Piwo dolnej fermentacji a piwo górnej fermentacji - wyjaśniamy różnice

Każda osoba, która postanowiła zrobić piwo domowe, zastanawia się, jaki rodzaj fermentacji będzie najwłaściwszy. Każdy z nich ma swoje plusy i minusy. Fermentacja piwa ma wpływ na jego smak, zapach i poziom zawartości alkoholu. Dowiedz się, jak zrobić piwo w domu i która fermentacja sprawdzi się najlepiej.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach domowych.

Piwo dolnej fermentacji a piwo górnej fermentacji - wyjaśniamy różnice

Fermentacja piwa – różnice w smaku

Piwo domowe to świetny pomysł, przede wszystkim dlatego, że możesz zmieniać recepturę i znaleźć swój ulubiony smak. Po pierwsze w procesie dawkowania chmielu, kontrolować możesz także ekstrakt słodowy i poziom cukru. Jednak na smak wpływa także ogromnie fermentacja piwa.

To najważniejszy proces, w czasie którego brzeczka piwna nabiera alkoholu. Fermentacja zaczyna się po dodaniu drożdży, które przerabiają cukier pochodzący ze słodu w alkohol etylowy. Właściwa fermentacja odbywa się w fermentatorze, później jest jeszcze kolejna, tak zwana refermentacja w butelkach, kiedy do piwa zostanie dodany ekstrakt słodowy lub glukoza. Jednakże to fermentacja właściwa jest najważniejsza i to ona decyduje o smaku piwa.

Wyróżnia się w zasadzie trzy rodzaje fermentacji: górną, dolną i spontaniczną. Uzyskuje się je stosując odpowiednie drożdże piwowarskie i utrzymując konkretną temperaturę. W warunkach domowych właściwie można wybrać każdą z nich. Dowiedz się, jak to zrobić. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o uprawie chmielu.

Piwo górnej fermentacji

Piwo górnej fermentacji jest łatwiejsze do uzyskania, przede wszystkim dlatego, że wymaga temperatura 16-24 stopnie, czyli panująca w każdym domu. Nie musisz znajdować chłodniejszego lub chłodzonego pomieszczenia, by móc zrobić dobre piwo górnej fermentacji.

Konieczne są tak zwane drożdże górnej fermentacji, czyli Saccharomyces cerevisiae. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że zbierają się na powierzchni brzeczki. Drożdże górnej fermentacji są nieco mocniejsze, dlatego cały proces przebiega o wiele szybciej i często o wiele gwałtowniej, nie trzeba czekać tak długo, jak w przypadku dolnej fermentacji. Czas oczekiwania wynosi około 2 tygodni. Zastosowanie tego rodzaju fermentacji sprawia, że trunek jest mocniejszy (większa zawartość alkoholu) i bardziej bogaty w smak i aromat (dzięki zwiększonej zawartości wytrącających się estrów).

Piwo dolnej fermentacji a piwo górnej fermentacji - wyjaśniamy różnice

W ten sposób najczęściej przygotowuje się piwa pszeniczne, typu ale. Są to najbardziej znane piwa w Wielkiej Brytanii, podobnie przygotowuje się standardowe duńskie piwa pszeniczne. Tradycyjne piwowarstwo na ziemiach polskich także wykorzystywało fermentację górną. W tym czasie nie znano sposobów na ochłodzenie otoczenia, wykorzystywano więc temperaturę otoczenia. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z orzecha włoskiego?

Piwo dolnej fermentacji

Piwo dolnej fermentacji uzyskuje się ze szczepu drożdży Saccharomyces carlsbergensis lub Saccharomyces pastorianus. Drożdże dolnej fermentacji przetwarzają cukier na alkohol w temperaturze zawierającej się w przedziale 5-13 stopni Celsjusza. W domowych warunkach taka temperatura jest trudna do uzyskania, ale obecnie około 90% piw komercyjnych jest produkowanych właśnie w ten sposób.

Fermentacja dolna przebiega o wiele wolniej i mniej burzliwie, na piwo trzeba czekać około 2 tygodnie dłużej. Teoretycznie drożdże dolnej fermentacji swoją nazwę zawdzięczają temu, że osiadają na dnie fermentatora, jednak wyróżnia się dwie rasy. Drożdże pyliste opadają po zakończeniu fermentacji, drożdże kłaczkujące od początku leżą na dnie. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o domowych winach.

Piwa fermentacji dolnej noszą nazwę lager. Są delikatniejsze i mniej wyraziste dzięki mniejszej zawartości estrów. Charakteryzują się jednak czystym profilem smakowym. Dolna fermentacja jest wykorzystywana zarówno w przypadku, kiedy do mieszaniny dodany jest ekstrakt słodowy, jak i dodatki niesłodowe (syropy, kukurydza, ryż czy sorgo), co daje możliwość większego ingerowania w smak.

Obecnie lager to najbardziej popularne piwo na świecie. Ten rodzaj obejmuje zarówno monachijskie piwa słodowe, jak i czeskie pilznery. Jak zrobić piwo w domu tą metodą fermentacji? Jeśli nie masz chłodnej piwniczki, niestety musisz zaopatrzyć się w chłodnicę. Jednak zapaleni piwowarzy uważają, że naprawdę warto. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić piwo w domu.


Ocena: 4,4/5 (głosów 14)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
warzenie piwa porady ogrodnicze ciekawostki ogrodnicze
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij