Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa to technika gotowania mająca dwa zastosowania. Pierwsze to konserwowanie mięsa, czyli wydłużanie terminu spożycia produktu. Drugą funkcją peklowania jest przygotowanie mięsa do dalszej obróbki. Może to być na przykład wędzenie. Opisywaną technikę kulinarną możemy podzielić na trzy odmiany. Pierwsza to peklowanie ma mokro za pomocą solanki. Kolejne to peklowanie na sucho i wersja łączona. W tym procesie wykorzystuje się przyprawy takie jak pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Peklowanie mięsa krok po kroku - metody, instrukcje, porady

Peklowanie mięsa jest znane i praktykowane od bardzo dawna. Spełnia bardzo ciekawe zadania. Między innymi konserwuje mięso i poprawia jego smak przed dalszą obróbką. Nic nie stoi na przeszkodzie by wykonywać tę czynność samodzielnie w domu. Trzeba tylko wiedzieć, w czym peklować, ile soli dodać itp. O tych aspektach i wielu innych opowiemy w tym artykule.

Nie tylko peklowanie szynki do wędzenia

Peklowanie mięsa jest techniką kulinarną mającą dwa ciekawe zastosowania. Pierwsze z nich to konserwowanie mięsa bez kości. Innymi słowy wydłużanie terminu spożycia owego produktu. Drugą funkcją peklowania jest przygotowanie mięsa do dalszej obróbki. Na przykład do wędzenia tak popularnego w ostatnich latach. Peklowanie mięsa nie powiedzie się bez kilku ważnych składników. Jest to sól, saletra i cukier. Niezbędne są też przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczyca.

Opisywaną technikę kulinarną możemy podzielić na trzy odmiany. Pierwsza to peklowanie ma mokro za pomocą solanki. Jest to płynna mieszanka wymienionych wcześniej składników. Oczywiście jeszcze do niej wrócimy. Kolejna wersją jest tak zwane peklowanie na sucho. W skrócie polega na wcieraniu w mięso starannie dobranych składników. Ostatnią odmianą jest technika łączona. Samodzielne peklowanie mięsa nie jest trudne a do tego z łatwością znajdziemy ciekawy przepis. Co ważne sami decydujemy ile soli i innych składników dodamy. Zatem nasze wyroby będą smaczniejsze od tych dostępnych w sklepach.

Peklowanie na sucho

Każda ze wspomnianych powyżej technik zasługuje na dokładniejszy opis. Na początek będzie to peklowanie na sucho. Mięso przygotowane w ten sposób przeznaczone jest do wędzenia, dojrzewania lub gotowania w warzywach. Na czym dokładnie polega ta technika. Najpierw trzeba przygotować mieszankę saletry, soli i cukru. Ważne są też przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Następnie ową mieszankę mocno i energicznie wcieramy w mięso. Jest to w sumie najprostszy przepis. Wiemy już czy peklować, ale to jeszcze nie wszystko.

Duże znaczenie ma też czas peklowania. Zazwyczaj jest to okres od 5 do 20 dni. Mięso należy ciasno ułożyć w kamiennym garnku i nakryć talerzem. Warto też go czymś obciążyć i odstawić w chłodne miejsce. Oczywiście może stać w lodówce o ile temperatura nie jest minusowa. Co jakiś czas mięso w garnku należy obracać by składniki konserwujące równo się rozkładały. Gdy wyciągamy je do dalszej obróbki trzeba najpierw je dokładnie wypłukać. Peklowanie na sucho zapewnia bardzo ciekawe akcenty smakowe. Na koniec pewna porada, stosuje się je na kawałkach mięsa ważących, co najmniej kilogram. 

Peklowanie na mokro – prosty przepis

Czas na kolejną technikę kulinarną. Peklowanie na mokro polega na zanurzeniu mięsa w specjalnej płynnej mieszance. Jest to tak zwana solanka do peklowania mięsa. Jej główne składniki to sól, cukier oraz saletra. Do tego dodajemy również przyprawy takie jak dobrze już znany liść laurowy czy ziele angielskie. Nie musimy ograniczać się tylko do nich. Zalewa do peklowania to również rozmaryn, kolendra, goździki. Możliwości jest jeszcze więcej. Całość wlewamy do naczynia, w którym jest mięso a następnie umieszczamy je w lodówce. Czas peklowania jest zbliżony do wersji na sucho. Gdy już jest gotowe, mięso najbardziej nadaje się do gotowania, ale też do wędzenia.

Peklowanie na mokro można przeprowadzić na dwa sposoby. O pierwszym już wspomnieliśmy. Zalewa do peklowania trafia do naczynia z mięsem. To najprostsza metoda, do której nie są potrzebne dodatkowe narzędzia. Druga wersja jest nieco bardziej skomplikowana. A to, dlatego, że solanka do peklowania mięsa jest w nie wstrzykiwana. Jako narzędzie może posłużyć nam strzykawka lub specjalne urządzenie wieloigłowe. W ten sposób, zresztą tak jak i poprzedni, wykonujemy peklowanie szynki, ozorów i golonki. Tymczasem peklowanie mieszane polega na natarciu mięsa a następnie zalaniu go solanką.

Solanka do peklowania mięsa

Wiemy już, czym peklować i jaki jest czas peklowania. Jednakże zalewa do peklowania jest tak ważna, że poświęcimy jej nieco miejsca. Istotny jest przepis na jej wykonanie. Musimy, bowiem wiedzieć ile soli dodać. Zaleca się by było to 50 gramów na pół litra wody. Takie proporcje pozwolą na zakonserwowanie 2,5 kilograma mięsa. Do tego oczywiście dorzucamy wybrane przyprawy. Możliwości mamy całe mnóstwo. Warto jednak wiedzieć, że nie powinno zabraknąć tych podstawowych. Bez nich zalewa do peklowania nie spełni swej roli. Liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy pieprz zawierają ważne związki. Peklowanie szynki za ich pomocą nie doprowadzi do jej gnicia.

Jeśli solanka do peklowania mięsa zostanie prawidłowo wykonana, cały proces pójdzie po naszej myśli. Jeżeli wiemy ile soli dodać późniejsze potrawy nie będą zbyt słone. I to niezależnie od tego czy wykonujemy peklowanie szynki czy innego mięsa. Opisaliśmy wszystkie niezbędne podstawy. Dzięki nim całe zadanie stanie się łatwiejsze. Wiedza, czym peklować i jaki jest czas peklowania to nie wszystko. Potrzebne są też dokładne, sprawdzone przepisy. Można je znaleźć na naszych stronach, do czego zachęcamy.

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij