Czereśniowe ciasto – prosty przepis na placek z czereśniami

Ucierane ciasto z czereśniami

Aromatyczny placek z czereśniami najlepiej smakuje podczas rodzinnych spotkań, jako dodatek do popołudniowej herbaty – w letnim ogrodzie, na tarasie lub balkonie.

Składniki:

  • ½ kg czereśni
  • 20 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 4 jaja
  • Cukier puder do posypywania

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy na pianę, dodając po jednym całym jajku i po 1 łyżce cukru.
  2. Do ciasta, pod koniec ucierania, dodajemy – porcjami – mąkę.
  3. Ucierane ciasto wykładamy na blachę, przykrytą papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem.
  4. Na wierzchu placka kładziemy wydrylowane osączone czereśnie.
  5. Czereśniowy placek pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez 30 minut.

Gotowy tarty placek z czereśniami, jeszcze gorący, posypujemy lekko cukrem pudrem. Ciasto kroimy w kwadraty.

Prosty przepis na szybki kruchy placek z czereśniami

Ciasto jest łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Możemy podać je na dwa sposoby – pyszne ciastko czereśniowe, oprószone cukrem pudrem lub jako kolorowy deser czereśniowy, zalany smakowitą owocową galaretką.

Składniki:

  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • czereśnie do pokrycia ciasta

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy do białości, a następnie dodajemy mąkę i całość lekko mieszamy.
  2. Całe jaja wbijamy do osobnej miski, dodajemy cukier i ubijamy.
  3. Ubite jajka dodajemy do ciasta i mieszamy.
  4. Ciasto wykładamy na suchą blachę – powinno mieć grubość około 1,5 cm.
  5. Czereśnie drylujemy, płuczemy i osączamy. Wykładamy na ciasto połówki owoców, dokładnie pokrywając jego powierzchnię.
  6. Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i pieczemy około 40 minut.

Upieczony kruchy placek z owocami należy oprószyć cukrem pudrem. Ostudzony placek możemy zalać lekko stężoną owocową galaretką i wstawić ciasto do lodówki, by galaretka do końca stężała. Przepis możemy zmodyfikować, pokrywając placek innymi owocami, np. połówkami moreli, śliwek lub wiśni.

Dobre ciasto – drożdżowy placek z czereśniami

Nie obawiajmy się spożywania drożdżowego ciasta. Drożdże zawierają witaminy z grupy B, poprawiające odporność organizmu, wpływające na system nerwowy i trawienny, a także na zdrowy wygląd skóry, paznokci i włosów. Drożdże bogate są w mikro i makroskładniki, regulujące, między innymi, ciśnienie krwi, pracę trzustki i wzmacniające kości. Ciasto drożdżowe jest mniej słodkie, więc może być serwowane osobom cierpiącym na cukrzycę – oczywiście z umiarem i od czasu do czasu.

Składniki ciasta:

  • 20 dag (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 3 dag drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Cukier puder do oprószenia ciasta
  • Szczypta soli

Składniki masy:

  • 30 dag ciemnych czereśni
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
Placek z czereśniami, a także inne ciasta z czereśniami, wykonanie oraz przepisy na ciasta
Kruche ciasto z czereśniami oraz inne placki z czereśniami, proste przepisy i wykonanie

Przygotowanie:

  1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, z dodatkiem 2 łyżek cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na około 30 minut, w ciepłe miejsce.
  2. Wyrośnięty rozczyn mieszamy i dodajemy pozostałe składniki ciasta – mąkę, jajko, chłodne roztopione masło, cukier oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy – powinno stać się gładkie i elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni. Jeśli jest zbyt klejące – dodajemy nieco mąki.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do okrągłej formy – natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Rozciągamy je na grubość około 1 cm, wylepiając formę i jej boki.
  5. Na górę ciasta wylewamy przygotowaną masę: do ubitej śmietany, dodajemy ubite z cukrem pudrem jajka, skórkę i sok z cytryny.
  6. Wierzch ciasta pokrywamy wydrylowanymi czereśniami.
  7. Ciasto pieczemy w temperaturze około 200 stopni Celsjusza, przez 50 minut.
  8. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Dobre drożdżowe ciasto jest wspaniałym deserem, którym możemy się popisać w czasie rodzinnych spotkań. Doskonale smakuje z kawą lub z mlekiem. Nie powinniśmy popijać placka herbatą, która utrudnia wchłanianie cennej witaminy B. A może zainteresuje cię także ten artykuł o najlepszych przetworach z czereśni?

Pyszne i zdrowe czereśnie – nie tylko na słodko

Czereśnie bogate są w witaminy (C, A, PP, witaminy z grupy B) oraz w składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, chlor, cynk, sód, siarkę, żelazo, jod, miedź, cynk), dlatego warto po nie sięgać w ciągu całego, niestety, niezbyt długiego sezonu. Najlepiej smakują te świeże, Nie wszyscy wiedzą, że czereśnie są wyśmienitym składnikiem sałatek – podkreślają smak warzyw i mięsa, jednocześnie dodając im swoistego smaku i aromatu, co sprawia, że potrawy, z dodatkiem czereśni, stanowią oryginalne urozmaicenie sezonowego menu.

Sałatka z selera naciowego z żurawiną, z dodatkiem czereśni może okazać się przebojowym letnim daniem. Jędrna łodyga selera naciowego wyróżnia się specyficznym smakiem i zapachem. Lekko cierpka żurawina, bogata w błonnik i witaminy, dobrze wpływa na pracę serca. Komponuje się z mięsem drobiowym oraz innymi warzywami. Do sałatki możemy dodać również orzechy, posiekany koperek, dobrym dodatkiem jest ser feta. Czereśnie, wydrylowane i osączone, dodadzą sałatce soczystości. Żywa barwa owoców z pewnością zwróci uwagę biesiadników. Sałatka z selera naciowego z żurawiną i czereśniami najlepiej smakuje z dodatkiem jogurtowo-majonezowego sosu, z dodatkiem, np. roztartych 2 ząbków czosnku, startego zielonego lub kiszonego ogórka, a także ostrej papryki.

Porady i ciekawostki:

  • Większe czereśnie są mięsiste i bardziej soczyste, niż te mniejsze, więc lepiej sprawdzą się w sałatce. Czereśnie jasne są mniej słodkie, najsłodsze są czereśnie ciemnoczerwone.
  • Warto wspomnieć, że seler naciowy zawiera feromony, dlatego uważany jest za afrodyzjak.
  • Mrożona żurawina jest mniej cierpka niż żurawina świeża.
ikona podziel się Przekaż dalej