Peklowanie karkówki krok po kroku - zrób to sam - szybko i łatwo!

Peklowanie karkówki

Na czym polega peklowanie?

Peklowanie to proces znany od wieków mający na celu konserwowanie mięsa w soli. Peklowanie poprawia smak mięsa i nadaje mu różowy kolor. Proces ten przygotowuje mięso do pieczenia w piekarniku lub gotowania.

Czy warto peklować mięso samemu? Oczywiście tak. Przygotowując samodzielnie mięso w ten sposób, unikamy różnych składników dodawanych przez producentów. Samodzielnie peklowana pieczona karkówka wieprzowa smakuje zupełnie inaczej niż ta kupiona w sklepie. Ponadto peklowanie karkówki nie jest procesem trudnym.

Zastanawiasz się, jak zapeklować karkówkę do pieczenia czy do gotowania? Potrzebne będzie tylko odpowiednie naczynie i zalewa do peklowania. Mamy do wyboru dwa sposoby peklowania: peklowanie na sucho i peklowanie na mokro. W obu przypadkach używamy soli peklującej. Peklowanie na sucho polega na nacieraniu mięsa przy użyciu soli peklującej i przypraw, natomiast peklowanie na mokro wymaga moczenia mięsa w zalewie.

Do peklowania karkówki potrzebne będzie naczynie kamionkowe lub szklane dopasowane do ilości mięsa. Mięso powinno przylegać ściśle do ścianek naczynia, zaś karkówka peklowana na mokro nie może pływać w zalewie. A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu szynki krok po kroku?

Zalewa do peklowania na mokro

Niegdyś peklowano mięso w soli kuchennej. Obecnie używa się soli peklującej, która stanowi mieszankę soli kuchennej i saletry. Saletra sprawia, że karkówka peklowana na mokro nabiera różowego koloru. Ponadto saletra skutecznie hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii laseczki jadu kiełbasianego i drobnoustrojów gnilnych.

Prócz solanki zalewa do peklowania zawiera również przyprawy, jak na przykład: liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kolendra, majeranek i goździki lub inne według gustu i smaku. Warto pamiętać, aby przypraw nie stosować zbyt dużo, gdyż mięso może nabrać zbyt intensywnego smaku.

Aby zrobić zalewę do peklowania 1kg mięsa przygotuj następujące składniki:

  • pół litra wody,
  • 30-40 g soli kuchennej (2-2,4 łyżki) ,
  • 2 g saletry (czubek noża),
  • 5 g przypraw.

Saletra nie jest niezbędna. Stosuje się ją, gdy chcemy przechowywać mięso w solance dłużej niż 5 dni. Niekiedy do solanki dodaje się również cukier, który sprawia, że smak peklowanej karkówki jest łagodniejszy.

Peklowanie karkówki krok po kroku - zrób to sam - szybko i łatwo!

Aby wykonać zalewę do peklowania, rozpuść w wodzie saletrę i sól, dodaj przyprawy, całość zagotuj. Po ostudzeniu zalewa nadaje się do peklowania karkówki.

Obecnie saletra nie jest łatwo dostępna w sklepach. Jeśli karkówka będzie peklowana na mokro przez 4-5 dni, można saletry nie dodawać. Jest ona konieczna przy długo dojrzewających wędlinach. W handlu można jednak zakupić gotową sól peklującą. W jej przypadku stosujemy proporcje podane przez producenta. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o mięsach i wędlinach.

Polecane produkty do wyrobu domowych wędlin !

Jak zapeklować karkówkę do pieczenia lub gotowania?

Peklowanie na sucho

Do peklowania karkówki na sucho potrzebne będą te same składniki, co do wykonania zalewy, lecz bez wody. Sól, saletrę i zmielone przyprawy łączymy i nacieramy nimi mięso bardzo dokładnie. Karkówkę wkładamy do naczynia, które umieszczamy na dolnej półce lodówki, gdzie jest temperatura 4-8 stopni. Karkówkę obracamy co 2 dni. Po 2 dniach sprawdzamy, czy mięso puściło sok. Jeśli soku jest za mało, dolewamy przegotowanej i ostudzonej wody.

Peklowanie na sucho karkówki przeznaczonej do pieczenia w piekarniku powinno trwać minimum 4-5 dni.

Peklowanie na mokro krok po kroku

Peklowanie karkówki na mokro polega na moczeniu mięsa w zalewie. Dlatego też rozpocznij peklowanie karkówki od wykonania zalewy i przygotowania przypraw, które ci smakują. Następnie wykonaj następujące czynności:

  1. opłucz i odsącz karkówkę i umieść ją w naczyniu,
  2. zalej karkówkę zalewą tak, aby całkowicie przykryła mięso,
  3. przykryj naczynie odwróconym talerzykiem,
  4. umieść naczynie w lodówce,
  5. obracaj je codziennie.

Peklowanie karkówki powinno trwać co najmniej 4-5 dni. Jeśli mięsa jest więcej, na przykład półtora kilograma, najlepiej peklować od 10 do 14 dni. Jeśli w tym czasie okaże się, że zalewa jest bardzo mętna lub krwista lub przy ściankach naczynia pojawia się piana, należy wymienić zalewę na nową. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na wędliny z szynkowara.

Tak wykonana karkówka może być gotowana lub pieczona w piekarniku. Karkówka powinna być gotowana w dużej ilości wody. Można ją również udusić z jarzynami lub uwędzić po osuszeniu.

Peklowaną karkówkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 i pół godziny.

Peklowanie mięsa to proces stosowany dawniej, który teraz odchodzi nieco w zapomnienie. Czy warto go przywrócić do łask. Na pewno tak, gdyż nic tak nie smakuje jak peklowana pieczona karkówka wieprzowa przygotowana samodzielnie z dodatkiem ulubionych przypraw. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na marynaty i kiszonki.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny