Pokrzywa – właściwości, zastosowanie lecznicze, sok z pokrzywy i wiele więcej
Pokrzywa to bardzo popularne ziele, które wielu osobom kojarzy się z niepotrzebnym chwastem. Jednak jej niezwykłe właściwości, które docenił nawet Hipokrates, są niewątpliwie wszechstronne i drogocenne. Bogactwo składników odżywczych i właściwości lecznicze sprawiły, że pokrzywa jest wręcz nieporównywalna z innymi roślinami.
Jeśli interesują cię rośliny o pozytywnych właściwościach zdrowotnych, sprawdź także zebrane przez nas zioła i rośliny lecznicze.
Hodowla i właściwości pokrzywy
Pokrzywa i jej hodowla
Pokrzywa jest bardzo popularną byliną, która rośnie na obszarach Europy, Ameryki, Azji i Afryki. Przeważnie można ją spotkać na łąkach, polach, bezdrożach czy ogrodach. Pokrzywa potrafi osiągnąć nawet do 1,5 metra wysokości. Jej liście oraz łodyga pokryte są cieniutkimi, parzącymi włoskami. W okresie od czerwca do października pokrzywa okrywa się drobnymi kwiatami.
Hodowla pokrzywy nie jest trudna. Ze względu, że występuje na zróżnicowanym podłożu, bardzo dobrze radzi sobie w każdych warunkach, zarówno zacienionych jak i na słońcu. Pokrzywa lubi jednak gleby żyzne, wilgotne, które nawożone są obornikiem. Pokrzywę można rozmnażać zarówno poprzez nasiona, jak również przez kłącza. Często jej nasiona przenoszone są przez wiatr. Pod ziemią pokrzywa wytwarza dosyć rozłożyste rozłogi.
Drogocenne właściwości pokrzywy
Pokrzywa znalazła szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach życia codziennego. Pokrzywa posiada cenne właściwości lecznicze, które były znane już w medycynie ludowej. Stosowano ją w leczeniu kamicy nerkowej lub zapaleniu dróg moczowych. Jej działanie wpływa korzystnie na procesy przemiany materii i poprawia perystaltykę jelit. Pokrzywa lecznicza używana miejscowo pomaga w gojeniu ran i wrzodów. Jeśli interesuje cię także uprawa nagietka lekarskiego, porady na temat jego uprawy znajdziesz w tym artykule.
Szerokie właściwości pokrzywy znalazły zastosowanie również w pielęgnowaniu urody. Liść pokrzywy stosowany jest przede wszystkim do włosów, które nadmiernie się przetłuszczają. Liście pokrzywy można stosować również do płukania jamy ustnej, jak również do kąpieli.
Jej właściwości szeroko wykorzystuje się również w ogrodnictwie. Jako roślina pastewna jest dodawana do mieszanek dla zwierząt hodowlanych. Z młodych roślin pokrzywy wykonuje się naturalny nawóz. Można do tego użyć zarówno pędów jak i liści pokrzywy, które zalewa się wodą i odstawia na około dwóch tygodni. Nawóz ten nadaje się do nawożenia i ochrony roślin. Jest to jednak nawóz bardzo mocny. Łagodniejszą formą jest wyciąg z pokrzywy. Nie trzeba go rozcieńczać wodą i można bezpośrednio stosować głównie do ochrony roślin przed szkodnikami. Wyciąg z pokrzywy można stosować w czasie całego okresu wegetacyjnego roślin.
Liść pokrzywy sprawdza się też idealnie jako ściółka w uprawach warzywnych. Świetnie wzbogaca glebę w związki mineralne, a także chroni przed chwastami. Liście pokrzywy dobrze też utrzymują wilgoć i chronią przed szkodnikami.
Pokrzywa znalazła swoje właściwości również we włókiennictwie. Włókna otrzymywane z łodyg pokrzywy są długie i mocne. Kiedyś często wykorzystywano je przy produkcji tkanin lub sieci rybackich.
Właściwości odżywcze pokrzywy
Właściwości odżywcze pokrzywy były doceniane już w starożytności. Bogactwo różnych składników powoduje korzystny wpływ na wiele dolegliwości.
Najlepszą wartość odżywczą wykazuje pokrzywa, która posiada młode liście pochodzące ze zbioru wiosennego. Liście pokrzywy zawierają około 15% soli mineralnych, do których należą przede wszystkim potas i wapń. Pokrzywa lecznicza zawiera w swoim składzie również beta karoten, a także liczne witamy C, B, K. Jej nasiona zawierają około 20% tłuszczu. Znajdziemy w niej również histaminę, kwas krzemowy, a także garbniki.
Pokrzywa zawiera sekretynę, która usprawnia pracę trzustki. Dzięki temu składnikowi reguluje trawienie, przez co staje się dobrym wsparciem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy.
Znajdziemy w niej również mnóstwo witaminy C, żelaza i kwasu foliowego, które świetnie wzmacniają, pomagają w leczeniu anemii, osłabienia i oczyszczają organizm ludzki. Ciekawe właściwości i prozdrowotne działanie wykazuje także krwawnik pospolity, dlatego warto poznać jego działanie i zasady uprawy.
Zastosowanie lecznicze pokrzywy i jej wykorzystanie w codziennych produktach
Zastosowanie lecznicze pokrzywy
Pokrzywa lecznicza posiada szereg właściwości, których działanie jest wręcz nieocenione. Świetnie wzmacnia układ odpornościowy, dzięki swoim właściwościom immunologicznym. Pokrzywa pobudza proces niszczenia wirusów, bakterii, a nawet grzybów. Ziele to wykazuje również pozytywne działanie na nerki. Jest stosowana do ich oczyszczania i leczenia. Najlepiej sprawdza się w zapobieganiu stanów zapalnych nerek, dróg moczowych czy kamicy nerkowej. Polecana jest też osobom z nadciśnieniem tętniczym krwi, u których może wystąpić ryzyko niewydolności nerek. Ponieważ pokrzywa działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody, który może przyczynić się do opuchnięć nóg czy oczu, likwidując tym samym obrzęki. Pozytywnie działa na przewód pokarmowy. Pomaga przy biegunkach, obniża poziom cukru we krwi oraz ciśnienie.
Pokrzywa lecznicza często polecana jest osobom mającym problem z odpornością, a także tym, które cierpią na anemię. Ze względu na unikalną mieszankę witamin, kwasu foliowego, żelaza, które biorą udział w tworzeniu hemoglobiny i czerwonych krwinek, posiada ona niesamowite właściwości krwiotwórcze. Jeśli interesuje cię także uprawa szałwii, przeczytaj ten artykuł.
Pozytywne działanie pokrzywy znajduje zastosowanie również po kuracji antybiotykowej. Usuwa z organizmu pozostałości po lekach, oczyszczając tym samym wątrobę i nerki. Ponieważ zawiera dużo cennych składników dobrze regeneruje osłabiony organizm.
Pokrzywa oczyszcza również organizm z wszelkich toksyn, przyspieszając usuwanie ich z moczem. Wspomaga regeneracje wątroby, a także ją oczyszcza. Świetnie sprawdza się w leczeniu reumatyzmu czy bólu stawów. Korzystny wpływ na ten problem mają zawarte w pokrzywie kwas mrówkowy i histamina, które odpowiadają za parzenie pokrzywy. Parzenie to wywołuje na skórze przekrwienie, co przekłada się na uczucie ciepła i pieczenia. Daje to efekt podobny do akupunktury.
Pokrzywa lecznicza zawiera spore pokłady krzemu, które odpowiadają za energię. Krzem jest niestety słabo przyswajalny przez organizm. Dlatego warto jest zebrać młodą pokrzywę i pić napar ze świeżych pokrzyw lub sok z pokrzywy. Brak krzemu może być przyczyną powstawania nowotworów, udaru lub zawału serca.
Pokrzywa zawiera też sporo wapnia, co przekłada się na poprawę problemów z kośćcem, przyspieszając zrastanie czy odnawianie chrząstki stawowej. Dodatkowa zawartość antyoksydantów w postaci witaminy C czy kwasu foliowego unieszkodliwia wolne rodniki, które doprowadzają do starzenia organizmu, a także do chorób serca, choroby oczu czy Parkinsona. Sprawdź także, co warto wiedzieć o uprawie miłorzębu japońskiego.
Wykorzystanie pokrzywy – sok z pokrzywy i herbata z pokrzywy
Zalety pokrzywy są tak wszechstronne, że znalazły zastosowanie również w kuchni. Z pokrzywy lekarskiej możemy przyrządzić napar z liści pokrzywy, herbatę, wyciąg lub sok. Pokrzywa jest również wykorzystywana jako składnik zup oraz sałatek.
Na przełomie kwietnia i maja pojawia się sezon na młodą pokrzywę. Jest to czas, który warto wykorzystać przyrządzając świeży sok z pokrzywy. Aby przyrządzić sok z pokrzywy należy zerwać świeży liść pokrzywy, a także łodygę, które następnie miażdżymy wyciskając z nich sok. Sok z pokrzywy zastosowany zewnętrznie bardzo dobrze działa na wszelkie rany. Dzięki niemu rany goją się szybciej, ze względu na bakteriobójczą moc soku. Gotowy sok z pokrzywy idealnie nadaje się wcierania bezpośrednio w skórę głowy eliminując tym samym problemy z łupieżem i dodatkowo je wzmacniając. Sok z pokrzywy można wykonać w domu, jak również zakupić w sklepie zielarskim, ale przygotowanie wyciągu z liści pokrzywy zwyczajnej nie należy do najtrudniejszych.
Innym bardzo dobrym naturalnym antybiotykiem jest herbata z pokrzywy zwyczajnej. Można ja przygotować zarówno ze świeżych liści jak również z suszu. Regularne picie herbaty z pokrzywy pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie. Pokrzywa zawiera sporo krzemu i minerałów, więc herbata z jej zawartością wzmocni skórę, paznokcie i włosy. Herbata z pokrzywy jest zalecana kobietom, które zostały matkami. Przyspiesza produkcję mleka, a także pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Herbata z pokrzywy wzmacnia odporność, obniża poziom cukru we krwi i sprzyja regeneracji organizmu.
Zalety pokrzywy są wręcz nieocenione. Dlatego warto poznać jej wszystkie właściwości, zwłaszcza soku z pokrzywy, i nie kojarzyć jej tylko z rośliną, która powoduje bąble i swędzenie.