Konfitura z pigwy do herbaty - doskonały przepis i pigwa na zimę w słoiku

Konfitura z pigwy do herbaty z cynamonem - przepis, jak zrobić z pigwy konfiturę

Właściwości pigwy mogą w niewiarygodny sposób wspomóc nasz organizm. Dzięki właściwościom pigwy zwiększymy swoją odporność i tym samym zapobiegniemy przeziębieniom i innym chorobom. Przepisy na pigwy do herbaty w postaci konfitury, która może być również użyta do ciast lub do kanapek, są różne i sami powinniśmy zdecydować, który przepis będzie dla nas najbardziej odpowiedni.

Zobaczmy więc, jak zrobić konfiturę z pigwy do słoików.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 1,5 kg cukru,
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamony,
  • 4 szklanki wody.

Zamiast mielonego cynamonu, możemy użyć również całych lasek cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Pigwę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  2. Owoce pigwy kroimy w mniejszą kostkę.
  3. Gotową pigwę przekładamy do garnka, zalewamy w całości wodą, dodajemy cynamon i cukier.
  4. Całość mieszamy.
  5. Gotujemy na wolnym ogniu do zmięknięcia pigwy.
  6. Po tym czasie konfiturę przekładamy do słoika.
  7. Słoik dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Możemy też wykonać proces pasteryzacji, lecz w tym przypadku nie jest to koniecznością i rzeczą niezbędną.

Pigwa na zimę do słoików w postaci konfitury - pigwa z cukrem

Pigwa w syropie, cukrze, czy właśnie znana i lubiana konfitura z pigwy do herbaty, doskonale kojarzy nam się z okresem zimowym. Tego typu przetwory wzbogacają nasze potrawy i napoje w okresie, gdy nie ma dostępu do krajowych i smacznych owoców, a owoce z importu są dostępne w dość wysokiej cenie.

Dowiedzmy się więc, jak możemy przygotować tradycyjną konfiturę z pigwy, doskonałą do ciast, kanapek oraz herbaty.

Składniki:

  • 2,5 kg owoców pigwy,
  • 2 szklanki wody,
  • 3,5 szklanki cukru.

Przygotowanie:

  1. Owoce pigwy myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.
  2. Z owoców usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na małą kostkę.
  3. Do garnka wlewamy wodę.
  4. Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej owoce.
  5. Gotujemy na wolnym ogniu do zmięknięcia owoców.
  6. Do owoców dodajemy cukier.
  7. Całość smażymy do zgęstnienia masy.
  8. Po tym czasie, przekładamy masę do wyparzonych słoików.
  9. Słoiki szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Po wystygnięciu słoików możemy przełożyć je do swojej spiżarni. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na syrop z pigwy?

Sok z pigwy - idealny na zimę i nie tylko

Pigwa do herbaty - jak zrobić soki z pigwy według tradycyjnego i prostego przepisu

Sok z pigwy jest bardzo prosty do zrobienia i nie wymaga od nas dużo czasu. Dodatkowo wszystkie właściwości pigwy zostają w nim i mogą wspomagać nasz organizm. Dlatego istotne jest to, by zapoznać się, chociaż z jednym i prostym przepisem na przygotowanie soku z pigwy.

Składniki:

  • 3 kg pigwy,
  • 1,5 kg cukru.

Warto wiedzieć, że istnieje możliwość przygotowania soku bez cukru, a wtedy musimy jedynie, zamiast cukru dodać około 0,6 kg stewii.

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie myjemy, kroimy na 4 części i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  2. Oczyszczoną pigwę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Starte owoce pigwy wsypujemy do słoika na 3/4 wysokości.
  4. Całość zasypujemy cukrem i nakrywamy gazą.
  5. Po kilku dniach odlewamy sok od owoców i przelewamy go do słoików lub zamykanych butelek.
  6. Butelki lub słoiki pasteryzujemy około 8-10 minut od momentu zagotowania się wody.

Polecane słoiki i pojemniki na przetwory w super cenach!

Sok z pigwy z miodem - poznajmy przepis

Innym rozwiązaniem na przygotowanie soku z pigwy jest połączenie tych dość kwaśnych i cierpkich owoców z miodem, którego smak jest bardzo słodko. Dzięki temu nasz sok uzyska idealny, słodko-kwaśny smak, który będzie sprawdzał się do podania przez cały rok. Zobaczmy, jak go przygotować.

Sok z pigwy w butelce i świeże owoce pigwy na stole, a także pigwa na zimę i przepisy

Składniki:

  • 20 sztuk pigwy,
  • 1 szklanka miodu.

Przygotowanie:

  1. Owoce pigwy dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Oczyszczone owoce kroimy w drobną kostkę.
  3. Całość zalewamy miodem i odstawiamy na 3 dni.
  4. Po tym czasie zlewamy sok z owoców i wlewamy go do butelek.

Sok z pigwy i miodu może okazać się bardzo słodki, dlatego polecane jest jego rozcieńczenie w wodzie lub podawanie jako dodatek do herbaty.

Pigwa na zimę - co zrobić z pigwy, korzystając z innych przepisów

Pigwa w syropie, cukrze czy miodzie, cieszy się ogromną popularnością. Nie zapominajmy jednak o tym, że równie popularne są nalewki z pigwy, które mogą być przygotowane na bazie samej wódki, spirytusu lub spirytusu i wódki. Taka nalewka, nie dość, że ma dobry smak, to dodatkowo wpływa pozytywnie na nasz organizm. Nalewki z pigwy mogą być przygotowywane z różnych przepisów, które różnią się od siebie nie tylko proporcjami, ale także i składnikami.

Zobaczmy więc, w jaki sposób przygotować smaczną i zdrową nalewkę z pigwy i miodu.

Składniki:

  • 2,5 kg owoców pigwy,
  • 8 łyżek miodu,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 l wódki,
  • skórka i sok z połowy pomarańczy.

Jeśli chcemy, by nasz alkohol był mocniejszy, wtedy możemy dodać do nalewki około 0,5 l spirytusu. Jednak nie jest to konieczne. Co więcej, jeśli nie przepadamy za smakiem pomarańczy, możemy zastąpić go cytryną lub całkowicie zrezygnować z cytrusów.

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy, kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i przekładamy do słoika.
  2. Pigwę zalewamy alkoholem i odstawiamy na około 2,5 tygodnia.
  3. Po tym czasie zlewamy syrop ze słoika i odstawiamy go na tydzień.
  4. Do owoców pigwy dodajemy cukier i odstawiamy na tydzień.
  5. Po tym czasie ze słoika z pigwą zlewamy płyn i mieszamy go ze zlanym wcześniej syropem.
  6. Do całości dodajemy też sok z pomarańczy, miód i skórkę pomarańczową.
  7. Całość odstawiamy na 2 tygodnie.

Warto wspomnieć o tym, że gdy owoce zostaną zasypane cukrem, wymagają one tego, by je codziennie mieszać.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 90,9% czytelników artykuł okazał się być pomocny