Placek z owocami - zbiór przepisów na domowe placki z owocami

Na sklepowych półkach znajduje się wiele smacznych deserów. Sporo z nich powstaje w oparciu o przepisy pochodzące z różnych zakątków świata. Trzeba jednak pamiętać, że wiele smakołyków zawiera konserwanty, sztuczne aromaty i barwniki. Dlatego zdecydowanie warto samodzielnie przygotowywać desery. Szczególnie polecany jest placek z owocami mający masę przepysznych odmian. W tym artykule wskazujemy jak zrobić niektóre z nich.

Łatwy i dobry wypiek

Placek z owocami całymi lub w postaci przetworów to bardzo popularny wypiek. Jest przygotowywany w wielu domach i restauracjach. To przeważnie słodkie, znacznie rzadziej słone, płaskie ciasto. W zależności od przepisu przybiera jedną z trzech postaci. W pierwszej wersji wyrobiona wcześniej masa trafia do formy do pieczenia. Na niej układane jest nadzienie, co ważne farsz nie zostaje niczym przykryty. W drugiej odmianie owoce wypełniają dolną cześć naczynia i zostają zakryte ciastem. Jak zatem wygląda trzeci typ? W tym przypadku nadzienie znajduje się pomiędzy warstwami placka.

Niejedno dobre ciasto zawiera świeże, sezonowe owoce. Najczęściej są to śliwki, jabłka, wiśnie, truskawki, maliny. Natomiast jesienią i zimą ich miejsce zajmują mrożone składniki. Oczywiście można także skorzystać z owoców pochodzących z innych krajów jak ananasy czy pomarańcze. To jeszcze nie wszystkie możliwości. Do stworzenia nadzienia do placków warto wykorzystać owocowe przetwory. Szczególnie dobrze sprawdzają się domowe konfitury, dżemy, powidła lub marmolady. Do tej listy należy doliczyć także musy. Warto tu dodać, że opisywane wypieki nie różnią się wyłącznie składnikami nadzienia.

Opisując placki z owocami nie można pomijać pewnej kwestii. Te smaczne desery powstają na bazie:

  • ciasta drożdżowego, które jest lekkie, puszyste i zdecydowanie łatwe do przygotowania,
  • ciasta biszkoptowego przyrządzanego na bazie jaj, mąki pszennej oraz cukru,
  • ciasta kruchego składającego się z mąki, cukru, tłuszczu i dodatków,
  • klasycznego ciasta ucieranego, które jest łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu,

Do powyższego spisu można dodać także ciasto jogurtowe. Po rozwinięcie tematów poruszanych do tej pory zapraszamy na naszą stronę.

Jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe?

Klasyczny przepis na cisto drożdżowe dzieli się na trzy części. Pierwsza opisuje proces przygotowania zaczynu. Powstaje z drożdży, mleka, cukru i mąka pszennej. Druga zajmuje się oczywiście ciastem. W jego skład wchodzi masło, wybrane owoce, cukier puder, mąka pszenna. Do tego dochodzi sól, mleko oraz żółtka jajek. Ważnym elementem drożdżówki jest kruszonka i to jej przygotowanie przedstawia trzecia część receptury. Na liście niezbędnych produktów znajduje się mąka pszenna, masło i cukier. Po skompletowaniu składników można przejść do działania. Pierwszym etapem pracy jest przygotowanie zaczynu.

Z połączenia mąki, mleka, cukru i drożdży powstaje zaczyn, który trzeba odstawić na 15 minut. Następnie należy dodać go do produktów na ciasto a całość dokładnie ugnieść. Gdy masa odstoi około 90 minut można ułożyć na niej obrane i pozbawione pestek owoce. Tu używane są świeże lub mrożone truskawki, śliwki, jabłka, maliny itp. Po tym trzeba przykryć nadzienie kruszonką stworzoną z masła, cukru i mąki. Po tym foremka z plackiem trafia na 80 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Oczywiście opisaliśmy tylko jedną wersję drożdżówki. Więcej receptur opublikowaliśmy na naszym portalu.

Pyszne placki owocowe

Drożdżówka to nie jedyny klasyczny placek z owocami. Kolejnym jest szarlotka, w której wykorzystujemy sezonowe jabłka. Jej podstawę stanowi kruche ciasto wyrabiane z kilku składników. Należ do nich masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, ważne są także jajka. Wszystkie produkty należy rozrobić ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Gdy ciasto odpoczywa przychodzi czas na przyrządzenie musu jabłkowego. Polega to na przesmażeniu owoców z cukrem. Następnie część ciasta trafia do formy, na nią mus, który przykrywamy resztą placka. Pieczenie trawa 60 minut w 180°C.

Równie dobre i łatwe do wypieczenia jest ciasto ucierane. Składniki, które wymienia przepis to:

  • wybrane owoce, można skorzystać z malin, borówek, porzeczek czarnych i czerwonych,
  • mąka, cukier i masło niezbędne do wykonania kruszonki,
  • masło, cukier, mąką pszenna, jajka, proszek do pieczenia, szczypta soli na ciasto,
  • niektóre receptury uwzględniają użycie budyniu waniliowego lub śmietankowego.

Co już sugeruje nazwa, składniki cista są ucierane i łączone z owocami i kruszonką.

Na koniec pozostawiliśmy lekkie ciasto jogurtowe. Jeśli chodzi o znajdujące się w nim owoce, mogą być to niemal wszystkie rodzime gatunki. Poza nimi potrzebny jest cukier i cukier waniliowy oraz jajka. Kolejne ważne artykuły spożywcze to mąka, proszek do pieczenia, olej. I oczywiście jogurt, przeważnie naturalny, choć sprawdzi się także odmiana grecka. Opisywany placek to dobry deser na letnie popołudnia. Wszystkie czynności związane z jego powstaniem opisujemy na naszej stronie. Tam też znajduje się wiele innych przepisów i porad związanych z pieczeniem.