Pigwowiec okazały (Chaenomeles speciosa) - wymagania, sadzenie, uprawa, pielęgnacja

Wszystkie pigwowce to bardzo ozdobne krzewy, które ładnie wyglądają w czasie kwitnienia. Do ogrodu najlepiej jednak zaprosić pigwowca okazałego, ponieważ jest bardzo odporny na niesprzyjające warunki. Najbardziej popularne są jadalne odmiany pigwowca, których kwaskowate owoce świetnie nadają się na przetwory. Dowiedz się, na czym polega uprawa tej niezwykłej rośliny.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o krzewach do ogrodu.

Pigwowiec okazały (Chaenomeles speciosa) - wymagania, sadzenie, uprawa, pielęgnacja

Pigwowiec okazały na tle innych gatunków

Chaenomeles speciosa, czyli pigwowiec okazały lub pigwowiec chiński, to naprawdę wyjątkowy gatunek. Jest bardzo popularny w Polsce, o wiele bardziej niż jego kuzyni. Dorasta do wysokości około 2 m, jednak to się zdarza rzadko, najczęściej jest o wiele niższy. Ma czarne, wzniesione pędy i jest niezwykle dekoracyjny. Pigwowiec okazały bardzo obficie kwitnie. Kwiaty mają około 5 cm średnicy, a ich kolor zależy od konkretnej odmiany. Roślina jest uprawiana nie tylko ze względu na atrakcyjny wygląd, lecz także z powodu smacznych owoców.

Pigwowiec okazały (chiński) dzielnie broni się na pierwszym miejscu najbardziej popularnych gatunków z tej rodziny, ale jego kuzyn – pigwowiec japoński powoli go dogania. Jest znacznie mniejszy, dlatego uważa się, że będzie lepiej sobie radził w małych ogrodach. Pigwowiec japoński ma małe owoce pigwowca i bardzo drobne kwiaty, ale ma także niezwykły urok całej rodziny pigwowców. W uprawie od niedawna pojawia się także mieszaniec obu gatunków – pigwowiec pośredni. To także ciekawy gatunek, nieco większy niż pigwowiec japoński i nieco mniejszy niż pigwowiec chiński. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie berberysu zwyczajnego?

Jadalne odmiany pigwowca

Niemalże wszystkie odmiany pigwowca są jadalne. Warto jednak wiedzieć, że gatunek w Polsce nie zawsze ma czas, by owoce pigwowca dostatecznie dobrze dojrzały. Dlatego są przykwaskowe, ale dobrze sprawdzają się na przetwory. Często stosuje się je do robienia domowych trunków. Wino z pigwy, czy nalewka z pigwy (owoce pigwowca często są błędnie mylone z owocami pigwy) są bardzo smaczne, na uwagę zasługuje także przykwaskowy dżem czy klarowne, słodko-kwaśne konfitury.

Pigwowiec okazały (Chaenomeles speciosa) - wymagania, sadzenie, uprawa, pielęgnacja

Jeśli chcesz, by krzew był przede wszystkim ozdobny, poszukaj ciekawej odmiany o intensywnym kolorze kwiatów. Łososiowo-różowa ‘Cameo’ bardzo dobrze się prezentuje, podobnie jak mocno pomarańczowa ‘Clementine’. ‘Pink Lady’ znów ma bardzo duże, ciemnoróżowe kwiaty. Na uwagę zasługuje także odmiana ‘Crimson and Gold’, ciemnoczerwona ze złotymi pręcikami, które dodają jej niezwykłego uroku. Sprawdź także artykuł o uprawie klonu tatarskiego.

Sadzenie pigwowca – wymagania

Pigwowiec okazały jest bardzo łatwy do uprawy i o jego zasadzenie pokusić się mogą nawet początkujący miłośnicy ogrodnictwa. Najmniejszym problemem jest gleba – krzew będzie się świetnie rozwijał w podłożu każdego rodzaju. Oczywiście gleba nie może być zbyt mokra ani za ciężka, ale w większości ogrodów będzie się dobrze czuł. Jego wymagania są dość skromne – potrzebuje jedynie dość dużego nasłonecznienia.

Pigwowiec okazały nie zajmuje dużo miejsca. Można sadzić go w zagęszczeniu, na przykład jako naturalistyczny żywopłot. To świetne rozwiązanie, chociaż pigwowiec okazały dobrze prezentuje się także jako soliter. A może zainteresuje cię także nalewka z pigwy i przepis na nią w tym artykule?

Pielęgnacja pigwowca okazałego

Roślina w zasadzie nie potrzebuje ani nawożenia, ani podlewania. Oczywiście najlepiej byłoby podlać ją w czasie większych upałów, jednak stosunkowo dobrze radzi sobie z suszą. Podlewaj ją więcej, jeśli zależy ci na owocach – w czasie suszy tracą na smaku i soczystości i zaczynają opadać, zanim dojrzeją.

O wiele ważniejszym zabiegiem jest cięcie. Oczywiście trzeba wykonywać cięcie interwencyjne i w razie potrzeb usuwać przemarznięte i chore gałązki. Należy także pamiętać o przycinaniu w celu przerzedzenia. Przycina się wyłącznie zeszłoroczne pędy, pozostawiając na nich 2-3 oczka. Należy wykonać to po przekwitnięciu.

Jesienią następuje zbiór owoców. Można zrobić to już w październiku, chociaż niektórzy twierdzą, że po przymrozkach będą najsmaczniejsze. Jeśli marzy ci się domowa nalewka z pigwy lub wino z pigwy, lepiej owoce przemrozić, jeśli nie na krzaku, to chociaż w zamrażalniku. Sprawdź także ten artykuł o uprawie pigwowca japońskiego.

Ocena: 4,4/5 (głosów 14)
, aktualizacja 18 stycznia 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij