Pigwa na zimę - dlaczego warto przygotowywać przetwory z pigwy?


Pigwa zdecydowanie zniechęca swoim kwaśnym smakiem i twardością. Nic w tym dziwnego, że skoro w okresie jesiennym mamy dostęp do wielu pysznych owoców, które można jeść na surowo, wybieramy je zamiast pigwy. Mimo to nie należy lekceważyć tego owocu, który jest prawdziwą bombą witaminową. Poniżej znajdziesz przepisy, które sprawią, że zmienisz zdanie o tym owocu. Sprawdź jak zrobić proste przetwory.

Pigwa jest rośliną, którą często można znaleźć w przydomowych sadach, ogrodach i na działkach rekreacyjnych. Owoce tego krzewu dojrzewają w okresie jesiennym od września do października. Choć wyglądem przypominają one jabłko, nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ charakteryzują się ogromną kwasowością i twardością.

Mimo tego są bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, witamin z grupy B i witaminy C, która ma ogromny wpływ na naszą odporność. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Pigwa również odpowiedzialna jest za obniżenie ciśnienia krwi i może wspomagać odchudzanie. Pigwę najczęściej wkłada się w słoiki z cukrem, jednak można go zastąpić miodem, wtedy nasze przetwory będą o wiele zdrowsze.

Przepyszny syrop z pigwy do herbaty

Syrop z pigwy jest wspaniałym dodatkiem do herbat w okresie jesienno-zimowym, ponieważ może mieć on dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Przede wszystkim pigwa jest bogatym źródłem witaminy C, która doskonale wpływa na nasze zdrowie, o czym wspomnieliśmy we wcześniejszej części artykułu. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić syrop z pigwy, to zapoznaj się z przepisem zamieszczonym poniżej.

Składniki:

  • owoce z pigwy
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Pigwę dokładnie myjemy, kroimy na bardzo drobne kawałeczki, usuwając wcześniej gniazda nasienne, a następnie umieszczamy je w szklankach, tak żeby odmierzyć ilość posiekanych owoców.
  2. Gdy ilość owoców jest już znana, to umieszczamy pigwę w większym słoiku i zasypujemy ją cukrem. Podczas przygotowania syropu z pigwy najważniejsza jest ilość. Jeśli mamy 5 szklanek posiekanej pigwy, to w takim wypadku zasypujemy ją pięcioma szklankami cukru.
  3. Słoik z zasypaną pigwą zakręcamy i odstawiamy na 2 dni. W tym czasie powinna ona puścić sok.
  4. Po upływie dwóch dni przelewamy uzyskane syrop do słoiczków wraz z posiekanymi owocami i pasteryzujemy.
  5. Tak przygotowane syrop z pigwy może stać nawet całą zimę. Możemy go dodawać do herbat lub pić rozcieńczony z wodą.

Możemy przełożyć syrop w słoiki i pasteryzować razem z owocami albo uzyskać czysty syrop bez dodatku kawałków owoców. Żeby uzyskać czysty syrop, należy przecedzić płyn na sitku o gęstych oczkach. Syrop to doskonały sposób na zachowanie dobrego zdrowia przez cały sezon zimowy a nasze przepisy Ci w tym pomogą. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na pigwę w syropie.

Dżem z pigwy do herbaty i do kanapek

Dżem z pigwy może stanowić wspaniały dodatek do różnych deserów. Można go jeść również z chlebem. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dżem z pigwy we własnym domu, to ten przepis może Ci w tym pomóc. Jego zaletą jest prostota wykonania i krótka lista potrzebnych składników.

Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 1 kilogram cukru
  • jedna cytryna
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Pigwę dokładnie myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją na drobne kawałeczki.
  2. Pokrojoną pigwę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą z cytryną i dusimy na małym ogniu, aż do będzie miękka.
  3. Gdy pigwa zmięknie, możemy dodać cukier. Kontynuujemy gotowanie pigwy z cukrem.
  4. Podczas gotowania pigwy musimy pamiętać o systematycznym mieszaniu, które zapobiegnie przypaleniu się konfitury. Owoce z cukrem mają tendencję do przywierania, dlatego po jego dodaniu należy bardzo uważać.
  5. Dżem z pigwy będzie gotowy zaraz po rozpuszczeniu się cukru i od razu można go przekładać w słoiki.
  6. W międzyczasie przygotowujemy słoiki, które dokładnie myjemy i wyparzamy, a następnie wypełniamy je gotowym dżem z pigwy.
  7. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Dla pewności możemy jej jeszcze pasteryzować przez kilka minut, dzięki czemu postoją one o wiele dłużej.

Tak przygotowany dżem z pigwy będzie wspaniałym dodatkiem do zimowych deserów, a nawet sprawdzi się jako dodatek do herbaty. Jest bardzo zdrowy, dlatego warto zrobić kilka słoiczków i trzymać je w spiżarce tak jak popularny dżem z żurawiny. W ten sposób przygotowana pigwa na zimę będzie zawsze smaczna i gotowa do spożycia.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny