Pigwa a pigwowiec - podobna nazwa, inna roślina

Pigwa pospolita i jej właściwości

Pigwa pospolita to roślina, która przybiera postać krzewu lub drzewa. Pochodzi z Azji, ale bardzo dobrze zaaklimatyzowała się w Europie. Jej wysokość może dochodzić nawet do 8 metrów. Posiada szerokie liście, a jej kwiaty są przeważnie jasnoróżowe lub białe i osiągają średnicę około 5 centymetrów. Kwitnie przeważnie późną wiosną w okolicach maja lub czerwca.

Owoce pigwy przybierają kształt jabłka lub gruszki. Na początku powstaje na nich mechata powłoka, która przeistacza się w woskowy nalot. Owoce pigwy ostatecznie dojrzewają w październiku, a ich masa może osiągać nawet jeden kilogram. Po oberwaniu owoce pigwy mogą leżeć w domu czy piwnicy nawet kilka tygodni. Ich barwa zmienia się wtedy z zielonkawej na żółtawą, przypominając swym aromatem cytrynę. Owoce pigwy świetnie nadają się na różne przetwory. Można z nich robić konfitury, nalewki lub dżemy, a także stosowane są do potraw mięsnych.

Owoce pigwy posiadają również dużo drogocennych witamin, w tym sporo witaminy C. Dzięki temu sprawdzają się w lecznictwie. Jednak nie tylko owoce pigwy posiadają szereg różnych właściwości. Drogocenne są również nasiona, które łagodzą dolegliwości żołądkowe. Pigwa pospolita często jest zamiennie nazywana pigwowcem. Jednak nie jest to ta sama roślina. Jeśli interesuje cię także uprawa moreli, przeczytaj ten artykuł.

Pigwa a pigwowiec – różnice nie tylko w wielkości

Wiele osób zastanawia się czy pigwa a pigwowiec to ta sama roślina. Pigwa i pigwowiec różnią się nie tylko wielkością, barwą kwiatów, ale również pokrojem. Pigwowiec jest krzewem ozdobnym, osiągającym do około 2 metrów wysokości. Można go rozmnażać przez nasiona lub przez odkłady. Posiada on różnokolorowe kwiaty, które pojawiają się w okresie kwietnia lub maja.

Owoce pigwowca przypominają owoce pigwy. Są niezwykle aromatyczne i również posiadają dużo witaminy C, ale są mniejsze. Ich skórka jest dosyć gładka. Nie nadają się do spożycia na surowo. Można z nich jednak wykonywać różne przetwory.

Pigwowiec ma małe wymagania, jeśli chodzi o glebę. Dobrze rośnie zarówno na stanowiskach słonecznych i półcienistych. Pigwowce należy formować po kwitnieniu, usuwając z nich stare pędy i zrośnięte gałęzie. Pigwowce są również dosyć odporne na mróz i suszę.

Pigwa a pigwowiec – różnice w smaku

Pigwa i pigwowiec różnią się nie tylko wyglądem i kształtem owoców, ale również smakiem. Owoce pigwy są neutralne w smaku, natomiast pigwowiec jest bardziej kwaskowaty. Różnice pojawiają się też podczas gotowania. Pigwowiec zawiera więcej pektyn i ma bardziej ostry posmak. Wolniej niż pigwa rozpada się w czasie gotowania. Warto zauważyć, że pigwowce lepiej smakują, kiedy delikatnie przemarzną. Jeśli interesuje cię także uprawa malin w ogrodzie, porady znajdziesz w tym artykule.

Zarówno pigwa jak i pigwowiec lubią długie przechowywanie, które może trwać nawet kilka miesięcy.

Wymagania, sadzenie pigwy i łatwa pielęgnacja

Pigwa i jej wymagania

Cydonia oblonga w naszym klimacie może przemarzać, przez co nie nadaje się zbytnio do upraw w sadach. Za to świetnie sprawdzi się np. w przydomowym ogrodzie. Lubi ciepłe stanowiska i dobrze nasłonecznione.

Wymagania pigwy nie są zbyt wysokie, ale preferuje ona żyzną i zasobną glebę, która jest zaopatrzona w próchnicę. Dodatkowo warto pamiętać o dokładnym podlewaniu, ponieważ jej system korzeniowy jest dość płytki i źle się rozwija przy dużym przesuszeniu.

Drzewo pigwy lubi również lekko kwaśny odczyn gleby. Kiedy posiada ona zbyt wysoki stopień zasadowy, na liściach może pojawić się chloroza.

Drzewo pigwy nie wymaga intensywnego nawożenia. Jednak dobre nawożenie potasem i fosforem w okresie jesiennym co około 2-3 lata, przekłada się na owocowanie pigwy. System korzeniowy jest dosyć płytki, ale szeroki, więc warto nawóz sypać poza koronę drzewa. Pigwa nie lubi jednak zbyt dużych dawek nawozu azotowego.

Pigwa pospolita to bardzo ładne, oryginalne i atrakcyjne drzewko. Ma piękne, pomarańczowe kwiaty
Pigwa pospolita – odmiany, sadzonki, pielęgnacja, uprawa, porady

Sadzenie pigwy

Sadzenie pigwy powinno odbywać się na stanowisku słonecznym i najlepiej osłoniętym od wiatru. Pigwa jest dosyć wrażliwa na mróz, więc dobrze jest sadzić ją w okresie wiosennym. Po zasadzeniu ziemię warto obsypać obornikiem. Przełoży się to na pewno na mniejsze wysuszenie podłoża. Ciekawą propozycją do ogrodu jest także uprawa porzeczki.

Pigwę rozmnaża się na różne sposoby. Dobrym rozwiązaniem jest rozmnożenie jej przez szczepienie np. na jarzębinie. Innym, również ciekawym pomysłem na uzyskanie sadzonek jest kopczykowanie. Polega ono na obsypywaniu pędów ziemią, które przeprowadzamy w okresie wiosennym. Jesienią natomiast sadzonki możemy już oddzielać od rośliny matecznej.

Sadzenie pigwy jest bardzo proste. Roślinę wsadza się do dołka o głębokości około 30cm. Odstępy między sadzonkami nie powinny być mniejsze niż 3 metry. Przy początkowej fazie wzrostowej drzewko można uprawiać przy paliku.

Pielęgnacja pigwy

Pigwa wymaga właściwej pielęgnacji, szczególnie kiedy mamy do czynienia z pigwą wielkoowocową. Ogólnie pigwa dobrze znosi cięcie, dzięki czemu łatwo można kontrolować jej wzrost.

Pierwszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest przede wszystkim przycięcie rośliny pod koniec wiosny na wysokość około 80 cm nad ziemią. Cięcie powinno nastąpić już w pierwszych latach, aby korona mogła się prawidłowo formułować. Cięcie wykonujemy w okresie wiosennym po ustaniu mrozów, kiedy rusza wegetacja. Należy zwrócić szczególną uwagę na jednoroczne pędy, które wytwarzają pąki kwiatowe. Ich ilość może przełożyć się na późniejszą liczbę owoców.

Pigwa jest podatna na szkodniki i choroby. W związku z tym należy stosować odpowiednie środki ochronne i ściśle stosować się do zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.

Pigwowiec japoński i pigwa pospolita – interesujące odmiany

Pigwowiec japoński – przepiękny krzew z Azji Wschodniej

Pigwowiec japoński jest rośliną wieloletnią pochodzącą z rodziny różowatych. Osiąga on wysokość około 120 centymetrów. Jego niewątpliwą ozdobą są piękne, czerwono-ceglaste kwiaty, które pojawiają się wczesną wiosną, jeszcze przed rozwojem liści. Pigwowiec japoński kwitnie w okresie kwietnia i maja. Po przekwitnięciu zawiązują się owoce, które dosyć długo dojrzewają. Owoce mają cierpki i kwaśny smak, kształtem przypominają jabłka oraz posiadają bardzo intensywny aromat. Swoim cytrynowo-żółtym kolorem pięknie zdobią roślinę jesienią. Przeczytaj także w tym artykule o uprawie brzoskwini w ogrodzie.

Pigwowiec japoński jest krzewem, który świetnie sobie radzi na różnego rodzaju glebach. Oczywiście im gleba jest żyźniejsza, bogata w wapń i przepuszczalna, tym lepiej. Intensywne kwitnienie przekłada się na dobre owocowanie, dlatego warto mu zapewnić stanowisko słoneczne. Pigwowiec japoński jest dosyć odporny na mrozy i suszę. Warto jednak w czasie zimy zabezpieczyć go od mroźnych wiatrów, chroniąc tym samym pędy krzewu. Podlewanie pigwowca japońskiego nie musi odbywać się często, gdyż lubi on umiarkowanie wilgotne podłoże.

Pigwowiec japoński powinien być formowany już w kwietniu. Nadmiernie zagęszczone pędy należy usunąć, ponieważ silnie rozrastają się na boki. Pigwowiec japoński sprawdzi się w postaci żywopłotu, jak również na rabaty i skalniaki do przydomowych ogrodów. Najlepsze efekty uprawy uzyskujemy sadząc pigwowiec w odstępach około 1 metra. Przy odpowiednim przycinaniu możemy uprawiać tę roślinę nawet w domu.

Aby samodzielnie uzyskać sadzonkę pigwowca japońskiego, możemy zastosować nasiona, które uprzednio powinny być przechowywane przez około dwa miesiące w niskiej temperaturze. Następnie wiosną możemy je wysiać bezpośrednio do gruntu. Najprostszą metodą jest oczywiście odcięcie odkładów od krzewu matecznego, które sadzimy bezpośrednio na wybrane stanowisko.

Pigwowiec japoński posiada szerokie zastosowanie. Jest piękną rośliną ozdobną dzięki obfitym i żywym kwiatom. Krzewy pigwowca japońskiego świetnie sprawdzają się jako żywopłoty, ponieważ szybko się zagęszczają tworząc zwartą strukturę. Owoce pigwowca mimo cierpkiego smaku znajdują szerokie zastosowanie w kulinariach. Mają dużo witaminy C, są bogate w kwasy organiczne i mineralne. Można z nich robić dżemy, galaretki lub dodawać do herbaty zamiast cytryny, a w czasie zimy liczyć na wzmacnianie odporności i pomoc w leczeniu przeziębień. Owoce pigwowca mają szereg właściwości prozdrowotnych.

Pigwa pospolita to wyjątkowe drzewko. Sadzenie przeprowadza się z sadzonek lub nasion wydobytych z owoców. Pielęgnacja i uprawa nie jest trudna.
Pigwa pospolita – odmiany, sadzonki, pielęgnacja, uprawa, porady

Pigwa pospolita i jej odmiany

Pigwa pospolita posiada nie tylko właściwości lecznicze dzięki owocom, ale również często pełni funkcję ozdobną. Pigwa ozdobna posiada piękne kwiaty w okresie wiosennym i nietuzinkowe żółte owoce, które sprawiają, że jest dekoracją niejednego ogrodu. Posiada też wiele odmian, których uprawa nie będzie problematyczna nawet dla początkowych ogrodników. Owoce pigwowca nadają się najlepiej na przetwory.

Pigwa Bereczki - odmiana pochodzi z Węgier. Drzewo to rośnie dosyć szybko i obficie owocuje. Posiada owoce w kształcie gruszki, które dojrzewają pod koniec października. Są one dosyć duże, słodko-kwaśne i posiadają piękny aromat.

Pigwa Vranja – jest to serbska odmiana o średniej sile wzrostu. Posiada owoce podobne do gruszki z intensywnym aromatem. Jej owoce są największymi spośród wszystkich odmian, jakie uprawia się w naszym kraju. Pigwa ta jest wyjątkowo mrozoodporna.

Pigwa Miękkoowocowa – to odmiana ukraińska. Jej drzewka rosną szybko, a owoce są zbliżone kształtem do gruszki. Jest to jedna z niewielu odmian, której owoce można jeść na surowo. Jej miąższ jest miękki i smaczny. Pigwa miękkoowocowa bardzo wcześnie dojrzewa. Nie nadaje się do dłuższego przechowywania.

Pigwa Darunok Onuku – to również odmiana ukraińska o średniej sile wzrostu, która na starość wytwarza szeroką koronę. Owocuje po około 3-4 latach od posadzenia. Jej owoce są aromatyczne i dobrze dojrzewają po zbiorze. Dzięki temu można je długo przechowywać w chłodnym miejscu. Pigwa ta jest wysoce mrozoodporna.

Pigwa pospolita może być zarówno pięknym, kwitnącym krzewem jak również drzewem ogrodowym. Jest wartościową rośliną ze względu na jadalne owoce, które są niezwykle bogate w różne witaminy oraz kwasy organiczne. Stanowi nie tylko świetną alternatywę dla cytryny, ale jako pigwa ozdobna nada każdej działce nietuzinkowego wyglądu, zarówno wiosną jak i jesienią. Przetwory z pigwy są warte całego procesu uprawy i pielęgnacji.

ikona podziel się Przekaż dalej