Charakterystyka pigwy

Pigwa pospolita- z łac. Cydonia oblonga Mill. to roślina z rodziny różowatych Rosaceae, wywodząca się z Azji. Jest to duży krzew lub niewielkie drzewo sięgające do 3 metrów wysokości. Częściej spotykana jest w formie drzewa. Jej liście, zależnie od danej odmiany są bardziej jajowate lub owalne. Są one całobrzegie, wierzchem błyszczące, a spodem filcowato kutnerowate. Ogonek liściowy u tych roślin jest owłosiony.

Nasiona pigwy są odwrotnie-jajowate w kolorze czerwono-brązowym. Kwitnienie następuje na przełomie V/VI. Wymagania co do uprawy nie są wysokie. Cydonia dobrze czuje się na stanowiskach słonecznych i żyznych oraz wilgotnych glebach. Warto wiedzieć, że nie jest ona całkowicie mrozoodporna, dlatego na zimę warto ją okrywać.

Najważniejsze są jednak owoce, które są bogate w witaminę C. Wyglądem przypominają jabłka, są żółte i pokryte delikatnym kutnerem. Ich miąższ jest twardy i aromatyczny. Owoce są jadalne, natomiast w stanie surowym nie są smaczne. Najlepiej spożywać je przetworzone. Zbiera się je w okresie od IX- X. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pigwowcu.

Charakterystyka pigwowca

Pigwowiec, z łacińskiej nazwy Chaenomeles Lindl. to roślina wywodząca się z rodziny różowatych Rosaceae. Jest to na ogół ciernisty krzew, o pojedynczych, skrętoległych liściach. Dorasta do 1 metra wysokości. Jest to nektarodajne drzewo, które stanowi źródło pokarmu dla wielu pszczół. Pigwowiec to roślina jednopienna.

Kwiaty pigwowca pojawiają się na pędach kilkuletnich, na przełomie III-IV. W Polsce wyróżnia się trzy najpopularniejsze odmiany tego drzewa. Należą do nich bardzo znany pigwowiec japoński Chaenomeles japonica, pigwowiec okazały Chaenomeles speciosa, a także pigwowiec pośredni, którego łacińska nazwa to Chaenomeles xsuperba.

Ważną informacją jest to, że pigwowiec wykazuje odporność na mróz i suszę. Dodatkowo bardzo dobrze radzi sobie w warunkach miejskich. Wymaga stanowiska ciepłego i słonecznego, ale radzi sobie także w półcieniu. Rośnie na każdej przepuszczalnej glebie, natomiast na glebach zasadowych może pojawiać się chloroza liści. Sprawdź także ten artykuł o najlepszych przetworach z pigwy.

Owoce pigwowca na drzewie oraz różnice między pigwą a pigwowiecem - ich charakterystyka, zastosowanie, warunki uprawy, szdzenie, pielęgnacja
Pigwa a pigwowiec - podobieństwa i różnice

Owoce pigwy i pigwowca są bardzo podobne. Tak samo jak u pigwy są one typu jabłkowego, a gdy dojrzeją mają bardzo przyjemny i aromatyczny zapach. Są one jadalne, a ponad to zawierają w sobie duże ilości witaminy C. W zależności od odmiany ich kształt może być kulisty, lekko wydłużony bądź spłaszczony. Ich zbiór powinien odbywać się przed przymrozkami, by nie spadły i nie stały się pokarmem dla różnego rodzaju ptaków.

Podobieństwa i różnice - pigwa a pigwowiec

Pigwa a pigwowiec, jakie podobieństwa można dostrzec między tymi dwoma roślinami? Zdecydowanie największym podobieństwem jest wygląd owoców pigwy i pigwowca. U obu gatunków są one jabłkowate i jadalne. Świetnie nadają się na przetwory domowe i są bogate w witaminę C. Zarówno pigwa jak i pigwowiec to rośliny liściaste z rodziny różowatych Rosaceae.

Zatem czym się różni pigwa i pigwowiec? Podstawową różnicą jest smak owoców. Pigwa posiada je bardziej słodkie, natomiast owoce pigwowca są kwaśne. Kolejne różnice tyczą się mrozoodporności, gdzie pigwowiec jest odporny, natomiast pigwa dość wrażliwa na chłód. Czym się różni jeszcze? Przede wszystkim pigwowiec jest to niewymagający krzew, który kwitnie na przełomie III-IV, a pigwa jest wymagającym drzewem, kwitnącym w okresie V-VI.

Pod względem zastosowania są one do siebie podobne. Można je stosować zarówno w ogrodach i parkach, jako rośliny formowane, pojedynczo lub w grupach, a także w donicach na balkonach. Najważniejsze ich zastosowanie to używanie owoców do różnego rodzaju domowych przetworów. Pigwa a pigwowiec to zupełnie dwie różne rośliny, często mylnie nazywane pigwą. Jak widać jednak powyżej, między tymi dwoma gatunkami, bez problemu można znaleźć różnice.

ikona podziel się Przekaż dalej