Pigwa do herbaty – dlaczego warto ją polubić?

Pigwa gruszkowa – właściwości i opis

Pigwa gruszkowa czasami mylnie jest kojarzona z owocami pigwowca. Te drugie są drobne i żółte, rosną na ozdobnym, pięknie kwitnącym niskim krzewie. Pigwa gruszkowa to wysokie drzewo, które w naszych warunkach nie zawsze się udaje. Jednakże ma ciekawe owoce – mają gruszkowaty kształt i żółtą skórkę.

W obu przypadkach owoce są bardzo kwaśne i cierpkie, dlatego nie nadają się do spożywania na surowo. Jednak naprawdę warto je jeść, zwłaszcza właśnie owoce właściwej pigwy. Małe gruszeczki to skarbnica witamin – A, B i C. Dodatkowo zawierają także magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo i miedź. Dzięki dużej zawartości garbników, flawonoidów i antocyjanów, pigwa ma niezwykłe właściwości. Jest bakteriobójcza i wirusobójcza, świetnie sprawdza się jako środek wspomagający perystaltykę jelit. Ma o wiele więcej pektyn niż jabłka.

Pigwa w słoiku – kiedy warto ją stosować?

Pigwę można przygotować na zimę i regularnie zjadać ją po prostu łyżeczką lub w herbacie zamiast cytryny. Takie połączenie warto polubić – jest nie tylko smaczne, zwłaszcza z dodatkiem łyżeczki miodu, lecz także bardzo zdrowe. Owoc pigwy ma szerokie działanie lecznicze, jednak najbardziej sprawdza się w okresie przeziębień i grypy, jako naturalne wspieranie odporności organizmu.

Dodatkowo powinny po nią sięgać osoby, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, ponieważ owoc wspomaga odchudzanie i oczyszcza przewód pokarmowy. Od czasu do czasu pigwa w cukrze powinna być jedzona przez wszystkich, ponieważ wiąże metale ciężkie i umożliwia wyprowadzenie ich przez jelita bez obciążania wątroby. Wiele wskazuje także na to, że ten niezwykły owoc pomaga zmniejszyć poziom glukozy we krwi. Oczywiście diabetykom nie jest polecana pigwa w cukrze czy mocno dosłodzona konfitura. Można jednak zrobić przetwory z tego owocu, które będą bezpieczne dla cukrzyków.

Przepis na pigwę do herbaty

Pigwa w słoiku bez smażenia

Mało co sprawdzi się do herbaty tak bardzo, jak pigwa w cukrze. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie musisz smażyć owoców. Są one twardawe i mają mnóstwo właściwości typowe dla surowych gruszeczek. Przepis na pigwę do herbaty warto zapamiętać i co roku robić nową porcję. Potrzebujesz:

  • 1 kg pigwy,
  • 2 szklanki cukru do przetworów,
  • 100 ml wody.

Pigwa na zimę powinna być przygotowana w średniej wielkości słoikach, tak by można ją było szybko zjeść. Po otwarciu oczywiście może trochę postać w lodówce, jednak nie dłużej niż kilka dni czy tydzień. Pigwa w cukrze nie wymaga za wiele czasu.

  1. Owoce dokładnie umyj, najlepiej wyszoruj szczoteczką do cytrusów.
  2. Pokrój je w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie podziel je na mniejsze cząstki – plasterki o szerokości mniej więcej 0,5 mm.
  3. Zagotuj wodę z dodatkiem cukru i mieszaj aż do rozpuszczenia kryształków.
  4. Ułóż owoce w słoiku i zalej zalewą cukrową.
  5. Od razu zakręcaj i postaw do góry dnem. Następnie pasteryzuj przez 15-20 minut.

Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze zrobić z tych owoców, sprawdź także ten artykuł z przepisami na syrop z pigwy.

Konfitura z pigwy do herbaty

Do herbaty często stosuje się konfiturę z pigwy. Można ją użyć do posłodzenia mocnego naparu, zamiast cytryny i cukru. Jeśli dżem jest kwaśny, do niezbyt gorącej herbaty można dodać trochę miodu – wtedy działanie antygrypowe i pobudzające odporność będzie znacznie większe. Konfitura z pigwy w słoiku może być przechowywana przez cały rok, a ty możesz się nią raczyć od czasu do czasu, na przykład, kiedy poczujesz, że bierze cię przeziębienie. Pigwa na zimę nie jest trudna do przygotowania. Potrzebujesz:

  • 1-1,5 kg owoców,
  • 4 szklanki cukru,
  • opcjonalnie 1 łyżka cynamonu.
Konfitura z pigwy i herbata z pigwą na stole, a także polecana pigwa do herbaty
Pigwa do herbaty krok po kroku oraz najlepsze przepisy na pigwę na zimę

Tak przygotowana konfitura ma wspaniały, słodko-kwaśny smak i można stosować ją nie tylko do herbaty, lecz także ciast, deserów czy po prostu na kanapkę.

  1. Owoce umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
  2. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Startą pulpę zagotuj w niewielkiej ilości wody. Czas gotowania to około 30 minut – aż owoce zmiękną.
  4. Odcedzoną pigwę przełóż na patelnię, dodaj cukier i nieco cynamonu.
  5. Ciemnopomarańczowy kolor oznacza, że konfitura jest gotowa.
  6. Przełóż konfiturę do słoików i pasteryzuj przez 15 minut.

Pigwa do herbaty – inne przepisy

Przepis na pigwę do herbaty – suszone owoce

Pigwa na zimę nie musi być słodka. Jeśli nie chcesz jeść wraz z pigwą dużej ilości cukru, możesz spożywać ją w innej formie: suszonych owoców. W ten sposób także możesz przechowywać je bardzo długo i dodawać do herbaty, na przykład takiej zimowej, z cynamonem, goździkami, kardamonem i odrobiną soku z malin. To mikstura rozgrzewająca, która nie pozwoli ci się rozchorować. Przepisy na suszone owoce są bardzo proste. Wystarczy ci kilka owoców, jeśli są duże to tylko 3.

  1. Umyj pigwę, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
  2. Pokrój owoce w cienkie plasterki.
  3. Rozłóż na blaszce papier do pieczenia i ułóż cienko plasterki pigwy.
  4. Wsuń blachę do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni.
  5. Możesz podsuszyć owoce przez 30-40 minut, a następnie jeszcze dosuszać je na kaloryferze, albo zostawić w piekarniku na jeszcze godzinę w mniejszej temperaturze (około 50 stopni).

Jak zrobić nalewkę z pigwy na zimę

Nalewka z pigwy jest także niezwykle skutecznym środkiem antyprzeziębieniowym. Możesz stosować ją do leczenia przeziębienia lub profilaktycznie w okresie przeziębień, zwłaszcza po wychłodzeniu i zmarznięciu.

  • 2 kg owoców,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,5 l wódki,
  • 1 kg cukru

Warto przygotować nalewkę, chociaż małą porcję z połowy składników. Dzięki temu w okresie grypowym będzie można się nią wspomagać. Wystarczy 1 łyżeczka do herbaty, aby dostarczyć sobie dużą dawkę leczniczej witaminy C i właściwości antybakteryjnych i antywirusowych.

  1. Przekrój owoce na pół i usuń z nich gniazda nasienne.
  2. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  3. Przełóż pigwę do dużego słoika, zasyp ją dużą ilością cukru.
  4. Po mniej więcej tygodniu wlej do nastawu spirytus. Nastaw powinien leżakować mniej więcej przez 30 dni w chłodnym miejscu.
  5. Odcedź owoce, odciśnij z nich sok. Powstały płyn połącz z wódką.
  6. Przelej do butelek.

Nalewka jest gotowa do stosowania mniej więcej po dwóch miesiącach leżakowania. Wtedy zdąży się przegryźć i zyska na słodkości.

ikona podziel się Przekaż dalej