Piwo domowe – podstawowe informacje i wskazówki

Domowe piwo – rodzaje

Swojskie piwo domowej roboty dzieli się według kilku klasyfikacji. Można podzielić je ze względna rodzaj słodu użytego do produkcji. Wtedy wyróżnia się piwa pszeniczne, jęczmienne i żytnie, chociaż te ostatnie zdarzają się bardzo rzadko. Można także wyróżnić piwa ciemne i jasne – tutaj także rolę odgrywa rodzaj użytego słodu. Mogą być uzupełnione różnego rodzaju smakami, dodatkami niesłodowymi, na przykład kukurydzą i tym podobne.

Jednak najważniejsza klasyfikacja piwa rozdziela je na dwie kategorie – lagery, czyli piwa dolnej fermentacji, obecnie najczęściej spotykane na rynku piw komercyjnych, oraz ale, czyli piwa dolnej fermentacji. Domowe piwo lepiej zrobić w wysokiej fermentacji, jest to po prostu znacznie łatwiejsze do uzyskania. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o uprawie chmielu.

Jak zrobić piwo w domu – rodzaje fermentacji


Zanim zaczniesz zastanawiać się, jak zrobić piwo w domu, musisz podjąć decyzję, który rodzaj fermentacji wybierzesz. Piwo domowe dolnej fermentacji jest trudniejsze do uzyskania. Dolna fermentacja to proces długotrwały, zachodzący za sprawą odpowiednich drożdży w temperaturze około 5-13 stopni Celsjusza, co oznacza konieczność schładzania pomieszczenia z kadziami. Browar domowy najczęściej jest rozłożony w różnego rodzaju spiżarniach, w których panuje temperatura pokojowa. Dlatego domowe piwo górnej fermentacji łatwiej jest uzyskać. Drożdże potrzebują temperatury 16-24 stopnie.

Rodzaj fermentacji decyduje o smaku, ale nie tylko. Różny jest także ich przebieg – fermentacja górna jest bardziej dynamiczna i o wiele szybsza, dolna przebiega powoli i spokojniej. Piwa dolnej fermentacji częściej są uzupełnianie o smak dodatków niesłodowych, jak kukurydza, sorgo i tym podobne.

Jak zrobić piwo w domu: potrzebne składniki

Zestaw do warzenia piwa czy zacieranie słodu

Wyrób piwa w domu można zrobić na dwa sposoby. Możesz stworzyć je od A do Z, czyli zakupić ześrutowany słód i samodzielnie przygotować brzeczkę, możesz także posłużyć się gotowym półproduktem. Zestaw do warzenia piwa obejmuje najczęściej ekstrakty słodowe w mocno skondensowanej formie, w postaci gęstego syropu, a także drożdże odpowiednie do tego rodzaju brzeczki. Oczywiście do całości dołączona jest instrukcja postępowania. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z orzecha włoskiego?

Składniki na piwo domowe, w tym słód i chmiel, oraz porady, jak zrobić piwo w domu, najlepsza receptura i przepis na dobre piwo domowe
Piwo domowe - rodzaje, sprzęt potrzebny do wyrobu, porady praktyczne

Zestaw do warzenia piwa to tak naprawdę ekstrakt słodu w formie syropu. Można go zastosować zamiast słodu i pominąć etap zacierania. To bardzo wygodne, bo nie tylko skraca czas przygotowywania piwa, lecz także zmniejsza ryzyko popełnienia błędu. Zacieranie trwa dość długo – jest to proces w wyniku którego słód oddaje cukier podczas gotowania w bardzo ciepłej wodzie o temperaturze początkowo około 72 stopni Celsjusza. Przez kilka ostatnich minut Guje się brzeczkę w temperaturze 80 stopni, by zahamować działanie enzymów zamieniający skrobię na cukier.

Zestaw do warzenia piwa pozwala uzyskać smaczne domowe piwo, jednakże w jego przypadku nie masz możliwości swobodnego eksperymentowania. Ekstrakty słodowe najczęściej są także nachmielone, więc nie możesz nawet kontrolować poziomu dodawanego chmielu. Na rynku pojawił się jednak zestaw do warzenia piwa z chmielem granulowanym dodawanym osobno w torebce, więc dawkowanie zależy od ciebie.

Jak zrobić piwo w domu – instrukcja wyboru składników

Aby zrobić dobre piwo domowe nie potrzebujesz wcale wielu składników. Możesz zdecydować się na zestaw do warzenia piwa, w którym będzie wszystko, a możesz po prostu kupić słód lub ekstrakt słodowy i resztę samodzielnie wybrać.

Konieczny będzie także chmiel. To dzięki niemu swojskie piwo domowej roboty nabiera goryczkowatego smaku i zapachu. Jeśli nie przepadasz za chmielowym posmakiem, raczej nie wybieraj nachmielowanych ekstraktów, a kup po prostu chmiel w drobnych granulkach. Dodaje się go do brzeczki na około 10 minut przed zakończeniem gotowania. Jeśli samodzielnie robisz zacier, chmiel można dodawać w kilku porcjach.

Gotowe piwo domowe w kuflach oraz praktyczne porady, jak zrobić piwo w domu krok po kroku, receptura i najlepsze składniki
Piwo domowe - rodzaje, sprzęt potrzebny do wyrobu, porady praktyczne

Nawet jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie brzeczki ze słodu, konieczny będzie ekstrakt słodowy. Piwo domowe przechodzi tak zwaną refermentację, czyli proces ponownej fermentacji w butelkach. Wyrób piwa pozwala na dodanie do nich sproszkowanego ekstraktu słodu jęczmiennego lub pszenicznego albo glukozy czy cukru. Ten drugi sposób co prawda także pobudza drożdże do pracy, ale nieco psuje smak. Swojskie piwo domowej roboty doprawione ekstraktem będzie bardziej czyste w profilu smakowym. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o domowych winach.

Domowe piwo – narzędzia i naczynia

Jak zrobić piwo w domu – narzędzia

Może to się wydawać zaskakujące, ale do tego, jak zrobić piwo w domu, nie potrzebujesz wcale skomplikowanych narzędzi. Tak naprawdę potrzebny ci jest duży garnek do przygotowania zacieru lub rozprowadzenia brzeczki. Będziesz potrzebować także cedzaka lub dużego sita. Te narzędzia to po prostu standardowe naczynia, które z pewnością masz w kuchni, a jeśli nie, można je kupić niemal w każdym większym markecie.

W zasadzie sprzętem, bez którego nie może obyć się browar domowy, jest fermentator. To naczynie o dużej pojemności, wyposażone w kranik, w którym znajduje się piwo domowe na czas fermentacji. Powinien być szczelny i zamknięty, a także na tyle duży, by fermentujący płyn nie kipiał. Początkowy etap każdej fermentacji jest bardzo burzliwy, dlatego należy zostawić miejsce, w którym może zbierać się piana i wytwarzający się dwutlenek węgla. Informacje na ten temat będzie zawierać instrukcja dołączona do drożdży.

Piwowarstwo domowe można prowadzić z wykorzystaniem domowego sprzętu, musisz się jednak utwierdzić w przekonaniu, że jest on najlepszej jakości. Wszystkie naczynia powinny być metalowe lub szklane, nie mogą być zabrudzone. Przy warzeniu piwa ogromne ważna jest sterylność. Sprawdź także, czy wszystkie naczynia, jakich masz zamiar użyć, mają atesty dopuszczające je do kontaktu z żywnością.

Browar domowy a przechowywanie piwa

Domowe piwo powinno być przechowywane w specyficznych warunkach. Musi znajdować się w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w ciemnym szkle. Dlatego zanim przystąpisz do produkowania piwa, powinieneś kupić ciemne butelki. Muszą być szklane – plastik w reakcji z alkoholem lub drożdżami może być bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia.

Butelki powinny być kapslowane, dlatego musisz także kupić kapslownicę. Przez okres powtórnej fermentacji piwo domowe powinny leżakować przez 2-3 tygodnie, dopiero później nadaje się do spożycia.

ikona podziel się Przekaż dalej