Pepino (psianka melonowa) - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, zastosowanie
W naszych ogrodach i na balkonach coraz częściej sięgamy po rośliny egzotyczne, które nie tylko zdobią, lecz także wydają jadalne owoce. Należy do nich psianka melonowa pepino. Nie jest to roślina łatwa w uprawie, jednak przy zachowaniu jej wymagań, szczególnie termicznych, możemy cieszyć się nie tylko ozdobnymi liśćmi, które pięknie zwieszają się z doniczki, lecz także pysznymi owocami, które można jeść na surowo. Warto zainteresować się tą rośliną, szczególnie w małym ogrodzie, gdzie łatwo jest stworzyć roślinie właściwie warunki bytowania.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach psiankowatych.
Owoc pepino (Solanum muricatum) w kuchni i w ogrodzie
Zastosowanie owocu pepino
Wśród miłośników ogrodnictwa coraz bardziej popularne stają się rośliny z ciepłych regionów, które nie tylko zdobią balkony i ogrody, lecz także wydają smaczne, jadalne owoce, które można jeść na surowo. Przykładem takich roślin jest miechunka jadalna oraz pepino (psianka melonowa). Psianka melonowa jest tym bardziej interesująca, że owoc pepino można traktować zarówno jako owoc jak i warzywo. W Polsce uprawiana jest odmiana pepino gold.
Pepino (Solanum muricatum) to owoc w kolorze kremowym z fioletowymi paseczkami, przypominający kształtem i wielkością awokado. Pochodzące z Chile i Peru pepino (Solanum muricatum) należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidory, bakłażany czy też miechunka jadalna. Zawiera dużo witaminy C i A oraz składniki mineralne.
Owoc pepino można jeść zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Owoc przed osiągnięciem dojrzałości ma smak typowy dla warzyw i można go jeść w postaci smażonej, gotowanej lub duszonej. Zaś dojrzałe owoce przypominają smakiem połączenie ananasa, melona i cytryny. Nadają się do jedzenia na surowo lub do robienia przetworów, na przykład dżemów. Świetnie smakują jako słodka przekąska na deser. Można je wykorzystać jako składnik słodkiej sałatki owocowej lub udekorować nimi torty i ciasta. Owoce te są podatne na zgniecenie, dlatego też nie nadają się do długiego przechowywania i transportu, a więc jedynym sposobem, aby cieszyć się jego smakiem, jest wyhodowanie własnych owoców w ogrodzie. A może zainteresuje cię także ten artykuł o miechunce peruwiańskiej?
Czy uprawa pepino w naszym kraju jest możliwa?
Solanum muricatum uprawiany jest w Hiszpanii, Maroko lub w Kenii. Niestety w innych regionach, a szczególnie w Polsce, owoc ten jest mało znany, gdyż nie nadaje się on do przechowywania i transportowania na większe odległości.
Czy możliwa jest uprawa pepino w naszym klimacie? Otóż tak, lecz tylko jako ozdobną roślinę jednoroczną. Jako wieloletni krzew rośnie tylko w regionach o ciepłym klimacie. W Polsce odmianę pepino gold można uprawiać pod osłonami czy też w gruncie, jednak ma on duże wymagania termiczne. Dlatego też najlepiej nadaje się do uprawy w pojemnikach jako ozdoba tarasu czy balkonu. Pepino gold można również uprawiać jako roślinę ozdobną w mieszkaniu. Pepino należy na zimę przenieść do pomieszczania o temperaturzy minimum 5 stopni. Donice do uprawy pepino powinny być dość duże, o pojemności 30-40 litrów. Z uwagi na ciężkie owoce pepino wymaga podpór. Sprawdź także ten artykuł o miechunce pomidorowej.
Pepino (psianka melonowa) - uprawa, rozmnażanie, sadzonki
Solanum muricatum - wymagania
Uprawa pepino wymaga zacisznego stanowiska słonecznego lub półcienistego i żyznej gleby, bogatej w składniki odżywcze. W gruncie psianka melonowa powinna być sadzona w odstępach 50-80 cm.
Podłoże musi być stale wilgotne, gdyż roślina jest wrażliwa zarówno na suszę jak i na zalanie wodą. Dlatego też pepino gold należy regularnie podlewać. Stały poziom wilgotności jest szczególnie ważny dla bogatego owocowania. Roślina rzadziej podlewana zaczyna wykazywać większą odporność na suszę, jednak odbija się to niekorzystnie na wielkości plonów.
Roślina wymaga też częstego nawożenia, dlatego też warto korzystać z nawozów długookresowych. W przypadku uprawy pepino w gruncie należy dokładnie usuwać chwasty wokół sadzonek. Na wiosnę roślinę trzeba przyciąć, co zapewni dorodne owoce. Owoc pepino dojrzewa przez okres około 3 miesięcy. Jednak z uwagi na niższą temperaturę oraz krótkie dni w naszym klimacie, może to trwać dłużej. Najczęściej pepino gold kwitnie w lipcu, zaś pierwsze owoce pojawiają się we wrześniu. Owoce dojrzewają do pierwszych przymrozków. Dlatego też roślinę należy umieścić w szklarni lub przenieść do pomieszczenia, gdzie reszta owoców dojrzeje do listopada.
Uprawa pepino w mieszkaniu
Pepino świetnie nadaje się jako ozdoba mieszkania uprawiana w doniczkach. Warto jednak wiedzieć, że pepino gold wymaga dużych doniczek z odpowiednimi, mocnymi podporami. Owoce są dość ciężkie a jedna roślina wydaje około 10-15 owoców. Dlatego też ciężar owoców może spowodować przewrócenie się doniczki. A może zainteresuje cię także ten artykuł o miechunce rozdętej?
Czy można przechować pepino gold w okresie zimowym?
Psianka melonowa jest dość wrażliwa na choroby i szkodniki, szczególnie na przędziorka. Dlatego też uprawiana jest głównie jako roślina jednoroczna, podobnie jak miechunka jadalna. Istnieje możliwość przezimowania pepino przy zachowaniu szczególnych warunków, jednak nie zawsze kończy się ono powodzeniem. Pepino w pojemnikach należy przenieść na zimę do jasnego pomieszczenia o temperaturze minimum 5 stopni. Roślinę należy podlewać tak, aby ziemia nie wyschła.
Solanum muricatum - rozmnażanie i sadzenie
Psianka melonowa może być rozmnażana wegetatywnie lub z nasion. Nasiona pepino gold można zakupić w sklepach ogrodniczych w cenie około 6-15 zł za opakowanie. Okres kiełkowania nasion jest dość długi, dlatego też najlepiej wysiać nasiona do pojemników do rozsady, już w styczniu. Aby nasiona wykiełkowały potrzebna jest odpowiednia temperatura. Dlatego też pojemnik z nasionami należy ustawić pod lampą lub w miniszklarni. Kiełkujące nasiona należy regularnie zraszać wodą. Sadzonki pojawiają się już 2 tygodnie po wysianiu, jednak są zbyt małe i słabe. Sadzonki nadają się do przesadzenia dopiero po miesiącu.
Jeśli uda się przezimować pepino, wiosną można pobrać sadzonki. W tym celu odcinamy zdrowe pędy o długości około 10-15 cm. Sadzonki sadzimy w doniczkach wypełnionych wilgotnym piaskiem lub substratem torfowym. Umieszczamy je w ciepłym pomieszczeniu w temperaturze około 25 stopni. Ziemia powinna być lekko wilgotna, lecz nie mokra. Sadzonki ukorzeniają się po około 30 dniach i wtedy możemy przesadzić je do dużych donic lub do gruntu. Sadzenie pepino w gruncie możliwe jest dopiero w połowie maja, gdy nie ma już niebezpieczeństwa przymrozków.
Pepino to egzotyczny owoc, którego smakiem możemy się cieszyć tylko wtedy, gdy sami go wyhodujemy, gdyż owoce te nie nadają się do transportu. Warto zainteresować się uprawą tej rośliny, gdyż przy zachowaniu odpowiednich zasad uprawy, będziemy cieszyć się bogatymi plonami w postaci owoców, które możemy wykorzystać w kuchni zarówno jako owoc i jako warzywo. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie pomidorków koktajlowych?