Pelargonia pachnąca (Pelargonium graveolens) – uprawa i pielęgnacja

Pelargonia szorstka stała się popularną rośliną doniczkową dopiero w połowie XIX wieku, kiedy to zaczęto wykorzystywać jej olejki eteryczne (geraniol i cytronelol) do wyrobu pachnących olejków i perfum. Roślina dorasta do około 100 cm wysokości. Jej głęboko wycięte szorstkie i omszone liście, wydzielają miły cytrynowy zapach. Omszona łodyga od dołu drewnieje. Ozdobą pelargonii są drobne fioletowe kwiatuszki, zebrane w baldachy. Kwitną od lata do jesieni.

Uprawa rośliny jest bardzo łatwa. Doniczkę z geranium ustawiamy w słonecznym i przewiewnym miejscu. Od wiosny do jesieni pelargonia może dekorować nasze balkony i tarasy. Przed pierwszymi przymrozkami należy przenieść ją do mieszkania, przycinając przedtem o 1/3. Pielęgnacja pelargonii polega na dostatecznym jej podlewaniu, z dbałością o nieprzelanie rośliny, co może stać się przyczyną rozwoju chorób grzybowych. Dwuletnie rośliny tracą swoje dekoracyjne walory, więc warto wówczas zasadzić pobrane sadzonki. Tniemy je ze szczytu pędów, na wiosnę i latem, i ukorzeniamy w piasku.

Suszone liście aromatycznych pelargonii doskonale zachowują cytrynowy orzeźwiający zapach. Obrywamy je przed kwitnieniem rośliny i suszymy w przewiewnym i ciepłym miejscu. Możemy wykorzystać je do potpourri oraz jako wypełnienie pachnących poduszeczek. Odmiana ‘Variegatum’ urzeka różano-miętowym aromatem. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że popularna nazwa ‘geranium’, w rzeczywistości określa blisko spokrewnione z pelargoniami bodziszki.

Obok pelargonii szorstkiej, w domowej kolekcji znajdą swoje miejsce:

  • pelargonia wonna - P. odoratissimum – wydziela zapach jabłkowy,
  • pelargonia P. crispum – tworzy liście o zapachu cytryny. Liście odmiany ‘Prince of orange’ pachną pomarańczami,
  • pelargonia P. radens- wyróżnia się aromatem cytrynoworóżanym,
  • mieszaniec P. x fragrans – ma aromat gałki muszkatołowej,
  • odmiana pelargonii P. guercifolium ‘Dębowe’ – wydziela intrygującą woń kadzidła.

Anginowiec – aromatyczna roślina lecznicza

Pelargonia pachnąca ceniona jest za właściwości lecznicze. W medycynie ludowej stosowana była anginka do ucha, jako skuteczny sposób na ból uszu, przy ostrych stanach zapalnych. Geranium także i dzisiaj pozwoli nam przetrzymać ból ucha, jeśli dolegliwość pojawi się, np. w nocy. Rano udamy się do laryngologa, a tymczasem zmięte listki, najlepiej owinięte płatkiem waty, by nie podrażniły skóry, wkładamy płytko do bolących uszu. Anginka do ucha ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Po około 30 minutach ból powinien ustąpić.

Aromatyczny anginowiec pomoże pozbyć się stanów zapalnych gardła i krtani. Z liści pelargonii przygotowujemy napar, zalewając kilka świeżych liści gorącą wodą. Możemy dodać 1 łyżkę suszu. Po 10 minutach zaparzania herbatka z pelargonii jest gotowa. Popijamy płyn 3 razy dziennie, po 1 szklance. Na ból gardła zaleca się płukanki. Napar z pelargonii, dodany do kąpieli, odświeży skórę i doda jej blasku. Okłady ze świeżych liści złagodzą bóle reumatyczne.

Pelargonia szorstwa z kwiatem, czyli roślina lecznicza geranium i jej zastosowanie

Olejek zapachowy znajduje zastosowanie w medycynie - w aromaterapii, przy masażach uspokajających system nerwowy oraz łagodzących dolegliwości menstruacyjne. Pachnąca roślina lecznicza pomaga pozbyć się infekcji skórnych, takich jak ropne wypryski, egzemy i liszaje. Przebywanie w pomieszczeniu, w którym rosną anginki, korzystnie wpływa na samopoczucie, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i wspomaga pracę systemu odpornościowego organizmu, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie pelargonii rabatowej?

Pelargonia szorstka w kuchni – zastosowanie kwiatów i liści

Posiekane świeże liście geranium można wykorzystać do aromatyzowania słodkich wyrobów, sosów i dżemów. Kandyzowanymi liśćmi przyozdabia się desery i domowe wypieki. Rozłożone pod pieczonymi jabłkami i ciastami, przydają potrawom wyjątkowy zapach. Dodatek liści doda smaku herbacie, domowym winom, a także potrawom mięsnym, rybnym i serowym.

Nalewkę z liścipelargonii pachnącej sporządzimy z czystej wódki (200 ml) oraz sporej garści świeżych liści geranium. Liście dokładnie płuczemy i rozrywamy palcami na mniejsze cząstki. Wrzucamy je do butelki z wódką, wstrząsamy butelką i zakręcamy nakrętkę. Butelkę odstawiamy w ciemne miejsce na 3 – 4 tygodnie. Po upływie zalecanego czasu, odcedzamy liście. Nalewkę popijamy dla wzmocnienia odporności organizmu – 1 łyżeczkę dziennie. Możemy dolewać ją do herbaty. Nalewką nacieramy bolące stawy, a natarcie skroni pomaga na zmęczenie, bóle głowy i bezsenność. Dodatek nalewki do sosów, słodkich potraw i napojów, wzbogaci ich smak.

Liście geranium możemy łączyć z ziołami – z bazylią, miętą i cytrynową werbeną. Dla wzmocnienia aromatu dodaje się je do kandyzowanej skórki cytrynowej. Smakosze sporządzają z ich udziałem aromatyczne octy, dodają pachnące listki do drinków. Zastosowanie w kuchni znajdują także kwiaty. Dodaje się je do sałatek i do domowego pesto.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny