Pigwowiec pośredni w ogrodzie

Pigwowiec pośredni to stosunkowo młody gatunek. W zasadzie jest to mieszaniec dwóch gatunków: jego przodkami są pigwowiec japoński i pigwowiec okazały. Pośredni, jak sama nazwa na to wskazuje, jest wyważeniem obu gatunków. Wyższy niż pigwowiec japoński, niższy niż okazały. Ma maksymalnie 2 m wysokości, chociaż najczęściej zostaje na poziomie około 1,3 m.

Ma interesujący, rozłożysty pokrój. Jego pędy lekko pokładają się, co dodaje roślinie niezwykłego uroku. Na łodygach pojawiają się eliptyczne, błyszczące liście, które mają kilka centymetrów długości. W okresie od maja do końca czerwca cała roślina pokrywa się spektakularnymi kwiatami. Są one wyjątkowo atrakcyjne – dość duże, zebrane w grona, oblepiają niemal całą roślinę. Czasami pigwowiec pośredni ponawia kwitnienie latem. Sprawdź także ten artykuł o uprawie pigwowca japońskiego.

To jedna z najpiękniejszych ozdób do ogrodu, ale pigwowiec pośredni powinien być hodowany jeszcze dla jego owoców. Są żółte i przykwaskowe. Nie nadają się do spożycia na surowo, ale świetnie nadają się na przetwory. Wino z pigwy i nalewka z pigwy to prawdziwe przysmaki, możesz także pokusić się o zrobienie konfitur.

Odmiany pigwowca pośredniego

Duża popularność pigwowca pośredniego sprawiła, że powstało bardzo wiele odmian tej rośliny. Najbardziej popularne są dwie: pomarańczowa ‘Clementine’ i krwistoczerwona ‘Nicotine’. ‘Clemetine’ ma nieco luźniejszy pokrój, ale jest wyższa. Jej jasnopomarańczowe kwiaty są niezwykle obfite i wspaniale się prezentują. ‘Nicotine’ czasami nie osiąga dużych rozmiarów – rzadko przekracza 1 m. Jest za to przepiękna wiosną, ponieważ jej kwiaty mają bardzo intensywny kolor i jest ich po prostu mnóstwo.

W małych ogrodach dobrze sprawdzi się ‘Crimson and Gold’. Jest to nieco niższa i mniej rozłożysta odmiana, która nie potrzebuje za wiele miejsca. Warto zwrócić uwagę także na czerwone kwiaty ‘Elly Mossel’. Ta odmiana przepięknie kwitnie nawet na kiepskim jakościowo podłożu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z pigwowca?

Sadzenie pigwowca pośredniego

Zanim zabierzesz się za sadzenie pigwowca pośredniego, zwróć uwagę na to, że roślina może potrzebować dość dużo miejsca. Wymagania rośliny nie są szczególnie wygórowane. Lubi mieć zapewnione odpowiednio żyzne, przewiewne podłoże, ale dobrze radzi sobie nawet w gorszych warunkach. Musi mieć jedynie zapewniony stały dostęp do słońca.

Pigwowiec pośredni w ogrodzie w czasie kwitnienia na pomarańczowo oraz jego uprawa, pielęgnacja, wymagania i cięcie
Pigwowiec pośredni - odmiany, wymagania, sadzenie, uprawa, pielęgnacja

Pigwowiec pośredni najlepiej rozwija się na podłożu o neutralnym pH. Jest odporny na chłód i wiatr. Dobrze radzi sobie w miastach, ponieważ zasolenie podłoża i zanieczyszczenie powietrza nie są dla niego problemem.

Sadzonki można kupić w sklepach ogrodniczych i szkółkach za kilkanaście złotych. Można je także przygotować samodzielnie. Rozmnażanie przeprowadza się poprzez pobranie półzdrewniałych pędów. Dobrze ukorzeniają się w wodzie lub glebie. Rozmnażanie najczęściej kończy się sukcesem, ale należy uzbroić się w cierpliwość – zanim sadzonka będzie nadawała się do wysadzenia na stałe miejsce, trzeba trochę poczekać. Sprawdź także artykuł o uprawie klonu tatarskiego.

Pigwowiec pośredni – uprawa i pielęgnacja

Jedną z najważniejszych zalet pigwowca pośredniego jest to, że jego uprawa nie jest szczególnie wymagająca. Jeśli chcesz uzyskać naprawdę obfite kwitnienie, na wiosnę pigwowce można nawieźć. Podaje się im wieloskładnikowy specyfik do roślin kwitnących lub zwykły kompost. Należy także pamiętać o podlewaniu w najbardziej suche dni.

Bardzo ważnym zabiegiem jest cięcie. Wykonuje się je raz na kilka lat, wiosną. Ma na celu odmłodzenie rośliny i zadbanie o jej zagęszczenie. Po zimie warto dokładnie przyjrzeć się pędom i w razie potrzeby przeprowadzić cięcie interwencyjne, ale pigwowiec jest raczej wytrzymały i nie jest to konieczne.

Owoce pigwowca nie opadają na zimę, należy więc je zerwać. Wabią do ogrodu mnóstwo ptaków, więc jeśli marzy ci się wino z pigwy lub nalewka z pigwy, musisz je ubiec. Najlepiej byłoby je zostawić na krzewie do pierwszych przymrozków. Jeśli to nie jest możliwe, należy je przemrozić w zamrażarce przez 24 godziny. Dopiero wtedy stracą nieprzyjemny, gorzki posmak. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie berberysu zwyczajnego?

ikona podziel się Przekaż dalej