Pigwa gruszkowa (Cydonia oblonga var. pyriformis) – opis gatunku

Pigwa gruszkowa – kilka słów o gatunku

Pigwa pospolita to bardzo ładne drzewko, które kusi nas aromatycznymi, ładnie prezentującymi się owocami. Czasami kojarzy nam się z niskimi krzewami, które rodzą ładne, kuliste owoce przypominające nieco morele. Jednakże to jest pigwowiec – zupełnie inny gatunek. Pigwa pospolita (Cydonia oblonga var. pyriformis) to wysokie drzewo, które w naszych warunkach klimatycznych osiąga maksymalnie 2,5 m i wydaje bardzo duże owoce, które mogą mieć nawet 1 kg wagi!

Pigwa gruszkowa swoją nazwę zawdzięcza temu, że jej owoce mają gruszkowaty kształt i żółtą skórkę. Pod nią kryje się aromatyczny miąższ, dość twardy i cierpki, który jednak potrafi rzucić urok na nas swoim smakiem. Owoce pigwy nie nadają się do zjadania bezpośrednio, dopiero po przemarznięciu i przetworzeniu tracą goryczkę. Są jednak idealne do przetworów. Drzewko kwitnie w maju i czerwcu, ma bardzo ładne, różowo-brzoskwiniowe kwiaty, dlatego bardzo ładnie wygląda.

Właściwości pigwy gruszkowej

Owoce pigwy gruszkowej od wieków są cienione ze względu na swoje właściwości przetwórcze i wartości odżywcze. Mają bardzo wiele witamin, zwłaszcza C, PP, B1 i B2. Wykazuje także pewną zawartość prowitaminy A. Dodatkowo zawiera także składniki odżywcze, zwłaszcza potas, żelazo i wapń.

Badania wskazują, że pigwa wykazuje właściwości regenerujące organizm. Wpływa korzystnie na pracę wątroby, obniża poziom „złego” cholesterolu. Ma lekkie działanie uspokajające i prawdopodobnie nieco zwiększa apetyt, dlatego przetwory z pigwy gruszkowej podaje się niejadkom.

Odmiany pigwy gruszkowej

Pigwa pospolita (Cydonia olbonga) to roślina, która doczekała się stworzenia wielu różnych odmian. Niewiele z nich ma nazwy komercyjne, sadzonki pigwy gruszkowej można spotkać w sklepie po prostu z nazwą gatunku. Większość sprzedawanych drzewek to odmiany o dużych owocach, takich które mają powyżej 200 g, dlatego odmiany doczekały się nazwy „wielkoowocowych”. Czasami można spotkać się z nazwami starych odmian pigwy, jak ‘Bereczki’, ‘Champion’ czy ‘Konstantynopol’. Wymienione odmiany pigwy są bardzo stare, powstały w XIX wieku.

Można znaleźć błędną informację, że jedną odmianą jest pigwa jabłkowa. Nic bardziej mylnego, jest to inny wariant tego samego gatunku. Pigwa jabłkowa (Cydonia oblonga var. maliformis) to nic innego jak pigwa pospolita o innym kształcie owoców niż pigwa gruszkowa. W tym wypadku są one bardziej kuliste, mają spłaszczony dół i przypominają jabłka. Ich zastosowanie i wykorzystanie jest identyczne.

Przydatne narzędzia ogrodowe w super cenach - sprawdź je!

Pigwa gruszkowa – pielęgnacja

Sadzonki pigwy gruszkowej

Drzewko można kupić w wielu różnych sklepach ogrodniczych i szkółkach. Zdarza się także, że sadzonki pojawiają się także w supermarketach. Sadzonki z reguły mają kilkadziesiąt centymetrów. Warto kupować te balotowane lub w pojemniku – nagi korzeń oznacza większe prawdopodobieństwo uszkodzeń mechanicznych i wysychania.

Drzewo sadzi się wiosną, wybierając stanowisko ciepłe i osłonięte przed wiatrem. Warto zapewnić jej także odpowiednie podłoże. Pigwa ma co do niego duże wymagania, ale optymalne warunki oznaczają duży plon i lepiej wycukrzone owoce. Dobrze rośnie na glebie żyznej i dobrze zdrenowanej. Nie lubi podłoża, w którym zatrzymuje się woda, dlatego warto zrobić warstwę drenażu pod sadzonkę. Lubi gleby wilgotne i lekkie, wymaga kwaśnego odczynu pH, które można jej zapewnić dodając do podłoża torf wysoki. Od razu po posadzeniu należy wykonać cięcie, skracając drzewko do 70-80 cm wysokości.

Owoce pigwy, a także pigwa gruszkowa i sadzonki pigwy gruszkowej sadzone krok po kroku

Pielęgnacja pigwy gruszkowej

Najważniejsze zabiegi w pielęgnacji pigwy gruszkowej to cięcie i podlewanie. Jest to drzewo, które lepiej rośnie i jest bardziej plenne pod warunkiem odpowiedniego przycinania. Skracane pędy rodzą więcej owoców. Najczęściej pigwę prowadzi się w koronie prawie naturalne. Cięcie powinno się przeprowadzać dwa razy w roku.

Podlewanie także jest bardzo ważnym zabiegiem. Nie można dopuścić do tego, by jej korzenie wyschły, wtedy całe drzewko błyskawicznie zacznie chorować. Roślina nie wymaga corocznego nawożenia, wręcz przeciwnie, na glebach żyznych łatwo ją przenawozić. Źle reaguje zwłaszcza na nadmiar azotu w podłożu. Jesienią można podawać roślinie nawóz do roślin ozdobnych o właściwościach zakwaszających podłoże. Dzięki temu drzewo lepiej przetrwa zimowe chłody.

Pigwa gruszkowa wielkoowocowa – zastosowanie

Owoce pigwy gruszkowej – zastosowanie

Właściwości pigwy i jej niezwykły smak sprawiają, że bardzo często wykorzystuje się ją w kuchni. Przede wszystkim służy do robienia różnych przetworów, zwłaszcza dżemów i konfitur. Przetwory z pigwy gruszkowej najczęściej powinny zawierać bardzo dużo cukru, żeby nie były cierpkie i kwaśne. Pigwa pospolita zawiera bardzo wiele pektyn, dzięki którym można zrobić z niej naturalną galaretkę. Bardzo dużym powodzeniem cieszy się także nalewka i kompoty, ponieważ mają przykwaskowy smak, bardzo orzeźwiający. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z pigwy.

Pigwę stosowano także do robienia różnego rodzaju herbat i leków ziołowych, które wykorzystuje się przy leczeniu zapaleń gardła – owoce zawierają substancje bakteriobójcze. Wyciągi z pigwy znajdują zastosowanie także w kosmetyce.

Nalewka z pigwy gruszkowej

Nalewka z pigwy gruszkowej jest o wiele mniej popularna niż nalewka z owoców pigwowca, ale warto ją wypróbować. Ma niezwykły smak – lekko przypomina smak gruszkówki, jednak jest bardziej kwaskowata i wyrazista. Podstawowy przepis jest bardzo prosty:

  • 1 l wódki,
  • 1 kg owoców pigwy bez pestek,
  • 0,5 kg cukru.

Owoce wystarczy umyć, przekroić na cząstki i usunąć z nich pestki. Do nalewki możesz także dodać nieco miodu, będzie smaczniejsza, a jeśli dodasz trochę rumu, będzie przypominała popularną nalewkę proboszczówkę.

  1. Umyte owoce włóż do słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 2-3 dni.
  2. Jak pigwa puści sok, zalej całość wódką i odstaw w chłodne miejsce. Co 2-3 dni potrząsaj.
  3. Po 4 tygodniach możesz spróbować. Smacznego!
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny