie.

Do peklowania karkówki potrzebne będzie naczynie kamionkowe lub szklane dopasowane do ilości mięsa. Mięso powinno przylegać ściśle do ścianek naczynia, zaś karkówka peklowana na mokro nie może pływać w zalewie. A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu szynki krok po kroku?

Zalewa do peklowania na mokro

Niegdyś peklowano mięso w soli kuchennej. Obecnie używa się soli peklującej, która stanowi mieszankę soli kuchennej i saletry. Saletra sprawia, że karkówka peklowana na mokro nabiera różowego koloru. Ponadto saletra skutecznie hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii laseczki jadu kiełbasianego i drobnoustrojów gnilnych.

Prócz solanki zalewa do peklowania zawiera również przyprawy, jak na przykład: liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kolendra, majeranek i goździki lub inne według gustu i smaku. Warto pamiętać, aby przypraw nie stosować zbyt dużo, gdyż mięso może nabrać zbyt intensywnego smaku.

Aby zrobić zalewę do peklowania 1kg mięsa przygotuj następujące składniki:

  • pół litra wody,
  • 30-40 g soli kuchennej (2-2,4 łyżki) ,
  • 2 g saletry (czubek noża),
  • 5 g przypraw.

Saletra nie jest niezbędna. Stosuje się ją, gdy chcemy przechowywać mięso w solance dłużej niż 5 dni. Niekiedy do solanki dodaje się również cukier, który sprawia, że smak peklowanej karkówki jest łagodniejszy.

Peklowanie karkówki krok po kroku - zrób to sam - szybko i łatwo!

Aby wykonać zalewę do peklowania, rozpuść w wodzie saletrę i sól, dodaj przyprawy, całość zagotuj. Po ostudzeniu zalewa nadaje się do peklowania karkówki.

Obecnie saletra nie jest łatwo dostępna w sklepach. Jeśli karkówka będzie peklowana na mokro przez 4-5 dni, można saletry nie dodawać. Jest ona konieczna przy długo dojrzewających wędlinach. W handlu można jednak zakupić gotową sól peklującą. W jej przypadku stosujemy proporcje podane przez producenta. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o mięsach i wędlinach.

Akcesoria do domowych mięs

Jak zapeklować karkówkę do pieczenia lub gotowania?

Peklowanie na sucho

Do peklowania karkówki na sucho potrzebne będą te same składniki, co do wykonania zalewy, lecz bez wody. Sól, saletrę i zmielone przyprawy łączymy i nacieramy nimi mięso bardzo dokładnie. Karkówkę wkładamy do naczynia, które umieszczamy na dolnej półce lodówki, gdzie jest temperatura 4-8 stopni. Karkówkę obracamy co 2 dni. Po 2 dniach sprawdzamy, czy mięso puściło sok. Jeśli soku jest za mało, dolewamy przegotowanej i ostudzonej wody.

Peklowanie na sucho karkówki przeznaczonej do pieczenia w piekarniku powinno trwać minimum 4-5 dni.

Peklowanie na mokro krok po kroku

Peklowanie karkówki na mokro polega na moczeniu mięsa w zalewie. Dlatego też rozpocznij peklowanie karkówki od wykonania zalewy i przygotowania przypraw, które ci smakują. Następnie wykonaj następujące czynności:

  1. opłucz i odsącz karkówkę i umieść ją w naczyniu,
  2. zalej karkówkę zalewą tak, aby całkowicie przykryła mięso,
  3. przykryj naczynie odwróconym talerzykiem,
  4. umieść naczynie w lodówce,
  5. obracaj je codziennie.

Peklowanie karkówki powinno trwać co najmniej 4-5 dni. Jeśli mięsa jest więcej, na przykład półtora kilograma, najlepiej peklować od 10 do 14 dni. Jeśli w tym czasie okaże się, że zalewa jest bardzo mętna lub krwista lub przy ściankach naczynia pojawia się piana, należy wymienić zalewę na nową. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na wędliny z szynkowara.

Tak wykonana karkówka może być gotowana lub pieczona w piekarniku. Karkówka powinna być gotowana w dużej ilości wody. Można ją również udusić z jarzynami lub uwędzić po osuszeniu.

Peklowaną karkówkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 i pół godziny.

Peklowanie mięsa to proces stosowany dawniej, który teraz odchodzi nieco w zapomnienie. Czy warto go przywrócić do łask. Na pewno tak, gdyż nic tak nie smakuje jak peklowana pieczona karkówka wieprzowa przygotowana samodzielnie z dodatkiem ulubionych przypraw. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na marynaty i kiszonki.


Ocena: 4,7/5 (głosów 22)
, aktualizacja 29 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
peklowanie mięsa wędliny domowe
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij